Risperidonă Cipla 1 mg / 2 mg / 3 mg / 4 mg comprimate filmate

Producător: Cipla UK Ltd.
Substanță activa
risperidona
Clasa ATC
N05AX
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Schizofrenie, Manie, Alzheimer, agresivitate de lungă durată la copii (cu vârsta de cel puţin 5 ani) cu afectare intelectuală şi la adolescenţi cu tulburare de comportament.
Producător
S.C. Imedica S.A.
Acțiune terapeutică
antipsihotice

Ce este Risperidonă Cipla şi pentru ce se utilizează

Risperidonă Cipla aparţine grupului de medicamente denumite „antipsihotice”.

Risperidonă Cipla se administrează pentru tratamentul următoarelor boli:

•          Schizofrenie, în care puteţi vedea, auzi sau simţi lucruri care nu sunt prezente, puteţi crede lucruri care nu sunt adevărate şi puteţi să vă simţiţi neobişnuit de suspicios sau confuz;

•         Manie, în care vă puteţi simţi foarte excitat, euforic, agitat, entuziast sau hiperactiv. Mania apare în cadrul unei afecţiuni numită tulburare bipolară;

•         Tratamentul pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la pacienţii cu demenţă Alzheimer, care se pot auto-vătăma sau pot vătăma alte persoane. Înainte de administrarea acestui medicament ar trebui folosite tratamente alternative (nemedicamentoase);

Tratamentul pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresivităţii de lungă durată la copii (cu vârsta de cel puţin 5 ani) cu afectare intelectuală şi la adolescenţi cu tulburare de comportament.

Înainte să luaţi Risperidonă Cipla

Nu luaţi Risperidonă Cipla dacă

•          Sunteţi alergic (hipersensibil) la risperidonă, sau la oricare dintre celelalte componente ale Risperidonă Cipla (enumerate la pct.6 de mai jos).

În cazul în care nu sunteţi sigur că acestea se aplică la dumneavoastră, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a utiliza Risperidonă Cipla.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Risperidonă Cipla

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Risperidonă Cipla dacă:

•          Aveţi o afecţiune a inimii cum ar fi bătăi neregulate ale inimii. dacă aveţi predispoziţie pentru tensiune arterială mică sau dacă utilizaţi medicamente pentru tensiunea arterială. Risperidonă Cipla poate determina tensiune arterială mică. Doza dumneavoastră poate avea nevoie de ajustări.

•          Aveţi cunoştinţă de vreun factor care v-ar favoriza apariţia unui accident vascular cerebral, cum sunt tensiunea arterială mare, tulburările cardiovasculare sau problemele vaselor sanguine la nivelul creierului.

•          Dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră are istoric de formare de cheaguri de sânge, deoarece unele medicamente ca de exemplu risperidona au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

•          Aveţi boală Parkinson sau demenţă.

•          Aveţi diabet zaharat.

•          Aveţi epilepsie.

•          Sunteţi bărbat şi aţi prezentat vreodată erecţie prelungită sau dureroasă. Dacă vi se întâmplă oricare dintre acestea în timp ce utilizaţi Risperidonă Cipla, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

•          Aveţi tulburări de controlare a temperaturii corporale sau vă supraîncălziţi.

•          Aveţi afecţiuni ale rinichilor.

•          Aveţi afecţiuni ale ficatului.

•          Aveţi o concentraţie sanguină anormal de mare a hormonului prolactină sau dacă aveţi o tumoră care este probabil dependentă de prolactină.

Spuneţi imediat medicului dacă prezentaţi:

•          Mişcări ritmice involuntare ale limbii, gurii şi feţei. Poate fi necesară întreruperea tratamentului cu Risperidonă Cipla.

•          Febră, rigiditate musculară severă, transpiraţii sau reducerea stării de conştienţă (o afecţiune numită „sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratamentul medical imediat.

În cazul în care nu sunteţi sigur că oricare dintre acestea vi se aplică, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Risperidonă Cipla.

Risperidonă Cipla poate determina creşterea în greutate.

Pacienţi vârstnici cu demenţă

La pacienţii vârstnici cu demenţă există un risc crescut pentru accident vascular cerebral. Nu trebuie să luaţi Risperidonă Cipla dacă aveţi demenţă determinată de accident vascular cerebral. În timpul tratamentului cu Risperidonă Cipla trebuie să vă adresaţi frecvent medicului dumneavoastră. Trebuie solicitat imediat ajutor medical dacă dumneavoastră sau îngrijitorul dumneavoastră observă o modificare bruscă a stării dumneavoastră mentale, slăbiciune bruscă, amorţire la nivelul feţei, braţelor sau picioarelor, în special numai pe o parte a corpului sau vorbire neclară chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.

Risperidonă Cipla administrat singur sau împreună cu furosemid poate determina un risc crescut de accident vascular cerebral sau deces la pacienţii vârstnici cu demenţă.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 5 şi 18 ani)

Înainte de a începe tratamentul tulburării de comportament, trebuie să fi fost eliminate alte cauze ale comportamentului agresiv.

Dacă în timpul tratamentului cu Risperidonă Cipla apare oboseala, o modificare a orei de administrare poate ameliora tulburările de atenţie.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente din plante.

Este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele:

•         Medicamente care acţionează asupra creierului dumneavoastră şi vă ajută să vă calmaţi (benzodiazepine), unele medicamente pentru durere (opiacee), medicamente pentru alergie (unele antihistaminice), deoarece Risperidonă Cipla poate creşte efectul sedativ al acestora.

•         Medicamente care modifică activitatea electrică a inimii dumneavoastră, cum sunt medicamentele pentru malarie, probleme ale ritmului inimii (cum este chinidina), alergii (antihistaminice), unele antidepresive sau alte medicamente pentru afecţiuni mentale.

•         Medicamente care fac ca inima dumneavoastră să bată mai rar.

•         Medicamente care determină scăderea concentraţiei plasmatice de potasiu (de exemplu anumite diuretice).

•         Medicamente care tratează tensiunea arterială mare. Risperidonă Cipla poate scădea tensiunea arterială.

•         Medicamente pentru boala Parkinson (cum este levodopa).

•         Medicamente care elimină apa (diuretice) utilizate pentru afecţiuni ale inimii sau umflarea anumitor părţi ale corpului dumneavoastră datorită reţinerii unei cantităţi prea mari de lichide (cum este furosemid sau clorotiazidă). Vezi de asemenea, mai sus „Pacienţi vârstnici cu demenţă”. Risperidonă Cipla administrat singur sau împreună cu furosemid poate determina un risc crescut de accident vascular cerebral sau deces la pacienţii vârstnici cu demenţă.

Următoarele medicamente pot reduce efectul Risperidonă Cipla:

•         Rifampicina (un medicament pentru tratamentul anumitor infecţii)

•         Carbamazepina, fenitoina (medicamente pentru epilepsie)

•         Fenobarbital

Dacă începeţi sau întrerupeţi tratamentul cu astfel de medicamente aveţi nevoie de o doză diferită de Risperidonă Cipla.

Următoarele medicamente pot creşte efectul Risperidonă Cipla:

•         Chinidina (utilizată pentru anumite afecţiuni ale inimii)

•         Antidepresive cum sunt paroxetina, fluoxetina, antidepresive triciclice

•         Medicamente cunoscute ca beta-blocante (utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari)

•         Fenotiazine (utilizate pentru tratamentul psihozelor sau pentru calmare)

•         Cimetidină, ranitidină (blocante ale acidităţii stomacului)

Dacă începeţi sau întrerupeţi tratamentul cu astfel de medicamente aveţi nevoie de o doză diferită de Risperidonă Cipla.

În cazul în care nu sunteţi sigur că oricare dintre acestea vi se aplică, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Risperidonă Cipla.

Folosirea Risperidonă Cipla cu alimente şi băuturi

Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente. Trebuie să evitaţi folosirea alcoolului etilic în timp ce luaţi Risperidonă Cipla.

Sarcina şi alăptarea

•         Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Risperidonă Cipla dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi folosi acest medicament.

•          Următoarele simptome au fost observate la sugari născuţi din mame care au utilizat Risperidonă Cipla în cursul celui de-al treilea trimestru de sarcină (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate musculară şi/sau slăbiciune musculară, somnolenţă, agitaţie, tulburări respiratorii şi dificultăţi de alimentaţie. In cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă adresaţi medicului.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În timpul tratamentului cu Risperidonă Cipla pot apare ameţeli, oboseală şi probleme de vedere. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje înainte de a vă adresa medicului dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Risperidonă Cipla

Medicamentul conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Risperidonă Cipla 2 mg comprimate filmate: datorită prezenţei excipientului galben amurg FCF lac de aluminiu (E 110), pot apare reacţii alergice.

Cum să luaţi Risperidonă Cipla

Cât trebuie să luaţi

Pentru tratamentul schizofreniei

Adulţi

•          Doza uzuală iniţială este de 2 mg/zi, aceasta poate fi crescută la 4 mg/zi în ziua a 2-a

•          Doza poate fi apoi ajustată de medic în funcţie de reacţia dumneavoastră la tratament

•          Majoritatea pacienţilor se simt bine cu doze zilnice de 4 mg până la 6 mg

•         Această doză zilnică totală poate fi luată fie o dată pe zi într-o singură doză, fie în două doze pe zi Medicul dumneavoastră vă va recomanda doza cea mai potrivită.

Vârstnici

•          Doza iniţială va fi în mod normal de 0,5 mg de 2 ori pe zi

•          Doza dumneavoastră va fi crescută treptat de către medicul dumneavoastră la 1 mg până la 2 mg de 2 ori pe zi

Medicul dumneavoastră vă va recomanda doza potrivită.

Copii şi adolescenţi

•          Copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani nu trebuie să utilizeze Risperidonă Cipla pentru tratamentul schizofreniei

Pentru tratamentul episodului maniacal

Adulţi

•          Doza zilnică uzuală iniţială este de 2 mg, o dată pe zi

•          Doza poate fi ajustată de medic în funcţie de reacţia dumneavoastră la tratament

•          Majoritatea persoanelor se simt bine cu doze de 1 mg până la 6 mg pe zi.

Vârstnici

•          Doza dumneavoastră iniţială uzuală va fi de 0,5 mg de 2 ori pe zi

•          Doza poate fi ajustată de medic la 1 mg până la 2 mg de două ori pe zi în funcţie de reacţia dumneavoastră la tratament

Copii şi adolescenţi

•          Copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani nu trebuie să utilizeze Risperidonă Cipla pentru tratamentul episodului maniacal din tulburarea bipolară

Pentru tratamentul agresivităţii cu durată lungă la persoanele cu demenţă

Alzheimer

Adulţi (incluzând pacienţii vârstnici)

•          Doza zilnică uzuală iniţială va fi de 0,25 mg, de 2 ori pe zi

•          Doza poate fi ajustată de medic în funcţie de reacţia dumneavoastră la tratament

•          Majoritatea persoanelor se simt bine cu doze zilnice de 0,5 mg de 2 ori pe zi. Unii pacienţi pot avea nevoie de 1 mg de 2 ori pe zi

•          Tratamentul pacienţilor cu demenţă Alzheimer nu trebuie să depăşească 6 săptămâni

Pentru tratamentul tulburării de comportament la copii şi adolescenţi

Doza depinde de greutatea copilului dumneavoastră.

Pentru copii cu greutatea corporală mai mică de 50 kg

•          Doza zilnică uzuală iniţială va fi de 0,25 mg, o dată pe zi

•          Doza poate fi crescută la fiecare două zile treptat cu doze de 0,25 mg pe zi

•          Doza uzuală de întreţinere este de 0,25 mg până la 0,75 mg o dată pe zi

Pentru copii cu greutatea mai mare de 50 kg

•          Doza zilnică uzuală iniţială va fi de 0,5 mg, o dată pe zi

•          Doza poate fi crescută la fiecare două zile treptat cu doze de 0,5 mg pe zi

•          Doza uzuală de întreţinere este de 0,5 mg până la 1,5 mg o dată pe zi

Durata tratamentului la pacienţii cu tulburare de comportament nu trebuie să depăşească 6 săptămâni.

Copiii cu vârsta sub 5 ani nu trebuie să fie trataţi cu Risperidonă Cipla pentru tulburarea de comportament.

Pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului

Indiferent de afecţiunea care trebuie tratată, toate dozele iniţiale şi cele de întreţinere de Risperidonă Cipla trebuie scăzute la jumătate. Creşterea dozelor trebuie realizată mai lent la aceşti pacienţi.

Risperidonă Cipla trebuie utilizat cu precauţie la această categorie de pacienţi.

Cum să luaţi Risperidonă Cipla

Utilizaţi întotdeauna Risperidonă Cipla exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda ce cantitate de medicament să luaţi şi cât timp. Aceasta depinde de afecţiunea dumneavoastră şi variază de la persoană la persoană. Cantitatea de medicament pe care trebuie să o folosiţi este explicată la capitolul „Cât trebuie să luaţi”, de mai sus.

Trebuie să înghiţiţi comprimatul cu apă.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Risperidonă Cipla

•          Adresaţi-vă imediat unui medic. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră;

•          In cazul unui supradozaj vă puteţi simţi somnoros sau obosit sau puteţi avea mişcări anormale ale corpului, probleme în a sta în picioare sau de mers, senzaţie de ameţeală datorată tensiunii arteriale mici, bătăi anormale ale inimii sau convulsii.

Dacă uitaţi să luaţi Risperidonă Cipla

•          Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Cu toate acestea, dacă este timpul pentru următoarea doză, nu mai luaţi doza pe care aţi uitat-o şi reveniţi la programul normal. Dacă aţi uitat să luaţi 2 sau mai multe doze, adresaţi-vă medicului;

•          Nu luaţi o doză dublă (2 doze în acelaşi timp) pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Risperidonă Cipla

Nu întrerupeţi administrarea acestui medicament decât la recomandarea medicului dumneavoastră. Simptomele dumneavoastră pot să reapară. Dacă medicul dumneavoastră recomandă întreruperea medicamentului, doza trebuie scăzută treptat pe parcursul a câteva zile.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Risperidonă Cipla poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot apare următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)

•          Parkinsonism. Acesta este un termen medical care include mai multe simptome. Fiecare simptom individual poate apare mai puţin frecvent decât la 1 din 10 persoane. Parkinsonismul include: creşterea secreţiei de salivă sau senzaţia de apă în gură, rigiditate musculo-scheletică, contracţii la îndoirea membrelor, mişcări lente, reduse sau afectate ale corpului, faţă inexpresivă, încordare musculară, rigiditate a gâtului, rigiditate musculară, paşi mici, târşâiţi, grăbiţi, lipsa mişcărilor normale ale braţelor în timpul mersului, clipit persistent ca răspuns la lovituri uşoare peste frunte (un reflex anormal);

•          Durere de cap, dificultate în adormire sau în menţinerea somnului.

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

•          Somnolenţă, oboseală, nelinişte, incapacitatea de a sta nemişcat, anxietate, insomnie, ameţeli, atenţie diminuată, senzaţie de epuizare, tulburări ale somnului;

•          Vărsături, diaree, constipaţie, greaţă, creşterea apetitului alimentar, durere abdominală sau disconfort abdominal, durere în gât, gură uscată;

•          Creştere în greutate, creştere a temperaturii corpului, scădere a apetitului alimentar;

•          Dificultate în respiraţie, infecţie a plămânilor (pneumonie), gripă, infecţii ale căilor respiratorii, vedere înceţoşată, congestie nazală, sângerare nazală, tuse;

•          Infecţie a tractului urinar, urinare nocturnă necontrolată;

•          Spasme musculare, mişcări involuntare ale feţei sau braţelor şi picioarelor, durere articulară, durere la nivelul spatelui, umflare a braţelor şi picioarelor, durere la nivelul braţelor şi picioarelor;

•          Erupţie tranzitorie la nivelul pielii, înroşire a pielii;

•          Bătăi rapide ale inimii, durere toracică;

•          Creştere a concentraţiei plasmatice a hormonului prolactină.

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

•          Consum excesiv de apă, incontinenţă a fecalelor, sete, fecale foarte tari, răguşeală sau tulburări ale vocii;

•          Infecţii pulmonare determinate de aspiraţia alimentelor în căile aeriene, infecţie a vezicii urinare, ochi roşii, infecţie a sinusurilor, infecţie virală, infecţie la nivelul urechii, infecţie a amigdalelor, infecţie sub piele, infecţie a ochiului, infecţie a stomacului, secreţii la nivelul ochiului, infecţie cu ciuperci la nivelul unghiilor;

•          Conducere electrică anormală la nivelul inimii, scădere a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare, tensiune arterială mică, senzaţie de ameţeală la modificarea poziţiei corpului, activitatea electrică anormală a inimii (ECG), bătăi anormale ale inimii, bătăi mai rapide ale inimii sau scăderea bătăilor inimii;

•          Incontinenţă urinară, durere la trecerea urinei, pierdere frecventă de urină;

•          Confuzie, perturbare a atenţiei, reducere a nivelului de conştienţă, somn excesiv, nervozitate, dispoziţie entuziastă (manie), lipsă de energie şi interes;

•          Creştere a concentraţiei zahărului în sânge, creştere a concentraţiei plasmatice a enzimelor ficatului, scădere a numărului de celule albe ale sângelui, reducere a hemoglobinei sau a numărului de celule roşii ale sângelui (anemie), creştere a numărului eozinofilelor (celule albe ale sângelui, speciale), creştere a concentraţiei plasmatice a creatinfosfokinazei, scădere a numărului plachetelor (celule ale sângelui care opresc sângerarea);

•          Slăbiciune musculară, durere musculară, durere la nivelul urechii, durere la nivelul gâtului, umflare articulară, poziţie anormală, rigiditate a articulaţiilor, durere toracică musculo-scheletică, disconfort toracic;

•          Leziune la nivelul pielii, afecţiune la nivelul pielii, uscăciune a pielii, senzaţie de mâncărime intensă a pielii, acnee, cădere a părului, inflamaţie a pielii cauzată de acarieni, modificări de culoare a pielii, subţiere a pielii, bufeuri, scădere a sensibilităţii pielii la durere şi atingere, inflamaţie a pielii seboreice;

•          Lipsa menstruaţiei, disfuncţie sexuală, disfuncţie erectilă, tulburări de ejaculare, secreţii la nivelul sânilor, mărire a sânilor la bărbaţi, scădere a apetitului sexual, menstruaţii neregulate, scurgere vaginală;

•          Leşin, tulburări de mers, lentoare, scădere a apetitului alimentar care determină malnutriţie şi greutate mică, senzaţie de a fi „ieşit din comun”, tulburări de echilibru, alergie, edem, tulburări de vorbire, frisoane, coordonare anormală;

•         Hipersensibilitate dureroasă la lumină, creştere a fluxului de sânge la nivelul ochiului, umflare a ochiului, uscăciune a ochiului, creştere a secreţiei lacrimale;

•         Tulburare la nivelul căilor respiratorii, congestie a plămânilor, zgomote la nivelul plămânilor, congestia căilor respiratorii, tulburări de vorbire, dificultate la înghiţire, tuse cu expectoraţie, zgomote răguşite/fluierate în timpul respiraţiei, simptome asemănătoare gripei, congestie a sinusurilor;

•          Lipsă de răspuns la stimuli, pierdere a conştienţei, umflare bruscă a buzelor şi ochilor alături de dificultăţi de respiraţie, slăbiciune bruscă sau amorţeală a feţei, braţelor sau picioarelor, în special pe una dintre părţi, momente de vorbire neclară care durează mai puţin de 24 de ore (acestea se numesc mini accidente vasculare cerebrale sau accidente vasculare cerebrale), mişcări involuntare ale feţei, braţelor sau picioarelor, ţiuit în urechi, edem al feţei.

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

•          Incapacitate de a obţine orgasm, tulburare menstruală;

•          Mătreaţă;

•         Alergie medicamentoasă, senzaţie de rece la nivelul braţelor şi picioarelor, umflare a buzelor, inflamaţie a buzelor;

•          Glaucom, scădere a clarităţii vederii, cruste la marginea pleoapelor, rotaţia ochilor;

•          Lipsa emoţiilor;

•          Modificări ale stării de conştienţă cu temperatură crescută a corpului şi contracţii musculare, edem pe toată suprafaţa corpului, sindrom de întrerupere la medicament, scădere a temperaturii corpului;

•          Respiraţie accelerată, probleme ale respiraţiei în timpul somnului, otită medie cronică;

•          Obstrucţie a intestinului;

•          Reducere a fluxului de sânge în creier;

•          Scădere a numărului de celule albe ale sângelui, secreţie inadecvată a unui hormon care controlează volumul de urină;

•          Rupere a fibrelor musculare şi durere la nivelul muşchilor (rabdomioliză), tulburare de mişcare;

•          Comă datorată diabetului zaharat necontrolat;

•          Ingălbenire a pielii şi a ochilor (icter);

•          Inflamaţie a pancreasului.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

•          Complicaţii ale diabetului zaharat necontrolat care pun viaţa în pericol.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

•          Reacţie alergică severă care provoacă dificultăţi de respiraţie şi şoc;

•          Inexistenţa granulocitelor (un tip de globule albe ale sângelui care vă ajută împotriva infecţiei);

•          Erecţie prelungită şi dureroasă;

•          Ingestie exagerată de apă;

•          Pot să apară cheaguri de sânge în vene, în special la nivelul picioarelor (simptomele includ umflare, durere şi înroşire a picioarelor), care se pot deplasa prin vasele de sânge până la nivelul plămânilor determinând durere toracică şi dificultate în respiraţie. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome adresaţi-vă imediat medicului;

•          La persoanele vârstnice cu demenţă, s-a raportat o creştere mică a numărului de decese la pacienţii care au luat antipsihotice, comparativ cu cele care nu au luat antipsihotice.

Risperidona cu durată lungă de acţiune administrată injectabil

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la utilizarea risperidonei cu durată lungă de acţiune administrată injectabil. Chiar dacă nu sunteţi trataţi cu risperidonă cu durată lungă de acţiune administrată injectabil, adresaţi-vă medicului dacă observaţi oricare dintre următoarele

•          Infecţie a intestinului;

•         Abcese sub piele, înţepături, amorţeală sau furnicături la nivelul pielii, inflamaţie a pielii;

•          Scădere a numărului de celule albe ale sângelui care vă protejează împotriva infecţiilor bacteriene;

•          Depresie;

•          Convulsii;

•          Clipit des;

•          Senzaţie de învârtire sau balansare;

•          Bătăi lente ale inimii, tensiune arterială mare;

•          Durere la nivelul dinţilor, spasm al limbii;

•          Durere de şezut;

•          Scădere a greutăţii corpului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Risperidonă Cipla

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Risperidonă Cipla după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Risperidonă Cipla

Substanţa activă este risperidona.

Risperidonă Cipla 1 mg comprimate filmate Un comprimat filmat conţine risperidonă 1 mg.

Risperidonă Cipla 2 mg comprimate filmate Un comprimat filmat conţine risperidonă 2 mg.

Risperidonă Cipla 3 mg comprimate filmate Un comprimat filmat conţine risperidonă 3 mg.

Risperidonă Cipla 4 mg comprimate filmate Un comprimat filmat conţine risperidonă 4 mg.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: amidon de porumb, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon glicolat de sodiu, tip A, stearat de magneziu.

Film

Risperidonă Cipla 1 mg comprimate filmate: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400.

Risperidonă Cipla 2 mg comprimate filmate: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben amurg FCF lac de aluminiu (E 110).

Risperidonă Cipla 3 mg comprimate filmate: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben de chinolină, lac de aluminiu (E 104).

Risperidonă Cipla 4 mg comprimate filmate: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400, galben de chinolină, lac de aluminiu (E 104), indigotină, lac de aluminiu (E 132).

Cum arată Risperidonă Cipla şi conţinutul ambalajului

Risperidonă Cipla 1 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare albă, biconvexe, circulare

Risperidonă Cipla 2 mg comprimate filmate

Comprimate filmate de culoare portocalie, biconvexe, circulare

Risperidonă Cipla 3 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare galbenă, biconvexe, circulare

Risperidonă Cipla 4 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare verde, biconvexe, circulare

Risperidonă Cipla este disponibilă în:

-cutii cu 5 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate. -cutii cu 10 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Cipla UK Ltd.

The Old Post House, Heath Road, Surrey, Weybridge – KT13 8TS, Marea Britanie

Fabricantul

S.C. Imedica S.A.

Şos. Bucureşti-Ploieşti 141D, sector 1, Bucureşti, România.

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica