Zinacef, 750 mg / 1,5 g, pulbere pentru soluţie injectabilă

Substanță activa
Cefuroximă
Clasa ATC
J01DC
Format
pulbere pentru soluţie injectabilă
Afecțiuni
pentru a trata şi a preveni o gamă de infecţii bacteriene
Producător
GlaxoSmithKline Manufacturing S.p.A.
Acțiune terapeutică
antibiotice denumite cefalosporine

Ce este Zinacef şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Zinacef.

Zinacef conţine cefuroximă, care aparţine unui grup de antibiotice denumite cefalosporine. Antibioticele sunt utilizate pentru a omorî bacteriile sau „germenii” care determină apariţia infecţiilor. Medicul dumneavoastră a decis să vă dea acest medicament pentru că aveţi o infecţie sau pentru a vă proteja de infecţii înainte sau după o operaţie.

Zinacef se utilizează pentru a trata şi a preveni o gamă de infecţii bacteriene.

Medicul dumneavoastră a ales acest medicament pentru că se potriveşte bolii dumneavoastră şi dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi Zinacef

Nu utilizaţi Zinacef

  • dacă sunteţi alergic la cefuroximă sau la orice antibiotic din grupa cefalosporinelor.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zinacef

Dacă răspunsul dumneavoastră este „da” la oricare din întrebările de mai jos, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a vi se face injecţia sau perfuzia:

  • dacă sunteţi gravidă sau doriţi să deveniţi gravidă în curând;
  • dacă alăptaţi;
  • dacă faceţi teste pentru determinarea zahărului în urină, deoarece Zinacef poate interfera cu rezultatele acestor teste;
  • dacă observaţi diminuarea uşor-moderată a auzului;
  • dacă aveţi diaree severă şi persistentă.
  • dacă sunteţi trataţi cu aminoglicozide sau cu diuretice puternice (pot afecta funcţia renală);
  • dacă aveţi sau aţi avut insuficienţă renală. Este necesară supravegherea funcţiei renale în asemenea cazuri.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă utilizaţi contraceptive orale. Similar utilizării altor antibiotice, s-ar putea să aveţi nevoie de măsuri suplimentare de contracepţie. Informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă utilizaţi cefuroximă cu diuretice cu acţiune intensă cum sunt furosemida sau aminoglicozide, pentru că s-a raportat apariţia insuficienţei renale când sunt utilizate concomitent aceste medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu sunt dovezi experimentale privitor la efecte embriopatice sau teratogene care pot fi atribuite cefuroximei, dar, similar tuturor medicamentelor, trebuie administrate cu precauţie în primul trimestru de sarcină.

Cefuroxima se excretă în laptele matern, deci se impune precauţie când este utilizată cefuroxima sodică de o mamă care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au raportat.

Cum să utilizaţi Zinacef

Utilizaţi întotdeauna Zinacef exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Acest medicament nu va fi administrat de dumneavoastră înşivă. întotdeauna va fi administrat de către medic sau de asistentă. Medicamentul va fi injectat într-o venă sau într-un muşchi, sau ar putea fi adăugat într-o perfuzie.

Doza uzuală este de 750 mg de trei ori pe zi.

Copii: doza depinde de vârstă şi greutate.

Pentru anumite infecţii, medicul va administra Zinacef (cefuroximă sodică) de două ori pe zi, mai multe zile la rând, şi apoi vă va da să luaţi Zinnat (cefuroximă axetil), comprimate ce conţin acelaşi antibiotic.

Dozele exacte vor depinde de tipul de infecţie, vârstă şi starea de sănătate. Medicul dumneavoastră va decide doza potrivită pe care trebuie să o primiţi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Zinacef

Este practic imposibil ca personalul medical să vă administreze doze excesive din acest produs. Administrarea acestui medicament în cantitate prea mare poate cauza iritaţie cerebrală şi convulsii. În cazul supradozajului, tratamentul trebuie întrerupt şi trebuie introdus tratamentul simptomatic. Concentraţiile plasmatice ale cefuroximei pot fi reduse prin hemodializă şi dializă peritoneală.

Dacă uitaţi să utilizaţi Zinacef

Dacă aveţi vreo nelămurire în privinţa administrării unei doze, vorbiţi cu medicul sau cu asistenta dumneavoastră.

De asemenea, trebuie să vă adresaţi medicului şi în cazul în care vi s-a administrat întreaga cantitate de produs medicamentos prescris şi încă vă simţiţi rău.

Dacă încetaţi să utilizaţi Zinacef

Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a prescris medicul chiar dacă vă simţiţi mai bine.

Este important să administraţi Zinacef atât timp cât vă prescrie medicul dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul mai devreme decât v-a fost prescris, infecţia poate reapărea.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zinacef poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cele mai multe persoane care iau Zinacef nu au nici o problemă. Asemenea tuturor medicamentelor, asupra unui numar mic de persoane acest medicament provoacă efecte nedorite.

Dacă aveţi unul din următoarele simptome, adresaţi-vă medicului sau asistentei:

  • durere sau induraţie la locul injectării;
  • prurit (mâncărime), decolorarea sau descumarea pielii;
  • dureri de cap;
  • forme uşoare de diaree sau greaţă;
  • apariţia vânătăilor mai uşor decât de obicei;
  • candidoză (aceasta poate determina senzaţie de mâncărime şi de arsură în jurul zonei genitale şi o scurgere albă şi groasă; sau apariţia unor pete albe, dureroase pe limbă sau în interiorul cavităţii bucale).

Dacă aveţi unul din următoarelele simptome spuneţi medicului sau asistentei cât mai curând posibil:

  • forme grave de diaree sau greaţă, sau dureri mari de stomac;
  • sângerări rectale.

Dacă aveţi unul din următoarele simptome spuneţi imediat medicului sau asistentei:

  • senzaţie bruscă de sufocare şi dureri sau senzaţie de constricţie toracică;
  • umflarea pleoapelor, feţei sau a buzelor;
  • erupţii pe tot corpul.

Foarte rar, din cauza inflamării vaselor de sânge de la nivelii pielii (vasculită cutanată), poate să apară o reacţie cutanată, la început ca nişte pete roşii, asemănătoare celor care apar în pojar. Aceste pete pot determina mâncărimi, cu senzaţie de arsură sau înţepătură şi care pot colecta lichid, pot sângera, se pot descuama, exfolia sau pot ulcera.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zinacef

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Zinacef după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Intrebaţi farmacistul cum să eliminati medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zinacef Zinacef 750 mg

  • Substanţa activă este cefuroximă 750 mg sub formă de cefuroximă sodică 789 mg. Zinacef 1,5 g
  • Substanţa activă din Zinacef este cefuroximă 1,5 g sub formă de cefuroximă sodică 1,578 g.

Cum arată Zinacef şi conţinutul ambalajului

Zinacef 750 mg

Zinacef 750 mg se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă până la crem. Cutie cu un flacon din sticlă incoloră cu pulbere pentru soluţie injectabilă Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră cu pulbere pentru soluţie injectabilă

Zinacef 1,5 g

Zinacef 1,5 g se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă până la crem. Cutie cu un flacon din sticlă incoloră cu pulbere pentru soluţie injectabilă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Operations UK Limited

Glaxo Wellcome House, Berkeley Avenue, Greenford

Middlesex UB6 0NN, Marea Britanie

Producător

GlaxoSmithKline Manufacturing S.p.A. Via Alessandro Fleming 2, 37135 Verona Italia

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal