Dr. Ciprian Pașcu: tratamente în sindromul de tunel carpian

Dr. Ciprian Pașcu, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalului Clinic SANADOR, trece în revistă simptomele și tratamentele recomandate pacienților cu sindrom de tunel carpian.

Nu neglijați simptome precum amorțelile, durerile sau senzația de furnicături de la nivelul degetelor sau brațelor. Aceasta pentru că poate fi vorba despre sindromul de tunel carpian. Acesta poate fi însoțit și de dificultatea de a apuca obiecte și poate afecta până la 10 la sută din populație.

„Sindromul de tunel carpian se referă la o neuropatie, adică o inflamație a unui nerv, nervul median, într-o anumită zonă anatomică a corpului nostru și anume, zona pumnului, zona canalului carpian. De ce este importantă această regiune anatomică? Este foarte importantă pentru că este foarte bine delimitată de oasele carpului sau oasele pumnului și este închisă deasupra cu un ligament foarte gros, ligamentul transversal al carpului. Contează foarte mult conțintul acestui canal.

Acesta conține toate tendoanele musculatorii flexoare care trec de la nivelul antebrațului la nivelul mâinii și degetelor, adică cele nouă tendoane flexoare plus nervul median. În foarte multe situații, nervul median este comprimat în această zonă. De aici și inflamațiile, de aici și denumirea de neuropatie și de aici și acest sindrom de tunal sau canal carpian.

Cum apare sindromul de tunel carpian?

Poate fi o situație foarte invalidantă dacă ajungem la o stare avansată și așteptăm foarte mult până la rezolvare. Dintre factorii de risc, i-aș aminti pe cei din categoria factorilor de risc generali: obezitatea, diabetul zaharat, gura, artrita reumatoidă, sarcina și înaintarea în vârstă.

Există și factori de risc ocupaționali, care apar de exemplu la toată lumea care lucrează cu vibrații. Și un job sau o ocupație care presupun o mișcare repetitivă pot produce inflamații la nivelul tendoanelor. Acestea se destind, se umflă, țesutul care le înconjoară, țesutul sinovial, se inflamează și toate acestea produc compresiune asupra acestui spațiu foarte îngust, apăsând pe acest nerv median și traducându-se în simptome” ne-a declarat dr. Ciprian Pașcu, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalului Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre sindromul de tunel carpian și tratamentele acestei afecțiuni puteți afla din interviul realizat cu medicul primar ortoped din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ciprian Pașcu - Medic primar Ortopedie și traumatologie
Dr. Ciprian Costel Pașcu este Medic primar Ortopedie și traumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație Competență în chirurgie artroscopică, 2016 Rezidențiat Ortopedie și Traumatologie, Spitalului Universitar de Urgență București, 2010-2015 Universitatea de Medicină ...
citește mai mult