1 din 100 de români testaţi suferă de boală celiacă

Prima caravană naţională de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă din România, la final: 1 din 100 de români testaţi suferă de boală celiacă (peste 800 de persoane au fost testate pe loc, 9 cazuri fiind direcţionate spre investigaţii suplimentare).
  • Publicat:
1 din 100 de români testaţi suferă de boală celiacă

Prima Caravană naţională de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă desfăşurată în România s-a încheiat, după un traseu de 2800 de km parcurşi în întreaga ţară. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten cu sprijinul Kaufland România, în perioada 16 iulie – 30 august şi a vizat diagnosticarea persoanelor care ar putea suferi de boală celiacă, acordarea de materiale informative celor deja diagnosticate şi, în egală măsură, pregătirea cadrelor medicale de la nivel local pentru a pune bazele diagnosticării corecte. 

Caravana „România fără gluten” a fost un demers prin intermediul căruia au fost oferite testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace în 10 oraşe din ţară: Bucureşti, Craiova, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Oradea, Timişoara şi Sibiu.

În cadrul caravanei, 870 de persoane au fost testate pe loc pentru boală celiacă, iar cele nouă persoane care au fost depistate pozitiv au fost redirecţionate către medici specialişti pentru investigaţii suplimentare.

Statisticile la nivel european estimează că 1% din populaţie suferă de boală celiacă. Rezultatele caravanei Romania fără Gluten confirmă pentru prima dată această statistică şi la nivelul României.

Peste 1.500 de pacienţi cu afecţiuni induse de gluten au participat la sesiunile de informare, iar evenimentele au cumulat peste 60 de ore de discuţii, prezentări şi testări.
Caravana a oferit în paralel şi primul program de pregătire a medicilor pentru boală celiacă, prin care 370 de medici au participat la sesiunile de formare profesională, pentru perfecţionare în diagnosticarea corectă a afecţiunilor induse de intoleranţa la gluten. Cursul a fost acreditat de Colegiul Medicilor, şi susţinut de Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. 

Persoanele deja diagnosticate cu boală celiacă au primit sfaturi privind abordarea corectă a dietei fără gluten şi materiale educative din partea reprezentanţilor ARIG şi a medicilor prezenţi. 

Diagnosticarea corectă este esenţială când vine vorba de boala celiacă, la fel cum este şi asigurarea unei diete corecte, fără gluten, pentru păstrarea calităţii vieţii la parametri normali a persoanelor diagnosticate. În acest context, am organizat Caravana România fără gluten, prin care am pus la dispoziţia tuturor informaţii utile, sfaturi de la specialişti şi mai mult decât atât, testări gratuite. De asemenea, prin cursul livrat în fiecare oraş, am pus bazele unei reţele de medici care să asigure diagnosticarea corectă a pacienţilor din grupurile de risc. Pentru România, această Caravană este un prim demers extrem de util, cu impact important în comunitatea persoanelor care au boală celiacă”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten

Boala celiacă – uşor de confundat cu alte afecţiuni

Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Aceasta poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei şi până la vârsta a treia şi este declanşată de gluten (o proteină care se găseşte în grâu, orz şi secară). Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, care nu mai poate digera alimentele şi instalează malabsorbţia.

Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbţie, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.

Afecţiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi uşor confundate cu cele ale altor afecţiuni, necesită monitorizare continuă şi mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuşi, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicaţii grave.

Tratamentul: alimentaţia specială tot restul vieţii

Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentaţia specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieţii.

Informarea corespunzătoare în legătură cu alimentaţia şi stilul de viaţă potrivite, precum şi soluţii pentru managementul dietei şi al relaţiei cu specialiştii medicali sunt esenţiale pentru persoanele cu boală celiacă. În cadrul caravanei, pacienţii au primit materiale informative, prezentări şi filme din care să poată prelua cât mai multe din informaţiile de care au nevoie.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030