19.259 de cazuri de rujeolă (pojar) în România. Iată câte decese s-au înregistrat până acum

Rujeola sau pojarul sunt cauzate de virusul rujeolic care se transmite cu uşurinţă prin tuse sau strănut. Însă infecţia poate fi uşor prevenită prin vaccinare.
  • Publicat:
19.259 de cazuri de rujeolă (pojar) în România. Iată câte decese s-au înregistrat până acum
19.259 de cazuri de rujeolă în România. Iată câte decese s-au înregistrat până acum, foto Shutterstock

Institutul Naţional de Sănătate Publică România a anunţat public situaţia actualizată a rujeolei in România. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 31.01.2020 este 19.259. Dintre aceştia, 64 au decedat din cauza rujolei şi a complicaţiilor date de această boală.

În perioada 27.01.2020 – 31.01.2020 au fost raportate încă 89 de cazuri nou confirmate de rujeolă în 9 judeţe şi în Municipiul Bucureşti.
Rujeola, cunoscută şi sub numele de pojar este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Conform datelor publicate de Institutul pentru Sănătate Publică România, din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Deşi există vaccin împotriva rujeolei această boală infecţioasă încă face victime. Unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), decedează, conform statisticilor. Virusul rujeolitic se transmite prin salivă (tuse, strănut)

 

Ce simptome are rujeola?

Medicii atrag atenţia că în perioada de incubaţie a virusului rujeolic care poate fi de de 10-14 zile, nu există simptome în general. După perioada de incubaţie apar semne precum

  • Febră înaltă timp de 4 sau chiar zile 
  • Erupţii cutanate localizate pe faţă, scalp, gât. Ulterior vor apărea şi pe restul corpului
  • Nas înfundat
  • Tuse seacă
  • Lăcrimarea ochilor
  • Sensibilitate la lumină
  • Durere musculară
  • Stare de moleşeală.

De asemenea, la pacienţii cu rujeolă pot apărea şi petele Koplic (pete albe pe interiorul obrajilor, încadrate într-un cerc de culoare roşie, care au în centru o culoare gri-albăstrui)

Cum se pot proteja oamenii împotriva rujeolei?

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. Conform datelor publicate de Institutul naţional de sănătate publică România, în ţara noastră 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
De câte ori bate inima într-o zi?
De câte ori bate inima într-o zi?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: