SEPTOLETE® PLUS

Substanță activa
clorură de cetilpiridiniu monohidrat
Clasa ATC
R02AA
Format
comprimate
Afecțiuni
infecţii uşoare ale cavităţii bucale şi faringelui (faringite, laringite, debutul anginei); inflamaţii gingivale şi ale mucoasei bucale (stomatite, gingivite) şi profilactic în timpul gripei şi corize
Producător
KRKA, d.d
Acțiune terapeutică
analgezic; dezinfectează cavitatea bucală şi faringele şi ameliorează local durerea

Ce este Septolete Plus?

Septolete Plus are acţiune analgezică şi antimicrobiană locală. Dezinfectează cavitatea bucală şi faringele şi ameliorează local durerea.

Aceste comprimate conţin ca antiseptic clorura de cetilpiridiniu care distruge anumite bacterii şi fungi şi, de asemenea, inhibă într-o oarecare măsură dezvoltarea virusurilor. În acest mod, ameliorează inflamaţia de la nivelul cavităţii bucale şi faringelui şi, mai ales, previne evoluţia unor infecţii bacteriene mai severe. Deoarece este uşor solubilă şi are o tensiune superficială mică, clorura de cetilpiridiniu penetrează uşor şi porţiunile mai puţin accesibile ale mucoasei orale şi faringiene şi inhibă creşterea bacteriană.

Benzocaina este un anestezic local adecvat ameliorării durerii la deglutiţie care însoţeşte frecvent inflamaţiile şi infecţiile cavităţii bucale şi faringiene.

Septolete Plus conţine maltitol şi manitol. Comprimatele nu conţin zahăr care favorizează creşterea microorganismelor. Septolete Plus poate fi administrat la pacienţii cu diabet zaharat, nu produce carii dentare iar efectul antiseptic este superior în formularea fără zahăr.

Pentru ce se utilizează Septolete Plus?

Septolete Plus se utilizează pentru ameliorarea durerii şi dezinfecţie în:

  • infecţii uşoare ale cavităţii bucale şi faringelui (faringite, laringite, debutul anginei);
  • inflamaţii gingivale şi ale mucoasei bucale (stomatite, gingivite) şi
  • profilactic în timpul gripei şi corizei.

Cine nu trebuie să utilizeze Septolete Plus?

Nu utilizaţi medicamentul dacă sunteţi alergic la oricare dintre componentele produsului.

Precauţii şi atenţionări

Nu se recomandă utilizarea Septolete Plus la copii cu vârsta sub 6 ani.

Atenţionare pentru pacienţii cu diabet zaharat: un comprimat Septolete Plus conţine aproximativ 1 g maltitol. Datorită hidrolizei şi absorbţiei lente din tractul gastro-intestinal, creşterea glicemiei este mică după administrarea maltitolului. Valoarea energetică a maltitolului (10 kJ/g sau 2,4 kcal/g) este mult mai mică decât cea a zahărului.

Administrarea cu alimente sau lichide

Nu utilizaţi Septolete Plus imediat înainte de masă sau împreună cu lapte.

Sarcină şi alăptare

Adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a utiliza orice medicament. În timpul sarcinii şi alăptării puteţi utiliza Septolete Plus numai la recomandarea medicului.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Septolete Plus nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ce alte medicamente pot interacţiona cu Septolete Plus?

Nu se cunosc.

Informaţii importante despre celelalte componente

Comprimatele Septolete Plus conţin polioli a căror administrare în doze mari poate produce diaree, în special la copii.

Doze şi mod de administrare

Doza zilnică recomandată pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani este de până la 8 comprimate Septolete Plus. Se recomandă să dizolvaţi câte un comprimat în gură la intervale de 2-3 ore.

Doza zilnică recomandată pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani este de până la 4 comprimate Septolete Plus. Se recomandă ca aceşti copii să dizolve câte un comprimat în gură la intervale de 4 ore.

Reacţii adverse

Ca oricare alt medicament, Septolete Plus poate avea reacţii adverse. Dacă Septolete Plus este utilizat conform recomandărilor, reacţiile adverse apar foarte rar. La persoanele sensibile, administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate pot determina apariţia tulburărilor gastro-intestinale datorită iritării mucoasei gastro-intestinale.

La persoanele hipersensibile la oricare dintre componentele produsului pot să apară reacţii alergice.

Dacă observaţi apariţia oricărei reacţii adverse, chiar dacă ea nu este prezentată în acest prospect, vă rugăm informaţi-vă medicul sau farmacistul.

Supradozaj

Dacă aţi utilizat o supradoză, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Datorită concentraţiei scăzute a substanţelor active din fiecare comprimat, posibilitatea supradozajului este minimă. Dacă se utilizează mai multe comprimate, pot să apară tulburări gastro-intestinale: greaţă, vărsături şi diaree. La apariţia acestor reacţii se recomandă întreruperea administrării comprimatelor, administrare de apă sau lapte din abundenţă şi anunţarea madicului.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a 10 comprimate de supt

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal