Lidocaină clorhidrat, 10 mg/ml, soluţie injectabilă

Substanță activa
Lidocaina clorhidrat
Clasa ATC
N01BB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
anestezii de suprafaţă, de conducţie şi de infiltraţie în intervenţii chirurgicale, obstetricale, de medicină internă şi intervenţii dentare, pentru dizolvarea pulberilor pentru soluţii injectabile
Producător
Antibiotice SA
Acțiune terapeutică
anestezice locale, amide

Ce este Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml şi pentru ce se utilizează

Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml face parte din clasa de medicamente cunoscută sub denumirea de anestezice locale, amide. Lidocaina este utilizată ca anestezic de suprafaţă, de conducţie şi de infiltraţie în intervenţii chirurgicale, obstetricale, de medicină internă şi intervenţii dentare. Este utilizată şi ca solvent pentru dizolvarea pulberilor pentru soluţii injectabile, conform recomandărilor de administrare a acestora.

Înainte să luaţi Lidocaina 10 mg/ml

Nu luaţi Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml

  • dacă sunteţi alergic sau presupuneţi o hipersensibilizare la lidocaină, la alte anestezice locale de tip amidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
  • dacă vi s-a spus că suferiţi de insuficienţă hepatică şi renală; miastenie; şoc hipovolemic; insuficienţă cardiacă; hipotensiune arterială; blocuri cardiace; bradicardie; antecedente de hipertermie malignă.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml

În cazul în care vi se recomandă lidocaină, medicul va avea grijă deosebită la următoarele aspecte:

  • Se recomandă injectarea lentă, cu aspiraţie frecventă, pentru a se evita administrarea intravasculară rapidă accidentală, care poate fi urmată de reacţii toxice.
  • La copii, vârstnici, pacienţi taraţi cu afecţiuni cardiace, hepatice sau cu antecedente convulsive se vor reduce dozele de lidocaina.
  • Administrarea de lidocaină în cursul tratamentului digitalic impune multă prudenţă, din cauza riscului de reducere a frecvenţei bătăilor cordului
  • La pacienţii aflaţi sub tratament cu propranolol, se vor evita dozele mari de lidocaină, deoarece metabolizarea hepatică a acesteia poate fi redusă, riscul toxicităţii fiind mai mare.
  • În unele tipuri de anestezie (epidurală) se recomandă iniţial administrarea unei doze test de 3-5 ml lidocaină, preferabil asociată cu adrenalina, deoarece injectarea intravasculară a adrenalinei poate fi recunoscută după creşterea de scurtă durată a ritmului cardiac. In cazul apariţiei semnelor de toxicitate, chiar minore, administrarea lidocainei trebuie întreruptă. – Dacă este necesară existenţa unui blocaj prelungit, de exemplu în cazul unei administrări repetate, se va lua în considerare riscul atingerii unui nivel toxic sau riscul de a se provoca leziuni locale ale nervilor.

Utilizarea altor medicamente

Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. Consultaţi medicul în condiţiile în care mai luaţi: beta-blocante (de tipul propranolol, metoprolol sau nadolol), cimetidină, amiodaronă, chinidină, diltiazem, eritromicină, fluconazolul, fluvoxamină, itraconazol, ketoconazol, nifedipină, roxitromicină, acid valproic, verapamilul, barbiturice (mai ales fenobarbital), fenitoină, benzodiazepine, aminoglutetimide, carbamazepină, primidonă, rifampicină şi medicamente miorelaxante.

Lidocaina este incompatibilă în soluţie de bicarbonat de sodiu, soluţii alcaline, amfotericin, trometamol. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Lidocainei clorhidrat 10 mg/ml cu alimente şi băuturi

Evitaţi asocierea lidocainei cu ingestia de alcool.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Deoarece studii controlate la femei gravide nu sunt disponibile, acest medicament nu se va administra în timpul sarcinii, în special în primul trimestru, decât dacă este absolut necesar.

Lidocaina este excretată în laptele matern în cantităţi foarte mici în urma administrării dozelor terapeutice, astfel încât se consideră că în general nu există riscul de afectare a copilului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Se recomandă prudenţă şi chiar evitarea conducerii vehiculelor sau folosirea utilajelor dacă aţi primit lidocaină, datorită posibilităţii apariţiei reacţiilor adverse neurologice (dacă vă simţiţi obosit, aveţi ameţeli, tulburări vizuale sau dificultăţi în a vă concentra).

Informaţii importante privind unele componente ale Lidocainei clorhidrat 10 mg/ml

Nu este cazul.

Cum să luaţi Lidocaina 10 mg/ml

Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml trebuie administrată exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Acest medicament se administrează doar în medii spitaliceşti adecvate şi de către medici specialişti cu experienţă. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul va alege doza şi concentraţia minimă eficace. Doza maximă admisă: 4,5 mg/kg corp sau 300 mg la adulţi şi 4,5 mg/kgcorp la copii. Pentru copii se recomandă un regim de dozaj mai redus şi o soluţie mai diluată (5mg/ml-10 mg/ml), corespunzător vârstei lor. Se administrează imediat după deschiderea ambalajului primar.

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml.

Luarea oricărui medicament în exces poate avea serioase consecinţe. Dacă suspectaţi supradozajul, întrerupeţi administrarea lidocainei şi anunţaţi de urgenţă medicul. Efectul toxic al lidocainei se face simţit în 1-3 minute. În caz de supradozaj, concentraţia plasmatică maximă este atinsă în 20-30 de minute, în funcţie de locul de injectare. Reacţiile toxice apar în special la nivelul sistemului nervos central şi al sistemului cardiovascular.

Simptomele în cazul supradozajului cu Lidocaină sunt: furnicături în jurul gurii, anestezia limbii, uşoară confuzie, perceperea de zgomote în urechi, accentuarea auzului, tulburări vizuale, contracţii dezordonate

ale muşchilor, convulsii generalizate, chiar pierderea conştienţei, crize de grand mal şi oprirea respiraţiei. Apar şi simptome cardiovasculare: scăderea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace, tulburări de ritm, stop cardiac.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml

Luaţi Lidocaina exact aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Acestea pot fi:

Tulburări ale sistemului imunitar:

-rare: reacţii alergice, reacţii anafilactice, şoc anafilactic.

Tulburări ale sistemului nervos

-frecvente: parestezie, vertij.

-mai puţin frecvente: semne şi simptome de toxicitate la nivelul SNC (convulsii, parestezie periorală, lipsa sensibilităţii la nivelul limbii, hiperacuzie, tulburări vizuale, tremurături, acufene, dizartrie, deprimare SNC)

-rare: neuropatie, leziuni ale nervilor periferici, arahnoidită.

Tulburări oculare:

-rare: diplopie

Tulburări cardiace:

-frecvente: bătăi lente ale inimii(bradicardie)

-rare: stop cardiac, ritm neregulat al inimii(aritmii cardiace).

Tulburări vasculare:

-frecvente: hipotensiunearterială, hipertensiune arterială.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale: -rare: deprimare respiratorie

Tulburări gastro-intestinale -frecvente: greaţă, vărsături

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lidocaina 10 mg/ml

Nu utilizaţi Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml dacă observaţi semne vizibile de deteriorare. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi medicamentul după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu lăsaţi medicamentele la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml

  • Substanţa activă este lidocaina clorhidrat. Un mililitru de soluţie injectabilă conţine lidocaină clorhidrat 10 mg. O fiolă a 2 ml soluţie injectabilă conţine lidocaină clorhidrat 20 mg. O fiolă a 3,5 ml soluţie injectabilă conţine lidocaină clorhidrat 35 mg.
  • Cealaltă componentă este apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Lidocaina clorhidrat 10 mg/ml şi conţinutul ambalajului

Se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră sau aproape incoloră.

Cutie cu 5 fiole din sticlă incoloră a câte 2 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 5 fiole din sticlă incoloră a câte 3,5 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 10 fiole din sticlă incoloră a câte 2 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 10 fiole din sticlă incoloră a câte 3,5 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 348 fiole din sticlă incoloră a câte 3,5 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 660 fiole din sticlă incoloră a câte 2 ml soluţie injectabilă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului Nr.1, 707410, Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie/2011

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Nu se va injecta Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml în zonele cu infecţie.Este indicată utilizarea de ace cu lungime adecvată.Se vor respecta principiile generale ale anesteziei loco-regionale: aspiraţia prealabilă după puncţie, injectare lentă, controlul parametrilor vitali. Doze şi mod de administrare

Se va alege doza şi concentraţia minimă eficace:

  • Anestezia de suprafaţă:

Infiltraţie percutană: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , doza totală cuprinsă între 5-300 mg (0,5-30 ml)

  • Anestezie tronculară:

Blocajul plexului brahial: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 200-400 mg (20-40 ml); Segment intercostal: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 30 mg (3 ml); Paracervical (bilateral): Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 100 mg (10 ml); nu se va repeta la un interval mai mic de 90 de minute;

Paravertebral: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 30-50 mg (3-5 ml); Pudendal (bilateral): Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 100 mg (10 ml);

  • Blocajul nervilor simpatici:

Blocaj cervical: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 50 mg (5 ml); Blocaj lombar: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 50-100 mg (5-10 ml);

  • Anestezie epidurală:

Lombar: analgezie – Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 250-300 mg (25-30 ml); Toracic: Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 200-300 mg (20-30 ml); Caudal: analgezie obstreticală – Lidocaină clorhidrat 10 mg/ml soluţie injectabilă , 200-300 mg (20-30 ml);

În cazul anesteziei epidurale continue, dozele maxime nu se vor repeta la un interval mai mic de 90 de minute;

Doza maximă admisă: 4,5 mg/kg corp sau 300 mg la adulţi şi 4,5 mg/kgcorp la copii. Pentru copii se recomandă un regim de dozaj mai redus şi o soluţie mai diluată (5mg/ml-10mg/ml), corespunzător vârstei lor.

Doza maximă de 300 mg pentru adulţi corespunde volumelor următoare:

   

Lidocaină HCl

Doze maxime

5mg/ml

60 ml

10 mg/ml

30 ml

20 mg/ml

15 ml

 
 

Injecţiile intravasculare cu lidocaină se vor evita pentru a împiedica apariţia reacţiilor de toxicitate acută. Este indicat a se aspira cu precauţie înainte şi în timpul injectării.

Dacă este necesară injectarea unei doze crescute, de exemplu în timpul blocajului epidural, este indicat a se injecta o doză-test de lidocaină de 3-5 ml cu adrenalină. O injecţie intravasculară accidentală se recunoaşte prin creşterea pasageră a ritmului cardiac.

Dacă este necesară existenţa unui blocaj prelungit, de exemplu în cazul unei administrări repetate, se va lua în considerare riscul atingerii unui nivel toxic sau riscul de a se provoca leziuni locale ale nervilor.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal