Moviprep, pulbere pentru soluţie orală

Substanță activa
macrogol 3350, sulfat de sodiu anhidru, clorură de sodiu, clorură de potasiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu
Clasa ATC
A06AD
Format
pulbere pentru soluţie orală
Afecțiuni
pentru a curăţa intestinele
Producător
Norgine Limited
Acțiune terapeutică
laxativ, acţionează prin golirea conţinutului intestinelor

Ce este Moviprep şi pentru ce se utilizează

MOVIPREP este un laxativ cu aromă de lămâie, conţinut în patru plicuri. Există două plicuri mari („Plicul A”) şi două plicuri mici („Plicul B”). Aveţi nevoie de toate aceste pliculeţe pentru un tratament.

MOVIPREP se administrează pentru a curăţa intestinele, pentru ca acestea să fie pregătite pentru examinare. MOVIPREP acţionează prin golirea conţinutului intestinelor, astfel încât este de aşteptat să aveţi scaune apoase.

Înainte să utilizaţi Moviprep

Nu utilizaţi MOVIPREP, dacă dumneavoastră sau medicul dumneavoastră suspectaţi că:

  • sunteţi alergic (hipersensibil) la macrogol 3350 sau la oricare dintre celelalte componente ale MOVIPREP.
  • aveţi o obstrucţie la nivelul intestinului.
  • aveţi peretele intestinului perforat.
  • aveţi o tulburare legată de golirea conţinutului stomacului.
  • aveţi o paralizie a intestinului (apare frecvent după o intervenţie chirurgicală la nivelul abdomenului).
  • aveţi fenilcetonurie. Aceasta este o incapacitate ereditară a organismului de a utiliza un anumit aminoacid. MOVIPREP conţine o sursă de fenilalanină.
  • organismul dumneavoastră nu este capabil să producă glucozo-6-fosfat dehidrogenază în cantităţi suficiente.
  • aveţi megacolon toxic (o complicaţie severă a afecţiunii numită colită acută).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi MOVIPREP

Dacă starea dumneavoastră de sănătate este precară sau dacă aveţi o afecţiune medicală gravă, trebuie să fiţi deosebit de atent la posibilele reacţii adverse prezentate la punctul 4. Dacă sunteţi îngrijorat de aceste lucruri, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

înaintea tratamentului cu MOVIPREP trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare dintre următoarele:

  • aveţi nevoie de lichide foarte diluate pentru a le putea înghiţi în siguranţă.
  • o tendinţă de a regurgita alimentele sau băuturile înghiţite ori suc gastric acid din stomac.
  • afecţiuni ale rinichilor.
  • insuficienţă cardiacă.
  • deshidratare.
  • un puseu de boală inflamatorie intestinală (boală Crohn sau colită ulcerativă).

în absenţa supravegherii medicale, MOVIPREP nu trebuie administrat la pacienţii cu starea de conştienţă afectată.

Folosirea altor medicamente

Dacă utilizaţi alte medicamente, luaţi-le cu cel puţin o oră înainte sau după ce utilizaţi MOVIPREP deoarece acestea pot fi eliminate prin sistemul dumneavoastră digestiv şi, astfel, pot să nu mai funcţioneze atât de eficient.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea MOVIPREP împreună cu alimente şi băuturi

Nu consumaţi niciun aliment solid din momentul în care începeţi să utilizaţi MOVIPREP şi până după examinare.

Sarcina şi alăptarea

Nu există date cu privire la utilizarea MOVIPREP în timpul sarcinii sau alăptării; ca urmare, acest medicament trebuie utilizat numai dacă este considerat esenţial de către medicul curant. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza MOVIPREP.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

MOVIPREP nu vă afectează capacitatea de conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale MOVIPREP

Acest medicament conţine 56,2 mmol de sodiu absorbabil per litru. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Acest medicament conţine potasiu 14,2 mmol pe litru. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu funcţie a rinichilor diminuată sau la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de potasiu.

Conţine o sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Cum să utilizaţi Moviprep

Utilizaţi întotdeauna MOVIPREP exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de 2 litri de soluţie, care se prepară după cum urmează:

Această cutie conţine 2 pungi transparente, fiecare conţinând o pereche de plicuri: plicul A şi plicul B. Fiecare pereche de plicuri (A şi B) trebuie dizolvată într-un litru de apă. Astfel, această cutie este suficientă pentru a prepara 2 litri de soluţie MOVIPREP.

Inainte de a utiliza MOVIPREP, vă rugăm să citiţi cu atenţie următoarele instrucţiuni. Trebuie să ştiţi:

  • Când să utilizaţi MOVIPREP
  • Cum se prepară MOVIPREP
  • Cum se consumă MOVIPREP
  • La ce să vă aşteptaţi să se întâmple

Când să luaţi MOVIPREP

Trebuie să fi primit instrucţiuni referitoare la momentul în care când să utilizaţi MOVIPREP de la medicul dumneavoastră sau asistenta medicală. Tratamentul dumneavoastră cu MOVIPREP trebuie finalizat înainte să fiţi examinat. Prin urmare, MOVIPREP poate fi utilizat:

fie

separat, 1 litru de soluţie MOVIPREP în seara dinaintea zilei de examinare şi 1 litru în dimineaţa respectivei zile,

fie

2 litri în seara dinaintea examinării,

Important: Nu consumaţi niciun aliment solid din momentul în care începeţi să utilizaţi MOVIPREP şi până după examinare.

Cum se prepară MOVIPREP

  • Deschideţi o pungă transparentă şi scoateţi plicurile A şi B.
  • Adăugaţi conţinutul AMBELOR plicuri într-un recipient gradat cu capacitatea de 1 litru.
  • Adăugaţi apă în recipient până la marcajul de 1 litru şi amestecaţi până când toată pulberea s-a dizolvat, iar soluţia MOVIPREP este limpede sau puţin tulbure. Aceasta operaţiune poate dura aproximativ 5 minute.

Cum se consumă MOVIPREP

Beţi primul litru de soluţie MOVIPREP într-un interval cuprins între una până la două ore. încercaţi să beţi un pahar plin la fiecare 10-15 minute.

Când sunteţi pregătit, preparaţi şi beţi cel de-al doilea litru de soluţie MOVIPREP, preparat din conţinutul plicurilor A şi B din cealaltă pungă.

în timpul acestui tratament, se recomandă să beţi încă un litru de lichid simplu pentru a preveni senzaţia puternică de sete şi a preveni deshidratarea. Apa, supa simplă, sucul de fructe (fără pulpă), băuturile acidulate, ceaiul sau cafeaua (fără lapte) sunt toate adecvate pentru a fi utilizate. Aceste băuturi pot fi consumate în orice moment doriţi.

La ce să vă aşteptaţi să se întâmple

Atunci când începeţi să beţi soluţia MOVIPREP, este important să staţi în apropierea unei toalete. La un moment dat, veţi începe să prezentaţi scaune apoase. Acest lucru este normal şi indică faptul că soluţia MOVIPREP funcţionează. Scaunele vor înceta curând, după ce veţi termina de băut. Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, intestinul dumneavoastră va fi curăţat, iar acest lucru vă va ajuta să vi se efectueze o examinare corespunzătoare.

Dacă utilizaţi mai mult MOVIPREP decât trebuie

Dacă utilizaţi mai mult MOVIPREP decât trebuie este posibil să prezentaţi diaree excesivă, ceea ce poate determina deshidratare. Consumaţi cantităţi mari de lichide, în special sucuri de fructe. Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să luaţi MOVIPREP

Dacă uitaţi să utilizaţi MOVIPREP, luaţi doza imediat ce aţi realizat că nu aţi luat-o. Dacă acest lucru se întâmplă la câteva ore după ora la care trebuia să utilizaţi MOVIPREP, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări. Este important să finalizaţi tratamentul cu cel puţin o oră înainte de procedură.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Copii şi adolescenţi

MOVIPREP nu trebuie utilizat de către copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, MOVIPREP poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Este normal să aveţi diaree atunci când luaţi MOVIPREP.

Reacţiile adverse foarte frecvente (adică afectează mai mult de 1 utilizator din 10) sunt:

durere abdominală, distensie abdominală, oboseală, stare generală de rău, dureri la nivelul orificiului anal şi greaţă.

Reacţiile adverse frecvente (adică afectează 1până la 10 utilizatori din 100) sunt:

senzaţie de foame, dificultăţi la adormire, ameţeli, durere de cap, vărsături, indigestie, senzaţie de sete şi frisoane.

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (adică afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) sunt: disconfort, dificultăţi la înghiţire şi modificări ale analizelor funcţiei ficatului.

Următoarele reacţii adverse au fost observate uneori, dar nu se cunoaşte frecvenţa cu care apar: flatulenţă (eliminare de gaze), creştere temporară a tensiunii arteriale, râgâit (eforturi de a vărsa), concentraţii foarte mici de sodiu în sânge care pot cauza convulsii (crize) şi pot modifica concentraţiile sărurilor din sânge, cum sunt concentraţie mică de bicarbonat, concentraţie mare sau mică de calciu; concentraţie mare sau mică de clorură şi concentraţie mică de fosfat. Concentraţiile de potasiu şi sodiu din sânge pot, de asemenea, să scadă în special în cazul pacienţilor care iau medicamente care afectează rinichii, cum sunt inhibitori ai ECA şi diuretice folosite în tratamentul afecţiunilor inimii.

De regulă, aceste reacţii adverse apar numai în timpul tratamentului. În cazul în care persistă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Pot să apară reacţii alergice.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, opriţi administrarea MOVIPREP şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Nu trebuie să mai utilizaţi MOVIPREP până când nu verificaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră.

  • erupţie trecătoare pe piele sau mâncărime
  • umflarea feţei, gleznelor sau a altor părţi ale corpului
  • palpitaţii
  • oboseală accentuată
  • dificultăţi la respiraţie

Dacă nu prezentaţi scaun în interval de 6 ore de la utilizarea MOVIPREP, opriţi administrarea şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Moviprep

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi MOVIPREP după data de expirare înscrisă pe cutie şi plicuri. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra plicurile MOVIPREP la temperatura camerei (nu mai mult de 25°C). După ce aţi dizolvat MOVIPREP în apă, soluţia poate fi păstrată (acoperită) la temperatura camerei (nu mai mult de 25°C). De asemenea, soluţia poate fi păstrată la frigider (2°C-8°C). A nu se păstra mai mult de 24 ore.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Plicul A conţine următoarele substanţe active:

Macrogol (cunoscut şi ca polietilenglicol) 3350                      100 g

Sulfat de sodiu anhidru                                                               7,500 g

Clorură de sodiu                                                                          2,691 g

Clorură de potasiu                                                                       1,015 g

Plicul B conţine următoarele substanţe active:

Acid ascorbic                                                                             4,700 g

Ascorbat de sodiu                                                                    5,900 g

Concentraţia de electroliţi atunci când conţinutul ambelor plicuri este amestecat pentru a prepara o soluţie de un litru, este după cum urmează:

Sodiu                                       181,6 mmol/l (din care nu mai mult de 56,2 mmol este absorbabil)

Clorură                                     59,8 mmol/l

Sulfat                                       52,8 mmol/l

Potasiu                                      14,2 mmol/l

Ascorbat                                   29,8 mmol/l

Celelalte componente sunt:

Aromă de lămâie (conţine maltodextrină, citral, ulei de lămâie, ulei de lămâie verde, gumă de xanthan, vitamina E), aspartam (E951) şi acesulfam de potasiu (E950) ca îndulcitori.

Cum arată MOVIPREP şi conţinutul ambalajului

Această cutie conţine 2 pungi transparente, fiecare conţinând două plicuri: plicul A şi plicul B. Fiecare pereche de plicuri (A şi B) trebuie dizolvată într-un litru de apă.

MOVIPREP pulbere pentru soluţie orală este disponibil în mărimi de ambalaje de 1, 10, 40, 80, 160 şi 320 cutii pentru un tratament unic.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Norgine Limited Norgine House, Widewater Place Moorhall Road, Harefield, UB9 6NS Marea Britanie

Fabricanţii

NorgineLimited

New Road, Tir-y-Berth,Hengoed, MidGlamorgan, CF82 8SJ Marea Britanie

Helsinn Birex Pharmaceuticals Ltd. Damastown, Mulhuddart, Dublin 15, Irlanda.

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie: MOVIPREP Suedia: MOVPREP

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii.

Notă pentru personalul medical:

MOVIPREP trebuie administrat cu precauţie la pacienţii debilitaţi,cu o stare de sănătate precară sau pacienţilor cu afecţiuni clinice grave precum:

  • tulburări ale reflexului de vomă sau cu o tendinţă de aspirare sau regurgitare
  • afectarea stării de conştienţă
  • insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei <30 ml/min)
  • insuficienţă cardiacă (clasa III sau IV NYHA)
  • deshidratare
  • boală inflamatorie acută severă

Prezenţa deshidratării trebuie corectată înainte de a se utiliza MOVIPREP.

Pacienţii semiconştienţi sau pacienţii predispuşi la aspiraţie sau regurgitare trebuie supravegheaţi atent pe parcursul administrării, în special dacă aceasta se face pe cale nazogastrică.

MOVIPREP nu trebuie administrat pacienţilor inconştienţi.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal