Nefrectomie radicală și suprarenalectomie efectuate cu succes, minim invaziv

  • Publicat:
  • Actualizat:
Nefrectomie radicală și suprarenalectomie efectuate cu succes, minim invaziv
Conf. Dr. Constantin Gîngu este coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR

Medicina a avansat în ultimii ani într-un ritm foarte alert, datorită investițiilor tot mai mari ce se fac în domeniul cercetării medicale. Astfel, echipamentele moderne de imagistică, sistemele de chirurgie avansată minim invazivă și noile medicamente au un impact enorm în diagnosticarea, tratarea și chiar vindecarea diferitelor afecțiuni. În plus, era digitalizării are un rol important în transmiterea celor mai noi informații cu privire la descoperirile de ultim moment.

Bolile oncologice sunt vindecabile în prezent, mai ales atunci când sunt descoperite în stadii incipiente. Din păcate, sunt și cazuri în care simptomele apar foarte târziu în evoluția bolii, motiv pentru care se impune intervenția de urgență atunci când se stabilește diagnosticul. Tumorile renale se numără printre aceste afecțiuni cu simptome întârziate, astfel că, la momentul descoperirii lor, rinichiul poate fi deja afectat sever, fiind necesară efectuarea unei nefrectomii radicale, adică excizia organului distrus de cancer.

Astfel de intervenții realizează și echipa medicală condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Elena, o pacientă în vârstă de 50 de ani, a fost diagnosticată în urma unei investigații CT cu tumoră renală stângă și tumoră de glandă suprarenală (feocromocitom). S-a intervenit cu promptitudine prin chirurgie minim invazivă și s-au practicat nefrectomie radicală și suprarenalectomie stângă laparoscopică în același timp operator.

M-am refăcut foarte repede și, în prezent, mi-am reluat toate activitățile uzuale. Singura interdicție este ridicatul greutăților, în rest, toată ziua, sunt prin grădină. Sunt extrem de fericită și vreau să vă spun că, în localitatea noastră, domnul conferențiar Gîngu este foarte cunoscut și iubit și cu toții îl recomandăm pentru probleme legate de rinichi, povestește Elena, cu bucurie.

Elena a ajuns să consulte un medic urolog în urma efectuării unei ecografii abdominale recomandate de un medic cardiolog. Așa a fost observată o formațiune suspectă pe rinichiul stâng. Deși în familia pacientei au mai fost cazuri de cancer renal, aceasta nu a dat atenție valorilor tensionale foarte mari, apărute fără a face un efort considerabil, revelatoare pentru tumora suprarenală. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care au cazuri de cancer în familie să efectueze teste de screening cu circa 10 ani înainte de vârsta la care a fost diagnosticată ruda respectivă. Riscul de a avea predispoziție genetică este mare, mai ales când părinții s-au confruntat cu o astfel de boală.

Pentru că tatăl meu a fost operat cu succes pentru cancer la rinichiul drept, în urmă cu 13 ani, la Conf. Dr. Constantin Gîngu, la fel și cumnatul meu și alte cunoștințe, l-am sunat pe conferențiarul Gîngu și l-am rugat să mă primească la consult. Este eroul familiei noastre! Îi doresc multă sănătate și să continue să ajute cât mai mulți pacienți!

Conf. Dr. Constantin Gîngu este coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR. Alături de echipa sa, realizează minim invaziv, laparoscopic și robotic, sau dechis intervenții de mare complexitate din chirurgia onco-urologică și reconstructivă, chirurgia prostatei, chirurgia renală și a glandelor suprarenale, chirurgia vezicală și reconstructivă uretrală, inclusiv uretroplastii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. Dr. Constantin Gîngu - Medic primar Urologie
Conf. Dr. Constantin Gîngu este doctor în științe medicale, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, Spitalul Clinic SANADOR. Dr. Constantin Gingu are titlurile de Conferentiar Universitar (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”