One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor

Bărbaţii trebuie să facă anual un set de analize şi investigaţii, printre care se numără evaluarea inimii, ficatului, prostatei. Află care sunt recomandările specialiştilor!
  • Publicat:
  • Actualizat:
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor

Bărbaţii şi mersul la medic sunt ca apa şi uleiul – nu se împacă nicicum! Până la o vârstă însă, când constată că îi „doare sub coastă, în partea dreaptă”, simt o presiune constantă pe piept ori merg la toaletă mai des decât ar fi normal. Şi atunci nu mai e rost de amânare, pentru că simptomele sunt atât de neplăcute, încât nu mai pot fi suportate şi ignorate la nesfârşit.

Ficatul, inima şi prostata sunt cele trei organe vizate frecvent de diverse afecţiuni atunci când ne referim la sexul masculin. Iar cauzele sunt multiple: mâncatul pe fugă, la ore nepotrivite, alimentele bogate în grăsimi, consumul de alcool, fumatul, stresul şi moştenirea genetică. La cea din urmă se face referire mai ales în cazul tulburărilor de prostată, care pot fi moştenite de la tată în proporţie de 50%, însă restul procentelor sunt atribuite şi stilului de viaţă dezechilibrat.

Vom detalia care sunt analizele de rutină indicate bărbaţilor, dar şi principalele afecţiuni cu care domnii din viaţa noastră se confruntă, dacă nu au grijă de sănătatea lor!

Mă doare ficatul

Ficatul să fie oare? Invocată mai ales pe fondul oboselii, al alimentaţiei haotice sau al consumului excesiv de alcool, durerea resimţită sub coastă, în partea dreaptă, este deseori atribuită unei afecţiuni hepatice. Dar un astfel de simptom poate ascunde cu totul alte probleme, cum ar fi litiaza biliară, bolile inflamatorii intestinale, inflamaţia apendicelui ori a pancreasului, ulcer sau afecţiuni renale.

Cu toate acestea, dacă te ştii un consumator înrăit de alcool, consumi frecvent energizante, mănânci aproape zilnic fripturi, fumezi un pachet de ţigări pe zi şi visezi să ai muşchi peste noapte luând suplimente cu proteine, s-ar putea ca teama ta să fie justificată şi cauza durerii să fie o suferinţă a ficatului. Odată afectată capsula protectoare ce înveleşte ficatul, terminaţiile nervoase ale acesteia pot semnala existenţa unei probleme prin apariţia celebrei dureri sub coastă. Iar aceste probleme pot consta în ficat mărit, hepatită toxică sau alcoolică, icter, tumori sau chisturi.  Ca să fii sigur care e problema şi să nu-ţi faci griji inutile, te sfătuim să mergi la medic pentru un test de rutină.

SANADOR îţi pune la dispoziţie o serie întreagă de analize şi investigaţii medicale dedicate patologiilor hepatice, dar nu numai, cum ar fi: ecografia abdominală, hemoleucograma completă cu formulă leucocitară,  Hb, Ht, indici eritrocitari şi reticulocite, electroforeza proteinelor serice, bilirubina totală, directă şi indirectă, fosfataza alcalină, fosfataza acidă ser, amilaza serică, aspartataminotransferaza (GOT/AST/TGO), gamaglutamiltranspeptidaza, lactatdehidrogenaza, alaninaminotransferaza (ALT/GPT/TGP), colesterol HDL, colesterol LDL, colesterol total, trigliceride. Astfel de analize pot fi incluse într-un program de screening, care cuprinde şi consultul unui medic primar.

Cât priveşte rezultatele analizelor, nu trebuie să-ţi baţi capul cu drumul până la clinică pentru a le ridica, pentru că le poţi verifica online, pe baza CNP-ului şi a codului probei primit la recoltare, în cel mai scurt timp.

Boala tăcută a inimii

La fel ca ficatul, inima nu dă semne de îngrijorare decât atunci când răul deja s-a produs. Nivelul crescut al colesterolului, hipertensiunea arterială, stresul, fumatul, sedentarismul, obezitatea şi odihna insuficientă sunt principalii inimici ai inimii. Durerea sau presiunea resimţită la nivelul pieptului, ameţeala, senzaţia de leşin, durerile de stomac, transpiraţiile reci, bătăile rapide şi neregulate ale inimii şi lipsa de aer sunt simptome specifice infarctului la bărbaţi.

Însă nu e obligatoriu să se ajungă până în acest punct. Ia atitudine şi mergi din timp la medic! Doar aşa vei afla cum stai cu inima şi poţi lua măsuri care îţi pot salva viaţa, la propriu.

Ai grijă de inima ta optând pentru pachetul de screening anual pentru Cord, efectuat la Clinica SANADOR, în care sunt incluse: consultul iniţial al unui medic specialist, electrocardiograma de repaus, alaninaminotransferaza (GPT/ALT), aspartataminotransferaza (GOT/AST), biochimie urină, colesterol HDL, colesterol LDL,  colesterol total, creatinina serică, glucoza serică, potasiu seric, sodiu seric, timp de protrombină Quick, trigliceride, plus interpretarea rezultatelor.

Evaluează starea de sănătate a glandei prostate!

Dacă te trezeşti prea des noaptea din cauza nevoii de a urina, de vină poate fi prostata. Jetul urinar scăzut sau întrerupt, senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare, arsurile la urinare sau urinarea cu sânge sunt, de asemenea, semne ale unor afecţiuni la nivelul prostatei.

Cauzele acestora nu sunt desluşite pe de-a-ntregul de specialişti, dar se consideră că anumiţi factori de risc ar putea fi implicaţi în patologia prostatei. Aceştia pot include: infecţiile bacteriene (pot cauza prostatită, adică o inflamaţie a prostatei), excesul de dihidrotestosteron (un hormon care, în cantităţi mari, poate duce la apariţia adenomului de prostată), vârsta înaintată, moştenirea genetică (este dovedit ştiinţific faptul că un copil prezintă un risc de 50% de a moşteni de la tată cancerul de prostată) sau alimentaţia bogată în grăsimi animale.

Dacă ai bifat simptomele menţionate mai sus sau vrei pur şi simplu să faci o evaluare a stării de sănătate, alege să îţi faci anual un set complet de analize la Clinica SANADOR. Poţi opta doar pentru anumite analize sau pentru un pachet de screening, în funcţie de recomandările medicului. De regulă, pachetul pentru evaluarea funcţiei prostatei cuprinde următoarele analize şi investigaţii: fosfataza acidă de origine prostatică, PSA (antigen specific prostatei), free PSA, AFP (alfa-fetoproteina), CA19-9, CEA, examen complet de urină, hemoleucogramă, tuşeu rectal etc.

Chiar şi în lipsa unor simptome, dedică timp sănătăţii tale şi fă-ţi analizele de rutină o dată pe an, care se pot realiza într-o singură zi. Poţi suna oricând la Call Center-ul SANADOR 021 9699, unde poţi afla mai multe informaţii despre preţuri şi despre analizele care te interesează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”