Lederdental, pastă dentară

Substanță activa
clorhidrat de demeclociclină, triamcinolon acetonid
Clasa ATC
A01AC
Format
pastă dentară
Afecțiuni
infecţii bacteriene
Producător
Reimser Arzneimittel AG
Acțiune terapeutică
antibiotica

Ce este Lederdental şi pentru ce se utilizează

Lederdental pastă este o combinaţie fixă a două substanţe active pentru utilizare locală în cavităţile dentare:

  • un antibiotic din grupa tetraciclinelor folosit pentru tratarea infecţiilor bacteriene;
  • un corticosteroid folosit pentru tratarea inflamaţiilor.

Acest medicament se utilizează pentru tratamentul pulpei dentare inflamate (pulpită) şi al inflamaţiilor din apropierea vârfului dintelui (parodontită apicală).

Indicaţii terapeutice                                                     

-Tratamentul de urgenţă în cazul pulpitei: analgezie rapidă şi sigură până la instituirea tratamentului adecvat;

-Pulpită acută nepurulentă parţială sau totală;

-Obturarea medicală a canalului radicular în tratamentul gangrenei şi în parodontita apicală acută; -Profilaxia pulpitei: după pregătirea cavităţii dentare şi a rădăcinii dintelui.

Înainte să utilizaţi Lederdental

Nu utilizaţi Lederdental

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la demeclociclină, triamcinolon acetonid, la alte tetracicline, la alţi corticosteroizi, la sulfit de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Lederdental; -dacă suferiţi de pulpită cu puroi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lederdental

A nu se lăsa Lederdental o perioadă lungă (de exemplu 2-3 zile) la nivelul pulpei dentare deschise, deoarece poate determina deteriorarea ţesutului (necroză) sau poate favoriza dezvoltarea unei inflamaţii cronice a pulpei dentare (pulpită cronică).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu sunt cunoscute interacţiuni cu alte medicamente, în cazul unei utilizări corecte a Lederdental.

 

Utilizarea Lederdental cu alimente şi băuturi

Nu sunt necesare precauţii speciale.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Lederdental nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau al alăptării.

Nu există experienţă directă privind utilizarea Lederdental, pastă dentară la femeile gravide sau care alăptează. Cu toate acestea, experimentele efectuate la animal indică faptul că substanţele active din Lederdental, pastă dentară pot avea efecte dăunătoare asupra fătului.

Se cunoaşte că ambele substanţe active din Lederdental trec în laptele matern. În cazul unei mame tratate cu Lederdental pastă dentară, este posibil ca în timpul alăptării, aceste substanţe să treacă la sugar. Aceasta poate determina reacţii adverse.

De aceea, femeile gravide sau care alăptează trebuie să ia măsuri de precauţie când utilizează acest medicament. Medicul sau stomatologul dumneavoastră va trebui să evalueze raportul risc potenţial asupra fătului/beneficiu al mamei, în cazul dumneavoastră.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt necesare precauţii speciale.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Lederdental

Rar, sulfitul de sodiu din compoziţia medicamentului, poate provoca reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.

Cum să utilizaţi Lederdental

Utilizaţi întotdeauna Lederdental exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Lederdental, pastă dentară va fi aplicat numai de către medicul dumneavoastră. În mod normal, dumneavoastră personal nu veţi utiliza niciodată Lederdental, pastă dentată. Medicul dumneavoastră va decide în privinţa dozei, duratei tratamentului şi modului de utilizare a Lederdental pastă dentară. Dozajul depinde de tipul de administrare. La sfârşitul acestui prospect, într-un alineat special sunt incluse informaţii detaliate pentru personalul medical.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lederdental

Supradozajul nu este de aşteptat, datorită modului de aplicare şi vitezei foarte mici de resorbţie a medicamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lederdental poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, folosind următoarea convenţie: -reacţii adverse foarte frecvent raportate (apar la mai mult de 1 din 10 persoane); -reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 de persoane); -reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 la 100 de persoane). -reacţii adverse rare (apar la mai puţin de 1 la fiecare 1000 de persoane). -reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 la fiecare 10000 de persoane).

După utilizarea Lederdental, pastă dentară pot apărea următoarele reacţii adverse:

Tulburări ale sistemului imunitar:

Foarte rare: reacţii alergice, care pot ajunge până la spasm bronşic şi şoc anafilactic (o reacţie severă de hipersensibilitate care poate fi uneori letală).

Aceste reacţii pot apărea la pacienţii alergici la componentele din Lederdental pastă dentară. De asemenea, pot apărea la pacienţii alergici la alte antibiotice din grupa tetraciclinelor sau la alţi corticosteroizi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lederdental

Nu utilizaţi Lederdental după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A se utiliza în maxim 2 luni de la prima deschidere a tubului. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lederdental

  • Substanţele active sunt clorhidrat de demeclociclină 30 mg sub formă de demeclociclină sare de calciu 30,21 mg şi triamcinolon acetonid 10 mg pentru un gram pastă dentară.
  • Celelalte componente sunt: trolamină, clorură de calciu dihidrat, oxid de zinc, macrogol 3000, macrogol 400, sulfit de sodiu anhidru, edetat de sodiu şi calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, apă purificată.

 

Cum arată Lederdental şi conţinutul ambalajului

Lederdental se prezintă sub formă de pastă moale, de culoare galben-cenuşiu, fără particule vizibile.

Cutie cu un tub din Al a 5 g pastă dentară şi o canulă din PEÎD

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S C. ROMFARMACHIM S A. FOREIGN TRADE Co. Intr. Costache Negri, Nr. 11, Sector 5, Bucureşti, România

 

Producătorul

Reimser Arzneimittel AG

An der Wiek 7, D-17493 Greifswald-Insel Riems, Germania

 

Acest prospect a fost aprobat în August 2008

Informaţii pentru personalul medical cum să utilizaţi lederdental pastă

Tratamentul de urgenţă al pulpitei; pulpitei acute parţiale sau totale fără puroi:

Aplicaţi o un tampon mic îmbibat cu Lederdental, pastă dentară, direct pe pulpa deschisă şi apoi efectuaţi obturaţia provizorie până la tratamentul final.

Tratamentul gangrenei (în decursul tratamentului unei rădăcini infectate, mai ales cu agravarea acută neaşteptată a unei parodontite apicale).

Pregătiţi cavitatea utilizând proceduri mecanice şi chimice (hipoclorit de sodiu şi soluţie de apă oxigenată) până la apexul evidenţiat radiografic. Uscaţi cu conuri de hârtie şi umpleţi cavitatea cu Lederdental, pastă dentară, cu ajutorul unui ac spiralat. Puneţi un tampon şi închideţi provizoriu cavitatea.

După cel puţin 2 săptămâni:

Testul prin percuţie: Dacă este pozitiv, repetaţi procedura de obturare. În caz contrar, spălaţi pasta dentară Lederdental din cavitate cu soluţie fiziologică şi obturaţi cavitatea utilizând o metodă acceptată. Efectuaţi o radiografie. închideţi cavitatea.

Profilaxia pulpitei pentru dinţii sănătoşi după intervenţii ample la nivelul cavităţii dentare, respectiv la nivelul rădăcinii:

Acoperiţi părţile din dentină aflate în apropierea pulpei sau introduceţi coroane şi punţi provizorii cu Lederdental, pastă dentară. Acoperiţi apoi cu orice tip de ciment dentar.

De asemenea, Lederdental, pastă dentară poate fi utilizat ca obturaţie medicală temporară pentru toate tipurile şi metodele de tratament al canalului radicular.

Dozajul depinde de tipul de administrare.

Observaţie:

Pentru a preveni întărirea Lederdental, pastă dentară după deschiderea tubului, păstraţi capătul tubului curat şi bine închis după utilizare. Modificările de culoare ale Lederdental, pastă dentară nu au nicio influenţă asupra activităţii acestuia.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal