Uricol, 5 g, granule efervescente pentru soluţie orală

Substanță activa
Metenamină/citrat de piperazină/kelină
Clasa ATC
G04BD
Format
granule efervescente pentru soluţie orală
Afecțiuni
infecţii ale tractului urinar, spasme ale tractului urinar, profilaxia reinfectării unei urine sterile la pacienţii cu urină reziduală, discomfort datorat hipermotilităţii, litiaza urinară cu acid uric, hiperuricemie
Producător
PHARCO IMPEX 93 SRL
Acțiune terapeutică
o combinaţie de substanţe active la nivelul tractului urinar precum metenamina (generează formaldehida care este un agent antibacterian activ), citratul de piperazină (favorizează eliminarea urinară a acidului uric), kelina (un compus natural care relaxează musculatura ureterală)

Ce este Uricol şi pentru ce se utilizează

Uricol este o combinaţie de substanţe active la nivelul tractului urinar precum metenamina (generează formaldehida care este un agent antibacterian activ), citratul de piperazină (favorizează eliminarea urinară a acidului uric), kelina (un compus natural care relaxează musculatura ureterală).

Uricol se utilizează:

  • ca adjuvant în tratamentul infecţiilor tractului urinar, după un tratament eficace cu antibiotice.
  • pentru profilaxia (prevenirea) reinfectării unei urine sterile la pacienţii cu urină reziduală (restantă), însoţind unele tulburări neurologice şi cu cateterizare prelungită a vezicii.
  • în spasmele tractului urinar.
  • pentru înlăturarea discomfortului datorat hipermotilităţii rezultând din inflamaţii ca în cistite, prostatite, uretrite şi uretro-cistite.
  • în litiaza urinară cu acid uric, hiperuricemie.

Acest medicament este un medicament destinat adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani.

Inainte să utilizaţi Uricol

Nu utilizaţi Uricol

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metenamină, citrat de piperazină, kelină sau la oricare dintre celelalte componente ale Uricol.

Dacă suferiţi de afecţiuni renale, hepatice sau gastro-intestinale, nu trebuie să depăşiţi dozele recomandate pentru dumneavoastră de către medic sau farmacist.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Uricol

Nu trebuie să depăşiti dozele recomandate pentru dumneavoastră de către medic sau farmacist, datorită posibilităţii de apariţie a fenomenelor de supradozaj.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul, dacă utilizaţi sau dacă trebuie să utilizaţi concomitent unul din următoarele medicamente:

  • acetazolamida, deoarece terapia concomitentă cu acetazolamidă şi hexamină conduce la alcalinizarea urinei. Această alcalinizare inhibă conversia (transformarea) hexaminei la forma sa activă, formaldehidă.
  • diclorfenamida, deoarece acţiunea hexaminei este dependentă de aciditatea urinei. Diclorfenamida alcalinizează urina, şi astfel se inhibă acţiunea hexaminei.
  • sulfacitina, deoarece administrarea concomitentă a sulfacitinei cu hexamină poate creşte incidenţa cristalizării. În urina acidă, hexamina se descompune la formaldehidă care poate forma un precipitat insolubil cu sulfacitină.
  • sulfametizol, deoarece acest medicament este insolubil în urina acidă şi poate conduce la cristalurie în combinaţie cu hexamina.
  • sulfapiridina, deoarece acest medicament administrat concomitent cu hexamină poate creşte incidenţa cristaluriei.

Utilizarea Uricol cu alimente şi băuturi

Nu există recomandări speciale în acest caz.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, spuneţi medicului dumneavoastră. Uricol nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, decât dacă este absolut necesar şi este de preferat ca utilizarea acestuia să se facă la recomandarea medicului, după analiza raportului risc potenţial fetal/beneficiu matern. Medicul va discuta cu dumneavoastră posibilele riscuri ale utilizării Uricol în timpul sarcinii.

Nu trebuie să alăptaţi în timpul utilizării Uricol, deoarece hexamina se excretă în laptele matern şi acest lucru îi poate dăuna copilului dumneavoastră. De aceea, mamele care iau Uricol sunt sfătuite să oprească alăptarea.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Uricol nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Uricol

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să utilizaţi Uricol

Utilizaţi întotdeauna Uricol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Inainte de a bea soluţia orală Uricol, conţinutul unui plic se dizolvă în jumătate de pahar cu apă şi se aşteaptă până la finalizarea efervescenţei.

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Se recomandă 1-2 plicuri (conţinând 5 g granule efervescente) de 3 ori pe zi.

Copii cu vârsta sub 12 ani:

Nu se recomandă administrarea la copii cu vârsta sub 12 ani datorită lipsei datelor privind eficacitatea şi siguranţa medicamentului.

Dacă aţi utilizat mai mult Uricol decât trebuie

Dacă aţi luat din greşeală mai mult din Uricol decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Simptomele ce pot apare în acest caz, datorită conţinutului în metenamină, sunt: vărsături, urinare cu sânge.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Uricol

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză conform schemei stabilite, fără a se suplimenta numărul de doze zilnice.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Uricol poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente                        care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente                                 care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente                    care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare                                         care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare                                care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome.

Hexamina este, în general, bine tolerată. Dacă se administrează în doze mai mari decât cele recomandate, sau timp mai îndelungat, poate apărea riscul de iritaţie sau inflamaţie a tractului urinar. Oricum, efectul formaldehidei este parţial diminuat de către baza efervescentă. Dozele terapeutice de citrat de piperazină nu cauzează reacţii adverse, dar pot apărea în unele cazuri, efecte ca: vomă, diaree, reacţii alergice. In doze mari, sau la pacienţii cu insuficienţă renală, poate apărea oboseala musculară, pierderea totală sau parţială a înţelegerii şi a posibilităţii de a reda cuvintele (disfazie), confuzie. In cazuri excepţionale pot apare contracţii musculare bruşte şi involuntare (mioclonii), crize convulsive, ameţeli, tulburări de vedere.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Uricol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Uricol după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Uricol

  • Substanţele active sunt metenamină, citrat de piperazină şi kelină. Fiecare plic cu 5 g granule efervescente pentru soluţie orală conţine metenamină 500 mg, citrat de piperazină 190 mg, kelină 1,83 mg.
  • Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, zaharină sodică, hidrogenocarbonat de sodiu, riboflavină (E101).

Cum arată Uricol şi conţinutul ambalajului

Uricol se prezintă sub formă de plicuri cu granule efervescente de culoare galbenă, care prin dizolvare în apă conduc, la sfârşitul efervescenţei, la obţinerea unei soluţii limpezi, cu gust dulce. Medicamentul este disponibil în cutie cu 6 plicuri din hârtie-Al-PE a câte 5 g granule efervescente pentru soluţie orală.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

PHARCO IMPEX 93 SRL

Str. Coriolan Marcius nr. 23, Sector 5,

Bucureşti, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Tel.: + 4 021 311 32 19

Fax: + 4 021 311 32 58

office @pharco .ro

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?