1 din 25 de copii are un nivel al LDL-colesterolului peste valorile normale

Aproximativ 470 de copii şi-au testat colesterolul în cadrul programului CLIPA - Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenţi - program desfăşurat în Timişoara, în primăvara acestui an.
  • Publicat:
1 din 25 de copii are un nivel al LDL-colesterolului peste valorile normale

Aproximativ 470 de copii şi-au testat colesterolul în cadrul programului CLIPA – Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenţi – program desfăşurat în Timişoara, în primăvara acestui an. Materialele de educare pe teme legate de prevenţie şi stil de viaţă sănătos au ajuns, prin intermediul specialiştilor CardioPrevent, la peste 1.000 de copii şi la părinţii acestora.

„Rezultatele programului prin care am testat nivelulul de colesterol la copii cu vârsta de 10 ani, ne-au arătat că 1 din 25 de copii are valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl. O explicaţie pentru aceste rezultate este combinaţia dintre activitatea fizică insuficientă şi alimentaţia extrem de bogată în calorii, dar aceste valori crescute pot fi şi un indicator al hipercolesterolemiei familiale. Indiferent de cauză, aceşti copii trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos şi să fie luaţi în observaţie medicală, pentru a evita complicaţiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic şi accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicaţii devastatoare.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, Preşedintele Fundaţiei CardioPrevent.

„Statisticile din Uniunea Europeană ne arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de hipercolesterolemie familială, o afecţiune ce predispune la complicaţii aterosclerotice încă de la vârste tinere, dacă boala nu este depistată şi tratată la timp. Putem evita această situaţie printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viaţă echilibrat şi tratament medicamentos atunci când este necesar.” a adăugat prof. Dr. Dan Gaiţă.

Hipercolesterolemia familială este cea mai frecventă tulburare genetică şi este cauzată de un defect genetic, fiind moştenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinţi. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creşterea alarmantă a LDL-colesterolului (sau aşa cum este cunoscut în limbaj popular, „colesterol rău”) şi, în timp, la ateroscleroză şi complicaţiile ei. În cazul persoanelor care au această afecţiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulţi şi de peste 250 mg/dl la copii.

Programul CLIPA şi-a propus educarea profesorilor, părinţilor şi elevilor cu privire la importanţa prevenţiei şi a unui stil de viaţă sănătos, informarea părinţilor despre riscurile asociate bolilor cardiovasculare şi implicaţiile hipercolesterolemiei familiale la copii, dar şi despre importanţa depistării precoce a acestei afecţiuni şi în final testarea nivelului de colesterol la copiii cu vârsta de 10 ani (clasa a IV-a) pentru depistarea valorilor crescute ale LDL-colesterolului. Campania CLIPA a beneficiat de susţinerea şi implicarea specialiştilor în sănătate – medici cardiologi, diabetologi, nutriţionişti, a autorităţilor locale din Timişoara şi a unor companii din sectorul farmaceutic.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România (peste 50% din totalul deceselor), mult mai mare comparativ cu media din Uniunea Europeană. Bolile cardiovasculare aduc cu sine şi o imensă povară pentru sistemul social şi de sănătate, prin costurile foarte mari asociate spitalizării şi tratamentului, prin faptul că pot duce la dizabilităţi extrem de grave şi la scăderea majoră de productivitate pentru populaţia activă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”