Reditens SR 1,5 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungită

Producător: DR. REDDY'S LABORATORIES ROMÂNIA SRL.
Substanță activa
Indapamida
Clasa ATC
C03BA
Format
comprimate filmate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
hipertensiunea arterială esenţială
Producător
Dr. Reddy's Laboratories
Acțiune terapeutică
diuretice care cresc eliminarea de urină de către rinichi

Ce este Reditens SR şi pentru ce se utilizează

Indapamida aparţine grupului de medicamente denumite, diuretice care cresc eliminarea de urină de către rinichi.

Indapamida este utilizată pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiunea arterială esenţială).

Înainte să luaţi Reditens SR

Nu luaţi Reditens SR

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la indapamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Reditens SR.

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte medicamente care aparţin aceleiaşi clase (sulfonamide), cum sunt trimetoprim sau cotrimoxazol.

–          – dacă aveţi boli ale ficatului severe sau o afecţiune numită encefalopatie hepatică (o boală care

afectează creierul şi sistemul nervos putând fi o complicaţie a problemelor ficatului);

–          dacă aveţi boli ale rinichiului severe;

–          dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi valori mici de potasiu în sânge.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Reditens SR

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi acest medicament dacă suferiţi sau aţi suferit de oricare dintre următoarele:

–          boli ale inimii, afectare severă a inimii sau probleme ale ritmului inimii;

–          diabet zaharat (vă rugăm să vă verificaţi glicemia la intervale regulate);

–          gută(boală inflamatorie cu acid uric crescut);

–          probleme ale rinichiului;

–          – probleme ale ficatului.

Indapamida influenţează concentraţia de potasiu şi sodiu din sângele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate indica efectuarea unor investigaţii pentru a vă monitoriza valorile de potasiu şi sodiu din sângele dumneavoastră înainte şi în timpul tratamentului. Aceasta se aplică în special pentru pacienţii care prezintă risc crescut de apariţie a dezechilibrelor electrolitice (cum sunt vârstnici, pacienţi trataţi cu mai multe medicamente simultan sau pacienţi subnutriţi).

Indapamida poate creşte sensibilitatea pielii dumneavoastră la lumina solară. Dacă acesta este cazul dumneavoastră spuneţi medicului şi el/ea poate decide oprirea tratamentului. În cazul administrării de indapamidă medicul vă va recomanda protejarea zonelor expuse la soare sau la radiaţii UVA.

Dacă vă este examinată funcţia glandei paratiroide (glandă endocrină) , spuneţi medicului dumneavoastră care va întrerupe tratamentul cu indapamidă.

Sportivii trebuie avertizaţi că indapamida poate pozitiva testele doping.

Dacă credeţi că oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră sau dacă aveţi orice întrebări sau nelămuriri cu privire la administrarea medicamentului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi următoarele medicamente, efectele indapamidei pot fi modificate sau pot apare reacţii adverse.

Asocieri nerecomandate

–          Litiu (utilizat în tratamentul depresiei): nu trebuie să luaţi indapamidă împreună cu litiu datorită riscului de creştere a concentraţiei plasmatice de litiu cu semne de supradozaj.

Asocieri care necesită precauţii pentru utilizare

Torsada vârfurilor (o formă particulară de tulburare a ritmului inimii) poate fi indusă de:

–          medicamente utilizate pentru tratamentul ritmului inimii neregulat, cum sunt chinidină, hidrochinidină, disopiramidă, amiodaronă, sotalol, dofetilidă sau ibutilidă;

–          medicamente utilizate pentru tratamentul psihozelor, (boli psihice), cum sunt clorpromazină, ciamemazină, levomepromazină, tioridazină, trifluoperazină, amisulpridă, sulpiridă, sultopridă, tiapridă, droperidol sau haloperidol;

–          alte medicamente variate, cum sunt bepridil (utilizat pentru a trata angina pectorală – durere în piept), cisapridă şi difemanil (utilizate pentru tratamentul problemelor gastro-intestinale), eritromicină intravenos, pentamidină, moxifloxacină, sparfloxacină (utilizate pentru tratamentul infecţiilor), halofantrină (utilizată pentru tratamentul malariei), mizolastină (utilizată pentru tratamentul alergiilor), vincamină intravenos (utilizată pentru a trata problemele circulatorii de la nivelul creierului).

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (uneori denumite AINS) utilizate pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei (de exemplu: ibuprofen, diclofenac şi indometacin), inclusiv inhibitori selectivi ai ciclooxigenazei-2 (COX-2) (cum sunt celecoxib, etoricoxib) şi doze mari de acid acetilsalicilic (mai mult de 3 g pe zi):

– pot reduce efectul de scădere a tensiunii arteriale al indapamidei. Risc de afectare a rinichiului gravă la pacienţii cu volum scăzut al apei din corp (deshidrataţi). Este esenţială administrarea adecvată de lichide.

Inhibitori ai ECA utilizaţi pentru a trata tensiunea arterială crescută şi afectare gravă a inimii (de exemplu: captopril, enalapril, perindopril):

Asocierea prezintă risc de scădere severă a tensiunii arteriale şi/sau afectare gravă a rinichiului în cazul iniţierii tratamentului cu un inhibitor al ECA la pacienţii cu depleţie de sodiu preexistentă (în special la pacienţii cu stenoză de arteră renală).

De asemenea, este posibil ca efectul indapamidei să fie modificat sau pot apărea reacţii adverse dacă luaţi unul din următoarele medicamente:

–          metformină (utilizată în tratamentul diabetului zaharat);

–          baclofen (utilizat în tratamentul spasmului muscular);

–       ciclosporină şi tacrolimus (utilizate pentru tratamentul bolilor autoimune sau pentru inhibarea sistemului imunitar după un transplant);

corticosteroizi (de exemplu: prednisolon, hidrocortizon sau fludrocortizon) utilizaţi pentru a trata diferite afecţiuni, inclusiv astmul bronşic sever şi poliartrita reumatoidă;

–          laxative stimulante (de exemplu senna);

–          câteva medicamente utilizate pentru a trata afectarea gravă a inimii şi unele tulburări de ritm al inimii (de exemplu: digoxină, digitoxină);

–        unele diuretice care economisesc potasiu (comprimate filmate pentru eliminarea apei), cum sunt – amilorid, spironolactonă, triamteren;

anumite diuretice care pot determina scăderea valorilor de potasiu din sânge, cum sunt bendroflumetiazidă, furosemid, piretanidă, bumetanidă şi xipamidă; unele antidepresive triciclice (de exemplu imipramina), neuroleptice (utilizate pentru a trata afecţiunile psihotice);

–          unele substanţe de contrast iodate (utilizate pentru diagnosticarea anumitor afecţiuni);

–          tetracosactid (utilizat pentru diagnosticul unor afecţiuni şi în tratamentul problemelor gastro-intestinale);

–          medicamente care conţin calciu.

Folosirea Reditens SR cu alimente şi băuturi

Alimentele şi băuturile nu influenţează acţiunea medicamentului. Puteţi lua medicamentul cu sau fără alimente sau pe stomacul gol.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Acest medicament nu este recomandat în timpul sarcinii. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau doriţi să rămâneţi gravidă.

Alăptarea

Substanţa activă este excretată în laptele matern. Alăptarea nu este recomandată în timp ce luaţi acest medicament. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Indapamida scade tensiunea arterială ceea ce vă poate face să vă simţiţi ameţit sau să aveţi senzaţia de plutire în funcţie de scăderea tensiunii arteriale, în special la începutul tratamentului sau în cazul asocierii cu un alt medicament antihipertensiv. Dacă vă simţiţi afectaţi nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Reditens SR

Medicamentul dumneavoastră conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Reditens SR

Luaţi întotdeauna Reditens SR exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza zilnică uzuală este de 1 comprimat filmat Reditens SR, care trebuie luat de preferat dimineaţa.

Pacienţi cu afectare gravă a rinichiului

Pacienţii cu afectare gravă a rinichiului nu trebuie trataţi cu indapamidă (vezi pct.2 „Nu luaţi Reditens SR„). Diureticele tiazidice şi înrudite au eficacitate maximă doar dacă funcţia rinichiului este normală sau doar uşor alterată.

Pacienţi cu afectare gravă a ficatului

Pacienţii cu afectare a ficatului severă nu trebuie trataţi cu indapamidă (vezi pct. 2 „Nu luaţi Reditens SR„).

Vârstnici

Pacienţii vârstnici pot fi trataţi cu indapamidă în cazul în care funcţia rinichiului este normală sau doar uşor alterată.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea indapamidei la copii şi adolescenţi nu este recomandată datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Mod de administrare

Comprimatele filmate trebuie înghiţite întregi cu o cantitate suficientă de lichid (cum este un pahar cu apă). Comprimatele filmate nu se zdrobesc sau mestecă. Indapamida poate fi luată indiferent de orarul meselor.

Durata tratamentului

Durata tratamentului va fi stabilită de către medicul dumneavoastră. Dacă aveţi impresia că efectul indapamidei este prea slab sau prea puternic spuneţi medicului sau farmacistului.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Reditens SR

In cazul unui supradozaj va exista o creştere a frecvenţei reacţiilor adverse, un efect de eliminare a apei accentuat cu risc de scădere a tensiunii arteriale şi de apariţie a dezechilibrelor hidro-electrolitice. Dacă aţi luat în mod accidental mai multă indapamidă decât ar trebui, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru recomandări. Simptomele supradozajului pot include greaţă, vărsături, tensiune arterială scăzută (conducând la senzaţie de plutire), crampe, ameţeli, somnolenţă, confuzie, producere excesivă sau scăzută de urină.

Dacă uitaţi să luaţi Reditens SR

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Cu toate acestea, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Reditens SR

Tratamentul tensiunii arteriale mari este în mod normal pe toată durata vieţii. Nu trebuie să întrerupeţi să luaţi medicamentul fără să discutaţi mai întâi acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Reditens SR poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Pot apărea următoarele reacţii adverse:

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 pacienţi):

–          reacţii alergice (în special la pacienţii predispuşi la reacţii alergice şi astmatice) manifestate prin erupţii trecătoare pe piele cu macule şi papule.

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100, dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi):

–          vărsături;

–          reacţii alergice (în special la pacienţii predispuşi la reacţii alergice şi astmatice) manifestate prin pete purpurii sau placarde pe piele.

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000, dar mai mult de 1 din 10000 pacienţi):

– ameţeli (vertij);

–          oboseală;

–          dureri de cap;

–          furnicături şi înţepături (parestezie);

–          greaţă (senzaţie de rău);

–          constipaţie (mişcări intestinale neregulate,scaune tari, uscate);

–          senzaţie de gură uscată.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi):

–          scăderea numărului de plachete din sânge care creşte riscul de sângerare sau învineţire;

–          scăderea numărului de celule albe din sânge care creşte probabilitatea de apariţie a infecţiilor; aceasta poate fi severă (agranulocitoză);

–          scăderea numărului anumitor celule sanguine care poate determina slăbiciune, învineţire sau posibilitate mai mare de apariţie a infecţiilor (anemie hemolitică); anemie aplastică (deprimarea măduvei osoase);

–          inflamarea pancreasului, care determină durere severă la nivelul abdomenului şi în spate (pancreatită);

–          bătăi ale inimii neregulate;

–          tensiune arterială scăzută care determină senzaţie de plutire;

–          probleme ale rinichiului;

–          probleme ale ficatului (detectate prin analize de laborator ale sângelui);

–          reacţii alergice grave (edem angioneurotic, în special la persoanele predispuse la reacţii alergice şi astmatice) cu umflarea feţei, buzelor sau limbii şi urticarie, umflarea mucosei gâtului sau căilor aeriene determinând dificultăţi de respiraţie sau înghiţire; dacă apar aceste reacţii adverse adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

–          reacţii alergice grave cu simptome asemănătoare gripei, apariţia de vezicule pe piele, gură, ochi şi organe genitale (necroliză epidermică toxică, sindrom Steven Johnson). Dacă apar aceste reacţii adverse adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

De asemenea, pot apărea următoarele reacţii adverse. Cu toate acestea, pe baza datelor disponibile nu este posibilă definirea frecvenţei de apariţie a acestora:

–          indapamida poate determina valori scăzute de sodiu şi potasiu din sângele dumneavoastră; medicul dumneavoastră vă va monitoriza aceste valori prin teste de sânge (vezi mai sus „Aveţi grijă deosebită când luaţi Reditens SR”);

–          indapamida poate determina scăderea volumului de sânge (hipovolemie) cu deshidratare şi scădere marcată a tensiunii arteriale în momentul ridicării în picioare (hipotensiune arterială ortostatică);

–          indapamida poate determina scăderea valorilor de clor din sânge care poate conduce la alcaloză metabolică (aciditate scăzută a sângelui);

–          indapamida poate determina creşterea valorilor de zahăr din sânge;

–          dacă aveţi probleme ale ficatului preexistente, administrarea indapamidei poate determina o afecţiune cunoscută sub numele de encefalopatie hepatică (afectarea creierului şi sistemului nervos care poate apărea ca o complicaţie a unei boli a ficatului);

–          dacă suferiţi de o afecţiune denumită „lupus eritematos sistemic diseminat”(o boală inflamatorie care apare rar), administrarea indapamidei o poate agrava;

–          luând indapamida puteţi face pielea mai sensibilă la lumină UV (vezi mai sus „Aveţi grijă deosebită când luaţi Reditens SR„);

–          indapamida poate determina valori mai mari de acid uric din sânge conducând la apariţia crizelor de gută.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Reditens SR

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Reditens SR după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister.

Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Reditens SR

–          Substanţa activă este indapamida. Fiecare comprimat filmat cu eliberare prelungită conţine indapamidă 1,5 mg.

–          Celelalte componente sunt : lactoză monohidrat, amidon pregelatinizat, hipromeloză, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru (nucleu) şi hipromeloză 6cP, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171) (film).

Cum arată Reditens SR şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă. Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate cu eliberare prelungită

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

DR. REDDY’S LABORATORIES ROMÂNIA SRL. Str. Nicolae Caramfil, Nr. 71-73, Etaj 5, Spaţiul 10 Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul

Dr. Reddy’s Laboratories

6 Rierview Road, Beverley East Yorkshire HU17 0LD, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie, 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?