Quetiapină Accord 200 mg / 300 mg / 400 mg comprimate cu eliberare prelungită

Producător: Accord Healthcare Limited Sage House
Substanță activa
quetiapina
Clasa ATC
N05AH
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
schizofrenie, manie, depresie bipolară şi episoade majore de depresie în boală depresivă majoră
Producător
Accord Healthcare Limited Sage House
Acțiune terapeutică
antipsihotice

Ce este Quetiapină Accord şi pentru ce se utilizează

Quetiapină Accord conţine o substanţă activă denumită quetiapină. Aceasta aparţine grupei de medicamente denumite antipsihotice. Quetiapină Accord pot fi utilizate pentru tratamentul unor boli cum ar fi:

–          Schizofrenie: când puteţi avea halucinaţii, gândurile ciudate şi întunecate, modificările de comportament, senzaţia de singurătate, anxietate,confuzie, culpă, încordare sau depresie.

–          Manie: când puteţi să vă simţiţi foarte entuziasmat, agitat, entuziast sau hiperactiv sau să fiţi lipsiţi de judecată, inclusiv să aveţi comportament agresiv sau distructiv.

–          Depresie bipolară şi episoade majore de depresie în boală depresivă majoră: când vă simţiţi deprimat tot timpul sau puteţi simţi deprimat, vinovat, lipsit de energie, pierderea poftei de mâncare sau lipsa somnului.

Când Quetiapină Accord este luată pentru tratamentul episoadelor depresive în boala depresivă majoră acestea vor fi luate cu un medicament adiţional utilizat pentru tratamentul acestei boli.

Medicul dumneavoastră poate continua să vă prescrie Quetiapină Accord atunci când vă simţiţi mai bine pentru a preveni reîntoarcerea simptomelor.

Înainte să luaţi Quetiapină Accord

Nu utilizaţi comprimatele filmate de Resirentin

–                 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Quetiapină Accord (vezi punctul 6 Informaţii suplimentare).

–                 dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

•            unele medicamente pentru HIV

•            medicamente azolice (pentru infecţii fungice)

•            eritromicina sau claritromicina (pentru infecţii)

•            nefazodona (pentru depresie)

Nu luaţi Quetiapină Accord dacă cele de mai sus vi se aplică. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Quetiapină Accord.

Aveţi grijă deosebită cu Quetiapină Accord:

Înainte de a vă lua medicamentul, spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

–          Dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră are orice probleme cu inima, de exemplu ritm anormal al inimii sau dacă luaţi orice medicament care poate să aibă efect asupra felul în care funcţioneză inima dumneavoastră. Aveţi tensiune arterială scăzută

–          Aţi avut un accident vascular cerebral, mai ales dacă sunteţi în vârstă

–          Aţi avut probleme cu ficatul

–          Aţi avut vreodată convulsii (crize epileptice)

–          Ştii că aţi avut în trecut valori scăzute de globule albe în sânge (care se poate sau nu să fi fost cauzate de alte medicamente).

–          Aveţi diabet zaharat sau prezentaţi risc de a face diabet zaharat. Dacă aveţi diabet zaharat, medicul dumneavoastră vă poate verifica valorile de zahăr din sânge în timp ce luaţi comprimatele cu eliberare prelungită de quetiapină.

–          Dumneavoastră sau altcineva din familia dumneavoastră are un istoric de cheaguri de sânge, deoarece medicamente ca acestea au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

–          Sunteţi o persoană în vârstă cu demenţă (pierderea funcţiilor creierului). Dacă sunteţi, Quetiapină Accord nu trebuie luate deoarece grupul de medicamente la care aparţine Quetiapină Accord pot creşte riscul de accident vascular cerebral, sau în unele cazuri apare riscul de deces la persoanele în vârstă cu demenţă.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi::

•  Febră, rigiditatea muşchilor, transpiraţii în exces sau senzaţie de confuzie (o afecţiune denumită „sindrom neuroleptic malign”). Este posibil să fie nevoie de tratament medical imediat.

•    Mişcări necontrolate, mai ales ale feţei sau a limbii.

•    Ameţeală sau senzaţie de somnolenţă severă. Aceasta poate creşte riscul de rănire accidentală (căzături) la pacienţii vârstnici.

Aceste condiţii pot fi cauzate de acest tip de medicament.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării de depresie

Dacă suferiţi de depresie s-ar putea să aveţi uneori gânduri de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea pot fi intensificate atunci când începeţi tratamentul pentru prima dată, deoarece aceste medicamente au nevoie de timp pentru a-şi face efectul, de obicei în aproximativ două săptămâni, dar uneori mai mult. Aceste gânduri pot fi, de asemenea, crescute în cazul în care încetaţi brusc să luaţi medicamentul dumneavoastră. Puteţi fi mai predispus să gândiţi aşa dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţii din studiile clinice au indicat un risc crescut de idei legate de sinucidere şi/sau comportament legat de sinucidere la adulţii tineri cu vârsta sub 25 de ani care au depresie.

Dacă aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, în orice moment, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la spital imediat. Vă poate fi de ajutor să spuneţi unui prieten apropiat sau unei rude că sunteţi deprimat, şi să le cereţi să citească acest prospect. Puteţi să le cereţi să vă spună dacă ei cred că depresia dumneavoastră se agravează, sau dacă sunt îngrijoraţi de schimbările apărute în comportamentul dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Informaţi medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament deoarece pot să afecteze felul în care acţionează acest medicament. Acestea includ medicamentele pe care le cumpăraţi fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.

Nu luaţi Quetiapină Accord dacă luaţi oricare dintre medicamentele următoare:

–          Unele medicamente pentru HIV

–          Medicamente antifungice azolice (pentru infecţii fungice)

–          Eritromicină sau claritromicină (pentru tratamentul infecţii)

–         Nefazodonă (pentru depresie)

Spuneţi medicului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

–          Medicamente pentru epilepsie (ca fenitoina sau carbamazepina)

–          Medicamente pentru tensiune arterială mare

–          Barbiturice (pentru dificultatea de a dormi)

–          Tioridazine (un alt medicament anti-psihotic)

–          Medicamente care au un impact asupra modului în care inima dumneavoastră bate, de exemplu, medicamente care pot cauza un dezechilibru electrolitic (niveluri scăzute de potasiu sau magneziu), cum ar fi diuretice (pastile pentru eliminarea apei) sau anumite antibiotice (medicamente pentru tratarea infecţiilor)..

înainte de a înceta să luaţi orice medicament, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Administrarea concomitentă a Quetiapinei comprimate eliberare prelungită cu anumite alimente şi băuturi

•          Quetiapină Accord pot fi afectate de prezenţa hranei şi trebuie să luaţi comprimatele cu cel puţin o oră după masă sau înainte de culcare.

•          Aveţi grijă cât alcool beţi. Acest lucru se datorează faptului că efectul combinat al comprimatelor cu eliberare prelungită de quetiapină şi de alcool poate face să vă simţiţi somnolent

•         Nu beţi suc de grapefruit în timp ce luaţi Quetiapină Accord. Aceasta poate afecta modul în care acţionează medicamentul.

Sarcina şi alăptarea:

Dacă sunteţi însărcinată sau încercaţi să rămâneţi însărcinată, sau alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Quetiapină Accord.

Nu trebuie să luaţi Quetiapină Accord în timpul sarcinii decât dacă acest lucru v-a fost indicat de medicul dumneavoastră.

Nu trebui să luaţi Quetiapină Accord dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Comprimate dumneavoastră vă pot face să vă simţiţi somnoros. Nu conduceţi sau folosiţi utilaje până când nu ştiţi cum vă afectează acest medicament.

Informaţii importante despre unele componente ale Quetiapinei comprimate cu eliberare prelungită

Quetiapină Accord conţin lactoză. Dacă v-a spus medicul că aveţi intoleranţă faţă de unele zaharuri, contactaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Efectul asupra testelor de urină

Dacă aveţi nevoie să faceţi teste de urină, luând Quetiapina pot apărea rezultate pozitive pentru metadonă sau anumite medicamente pentru depresie denumite antidepresive triciclice (ADTC) atunci când sunt folosite unele metode de testare, chiar dacă nu pot fi luaţi metadonă sau ADTC. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi efectuat un test mai specific.

Cum să luaţi Quetiapină Accord

Luaţi întotdeauna Quetiapină Accord exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Medicul dumneavoastră va decide cu privire la doza de start şi pe care o poate creşte treptat. După aceasta, doza va fi, între 150 mg şi 800 mg pe zi.

•          Veţi lua comprimatele dumneavoastră o dată pe zi, înainte de culcare sau de două ori pe zi, în funcţie de boala dumneavoastră

•         Nu beţi suc de grepfrut când luaţi Quetiapină Accord. Acesta poate afecta modul în care acţionează medicamentul

•         Nu încetaţi să luaţi comprimatele chiar dacă vă simţiţi mai bine, numai dacă medicul vă recomandă acet lucru.

Quetiapină Accord sunt disponibile în 3 concentraţii diferite şi fiecare concentraţie este o culoare diferită.

–  Chiar dacă doza ar putea rămâne la fel, ar putea fi furnizate în concentraţii diferite. De exemplu, un comprimat de 400 mg (alb) sau două comprimate de 200 mg (galben).

–  Asa ca nu trebuie să fiţi surprins dacă culoarea comprimatelor dumneavoastră se schimbă din timp în timp.

Probleme ale ficatului

Dacă aveţi probleme ale ficatului medicul dumneavoastră ar putea să vă schimbe doza.

Persoane în vârstă

Dacă sunteţi în vârstă medicul dumneavoastră ar putea să vă dea o doză mai mică.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Quetiapină Accord nu trebuie utilizată de copii şi adolescenţi cu vârst sub 18 ani.

Dacă aţi luat mai multe comprimate de Quetiapină Accord decât trebuia

Dacă aţi luat mai multă Quetiapină Accord decât doza prescrisă, puteţi să vă simţiţi somnoros, ameţit sau să aveţi bătăi anormale ale inimii. Contactaţi de urgenţă medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi comprimatele cu eliberare prelungita de Quetiapină cu dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Quetiapină comprimate cu eliberare prelungită

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul pentru doza următoare aşteptaţi până atunci. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă întrerupeţi utilizarea Quetiapinei comprimate cu eliberare prelungită

Dacă încetaţi brusc să luaţi Quetiapină Accord, aţi putea fi în imposibilitatea de a dormi (insomnie), posibil să vă simţiţi rău (greaţă), sau puteţi avea dureri de cap, diaree, stare de rău (vărsături), ameţeală sau iritabilitate. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi doza treptat, înainte de întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Quetiapină Accord poate provoca reacţii adverse, chiar dacă acestea nu apar la toate persoanele.

Dacă vreuna dintre următoarele reacţii adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–    Senzaţie de somn (acest lucru poate dura în timp, pe măsură ce continuaţi să luaţi Quetiapina comprimate)

–  Simptome de întrerupere (simptome care apar atunci când încetaţi să luaţi quetiapina) includ incapacitatea de a dormi ( insomnie), dureri de cap senzaţie de rău (greaţă), vărsături, diaree, stare de rău (vărsături), ameţeală şi iritabilitate. Acestea dispar de obicei după o săptămână de la ultima doza

–  Creştere în greutate.

Frecvente ( afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi):

–          bătăi accelerate ale inimii

–          nas înfundat

–          constipaţie, stomac deranjat (indigestie)

–          senzaţie de leşin slab, (poate duce la căderi)

–          umflarea mâinilor şi a picioarelor

–         tensiune arterială scăzută atunci când staţi în picioare. Acest lucru poate face să vă simţiţi ameţit sau să leşinaţi (poate duce la căderi)

–          nivel mare de zahăr în sânge

–          viziune înceţoşată

–          mişcările musculare anormale. Acestea includ dificultate la începerea mişcărilor musculare, tremurături, senzaţie de nelinişte sau rigiditate musculară fără durere.

–          vise anormale sau coşmaruri

–          senzaţie de furie

–          senzaţie de foame

–          senzaţie de iritaţie

–         tulburări de vorbire sau exprimare

–          gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi):

–      accese sau convulsii

–      reacţii alergice care pot include umflături (vânătăi), umflarea pielii şi umflături în jurul gurii

–    senzaţii neplăcute la nivelul picioarelor (numit şi sindromul picioarelor neliniştite)

–    dificultate de a înghiţi

–    mişcări necontrolate, în special ale feţei sau limbii

–    disfuncţii sexuale.

Rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000):

–          temperatură crescută (febră), dureri în gât de lungă durată sau ulceraţii bucale, respiraţie accelerată, transpiraţie, muschi rigizi, senzaţie de ameţeală sau slăbiciune.

–         îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter)

–          erecţi de lungă durată şi dureri (priapism)

–          umflarea sânilor şi lactaţie neaşteptată (galactoree)

–         tulburări menstruale

–          cheaguri de sânge în vene mai ales la nivelul picioarelor (simptomele includ edem, durere şi înroşirea picioarelor), care se poate deplasa prin vasele de sânge până la plămâni, cauzând dureri în piept şi dificultate de respiraţie. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, solicitaţi imediat sfatul medicului.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi) :

–    agravarea diabetului zaharat pre-existent

–    Inflamaţia ficatului (hepatită),

–    Erupţie cutanată severă, vezicule, sau pete roşii pe piele

–    O reacţie alergică severă (denumită şoc anafilactic) care poate determina dificultăţi de respiraţie sau şoc .

–  Umflarea rapidă a pielii, de obicei, în jurul ochilor, buzelor şi gâtului (edem angioneurotic)

–    Secreţie inadecvată a unui hormon care controlează volumul de urină.

–  Defalcarea fibrelor musculare şi dureri musculare (rabdomioliză)..

Unele reacţii adverse se pot vedea după efectuarea testelor de sânge. Acestea includ modificări ale conţinutului unor grăsimi (trigliceride şi colesterol total) sau zahăr din sânge, scăderea numărului unor celule din sânge sau creşterea nivelului hormonului prolactinei din sânge. Creşteri ale hormonului prolactină ar putea, în cazuri rare, conduce la următoarele:

–  Umflarea sânilor la bărbaţi şi femei şi lactaţie neaşteptată

–  La femei dispariţia ciclului menstrual sau ciclu neregulat.

Prin urmare, medicul dumneavoastră vă poate cere să vă faceţi analize de sânge din când în când.

Copii şi adolescenţi:

Reacţiile adverse care apar la adulţi pot să apară şi la copii sau adolescenţi. Următoarele reacţii adverse au fost observate numai la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi):

Creşterea tensiunii arteriale.

Următoarele reacţii adverse au fost observate mai frecvent la copii şi adolescenţi:

Foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi):

–  creşterea nivelului hormonului prolactină din sânge. Creşteri ale hormonului prolactină ar putea, în cazuri rare, conduce la următoarele:

–  Umflarea sânilor la băieţi şi fete şi lactaţie neaşteptată

–  Absenţa ciclului menstrual sau ciclu neregulat la fete

–  Creşterea poftei de mâncare

–  Mişcări anormale ale muşchilor. Acestea pot include dificultăţi în punerea muşchilor în mişcare, tremurături, agitaţie sau rigiditate musculară fără durere.

Cum se păstrează Quetiapină Accord

•          Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

•          A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

•        A nu se utiliza Quetiapină Accord după data de expirare (după EXP), înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

•        Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

nformaţii suplimentare

Ce conţine Quetiapină Accord:

Substanşa activă este quetiapina (sub formă de hemifumarat). Fiecare comprimat cu eliberare prelungită de Quetiapină conţine 200 mg, 300 mg sau 400 mg quetiapină (sub formă de quetiapină hemifumarat).

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, hipromeloză, clorură de sodiu, povidonă K30, talc, stearat de magneziu (E 572), hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E 171), Macrogol (E553b). Comprimatele de 200 mg şi 300 mg conţin de asemenea oxid galben de fer (E 172).

Cum arată Quetiapină Accord şi conţinutul ambalajului

Quetiapină Accord 200 mg sunt comprimate filmate biconvexe, rotunde, de culoare galbenă, inscripţionate cu „I2” pe o faţă şi netede pe cealaltă.

Quetiapină Accord 300 mg sunt comprimate filmate biconvexe, rotunde de culoare galben deschis, inscripţionate cu „I3” pe o faţă şi netede pe cealaltă.

Quetiapină Accord 400 mg sunt comprimate filmate biconvexe, rotunde de culoare albă, inscripţionate cu „I4” pe o faţă şi netede pe cealaltă.

Cutii de carton a câte 10, 30, 50, 60 şi 100 comprimate pentru toate concentraţiile. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Accord Healthcare Limited Sage House , 319 Pinner Road North Harrow, Middlesex HA1 4HF Marea Britanie

Fabricanţii

Accord Healthcare Limited Sage House , 319 Pinner Road North Harrow, Middlesex HA1 4HF Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being