Menopur, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă

Substanță activa
Menotropin
Clasa ATC
G03GA
Format
pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă
Afecțiuni
infertilitate
Producător
Ferring GmbH
Acțiune terapeutică
hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital, gonadotropine si alte stimulante ale ovulatiei, gonadotrofine

Compoziţie

Compoziţie

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila contine menotropin HP 75 UI FSH + 75 UI LH şi excipienţi: lactoză monohidrat, polisorbat 20, hidroxid de sodiu, acid clorhidric. Un flacon cu solvent pentru soluţie injectabilă conţine: clorură de sodiu, acid clorhidric diluat 10%, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică

Hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital, gonadotropine si alte stimulante ale ovulatiei, gonadotrofine.

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Menopur este indicat în tratamentul infertilităţii, în următoarele situaţii clinice:

  • Anovulaţie, inclusiv boală ovariană polichistică (PCOD), la femeile care nu au prezentat răspuns la tratamentul cu clomifen citrat.
  • Hiperstimulare ovariană controlată pentru inducerea creşterii foliculare multiple în tehnicile de reproducere asistată (ART) (de exemplu fertilizare in vitro/embriotransfer (FIV/ET), transfer de gameţi intrafalopian (GIFT) şi injectare intracitoplasmatică spermatozoidiană (IICS).

Contraindicaţii

Menopur este contraindicat în caz de:

  • hipersensibilitate la substanţa activa sau la oricare din excipienti (vezi pct. 6.1);
  • tumori hipofizare sau hipotalamice;
  • carcinom ovarian, uterin sau mamar;
  • sarcina şi alăptare;
  • hemoragii genitale de etiologie necunoscută;
  • chisturi ovariene sau hipertrofii ovariene de altă etiologie decât ovar polichistic.

In următoarele situaţii tratamentul cu Menopur nu trebuie administrat, deoarece nu se poate obţine un răspuns efectiv:

  • insuficienţa ovariană primară;
  • malformaţii ale organelor sexuale incompatibile cu sarcina;
  • fibroame uterine incompatibile cu sarcina.

Precauţii

Menopur este o gonadotropină cu potenţă mare ce poate determina reacţii adverse uşoare până la severe şi trebuie utilizat numai de medicii cu experienţă în tratamentul infertilităţii.

Terapia cu gonadotrofine necesită monitorizare medicală şi monitorizare a răspunsului ovarian numai prin ecografie sau, de preferat, completată cu măsurarea valorii serice a estradiolului. Există mari variaţii individuale în răspunsul la tratamentul cu menotropin unii pacienţi având un răspuns slab. Pentru atingerea obiectivelor tratamentului se utilizează cele mai mici doze eficace. Prima injecţie cu Menopur se face sub directa supraveghere a medicului.

Înainte de începerea tratamentului, cuplurile infertile trebuie investigate, dacă este cazul, şi evaluate eventualele contraindicaţii ale sarcinii. Pacientele trebuie evaluate pentru depistarea hipotiroidismului, insuficienţei adreno-corticale, hiperprolactinemiei, a tumorilor hipofizare sau hipotalamice şi se tratează afecţiunile depistate.

Pacientele aflate în tratament pentru stimulare sau maturare foliculară fie în cadrul unui tratament pentru infertilitate anovulatorie, fie în vederea ART pot dezvolta hipertrofie ovariană sau sindrom de hiperstimulare. Se stabileşte o dozare şi un regim de administrare a Menopur şi se monitorizează atent terapia, astfel încât, să se minimalizeze incidenţa acestor evenimente. Interpretarea indicilor de creştere şi maturare foliculară se face de către un medic cu experienţă în interpretarea testelor relevante.

Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO)

SHSO este un eveniment medical diferit de hipertrofia ovariană necomplicată. SHSO poate prezenta grade diferite de severitate. SHSO se manifestă prin: mărire de volum a ovarelor, concentraţii plasmatice crescute de steroizi sexuali, creşterea permeabilităţii vasculare care duce la acumulare de lichid in peritoneu, pleură şi rar în pericard.

În cazurile severe de SHSO se observă următoarele simptome: dureri abdominale, distensie abdominală, hipertrofie severă ovariană, creştere în greutate, dispnee, oligurie si simptome gastro-intestinale, cum ar fi greaţa, vărsături şi diaree. Evaluarea clinică relevă hipovolemie, hemoconcentraţie, dezechilibre hidro- electrolitice, ascita, hemoperitoneu, pleurezie, hidrotorax, detresă pulmonară acută şi evenimente trombo- embolice.

Răspunsul ovarian excesiv la tratamentul gonadotrofinic determină SHSO numai dacă se administrează hCG ca trigger al ovulaţiei. De aceea, în caz de hiperstimulare ovariană este prudent să nu se administreze hCG şi se recomandă pacientei să nu întreţină raporturi sexuale (sau acestea să fie protejate) pentru cel puţin 4 zile. SHSO se poate dezvolta rapid (de la 24 ore până la câteva zile) devenind un eveniment medical grav, de aceea, pacientele trebuie urmărite cel puţin 2 săptămâni după administrarea hCG. Dozarea, regimul de administrare şi monitorizarea atentă a terapiei cu Menopur minimalizează incidenţa hiperstimularii ovariene şi a sarcinii multiple (vezi pct.4.2 si 4.8). In ART, aspirarea foliculilor înaintea ovulaţiei reduce apariţia hiperstimulării.

SHSO poate fi sever şi prelungit dacă apare sarcina. Cel mai adesea, SHSO apare după ce tratamentul hormonal a fost întrerupt şi atinge maximul la 7-10 zile după tratament. De obicei SHSO dispare spontan la apariţia menstruaţiei.

Dacă se instalează SHSO sever, se opreşte tratamentul gonadotrofinic (daca e in curs). Pacienta se spitalizează şi se începe tratamentul specific pentru SHSO.

Acest sindrom are incidenţă crescută la pacientele cu boală polichistică ovariană.

Sarcina multiplă

Sarcina multiplă creşte riscul de reacţii adverse materne şi perinatale.

La pacientele care urmează tratament cu gonadotrofine pentru inducerea ovulaţiei, incidenţa sarcinilor multiple este crescută în comparaţie cu concepţia pe cale naturală. Majoritatea concepţiilor multiple sunt sarcini gemelare. Pentru micşorarea riscului de sarcină multiplă, se recomandă monitorizarea atentă a răspunsului ovarian.

La pacientele aflate sub ART riscul sarcinii multiple este legat de numărul de embrioni implantaţi, calitatea lor şi vârsta pacientei.

Pacientele trebuie informate de riscul sarcinii multiple înainte de iniţierea tratamentului.

Pierderea sarcinii

Incidenţa pierderii sarcinii este mai crescută la pacientele aflate în tratament de stimulare foliculară pentru ART decât în populaţia normală.

Sarcina ectopică

Femeile cu istoric de afecţiuni tubare au un risc mai mare de sarcină ectopică atât în cazul unei sarcini normale cât şi al unei sarcini obţinute prin tratament de fertilitate. Prevalenţa sarcinii ectopice după FIV este de 2-5% comparativ cu 1-1,5% în populaţia generală.

Neoplasme ale sistemului reproducător

Au fost raportate cazuri de neoplasm ovarian sau alte neoplasme ale sistemului de reproducere, maligne sau benigne, la femeile care au urmat multiple scheme de tratament pentru infertilitate. Nu este clar stabilit dacă tratamentul cu gonadotrofine creşte riscul de tumori la femeile infertile.

Malformaţii congenitale

Prevalenta malformaţiilor congenitale după ART pot fi puţin mai multe decât în cazul concepţiei spontane. Acestea se datoresc caracteristicilor parentale (vârsta mamei, caracteristicile spermei) şi sarcinii multiple.

Evenimente tromboembolice

La femeile cu factori de risc cunoscuţi pentru tromboembolism, cum ar fi antecedente personale şi heredocolaterale de tromboembolism, obezitate severă (indicele de masă corporală > 30 kg/m2) sau trombofilie pot prezenta un risc crescut de efecte tromboembolice la nivel venos sau arterial, în timpul sau după încheierea tratamentului cu gonadotrofine. La aceste femei, se analizează raportul risc- beneficiu. Trebuie menţionat că şi sarcina creşte riscul de tromboembolii.

Interacţiuni şi atenţionari speciale

Interacţiuni

Nu se cunosc interacţiuni ale Menopur cu alte medicamente la om.

Deşi nu există experienţă clinică controlată se aşteaptă ca administrarea concomitentă a Menopur cu clomifen citrat să stimuleze răspunsul ovarian. Când se administrează agonişti GnRH pentru desensibilizare pituitara, este necesară o doza mai mare de Menopur pentru obţinerea unui răspuns folicular adecvat.

Atenţionari speciale

Sarcina şi alăptarea

Menopur este contraindicat la femeile gravide sau care alăptează.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Menopur este putin probabil sa influenteze abilitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Tratamentul cu Menopur trebuie iniţiat sub supravegherea unui medic cu experienţa in tratamentul problemelor de infertilitate.

Metoda de administrare

Menopur se injectează subcutanat (s.c.) sau intramuscular (i.m.) după reconstituirea cu solventul furnizat. Pulberea trebuie reconstituită imediat înaintea utilizării. Pentru evitarea injectării unui volum mare de soluţie, maxim 3 fiole se pot dizolva în 1 ml solvent. Nu se agita puternic. Soluţia nu trebuie utilizată dacă nu este limpede sau conţine particule în suspensie.

Dozaj

Regimul de dozaj descris mai jos e identic pentru administrare s.c. sau i.m. Exista mari variaţii individuale în răspunsul ovarian la gonadotropine exogene. In consecinţă este imposibil de stabilit o schemă uniformă de administrare. Dozajul trebuie ajustat individual în funcţie de răspunsul ovarian. Menopur se poate administra singur sau în asociere cu un agonist sau antagonist al hormonului stimulator de gonadotrofine (GnRH). Recomandările privind dozele si durata tratamentului se pot modifica in funcţie de protocolul de tratament.

Hiperstimulare ovariană controlată pentru inducerea creşterii foliculare multiple în tehnicile reproductive asistate (ART):

Conform studiilor clinice cu Menopur care au implicat inhibiţia cu agonişti GnRH, terapia cu Menopur se începe la 2 săptămâni după iniţierea terapiei cu agonişti GnRH. Doza iniţială recomandată este de 150-225 UI/zi cel puţin primele 5 zile de tratament. Pe baza monitorizării clinice (inclusiv numai ecografie ovariană sau, de preferat, asociată cu măsurarea valorii estradiolului) dozele următoare se ajustează in funcţie de răspunsul individual, dar nu cu mai mult de 150 UI/ajustare. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 450 UI zilnic şi în majoritatea cazurilor tratamentul nu se recomandă mai mult de 12 zile.

In protocoalele fără agonişti GnRH, terapia cu Menopur se începe în ziua 2-3 a ciclului menstrual. Se recomandă dozarea şi regimul ca şi în protocoalele cu agonişti GnRH.

Când s-a obţinut un număr suficient de foliculi se face o injectare unică de până la 10000 UI hCG pentru a induce maturarea foliculilor în vederea extragerii ovocitelor. Pacientele trebuie urmărite îndeaproape cel puţin 2 săptămâni de la injectarea hCG. Dacă răspunsul la Menopur este semnificativ se întrerupe tratamentul şi administrarea hCG (vezi pct.4.4), iar pacienta trebuie să utilizeze o metodă contraceptivă tip barieră sau să evite raporturile sexuale până începerea următoarei perioade de sângerare menstruală.

Copii

Nu este recomandat copiilor.

Varstnici

Nu este recomandat varstnicilor.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în timpul tratamentului cu MENOPUR în studiile clinice sunt durere abdominală, cefalee, reacţii la locul injectării şi durere la locul injectării, cu o rată de incidenţă de până la 10%. Tabelul de mai jos prezintă principalele reacţii adverse la femeile tratate cu MENOPUR în studiile clinice, distribuite în funcţie de clasificarea pe organe, aparate şi sisteme (SOC) şi de frecvenţă.

Clasificare pe organe, aparate şi sisteme

Frecvente (> 1/100 şi < 1/10)

Tulburări gastrointestinale

Durere abdominală, greaţă, distensie abdominală

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Reacţie la locul injectării Durere la locul injectării

Tulburări ale sistemului nervos

Cefalee

Tulburări ale aparatului genital

Sindrom de hiperstimulare ovariană (SHSO), Durere pelvină

Simptome gastrointestinale asociate cu sindromul SHSO, cum ar fi distensie şi disconfort abdominal, greaţă, vărsături şi diaree, au fost raportate în urma tratamentului cu MENOPUR în studiile clinice. Ca şi complicaţii rare ale sindromului SHSO, s-ar putea produce efecte tromboembolice venoase şi torsiune ovariană.

Cazuri foarte rare de reacţii alergice, localizate sau generalizate, inclusiv reacţie anafilactică, au fost raportate după injectarea MENOPUR.

Supradozaj

Efectele supradozajului sunt necunoscute, deşi cel mai aşteptat efect este sindromul de hiperstimulare ovariană (vezi pct. 4.4).

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ambalaj

Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră cu pulbere şi 10 fiole din sticlă incoloră a 1 ml solvent.

Fabricant

Ferring GmbH

Wittland 11, D-24109, Kiel, Germania

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

FERRING GmbH

Wittland 11, D-24109 Kiel, Germania

Data ultimei verificări a prospectului Decembrie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being