Loratadină Lek, 5 mg/5ml, suspensie orală

Producător: Lek Pharmaceuticals d.d.
Substanță activa
Loratadină
Clasa ATC
R06AX
Format
suspensie orală
Afecțiuni
rinite alergice, urticarie cronică (mâncărimi) şi alte alergii ale pielii
Producător
Lek Pharmaceuticals d.d.
Acțiune terapeutică
antihistaminice, inhibă acţiunea histaminei, demonstrând în acest mod o puternică activitate antialergică

Ce este Loratadină Lek şi pentru ce se utilizează

Loratadină Lek conţine ca substanţă activă loratadina, care aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de antihistaminice.

Diferite substanţe (mediatori) sunt eliberate în cursul reacţiilor alergice, ducând la dezvoltarea simptomelor bolii alergice. Histamina este unul dintre cei mai importanţi mediatori în reacţiile alergice. Loratadină Lek inhibă acţiunea histaminei, demonstrând în acest mod o puternică activitate antialergică.

Loratadină Lek ameliorează următoarele simptome determinate de histamină: mâncărimi,roşeaţă, transpiraţii şi secreţii nazale.

Acţiunea medicamentului se instalează în 30 minute de la ingestie şi are o durată a efectului de aproximativ 24 ore.

Loratadină Lek este recomandată în prevenirea şi tratamentul:

  • rinitelor alergice sezoniere (strănutul, secreţia nazală abundentă sau mâncărime nazală, usturimile sau mâncărime oculară);
  • urticariei cronice (mâncărimi) şi a altor alergii ale pielii.

Înainte să luaţi Loratadină Lek

Nu luaţi Loratadină Lek

  • dacă sunteţi alergic la loratadină sau la oricare dintre celelalte componente ale Loratadină Lek

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Loratadină Lek

Dacă aveţi insuficienţă hepatică severă.

Administrarea Loratadină Lek trebuie întreruptă cu cel puţin 48 ore înainte de efectuarea testelor cutanate, deoarece antihistaminicele pot preveni sau reduce reacţiile pozitive de reactivitate dermică.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Interacţiuni posibile pot apare la toţi inhibitorii cunoscuţi ai CYP3A4 sau CYP2D6 determină concentraţii crescute ale loratadinei, care pot determina creşterea reacţiilor adverse.

Folosirea Loratadină Lek cu alimente şi băuturi

Administrat concomitent cu alcoolul, Loratadină Lek nu are efecte de potenţare ale acestuia. Loratadină Lek poate fi luat cu alimente sau între mese.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, nu este recomandată utilizarea Loratadină Lek. Loratadina este excretată în laptele matern Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

La doza recomandată, Loratadină Lek nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.Totuşi, foarte rar, la unele persoane poate apărea somnolenţa, fapt ce ar putea influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Loratadină Lek

Loratadină Lek 5 mg/5ml, suspensie orală conţine conţine benzoat de sodiu (E211) ce poate fi uşor iritant al pielii, ochilor şi mucoaselor.

Deorece Loratadină Lek 5 mg/5ml, suspensie orală conţine zahăr, dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Loratadină Lek

Luaţi întotdeauna Loratadină Lek aşa cum se recomandă în continuare. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi copii cu vârsta de 12 ani şi peste: doza recomandată este de 10 mg loratadină (două linguriţe Loratadină Lek 5 mg/5ml, suspensie orală), o dată pe zi. Poate fi administrat fără legătură cu momentul meselor.

Copii cu vârsta cuprinsă între 2 – 12 ani şi greutate peste 30 kg: doza recomandată este de 10 mg loratadină (două linguriţe Loratadină Lek 5 mg/5ml, suspensie orală), o dată pe zi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 2 – 12 ani şi greutate sub 30 kg: doza recomandată este de 5 mg loratadină (o linguriţă Loratadină Lek 5 mg/5ml, suspensie orală), o dată pe zi.

Siguranţa şi eficacitatea loratadinei nu au fost stabilite la copii sub 2 ani.

Pacienţilor cu insuficienţă hepatică severă li se va administra o doză iniţială mai mică, deoarece la aceştia clearance-ul loratadinei poate fi mai mic. O doză iniţială de 10 mg loratadină (o linguriţă Loratadină Lek 5 mg/5ml, suspensie orală) la două zile este indicată pentru adulţi şi copii cu greutate mai mare de 30 kg, cu vârsta între 2 – 12 ani.

Pentru copii cu greutate sub 30 kg şi vârsta între 2 – 12 ani doza iniţială recomandată este de 5 mg loratadină o dată la două zile.

Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii vârstnici sau la cei care prezintă insuficienţă renală.

Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Loratadină Lek

Dacă aţi luat mai mult Loratadină Lek decât v-a prescris medicul dumneavoastră, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Dacă aţi luat mai mult Loratadină Lek decât trebuie, puteţi avea urmatoarele simptome: somnolenţă, bătăi frecvente ale inimii şi dureri de cap.

Dacă aţi uitat să luaţi Loratadină Lek

Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul la timp, puteţi să o faceţi cât mai curând posibil şi apoi să reveniţi la schema de administrare obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Loratadină Lek

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Loratadină Lek poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt ordonate în funcţie de frecvenţă, cele mai frecvente primele, folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Cel mai frecvent pot apărea:

Reacţii alergice
Ameţeli
Ritm rapid al inimii, palpitaţii
Greaţă, uscăciunea gurii, inflamaţia stomacului
Tulburări ale funcţiei hepatice
Erupţie tranzitorie la nivelul pielii, căderea părului
Oboseală

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Loratadină Lek

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Loratadină Lek după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

La temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Loratadină Lek

  • Substanţa activă este loratadina. Fiecare linguriţă dozatoare (5 ml suspensie orală) conţine loratadină 5 mg.
  • Celelalte componente sunt: polisorbat 80, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, benzoat de sodiu, avicel RC 591 FMC, zahăr, aromă de cireşe lichidă, glicerol, propilen glicol, apă purificată.

Cum arată Loratadină Lek şi conţinutul ambalajului

Loratadină Lek se prezintă sub formă de suspensie omogenă, albă până la aproape albă.

Loratadină Lek 5 mg/5 ml, suspensie orală este disponibilă în flacon din sticlă brună a 120 ml suspensie orală, cu dop din aluminiu, prevăzut inel de siguranţă şi linguriţă dozatoare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Lek Pharmaceuticals d.d.,

Verovskova 57,1526 Ljubljana, Slovenia

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica