Unilat, 50 micrograme/ml picături oftalmice, soluţie

Substanță activa
Latanoprost
Clasa ATC
S01EE
Format
soluţie
Afecțiuni
glaucom cu unghi deschis, hipertensiune oculară
Producător
UNIMED PHARMA spol. s r.o
Acțiune terapeutică
analog de prostaglandine, acţionează prin creşterea fluxului natural al fluidului din ochi în circulaţia sanguină

Ce este Unilat şi pentru ce se utilizează

UNILAT face parte dintr-un grup de medicamente denumite analogi de prostaglandine. Acţionează prin creşterea fluxului natural al fluidului din ochi în circulaţia sanguină.

UNILAT se foloseşte pentru tratamentul unei afecţiuni cunoscute ca glaucom cu unghi deschis şi hipertensiune oculară. Ambele afecţiuni se asociază unei creşteri a tensiunii intraoculare şi eventual pot afecta vederea.

Înainte să utilizaţi Unilat

UNILAT poate fi utilizat la adult, bărbaţi şi femei (inclusiv vârstnici) dar nu este recomandat pacienţilor cu vârsta sub 18 ani.

Nu utilizaţi UNILAT dacă sunteţi

  • Alergic (hipersensibil) la latanoprost sau la oricare dintre celelalte componente ale UNILAT (vezi 6. Informaţii suplimentare)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi UNILAT

  • Dacă aveţi culoare mixtă a ochilor, precum galben-brun, gri-brun, albastru-brun sau verde-brun.

Utilizarea UNILAT poate determina modificarea culorii ochilor spre bruni. Tratamentul la un singur ochi poate determina o diferenţă in culoarea ochilor.

  • Dacă aveţi un ochi fără cristalin (cu afakie) sau aveţi opacitate parţială sau completă a cristalinului la unul sau ambii ochi, care pot diminua vederea sau deterrmina orbirea (pseudoafakie).
  • Dacă urmează să fiţi supus sau aţi fost supus unei intervenţii chirurgicale la ochi (incluzând operaţie de cataractă).
  • Dacă suferiţi de orice afecţiuni oculare (cum ar fi durerea, iritaţia sau inflamaţia, vedere înceţoşată).
  • Dacă ştiţi că suferiţi de ochi uscat.
  • Dacă suferiţi de astm bronşic sever sau astmul dumneavoastră nu este controlat
  • dacă purtaţi lentile de contact. Puteţi folosi UNILAT, dar cu respectarea instrucţiunilor pentru purtătorii de lentile de contact din cap. 3

Utilizarea altor medicamente

UNILAT poate interacţiona cu alte medicamente. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă utilizaţi alt tip de picături oftalmice concomitent cu UNILAT, acestea pot fi administrate cu 5 minute înainte sau după aplicarea UNILAT.

Sarcina

Fătul poate fii afectat. Întrebaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza UNILAT.

Alăptarea

Copilul poate fii afectat. UNILAT nu trebuie utilizat în timpul alăptarii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

După o perioadă scurtă de timp după instilarea picăturilor în ochi vederea poate deveni înceţoşată. Dacă se aplică aceasta în cazul dumneavoastră nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia acestor simptome.

Informaţii importante privind unele componente ale UNILAT

UNILAT conţine un conservant, clorura de benzalconiu. Acest conservant poate determina iritaţii oculare sau afectarea corneei. Clorura de benzalconiu poate fii absorbită de lentilele de contact şi poate decolora lentilele de contact moi. De aceea, evitaţi contactul cu lentilele de contact moi.

Dacă purtaţi lentilele de contact, ar trebui să le scoateţi înainte de utilizarea UNILAT. După utilizarea UNILAT ar trebui să aşteptaţi 15 minute înainte de a reinsera lentilele de contact. Vezi instrucţiunile pentru purtătorii de lentile de contact de la pct. 3

Cum să utilizaţi Unilat

Utilizaţi întotdeauna Unilat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru adulţi (inclusiv vârstnici) este o picătură pe zi în ochiul (ochii) afectaţi. Cel mai indicat pentru a se administra este seara.

Nu utilizaţi UNILAT mai mult de o dată pe zi, deoarece eficienţa tratamentului poate fi scăzută dacă administraţi mai des.

Utilizaţi UNILAT după sfatul şi numai atât timp cât a fost recomandat de medicul dumneavoastră.

Puratătorii de lentile de contact

Dacă purtaţi lentilele de contact, ar trebui să le scoateţi înainte de utilizarea UNILAT. După utilizarea UNILAT ar trebui să aşteptaţi 15 minute înainte de a reinsera lentilele de contact.

Instrucţiuni de utilizare

  1. Spălaţi-vă pe mâini şi aşezaţi-va sau staţi confortabil.
  2. Deşurubaţi capacul flaconului.
  3. Ţineţi flaconul în jos între degetul mare şi celelalte degete
  4. Trageţi uşor, cu degetul, pleoapa inferioară a ochiului afectat.
  5. Plasaţi vârful picurătorului aproape de ochi fără a atinge ochiul sau zonele adicente ochiului
  6. Apăsaţi uşor flaconul pentru a elibera o singură picătură în ochi, apoi puteţi elibera pleoapa.
  7. 7. Apăsaţi unghiul intern al ochiului cu degetul aproape de nas. Ţineţi apăsat pentru 1 minut, cu ochiul închis.
  8. Repetaţi administrarea la nivel bilateral dacă medicul v-a spus să efectuaţi acest lucru.
  9. Imediat după utilizare înfiletaţi ferm capacul flaconului.

Dacă folosiţi şi alte picături de ochi

Lăsaţi să treacă cel puţin 5 minute între administrarea UNILAT şi a celuilalt medicament.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Unilat

Dacă administraţi prea multe picături de Unilat în ochi, puteţi prezenta iritaţii minore ale ochiului şi ochii pot lăcrima sau pot prezenta înroşire, acestea ar trebui să se remită, dar dacă sunteţi îngrijorat consultaţi un medic .

Dacă Unilat este înghiţit accidental consultaţi un medic cât mai curând posibil.

Dacă uitaţi să utilizaţi UNILAT

Dacă aţi uitat să utilizaţi UNILAT la ora obişnuită aşteptaţi până la administrare ulteroară după orarul obişnuit.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi UNILAT

Nu încetaţi să utilizaţi UNILAT, fără acordul medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, UNILAT poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10):

  • O modificare treptată a culorii ochiului prin creşterea cantităţii de pigment brun în partea colorată a ochiului cunoscută ca iris. Dacă culoarea ochilor dumneavoastră este un amestec de culoare (albastru-brun, gri-brun, verde-brun, galben-brun), este mai probabil să observaţi aceste schimbări decât dacă aveţi o culoare unică a ochilor (albaştri, gri, căprui, verzi). Orice modificare a culorii ochilor se poate menţine ani de zile cu toate că este de obicei vizibilă după 8 luni de tratament. Aceste modificări ale culorii pot fi permanente şi diferenţa de culoare e mai evidentă dacă utilizaţi UNILAT la un singur ochi. Se pare că nu sunt probleme asociate cu modificarea culorii ochilor. Modificarea culorii ochilor nu evoluează după întreruperea tratamentului cu UNILAT.
  • Înroşirea ochilor
  • Iritaţia ochilor (senzaţie de arsură, prurit, usturime, senzaţie de corp străin în ochi).
  • O modificare trepatată a genelor ochiului tratat şi a părului fin din jurul ochiului tratat, observată în special la persoane de origine japoneză. Aceste modificări implică diminuarea culorii (înnegrirea), lungimea, grosime şi numărul de gene.

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

  • Iriataţia sau afectarea corneei, inflamarea pleoapelor (blefarita) şi durere oculară. Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):
  • Mancărime la nivelul pleoapelor, uscăciunea ochilor, inflamarea sau iritaţia corneei (keratita), vedere înceţoşată şi conjunctivită.
  • Erupţii trecătoare ale pielii

Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000):

  • Inflamaţia irisului, partea colorată a ochiului (irită/uveită); inflamaţia retinei (edem macular), simptome de inflamaţie sau deteriorare a corneei, inflamaţie în jurul ochilor (edem periorbital) anomalii de implantare ale genelor sau existenţa a două rânduri de gene pe o pleoapă.
  • Reacţii ale pielii pleoapelor, înnegrirea pielii pleoapelor.
  • Astm bronşic, agravarea astmului bronşic şi scurtarea respiraţiei (dispnee).

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000):

• Agravarea anginei pectorale la pacienţii cu afecţiuni cardiace. Durere în piept

Au fost raportate, de asemenea, următoarele reacţii adverse la pacienţi: cefalee, ameţeli, palpitaţii, dureri musculare şi ale articulaţiilor.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Unilat

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu folosiţi UNILAT după data de expirare, înscrisă pe etichetă sau cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii indicate.

Înainte de prima deschidere: Păstraţi la frigider ( 2°C – 8°C). A nu se congela. A se păstra în ambalajul original pentru a se proteja de lumină.

După prima deschidere: A nu se păstra la temperaturi mai mari de 25°C

Nu folosiţi medicamentul mai mult de 28 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Când nu utilizaţi UNILAT, ţineţi flaconul în cutie, pentru a fii protejat de lumină.

Nu folosiţi Unilat dacă observaţi semne vizibile de deteriorare a medicamentului sau dacă banda de siguranţă la prima deschidere a capacului e afectată. În astfel de cazuri returnaţi medicamentul farmaciei.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine UNILAT

  • Substanţa activă este latanoprost. Un mililitru picături oftalmice, soluţie conţin latanoprost 50 micrograme.
  • Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, clorura de benzalconiu, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat (E339a), fosfat disodic anhidru (E339b), acid clorhidric pentru ajustarea pH, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Unilat şi conţinutul ambalajului

Unilat este o soluţie clară şi incoloră, practic fără particule. Fiecare flacon de Unilat conţine 2,5 ml de picături oftalmice, soluţie.

Medicamentul se prezintă în următoarele ambalaje: 1×2,5 ml, 3×2,5 ml (flacon de polietilenă cu picurător ) Este posibil ca nu toate tipurile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

UNIMED PHARMA spol. s r.o. Orieskova 11, 821 05, Bratislava, Republica Slovacă

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria                YHHHAT 50 MHKporpaMa/ml , kanKH 3a ohh, pa3TBop

Cehia                    UNILAT 50 mikrogramû/ml, ocni kapky, roztok

Estonia                 UNILAT 50 mikrogrammi/ml, silmatilgad, lahus

Lituania                UNILAT 50 mikrogrami/ml, acu pilieni, skîdums

Letonia                 UNILAT 50 mikrogram^/ml aki^ lasai, tirpalas

Slovacia                UNILAT 50 mikrogramov/ml ocnâ roztokovâ instilâcia

România               UNILAT 50 micrograme/ml picături oftalmice, soluţie

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2009

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal