Laevolac 670 mg/ml soluţie orală

Substanță activa
lactuloza
Clasa ATC
A06AD
Format
soluţie orală
Afecțiuni
constipaţie
Producător
Fresenius Kabi Austria GmbH
Acțiune terapeutică
laxativa

Ce este Laevolac şi pentru ce se utilizează

Laevolac conţine un laxativ denumit lactuloză. Acesta face scaunul de consistenţă mai moale şi mai uşor de eliminat, atrăgând apă în intestin. Medicamentul nu se absoarbe în organismul dumneavoastră.

Laevolac se utilizează în:

– tratamentul simptomelor constipaţiei

– tratamentul unei boli speciale a ficatului (encefalopatia porto-sistemică)

Înainte să utilizaţi Laevolac

Nu utilizaţi Laevolac

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la

– oricare dintre componentele lactulozei

– dacă suferiţi de galactozemie (o tulburare genetică gravă, în care nu se poate digera galactoza)

– boală inflamatorie acută a intestinului (cum sunt, boala Crohn sau colita ulceroasă), blocaj la nivelul intestinului (cu excepţia constipaţiei normale), perforaţie digestivă, durere abdominală de cauză nedeterminată.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Laevolac

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, înainte să luaţi Laevolac, dacă suferiţi de sindrom gastro-cardiac (sindrom Roemheld).

Dacă aveţi simptome precum meteorism sau balonare după utilizarea medicamentului, întrerupeţi tratamentul şi cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

În aceste cazuri, medicul dumneavoastră va supraveghea tratamentul cu atenţie.

Utilizarea pe termen lung a unor doze neajustate (cu mai mult de 2-3 scaune moi pe zi) sau utilizarea abuzivă pot determina diaree şi tulburarea echilibrului electroliţilor.

Dacă sunteţi un pacient vârstnic sau un pacient cu stare generală alterată care ia lactuloză pe o perioadă mai mare de 6 luni, medicul dumneavoastră va verifica periodic valorile electroliţilor din sângele dumneavoastră.

Pacienţii cu encefalopatie porto-sistemică trebuie să evite administrarea concomitentă de alte laxative, întrucât aceasta împiedică individualizarea dozei de medicament.

Vă rugăm să nu utilizaţi Laevolac fără indicaţie medicală pe o perioadă mai îndelungată de două săptămâni.

Copii

Laevolac nu trebuie, în mod normal, să fie administrat la sugari şi copii mici, întrucât poate deregla reflexele normale de eliminare a scaunelor.

In situaţii speciale, medicul dumneavoastră poate să prescrie Laevolac pentru un copil, sugar sau copil mic. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră va supraveghea tratamentul cu atenţie.

Din calea de sinteză, Laevolac poate să conţină urme de zaharuri.

Dacă medicul dumneavoastră v-a comunicat că prezentaţi intoleranţă la anumite zaharuri, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Pe durata tratamentului cu laxative, trebuie să consumaţi lichide în cantităţi suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Lactuloza poate spori pierderea de potasiu indusă de alte medicamente (de exemplu,. tiazide, steroizi şi amfotericină B).

Utilizarea concomitentă de glicozide cardiace poate amplifica efectul glicozidelor, prin deficit de potasiu.

La doze crescute, se constată o scădere a valorii pH-ului la nivelul colonului. Prin urmare, medicamentele care se eliberează în colon dependent de valoarea pH-ului (de exemplu, 5-ASA), pot fi inactivate.

Utilizarea Laevolac cu alimente şi băuturi

Laevolac poate fi administrat cu sau fără alimente. Nu există restricţii cu privire la alimentele sau băuturile pe care le puteţi consuma.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Laevolac, dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Laevolac nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Laevolac

Laevolac poate să conţină un zahar din lapte (lactoză), galactoză sau epilactoză.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm
să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

15 ml lactuloză conţin 42,7 kJ (10,2 kcal) = 0,21 unităţi-pâine. Poate fi necesar ca doza utilizată pentru tratament să fie luată în considerare la diabetici.

Cum să luaţi Laevolac

Luaţi întotdeauna Laevolac exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi-vă dozele la aceeaşi oră în fiecare zi. Doza poate fi administrată o dată pe zi, de exemplu la micul dejun sau împărţită în două doze pe zi. înghiţiţi medicamentul rapid. Nu îl ţineţi în gură.

Puteţi să luaţi Laevolac soluţie orală în formă nediluată sau diluat într-un lichid. Folosiţi paharul dozator furnizat.

Pe durata tratamentului cu laxative, trebuie să consumaţi lichide în cantităţi suficiente (aproximativ 2 l/zi, echivalentul a 6-8 pahare).

Constipaţie

 

Doză iniţială

Doză de întreţinere

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta mai mare de 14 ani

15-45 ml

corespunzând la 10-30 g lactuloză

15-30 ml

corespunzând la 10­20 g lactuloză

Copii (7-14 ani)

15 ml

corespunzând la 10 g lactuloză

10-15 ml

corespunzând la 7-10 g lactuloză

Copii (1-6 ani)

5-10 ml

corespunzând la 3-7 g lactuloză

 

Sugari

până la 5 ml

corespunzând la maximum 3 g lactuloză

 
Ulterior, doza poate să fie redusă individual.
 
Doza zilnică trebuie să fie luată dintr-o dată, la micul dejun. Este posibil să dureze 2-3 zile până la obţinerea efectului dorit, întrucât lactuloza nu se degradează până când nu ajunge în colon.
 
Encefalopatia porto-sistemică (afecţiune a creierului determinată de o boală a ficatului)
 
Adulţi:
 
Începând cu 30-50 ml de 3 ori pe zi (corespunzând la 60-100 g lactuloză pe zi).
 
Doza trebuie ajustată astfel încât să se obţină 2-3 scaune moi pe zi, cu pH-ul scaunelor situat între 5,0 şi 5,5.
 
Copii:
 
Siguranţa şi eficacitatea la copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani nu au fost stabilite.
 
Nu există recomandări speciale privind dozele pentru pacienţii vârstnici şi pacienţii cu insuficienţă renală sau hepatică.
 
Dacă aţi utilizat mai mult Laevolac decât trebuie
 
Dacă aţi utilizat mai mult Laevolac decât trebuie este posibil să prezentaţi diaree şi dureri abdominale. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Laevolac.
 
Dacă aţi uitat să utilizaţi Laevolac
 
Dacă uitaţi să luaţi o doză din Laevolac, nu vă faceţi griji. Pur şi simplu, luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
 
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 
Dacă încetaţi să utilizaţi Laevolac
 
Este posibil să nu se obţină efectul dorit al medicamentului.
 
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Laevolac poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

La administrarea Laevolac au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente:

– Flatulenţă (vânturi), mai ales în primele câteva zile de tratament. Aceasta dispare, de obicei, după două zile.

– La utilizarea unei doze mai mari decât cea recomandată, este posibil să prezentaţi dureri abdominale şi diaree.

Frecvente;

– Greaţă (senzaţie de rău)

– Vărsături

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Laevolac

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se menţine recipientul strâns închis. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Laevolac după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutia secundară, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

După prima deschidere, Laevolac poate fi utilizat timp de 3 luni.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.

Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Laevolac

– Substanţa activă este lactuloza (sub formă de lactuloză lichidă) Un ml de soluţie Laevolac conţine 670 mg lactuloză.

Nu există alte componente.

Cum arată Laevolac şi conţinutul ambalajului

Laevolac este o soluţie limpede, vâscoasă, , incoloră sau galben-brun deschis şi este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 100 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 200 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 500 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 1000 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 100 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 200 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 500 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 1000 ml soluţie orală, cu capac din HDPE, dispozitiv de curgere şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 100 ml soluţie orală, cu capac din HDPE şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 200 ml soluţie orală, cu capac din HDPE şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 500 ml soluţie orală, cu capac din HDPE şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Cutie cu un flacon din PET brun a 1000 ml soluţie orală, cu capac din HDPE şi o măsură dozatoare din PP cu gradaţii de la 5 ml la 30 ml.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Fresenius Kabi Austria GmbH Hafnerstraße 36, 8055 Graz, Austria Tel.: +43 316 429 0 Fax.: + 43 316 429 1208

Fabricantul

Fresenius Kabi Austria GmbH Estermannstraße 17, 4020 Linz, Austria Tel.: +43 732 7651 0 Fax.: + 43 732 7651 429

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal