Gabapentină Pfizer 100 mg/ 300 mg/ 400 mg, capsule

Substanță activa
Gabapentină
Clasa ATC
N03AX
Format
capsule
Afecțiuni
epilepsie, dureri din cadrul neuropatiei periferice
Producător
Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH
Acțiune terapeutică
antiepileptic, poate fi de asemenea utilizat pentru tratarea durerii neuropate

Ce este Gabapentină Pfizer şi pentru ce se utilizează

Gabapentină Pfizer face parte din grupa de medicamente utilizată pentru tratamentul epilepsiei şi durerii din cadrul neuropatiei periferice (durere de lungă durată determinată de deteriorări la nivelul nervilor).

Substanţa activă din Gabapentină Pfizer este gabapentina. Gabapentină Pfizer este utilizat pentru tratamentul:

  • Diferitelor forme de epilepsie (convulsii care iniţial sunt limitate la o anumită parte a creierului, indiferent dacă se răspândesc sau nu în alte părţi ale creierului). Medicul dumneavoastră vă va prescrie Gabapentină Pfizer pentru a vă ajuta să trataţi epilepsia, atunci când tratamentul curent nu vă controlează deplin afecţiunea. Cu excepţia cazului în care vi s-a recomandat altfel, trebuie să adăugaţi Gabapentină Pfizer la tratamentul pe care îl urmaţi deja. De asemenea, Gabapentină Pfizer poate fi utilizat ca unic medicament pentru tratamentul adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani.
  • Durerea din cadrul neuropatiei periferice (durere de lungă durată determinată de deteriorări la nivelul nervilor). O varietate de boli diferite pot determina dureri neuropate periferice (care apar în primul rând la nivelul picioarelor şi/sau braţelor), cum sunt diabetul zaharat sau zona zoster. Senzaţia de durere poate fi descrisă astfel: căldură, arsură, zvâcnituri, durere acută şi bruscă, junghi, usturime, crampe, durere continuă, furnicături, amorţeală, înţepături etc.

Inainte să luaţi Gabapentină Pfizer

Nu luaţi Gabapentină Pfizer

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gabapentină sau la oricare dintre celelalte componente ale Gabapentină Pfizer.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Gabapentină Pfizer

  • dacă suferiţi de probleme ale rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o altă schemă de tratament
  • dacă faceţi hemodializă (pentru înlăturarea produşilor de degradare rezultaţi ca urmare a insuficienţei renale), spuneţi medicului dumeavoastră dacă vă apar dureri de muşchi şi/sau slăbiciune musculară
  • dacă prezentaţi unele semne cum sunt durere persistentă la nivelul stomacului, greaţă şi vărsături, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece acestea pot fi simptome ale unei pancreatite acute (inflamarea pancreasului).

Un număr mic dintre persoanele tratate cu antiepileptice, cum este şi gabapentina, au avut gânduri de autovătămare sau chiar de suicid. In cazul în care aveţi astfel de gânduri, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicamente care conţin morfină

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi orice medicament care conţine morfină, deoarece morfina poate creşte efectul Gabapentină Pfizer.

Antiacide pentru indigestie

Dacă Gabapentină Pfizer se administrează în acelaşi timp cu antiacide care conţin aluminiu şi magneziu, absorbţia Gabapentină Pfizer din stomac poate fi redusă. Ca urmare, se recomandă ca Gabapentină Pfizer să fie administrat la cel puţin două ore după utilizarea antiacidului.

Gabapentină Pfizer:

  • nu este de aşteptat să interacţioneze cu alte medicamente antiepileptice sau cu contraceptivele orale.
  • poate influenţa unele teste de laborator; dacă trebuie să vi se efectueze un test al urinei spuneţi-i medicului dumneavoastră sau personalului medical din spital ce medicament luaţi.

Utilizarea Gabapentină Pfizer împreună cu alimente şi băuturi

Gabapentină Pfizer poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Gabapentină Pfizer nu trebuie administrat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care nu sunt alte recomandări din partea medicului dumneavoastră. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace.

Nu există studii specifice privind utilizarea gabapentinei la gravide, dar în cazul altor medicamente antiepileptice utilizate în tratamentul convulsiilor s-a raportat un risc crescut al afectării fătului, în special atunci când se administrează în acelaşi timp mai multe medicamente anticonvulsivante. De aceea, ori de câte ori este posibil şi numai la recomandarea medicului dumneavoastră, trebuie să luaţi doar un singur medicament anticonvulsivant în timpul sarcinii.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aţi rămas gravidă, credeţi că aţi rămas gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Gabapentină Pfizer. Nu întrerupeţi brusc administrarea acestui medicament, deoarece acest lucru poate determina apariţia convulsiilor de întrerupere, care pot avea consecinţe grave asupra dumneavoastră şi a copilului.

Gabapentina, substanţa activă din compoziţia Gabapentină Pfizer, este excretată în laptele matern. Deoarece efectele asupra sugarului nu sunt cunoscute, nu este recomandată alăptarea în timpul tratamentului cu Gabapentină Pfizer.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Gabapentină Pfizer poate determina ameţeli, moleşeală şi oboseală. Nu trebuie să conduceţi vehicule, să folosiţi utilaje complexe sau să vă implicaţi în activităţi potenţial periculoase, atât timp cât nu ştiţi cum vă influenţează medicamentul capacitatea de a executa astfel de activităţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Gabapentină Pfizer

Gabapentină Pfizer capsule conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Gabapentină Pfizer

Luaţi întotdeauna Gabapentină Pfizer exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră vă va stabili doza potrivită.

Epilepsie, doza uzuală este:

Adulţi şi adolescenţi:

Luaţi numărul de capsule sau de comprimate exact aşa cum vi s-a recomandat. De regulă, medicul dumneavoastră vă va creşte doza în mod gradat. În general, doza iniţială este cuprinsă între 300 şi 900 mg pe zi. Ulterior, doza poate fi crescută, în etape, până la maxim 3600 mg pe zi şi medicul vă va spune să luaţi această doză divizată în trei prize, adică dimineaţa, la prânz şi seara.

Copii cu vârsta de cel puţin 6 ani:

Doza care trebuie administrată copilului dumneavoastră va fi stabilită de medicul dumneavoastră şi va fi calculată în funcţie de greutatea copilului. Tratamentul se va începe cu o doză mică, care va fi crescută gradat, pe o perioadă de aproximativ 3 zile. Doza uzuală necesară pentru a controla epilepsia este de 25-35 mg /kg şi pe zi. De regulă, această doză se administrează divizat în 3 prize, luând capsula (capsulele) sau comprimatul (comprimatele) în fiecare zi, de regulă o dată dimineaţa, o dată la prânz şi o dată seara.

Gabapentina nu este recomandată pentru utilizare la copiii cu vârsta sub 6 ani.

Durerea din cadrul neuropatiei periferice, doza uzuală este:

Adulţi:

Luaţi numărul de capsule sau de comprimate aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. De regulă, medicul dumneavoastră vă va creşte doza în mod gradat. În general, doza iniţială este cuprinsă între 300 şi 900 mg pe zi. Ulterior, doza poate fi crescută, în etape, până la maxim 3600 mg pe zi şi medicul vă va spune să luaţi această doză divizată în 3 prize, adică o dată dimineaţa, o dată la prânz şi o dată seara.

Dacă aveţi probleme ale rinichilor sau faceţi hemodializă

Medicul dumneavostră poate prescrie diferite scheme de tratament şi/sau doze diferite, în cazul în care aveţi probleme ale rinichilor sau faceţi hemodializă.

Dacă sunteţi pacient vârstnic (cu vârsta peste 65 de ani), trebuie să utilizaţi Gabapentină Pfizer în doză uzuală, cu excepţia cazului în care aveţi probleme ale rinichilor. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie diferite scheme de tratament şi/sau doze diferite, în cazul în care aveţi probleme ale rinichilor.

Dacă aveţi impresia că efectul Gabapentină Pfizer este prea puternic sau prea slab, spuneţi cât mai curând posibil medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Modul şi calea de administrare

Administrare orală.

Inghiţiţi întotdeauna capsulele sau comprimatele întregi, cu o cantitate suficientă de apă.

Continuaţi tratamentul cu Gabapentină Pfizer până când medicul dumneavoastră vă va spune să-l întrerupeţi.

Dacă luaţi mai mult Gabapentină Pfizer decât trebuie

Folosirea unor doze mai mari decât cele recomandate poate determina o creştere a reacţiilor adverse incluzând pierderea conştienţei, ameţeli, vedere dublă, dificultăţi în vorbire, somnolenţă şi diaree. Dacă aţi luat mai mult Gabapentină Pfizer decât v-a recomandat medicul dumneavoastră, anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră orice capsule rămase, flaconul şi cutia, pentru ca la spital să se poată identifica cu uşurinţă ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Gabapentină Pfizer

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, cu excepţia cazului în care este momentul să luaţi următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Gabapentină Pfizer

Nu întrerupeţi administrarea de Gabapentină Pfizer, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru. Dacă tratamentul dumneavoastră este întrerupt, acest lucru trebuie efectuat treptat, pe o perioadă de minimum 1 săptămână. Dacă întrerupeţi brusc administrarea de Gabapentină Pfizer sau opriţi utilizarea acestuia înainte ca medicul dumneavoastră să vă recomande acest lucru, există un risc crescut de apariţie a convulsiilor.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Gabapentină Pfizer poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă după ce aţi luat acest medicament observaţi apariţia unuia dintre următoarele simptome, deoarece pot fi grave:

  • reacţii severe la nivelul pielii, care necesită atenţie imediată – umflarea buzelor şi a feţei, iritaţie trecătoare la nivelul pielii şi înroşirea pielii, şi/sau căderea părului (acestea pot fi semne ale unei reacţii alergice grave)
  • dureri persistente la nivelul stomacului, greaţă şi vărsături, deoarece acestea pot fi simptome de pancreatită acută (pancreas inflamat)
  • Gabapentină Pfizer poate să determine reacţii alergice grave sau ameninţătoare de viaţă care vă pot afecta pielea sau alte părţi ale corpului cum sunt ficatul sau celulele sângelui. Când apar astfel de reacţii, este posibil să aveţi sau nu erupţie trecătoare la nivelul pielii. Este posibil să fie necesară spitalizarea dumneavoastră sau să întrerupeţi tratamentului cu Gabapentină Pfizer. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome:

– erupţie trecătoare la nivelul pielii o urticarie o febră

– umflare a glandelor care nu cedează o umflarea buzelor şi a limbii o îngălbenirea pielii şi a porţiunii albe a ochilor o învineţiri sau sângerări neobişnuite o oboseală sau slăbiciune severe o dureri musculare neaşteptate o infecţii frecvente

Aceste simptome pot fi primul semn al unei reacţii adverse grave. Trebuie să fiţi consultaţi de un medic care va decide dacă trebuie să luaţi în continuare Gabapentină Pfizer.

Dacă faceţi hemodializă, spuneţi medicului dumneavoastră în cazul când apar dureri musculare sau/şi slăbiciune.

Alte reacţii adverse includ:

Reacţii adverse foarte frecvente

(care afectează mai mult de 1 utilizator din 10):

  • Infecţii virale
  • Senzaţie de moleşeală, ameţeli, lipsă de coordonare
  • Stare de oboseală, febră

Reacţii adverse frecvente

(care afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

  • Pneumonie, infecţie respiratorie, infecţie a tractului urinar, inflamaţii ale urechii şi alte infecţii
  • Număr mic de celule albe în sânge
  • Anorexie, creşterea poftei de mâncare
  • Accese de mânie la adresa celorlalţi, confuzie, fluctuaţii ale dispoziţiei, depresie, anxietate, nervozitate, dificultate în gândire
  • Convulsii, mişcări spasmodice, dificultăţi în vorbire, pierderi de memorie, tremor, dificultate la adormire, dureri de cap, sensibilitate la nivelul pielii, atenuarea simţurilor (insensibilitate), dificultăţi de coordonare, mişcări necontrolate ale ochilor, reflexe crescute, scăzute sau absente
  • Vedere înceţoşată, vedere dublă
  • Vertij
  • Tensiune arterială mare, înroşire trecătoare a feţei şi gâtului sau dilatare a vaselor de sânge
  • Dificultăţi la respiraţie, bronşite, dureri în gât, tuse, senzaţie de uscăciune la nivelul nasului
  • Vărsături (stare de rău), greaţă (senzaţie de rău), probleme ale dinţilor, inflamaţia gingiilor, diaree, dureri de stomac, indigestie, constipaţie, uscăciune a gurii sau a gâtului, flatulenţă
  • Umflarea feţei, vânătăi, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, acnee
  • Dureri la nivelul articulaţiilor, dureri musculare, durere de spate, contracţii musculare
  • Dificultăţi de erecţie (impotenţă)
  • Umflarea picioarelor şi a mâinilor, dificultate la mers, slăbiciune, durere, stare generală de rău, simptome asemănătoare gripei
  • Scăderea numărului de celule albe din sânge, creştere în greutate
  • Rănire accidentală, fracturi, julituri

In plus, în cadrul studiilor clinice efectuate la copii au fost raportat frecvent comportament agresiv şi mişcări spasmodice.

Reacţii adverse mai puţin frecvente

(care afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):

  • Reacţii alergice cum este urticaria
  • Capacitate redusă de a se mişca
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Umflături care pot implica faţa, trunchiul şi membrele
  • Rezultate anormale ale analizelor de sânge care sugerează probleme la nivelul ficatului.

După punerea pe piaţă, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

  • Scăderea numărului plachetelor (celule implicate în coagularea sângelui)
  • Halucinaţii
  • Probleme cu mişcări anormale cum sunt contorsiuni, mişcări spasmodice şi rigiditate
  • Zgomote în urechi
  • Un grup de reacţii adverse care pot include umflarea nodulilor limfatici (mici umflături izolate crescute sub piele), febră, iritaţie trecătoare la nivelul pielii şi inflamaţia ficatului apărute concomitent
  • Ingălbenirea pielii şi a ochilor (icter), inflamaţia ficatului
  • Insuficienţă renală acută, incontinenţă
  • Creşterea ţesutului de la nivelul sânilor, mărirea sânilor
  • Reacţii adverse ca urmare a întreruperii bruşte a tratamentului cu gabapentină (anxietate, dificultăţi la adormire, senzaţie de rău, dureri, transpiraţie), durere în piept
  • Fluctuaţii ale concentraţiilor glucozei în sânge la pacienţii cu diabet zaharat.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Gabapentină Pfizer

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Gabapentină Pfizer după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Gabapentină Pfizer capsule: a nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Gabapentină Pfizer

Gabapentină Pfizer capsule
Substanţa activă este gabapentina.
Fiecare capsulă conţine 100 mg, 300 mg sau 400 mg gabapentină.
Celelalte componente din Gabapentină Pfizer capsule sunt:
Conţinutul capsulei:
lactoză monohidrat
amidon de porumb
talc
Capacul capsulei de 100 mg: gelatină laurilsulfat de sodiu dioxid de titan (E171)
Capacul capsulei de 300 mg: gelatină laurilsulfat de sodiu dioxid de titan (E171) oxid galben de fer (E172)
Capacul capsulei de 400 mg: gelatină laurilsulfat de sodiu dioxid de titan (E171) oxid galben de fer (E172) oxid roşu de fer (E172)

Cerneala de imprimare: shellac dioxid de titan (E171) Indigotină (E132)

Cum arată Gabapentină Pfizer şi conţinutul ambalajului
Capsule
Capsulele de 100 mg sunt de culoare albă, marcate cu „G” şi “5026”. Capsulele de 300 mg sunt de culoare galbenă, marcate cu „G” şi “5027”. Capsulele de 400 mg sunt de culoare portocalie, marcate cu „G” şi “5028”.
Ambalat în blistere de PVC/PVDC/aluminiu, cu 20, 30, 50, 60, 84, 90, 98, 100, 200, 500, 1000 capsule.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

PFIZER EUROPE MA EEIG
Ramsgate Road
Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie

Fabricantul
Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH
Betriebsstätte Freiburg, Mooswaldallee 1, 79090 Freiburg, Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria Gabapentin Pfizer 300/400 mg Hartkapseln;

Belgia Gabapentine Pfizer 100/300/400 mg gélules/ harde capsules/ Hartkapseln;

Danemarca Gabapentin Pfizer

Finlanda Gabapentin Pfizer

Franţa Gabapentine Pfizer

Germania Gabapentin Pfizer 100/300/400 mg Hartkapseln;

Irlanda Gabapentin Pfizer 100/300/400 mg Hard Capsules;

Italia Gabapentin Pfizer 100/300/400 mg capsule rigide;

Luxemburg Gabapentine Pfizer 100/300/400 mg gélules;

Portugalia Gabapentina Parke-Davis

România Gabapentină Pfizer

Suedia Gabapentin Pfizer UK Gabapentin 100/300/400 mg Hard Capsules;

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2011.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă