Întârziere ciclul menstrual
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Nu inteleg in ce privinta imi cereti sfatul. Nu are legatura frecventa contactelor sexuale... citește

Cele mai
Caută în:

Xenetix 300, soluţie injectabilă, 65,81 g/100 ml

Companie: Guerbet
Cuprins
Ce este Xenetix 300 şi pentru ce se utilizează
Înainte să utilizaţi Xenetix 300
Cum să utilizaţi Xenetix 300
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează Xenetix 300
Informaţii suplimentare
sus

Ce este Xenetix 300 şi pentru ce se utilizează

Xenetix 300 este un mediu de contrast pentru examinare cu raze X, care conţine un colorant opac, adică un colorant care absoarbe razele X. Odată injectat în organism, face posibilă vizualizarea anumitor organe cu ajutorul razelor X, facilitând medicului stabilirea unui diagnostic. Xenetix 300 este un medicament utilizat numai în spital, de obicei în departamentul de radiologie. Xenetix 300 este utilizat în angiografie, care este o procedură de investigare a vaselor de sânge. Se fac angiograme atunci când este necesar să se stabilească dacă vasele de sânge sunt blocate. În mod similar, angiografia renală şi urografia pot fi folosite pentru a investiga rinichii. Medicul dumneavoastră poate decide administrarea Xenetix 300 şi pentru alte tipuri de investigaţii. Prin examinarea radiografiei, medicii pot apoi stabili dacă organul investigat funcţionează corespunzător.

sus

Înainte să utilizaţi Xenetix 300

Nu utilizaţi Xenetix 300

 • dacă sunteţi alergic la iobitridol, la altă substanţă de contrast pe bază de iod sau la oricare dintre componentele sale;
 • dacă aţi avut în trecut o reacţie adversă majoră apărută imediat sau o reacţie la nivelul pielii apărută cu întârziere după administrarea de iobitridol;

Vă rugăm să verificaţi dacă specialistul radiolog cunoaşte faptul că anterior aţi avut o astfel de reacţie după administrarea acestui tip de preparat.

 • suferiţi de un exces de hormoni tiroidieni (tireotoxicoză);
 • sunteţi gravidă sau bănuiţi că sunteţi gravidă şi vi se indică o histerosalpingografie (examinare a uterului şi trompelor)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xenetix 300

Indiferent de calea de administrare sau de doza administrată, toate mediile de contrast iodate prezintă riscul unor reacţii adverse, care, deşi în majoritatea cazurilor sunt de intensitate uşoară uneori pot ajunge să pună viaţa în pericol. Aceste reacţii pot apare într-o oră sau mai rar, până la 7 zile după administrare. Sunt deseori imprevizibile dar au risc mare de apariţie dacă aţi avut deja o reacţie asemănătoare cu ocazia unei administrari anterioare de produs de contrast iodat. Trebuie să informaţi specialistul radiolog dacă aţi suferit în trecut de astfel de reacţii după examinarea radiologică cu un mediu de contrast.

Anunţaţi de asemenea specialistul radiolog dacă suferiţi de orice altă boală înainte ca acesta să injecteze substanţa de contrast, pentru a putea fi luate toate precauţiile necesare.

Informaţi-vă medicul curant sau specialistul radiolog dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai jos menţionate:

 • aţi avut o reacţie adversă în urma injectării anterioare a unui produs de contrast iodat;
 • suferiţi de insuficienţă renală, diabet zaharat, mielom (un tip de cancer al măduvei osoase).;
 • suferiţi de insuficienţă cardiacă (slăbire funcţiei inimii), insuficienţă coronariană sau de o altă boală de inimă;
 • aveţi afectată atât funcţia rinichilor cât şi a ficatului (insuficienţă hepato-renală);
 • aveţi astm bronşic şi aţi făcut o criză de astm în cele 8 zile care precedă investigaţia;
 • suferiţi de tulburări neurologice precum epilepsie sau accident vascular cerebral;
 • dacă aţi suferit recent un episod de hemoragie intracraniană;
 • aveţi feocromocitom (o tumoră în zona rinichilor care produce în exces de hormoni provocând hipertensiune arterială severă),
 • suferiţi de miastenia gravis (o afecţiune ce determină o slăbire severă a musculaturii);
 • suferiţi sau aţi suferit în trecut de o boală a tiroidei
 • dacă sunteţi anxios, agitat sau dacă suferiţi de dureri: în aceste situaţii reacţiile adverse pot fi majore;
 • suferiţi de boli ale sângelui sau ale măduvei osoase (gamapatie monoclonala: mielom multiplu sau maladie Waldenstrom)
 • sunteţi gravidă, sau bănuiţi că sunteţi gravidă

Este important ca medicul radiolog să fie informat în caz de alcoolism sau toxicomanie.

Dacă sunteţi programat în viitorul aproiat pentru o examinare tiroidiană sau un tratament cu iod radioactiv, informaţi specialistul radiolog.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau specialistului radiolog dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, în special dacă luaţi sau aţi luat recent:

 • metformin (medicament pentru tratarea diabetului zaharat),
 • diuretice şi beta blocante (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau insuficienţei cardiace),
 • interleukina-2

Verificaţi dacă medicul curant cunoaşte faptul că în ultimele 5-7 zile aţi mai fost supus unei examinări diagnostice (cu raze X sau prin rezonanţă magnetică) implicând injectarea unui mediu de contrast.

Mediile de contrast pot interfera temporar cu unele analize de laborator şi medicul va ţine cont de acest lucru atunci când va programa efectuarea analizelor.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau bănuiţi că sunteţi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea

Este recomandat să se întrerupă alăptarea minim 24 de ore după administrarea acestui mediu de contrast.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă nu vă simţiţi bine evitaţi să conduceţi sau să folosiţi utilaje pentru cel puţin o oră de la finalizarea examinării.

sus

Cum să utilizaţi Xenetix 300

Procedura de diagnostic exactă şi doza depind de regiunea organismului care este investigată. Dozele sunt stabilite în funcţie de factori precum tipul de investigaţie, debitul cardiac, greutatea, vârsta şi starea generală a pacientului.

Specialistul radiolog vă poate da detalii în acest sens. Aveţi nevoie de o singură injectare pentru o serie de radiografii.

Iodul nu rămâne în organismul dumneavoastră., ci trece în urină de-a lungul următoarelor ore. Specialistul radiolog va întreba femeile în legătură cu datele ultimelor menstruaţii, întrucât nu este recomandat să se efectueze această procedură în perioada dinaintea ovulaţiei şi pe timpul sarcinii. Xenetix 300 nu va fi amestecat cu nici o altă substanţă înainte de injectare.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Xenetix 300 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii de hipersensibilitate (reacţii alergice) uneori severe, se pot prezenta sub formă de:

 • reacţii imediate însoţite de mâncărime (prurit), înroşirea pielii (eritem), urticarie localizată sau extinsă, edem Quincke (tumefierea feţei şi a mucoaselor);
 • reacţii întârziate la nivelul pielii precum erupţiile maculo-papuloase şi în mod exceptional sindrom Lyell sau Stevens-Johnson (afectare importantă a pielii sub formă de vezicule);
 • manifestări respiratorii: tuse, rinită, senzaţie de obstrucţie la nivelul gâtului, dificultăţi respiratorii, spasm al bronhiilor, edem laringian, stop respirator;
 • manifestari cardiovasculare: hipotensiune arterială, vertij, stare generală de rău, tachicardie (bătăi prea rapide ale inimii), bradicardie (bătăi prea rare ale inimii), stop cardiac;
 • alte manifestari: greaţă, vărsături, dureri abdominale.

Alte reacţii adverse raportate sunt: greaţă, vărsături, înroşirea feţei, frisoane, dureri de cap sau senzaţia de frig sau căldură. Uneori pot apare la locul injectării durere şi tumefacţie lipsite de gravitate, tranzitorii. În caz de injectare accidentală în afara vasului de sânge (0,01 %), poate fi observată o reacţie inflamatorie locală mergând până la necroza ţesuturilor.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

sus

Cum se păstrează Xenetix 300

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Xenetix 300 după data de expirare înscrisă pe etichetă flaconului şi cutiei.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, protejat de lumină, în ambalajul original. A nu se utiliza decât soluţiile limpezi, lipsite de particule.

sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine Xenetix 300

 • Substanţa activă este iobitridol. 100 ml soluţie injectabilă conţin iobitridol 65,81 g echivalent cu iod 30 g.
 • Celelalte componente sunt : edetat de sodiu şi calciu, clorhidrat de trometamol, trometamol, acid clorhidric 1N sau hidroxid de sodiu 1N, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Xenetix 300 şi conţinutul ambalajului

Xenetix 300 se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră până la galben pal, disponibilă în cutii cu un flacon a 50 sau 100 ml.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Guerbet

BP 57400, F- 95943 Roissy CdG Cedex, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2006

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Sursă: Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Vă atrag foarte mult distracţiile şi v-aţi propus să nu pierdeţi niciun prilej în a le dovedi celorlaţi că ştiţi să trăiţi. Pe plas socio-profesional se bun ale baze ale evoluţiei dumneavoastră...citește mai departe

×

Zf.ro
Mutare fulger: Un miliardar român construieşte cel mai nou mall din Capitală, în unul dintre cele mai ”de lux” cartiere Mutare fulger: Un miliardar român construieşte...
Oraşul din România care se transformă...
V-aţi pregătit conturile? ANAF începe...
BusinessMagazin.ro
Unul dintre cei mai cunoscuţi MILIARDARI ai lumii tocmai a primit 30 de ani de PUŞCĂRIE şi a PIERDUT un IMPERIU de peste 30 de miliarde de dolari Unul dintre cei mai cunoscuţi MILIARDARI...
Cum a reuşit o tânără de 23 de ani să...
Mediafax.ro
GAFĂ de proporţii la British Airways: Un pilot a GREŞIT "drumul" şi a aterizat la peste 1.000 Km distanţă de destinaţie/ Este UIMITOR ce le-a spus călătorilor GAFĂ de proporţii la British Airways:...
VIDEO - Operaţiune ca în filme, pe străzile...
ISTORIC VEHICUL: Aplicaţie RAR prin care...
Gandul.info
Şi-a convins soţia să-i permită AMANTEI mai tinere să vină la ei acasă, pentru o noapte de neuitat în 3. Au băut, au vorbit şi s-au iubit... La un moment dat, nevasta a plecat la baie, iar ce a urmat este TERIFIANT Şi-a convins soţia să-i permită AMANTEI...
Această jurnalistă a mers să îi ia un...
Au chemat preotul la o femeie muribundă,...
ProSport.ro
Poza care a declanşat un scandal naţional! Ipostaza în care a fost surprinsă această tânără, motiv de reacţii sexiste şi jignitoare. Femeia a recunoscut: “Gândiţi-vă la asta, animalelor” Poza care a declanşat un scandal naţional!...
“Respect DNA” şi jigniri la adresa...
Jucătoarea română care face ravagii în...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Cât costă Huawei P30 Pro, telefonul cu cea mai performantă CAMERĂ FOTO din lume. Zoom 10X şi mod nocturn într-un telefon impresionant Cât costă Huawei P30 Pro, telefonul cu...
Tehnologia care îţi încarcă telefonul...
NETFLIX la jumătate de preţ! Compania...
ProMotor.ro
Cutie manuală vs. cutie automată. AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE Cutie manuală vs. cutie automată. AVANTAJE...
Maşini second hand aduse din GERMANIA,...
PRIMA ŢARĂ unde toate taxiurile vor fi...
Descopera.ro
SPERMĂ bătrână, de calitate bună. Savanţii australieni au realizat un EXPERIMENT apartent BIZAR. Rezultatele au fost însă ULUITOARE SPERMĂ bătrână, de calitate bună. Savanţii...
Cine a fost în realitate Jack Spintecătorul,...
SECRETUL ascuns în Biblie, descifrat după...
ULTIMA ORĂ
DEZBRĂCATĂ pentru o cauză nobilă? Cum a ales un ministru să facă un spot publicitar cu FOTO de tip NUD: „Arată ca naiba, dar îmi salvează viaţa”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.