Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai

Caută în:

Lidocain, 10%, spray, soluţie

Companie: Egis Pharmaceuticals LTD.
Cuprins
Compoziţie
Indicaţii şi contraindicaţii
Interacţiuni şi atenţionări speciale
Doze şi mod de administrare
Reacţii adverse şi supradozaj
Alte informaţii
sus

Compoziţie

Compoziţie

Un flacon conţine lidocaină 3,8 g şi excipienţi: ulei de mentă, etanol 96%, propilenglicol.

Grupa farmacoterapeutică: anestezice locale, amide.

sus

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Anestezie locală de suprafaţă, în următoarele situaţii:

-Stomatologie şi chirurgia orală când se doreşte anestezie la nivelul locului de injectare al anestezicului . Se poate utiliza şi în cazul unor intervenţii chirurgicale minore ca deschiderea unui abces superficial, extracţia dentară, sutura de plăgi la nivelul mucoasei; anestezia gingiei pentru fixarea de coroane şi punţi, extracţia rădăcinilor în stomatologie.

Lidocain 10%, spray, diminuează sau inhibă hipersensibilitatea reflexă faringiană la pregătirea pentru o radiografie. Produsul trebuie să fie utilizat numai cu un material de amprentă elastic. Datorită riscului de aspirare, spray-ul este contraindicat când se utilizează gipsul ca material de amprentă. Lidocain 10%, spray se poate utiliza în extracţia tumorilor superficiale benigne la nivelul membranei mucoasei.

În pediatrie se poate utiliza în frenulectomie şi la deschiderea chisturilor glandei salivare.

-Oto-rino-laringologie: în tratamentul hemoragiilor nazale, înainte de electrocauterizare, septectomie şi rezecţie de polipi nazali. De asemenea se utilizează înainte de tonsilectomie, pentru inhibarea reflexului faringean şi anestezia locului injecţiei. Spray-ul este de asemenea utilizat pentru anestezie suplimentară înainte de deschiderea unui abces peritonsilar sau înainte de puncţia maxilară;anestezie înainte de lavajul sinuzal.

-Endoscopie şi alte investigaţii instrumentale: anestezia faringelui înainte de introducerea diferitelor tipuri de sonde: nazo-gastrică, oro-traheală, oro-duodenală (tub duodenal, înainte de testul de masă fracţionat) cât şi înainte de rectoscopie şi în cazul schimbării canulelor.

-Obstetrică-ginecologie: anestezia perineului în vederea epiziotomiei şi /sau epiziorafiei, îndepărtarea firelor de sutură. Lidocain 10%, spray este de asemenea utilizat pentru anestezie locală în chirurgia vaginală sau a colului uterin. Se poate utiliza în cazul inciziilor sau în tratamentul rupturii de himen sau abces al suturii .

-Dermatologie: anestezia mucoaselor, în cazul unor intervenţii chirurgicale minore.

Contraindicaţii

  • hipersensibilitate la lidocaină, la alte anestezice locale cu structură amidică sau la oricare din excipienţii medicamentului,
  • episoade convulsive în antecedente ca urmare a administrării medicamentului,
  • epilepsie necontrolată terapeutic,
  • bloc atrioventricular gradul II sau III şi tulburări de conducere intra-ventriculară, sindrom Adams-Stokes, bradicardie severă (45- 50 bătăi/min) sau sindrom de sinus bolnav, şoc cardiogen, porfirie, insuficienţă cardiacă severă.

Precauţii

Este important să se evite dispersarea soluţiei de lidocaină în atmosferă din cauza pericolului aspirării acesteia.

Flaconul va fi păstrat în poziţie verticală în momentul utilizării spray-ului. Trebuie evitat contactul cu ochii.

În momentul utilizării, la locul de aplicare se percepe o senzaţie de arsură.

Înainte de utilizarea spray-ului în chirurgia faringeană şi rino-faringeană trebuie ţinut cont de faptul că: lidocaina inhibă reflexul faringean şi ajunge în laringe şi trahee inhibând şi reflexul de tuse; astfel poate favoriza bronho-pneumonia de aspiraţie. Aceste precauţii sunt de o importanţă specială la copii deoarece reflexul lor de înghiţire are o frecvenţă mai mare decât la adulţi.

Sportivi

Lidocaina poate modifica rezultatele testelor antidoping.

sus

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Următoarele medicamente cresc concentraţia plasmatică a lidocainei: clorpromazina, cimetidina, propranololul, petidina, bupivacaina, chinidina, disopiramida, amitriptilina, imipramina şi nortriptilina.

Asocierea cu antiaritmice din clasa I a (chinidina, procainamida, disopiramida) determină prelungirea intervalului Q-T, şi numai rar bloc atrio-ventricular sau fibrilaţie ventriculară.

Fenitoina poate accentua efectul de deprimare cardiacă al lidocainei.

Asocierea lidocainei cu procainamida poate induce reacţii adverse neurologice (delir, halucinaţii).

Lidocaina poate accentua efectul blocanţilor neuromusculari, prin reducerea transmisiei la nivelul joncţiunii neuromusculare.

În caz de intoxicaţie cu digitalice, lidocaina poate să crească gradul de severitate al unui bloc atrio- ventricular existent.

Dozele mari de alcool etilic cresc efectul lidocainei de deprimare respiratorie.

Atenţionări speciale

Dozele trebuie reduse în cazul administrării la persoane debilitate, pacienţi cu boli acute. Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu epilepsie, bradicardie sau insuficienţă hepatică; de asemenea la pacienţii la care la locul de aplicare mucoasa este afectată, ceea ce determină o absorbţie sistemică crescută.

Copii

La copii dozele vor fi ajustate în funcţie de vârstă şi starea generală. La copiii sub 2 ani este de preferat să se aplice sub formă de tamponare cu un tampon de vată înmuiat în soluţie. Lidocain 10%, spray nu este recomandat ca anestezic local înainte de tonsilectomie şi adenotomie la copii sub 8 ani.

Vârstnici

Lidocaina trebuie administrată cu precauţie la vârstnici.

Sarcina şi alăptarea

Lidocain 10%, spray poate fi utilizat în timpul sarcinii, atâta timp cât doza terapeutică recomandată nu constituie un pericol pentru mamă.

Deoarece lidocaina este excretată în laptele matern, utilizarea ei în perioada de alăptare necesită evaluarea cu atenţie a raportului risc /beneficiu.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

În general medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

sus

Doze şi mod de administrare

Dozele variază în funcţie de indicaţie şi de mărimea zonei de anesteziat. Pentru a limita absorbţia sistemică şi atingerea unor concentraţii plasmatice crescute, este important să se utilizeze cea mai mică doză cu care se obţine un efect satisfăcător.

În mod uzual pentru majoritatea indicaţiilor sunt suficiente 1-3 pufuri, iar în obstetrică pot fi utilizate 15-20 pufuri sau mai mult (max. 40 puf/ 70Kg corp).

Doze recomandate:

Indicaţia terapeutica

Doză (nr. pufuri)

Stomatologie

1-3

Chirurgie orală

1-4

Orto-rino-laringologie

1-4

Endoscopie

2-3

Obstetrică

15-20

Ginecologie

4-5

Dermatologie

1-3

 

Prin îmbibarea cu soluţie a unui tampon de vată, medicamentul poate fi aplicat şi prin tamponarea zonei de anesteziat.

Copii:

Datele existente în literatură arată că în stomatologie şi în chirurgia orală, Lidocain 10%, spray poate fi utilizat şi la copii, de preferinţă sub formă de tamponări care elimină teama provocată de pulverizare şi de asemenea elimină senzaţia de înţepătură care apare uzual ca reacţie adversă. Copiii sub 2 ani pot fi de asemenea trataţi în acest mod.

Lidocain 10%, spray nu este recomandat în anestezie înainte de tonsilectomie şi adenectomie la copii sub 8 ani.

sus

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Locale

În momentul aplicării apare o senzaţie moderată de arsură. Aceasta dispare imediat ce efectul anestezic se instalează (aprox. după 1 minut).

Sistemice

Reacţii alergice (şoc anafilactic) la lidocaină sunt extrem de rare.

În majoritatea cazurilor, reacţiile adverse indică supradozajul şi sunt extrem de rare în cazul aplicării topice a lidocainei.

Sistem nervos central: nervozitate, excitaţie psihomotorie, tremor, nelinişte, nistagmus, logoree, cefalee şi greaţă; aceste semne necesită supraveghere atentă pentru a preveni agravarea: convulsii, apoi deprimare nervos-centrală. Aparat respirator: tahipnee, apnee.

Sistem cardio-vascular: tahicardie, bradicardie, deprimare cardiovasculară, hipotensiune arterială, care poate evolua spre colaps, tulburări de ritm (extrasistole ventriculare, fibrilaţie ventriculară) şi tulburări de conducere (bloc atrio-ventricular). Aceste manifestări pot duce la stop cardiac.

Supradozaj

În caz de supradozaj cu lidocaină s-au raportat manifestări de toxicitate neurologică sau cardio­vasculară. În această situaţie se va institui tratament de susţinere a funcţiilor vitale: administrare de oxigen, eventual asistarea ventilaţiei.

Convulsiile ocazionale trebuie tratate prin administrarea injectabilă a unui barbituric cu durată scurtă de acţiune (tiopental) sau a unei benzodiazepine (diazepam 5-15 mg).

Atropina poate fi utilizată pentru tratamentul tulburărilor cardiovasculare. 0,5-1mg atropină administrată i.v. poate corecta bradicardia şi anomaliile de conducere, în timp ce simpatomimeticele împreună cu agoniştii P-receptorilor se utilizează pentru corectarea hipotensiunii arteriale.

În cazul unui stop cardiac, începerea imediată a masajului cardiac este esenţială.

sus

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticlă brună cu capacitate de 50 ml, conţinând 38 g soluţie, prevăzut cu pompă de pulverizare şi capac, însoţit de dispozitiv de aplicare.

Producător

Egis Pharmaceuticals LTD.,

1106 Budapesta, Kereszturi ut. 30-38, Ungaria

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Egis Pharmaceuticals LTD.,

1106 Budapesta, Kereszturi ut. 30-38, Ungaria

Data ultimei verificări a prospectului

Februarie 2006

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Sursă: Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)
Taur Taur 21 aprilie - 21 mai

În plan sentimental relaţia dumneavoastră de suflet pare să cunoască o stabilizare. Totul pare tihnit şi plăcut. Evenimentele care au loc în luna mai se desfăşoară cu o rapiditate care vă...citește mai departe

×

Zf.ro
Cine vrea să devină milionar? Fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, dau drumul la jocuri. Toate pariurile sunt pe masă şi oricine are o şansă să se îmbogăţească Cine vrea să devină milionar? Fraţii...
Este OFICIAL! Avem un nou miliardar în...
ATENŢIE! Se schimbă TOTAL regulile pentru...
BusinessMagazin.ro
Cine este românul care a construit cel mai mare LANŢ DE CAFENELE din ţară. Face milioane de euro vânzând cafea de 5 lei Cine este românul care a construit cel...
În sfârşit: După trei decenii omenirea...
Mediafax.ro
E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre. Autorităţile din România, surprinse de mişcara DECISIVĂ făcută de fostul primar E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre....
„Vestul sălbatic digital”. Instrumente...
De ce ar trebui să mâncăm ce creşte...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: Clipe de groază pentru această tânără care şi-a chemat un Uber pentru a merge acasă. A fost la un pas să fie răpită: "Avem grijă, e o lume nebună!" FOTO | BOMBĂ chiar în ziua protestului de la Piaţa Victoriei BREAKING NEWS: Clipe de groază pentru această...
Fiul marelui Gică Hagi, luat prin surprindere!...
BREAKING NEWS: România, în doliu! A murit...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID. Donald Trump a dat lovitura FATALĂ companiei Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
Lilium Jet, primul vehicul de zbor pentru...
A fost LANSAT telefonul cu cea mai performantă...
ProMotor.ro
VIDEO - SITUAŢIE INCREDIBILĂ ÎN TÂRGOVIŞTE. Unui şofer i se refuză accesul în oraş pentru că nu ştie "PAROLA" VIDEO - SITUAŢIE INCREDIBILĂ ÎN TÂRGOVIŞTE....
Un POLIŢIŞT s-a dus la un şofer de autobuz...
REACŢIE INCREDIBILĂ a MAI, după ce poliţista...
Descopera.ro
De câte ORI pe lună trebuie să FACI sex pentru a avea o căsnicie fericită De câte ORI pe lună trebuie să FACI sex...
Locul dezmăţului şi al ORGIILOR sexuale....
Descoperirea pe care o aşteptau toţi BĂRBAŢII....
ULTIMA ORĂ
Angajate de la Spitalul Universitar din Capitală, filmate când umilesc pacienţi/ Ministrul Sănătăţii anunţă Comisie de disciplină | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.