Fosrenol 750 mg/ 1000 mg, pulbere orală

Producător: Shire Pharmaceutical Contracts Ltd.
Substanță activa
Lantan
Clasa ATC
V03AE
Format
pulbere orală
Afecțiuni
boală renală cronică
Producător
Catalent Germany Schorndorf GmbH, Shire Pharmaceutical Contracts Ltd.
Acțiune terapeutică
scade valoarea de fosfat în sânge

Ce este Fosrenol şi pentru ce se utilizează

Fosrenol este utilizat pentru a scădea valoarea de fosfat în sânge la pacienţi cu boală renală cronică. Pacienţii ai căror rinichi nu funcţionează corect, nu pot să menţină în limite normale valoarea fosfatului din sânge. Cantitatea de fosfat în sânge va creşte (medicul dumneavoastră va numi aceasta, hiperfosfatemie).

Fosrenol este un medicament care reduce absorbţia în corpul dumneavoastră a fosfatului din hrană, fixându-l în tractul digestiv. Fosfatul care s-a fixat de Fosrenol nu poate fi absorbit prin peretele intestinal.

Inainte să luaţi Fosrenol

Nu luaţi Fosrenol

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carbonat de lantan hidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Fosrenolului.
  • dacă aveţi prea puţin fosfat în sânge (hipofosfatemie).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Fosrenol

Dacă ştiţi că aveţi sau aţi avut următoarele afecţiuni, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Fosrenol:

  • ulcer la nivelul stomacului sau duodenului;
  • colită ulcerativă;
  • boala Crohn;
  • obstrucţii intestinale;
  • funcţia ficatului sau cea a rinichilor scăzută.

 

Dacă aveţi funcţia rinichilor scăzută, medicul dumneavoastră poate decide să verifice concentraţia de calciu din sânge, din când în când. Dacă aveţi prea puţin calciu, aţi putea primi suplimente de calciu. Dacă aţi avut o intervenţie chirurgicală la nivelul abdomenului sau o infecţie ori o inflamaţie a abdomenului/intestinelor (peritonită), informaţi-vă medicul.

Dacă aveţi nevoie de o radiografie, vă rugăm informaţi medicul că luaţi Fosrenol, deoarece aceasta ar putea afecta rezultatele.

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o intoleranţă la anumite zaharuri, contactaţi-vă medicul înainte să luaţi acest medicament.

Folosirea altor medicamente

Fosrenol poate afecta absorbţia anumitor medicamente din tubul digestiv. Dacă luaţi clorichină (pentru reumatism şi malarie), ketoconazol (pentru infecţii fungice), antibiotice cum ar fi tetraciclina sau doxiciclina acestea nu trebuie luate cel puţin 2 ore înainte sau după administrarea de Fosrenol.

Nu se recomandă să luaţi antibiotice orale din clasa floxacinelor (inclusiv ciprofloxacină) cu cel puţin 2 ore înainte sau 4 ore după administrarea de Fosrenol.

Dacă luaţi levotiroxină (pentru tiroidă hipoactivă), aceasta nu trebuie utilizată două ore înainte şi două ore după ce aţi luat Fosrenol. Este posibil ca medicul dumneavoastră să urmărească îndeaproape concentraţia din sânge a hormonului de stimulare tiroidiană (TSH).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Fosrenol cu alimente şi băuturi

Fosrenol trebuie luat împreună cu alimente sau imediat după ce aţi consumat alimente Fosrenol pulbere orală trebuie amestecat cu alimente moi (precum sos de mere sau alte produse alimentare suplimentare) şi apoi se înghite. Nu este necesar un aport suplimentar de lichide.

Sarcina şi alăptarea

Fosrenol nu trebuie luat în timpul sarcinii. Dacă sunteţi sau aţi putea fi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Fosrenol.

Deoarece nu se ştie dacă medicamentul poate fi transferat sugarului prin alăptare, nu trebuie să alăptaţi în timp ce luaţi Fosrenol. Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a Fosrenol.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ameţelile şi vertijul sunt reacţii adverse mai puţin frecvente raportate la pacienţi care iau Fosrenol. Dacă manifestaţi aceste reacţii adverse, acestea vă pot afecta capacitatea de a conduce sau de a folosi maşini.

Cum să luaţi Fosrenol

Luaţi întotdeauna Fosrenol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Fosrenol trebuie luat împreună cu alimente sau imediat după ce aţi consumat alimente Fosrenol pulbere orală trebuie amestecat cu alimente moi (precum sos de mere sau alte produse alimentare suplimentare) şi apoi se înghite. Nu este necesar un aport suplimentar de lichide.

Nu deschideţi plicul până în momentul în care este gata de utilizare. Amestecaţi conţinutul plicului cu 1-2 linguri dintr-un aliment moale, având grijă ca toată doza să fie amestecată cu mâncare. Asiguraţi-vă că amestecul de pulbere orală şi alimente este consumat imediat (într-un interval de 15 minute). Este interzisă păstrarea amestecului de pulbere orală şi alimente pentru o utilizare ulterioară.

Medicul dumneavoastră vă va spune câte plicuri de pulbere orală trebuie să luaţi la fiecare masă (doza dumneavoastră zilnică va fi divizată între mese). Numărul de plicuri pe care le luaţi va depinde de:

  • Dieta dumneavoastră (cantitatea de fosfat din alimentele pe care le mâncaţi)
  • Valoarea concentraţiei de fosfat din sângele dumneavoastră

înainte de a începe tratamentul cu Fosrenol sub formă de pulbere orală, se poate ca medicul dumneavoastră să fi folosit Fosrenol comprimate masticabile pentru a găsi doza corectă. Fosrenol sub formă de comprimate masticabile este disponibil în diverse concentraţii, permiţând creşteri mai mici ale dozei. De obicei, doza de iniţiere pentru comprimatele masticabile este de 250 mg, de trei ori pe zi, în timpul mesei. Este probabil ca doza dumneavoastră de pulbere orală să fie de 750 sau 1000 mg, de trei ori pe zi, în timpul mesei. La fiecare 2-3 săptămâni, medicul dumneavoastră va verifica valoarea concentraţiei de fosfat din sângele dumneavoastră şi poate mări doza până când valoarea concentraţiei fosfatului din sângele dumneavoastră este acceptabilă, cu monitorizare regulată ulterioară.

Fosrenol acţionează legându-se de fosfatul din alimente în intestin. Este foarte important să luaţi Fosrenol la fiecare masă. Dacă vă modificaţi dieta, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece s-ar putea să fie nevoie să luaţi Fosrenol în plus. Medicul dumneavoastră vă va spune ce să faceţi în acest caz.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Fosrenol

Dacă luaţi prea mult Fosrenol, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a evalua riscurile şi a primi sfaturi. Simptomele unui supradozaj pot fi greaţa şi durerea de cap.

Dacă uitaţi să luaţi Fosrenol

Este foarte important să luaţi Fosrenol la fiecare masă.

Dacă uitaţi să luaţi Fosrenol, luaţi următoarea doză în timpul mesei următoare. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fosrenol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse, precum greaţa şi vărsăturile, apar cel mai probabil dacă luaţi Fosrenol înainte de masă. Trebuie să-l luaţi întotdeauna în timpul sau imediat după masă.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori):

  • Greaţă, vărsături, diaree, dureri de stomac, dureri de cap, mâncărimi, erupţii trecătoare la nivelul pielii

Reacţii adverse frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100):

  • Constipaţie, senzaţie de arsură în capul pieptului, balonare
  • Hipocalcemia (prea puţin calciu în sânge) este, de asemenea, o reacţie adversă frecventă; simptomele acesteia includ furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor, crampe musculare şi abdominale sau spasme la nivelul muşchilor feţei şi picioarelor.

Vă rugăm să vă anunţaţi medicul dacă prezentaţi constipaţie. Acesta poate fi un simptom precoce al blocajului intestinal.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 100 de pacienţi din 1000):

  • Oboseală; sentiment de disconfort; durere în piept; slăbiciune; umflarea mâinilor şi picioarelor; durere corporală; ameţeli; senzaţie de învârtire; eliminarea de gaze pe gură; inflamarea stomacului şi intestinului (gastro-enterite); indigestie; sindromul colonului iritabil; uscăciune a gurii; afectarea dentiţiei; inflamaţia esofagului şi gurii; scaun moale; creşterea valorilor din sânge a anumitor enzime hepatice, a hormonului paratiroidian, aluminiu, calciu şi glucoză; valoare crescută sau scăzută de fosfat în sânge; senzaţie de sete; scădere în greutate; dureri ale articulaţiilor; dureri musculare; slăbire şi subţiere a oaselor (osteoporoză); lipsă de apetit pentru alimente sau apetit pentru alimente crescut; inflamţie a laringelui; căderea părului; transpiraţie excesivă; tulburări de gust şi creşterea numărului de globule albe.
  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Fosrenol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Fosrenol după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe plicuri după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Fosrenol

  • Fiecare plic conţine 750 mg lantan (sub formă de carbonat de lantan hidrat)
  • Fiecare plic conţine 1000 mg lantan (sub formă de carbonat de lantan hidrat)

Celelalte componente sunt dextrat (hidratat), dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu.

Cum arată Fosrenol şi conţinutul ambalajului

Acest medicament este prezentat sub forma unei pulberi de culoare albă până la aproape albă, într-un plic. Plicurile sunt furnizate într-o cutie ce conţine 90 de plicuri. (Ambalajul secundar conţine 9 cutii a câte 10 plicuri).

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Shire Pharmaceutical Contracts Ltd., Hampshire International Business Park, Chineham, Basingstoke, Hampshire RG24 8EP, Marea Britanie.

Fabricantul

Catalent Germany Schorndorf GmbH, Steinbeisstrasse 2, D-73614 Schorndorf, Germania

Shire Pharmaceutical Contracts Ltd., Hampshire International Business Park, Chineham, Basingstoke, Hampshire RG24 8EP, Marea Britanie.

Pentru orice informaţii referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Republica Slovacă, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria

Fosrenol

Irlanda , Italia

Foznol

 
 

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal