FLUMETOL picături oftalmice, suspensie

Substanță activa
fluorometolonă
Clasa ATC
S01BB
Format
picături oftalmice, suspensie
Afecțiuni
FLUMETOL picături oftalmice, suspensie este indicată în toate bolile inflamatorii ale segmentului anterior ale globului ocular şi a anexelor sale: conjunctivite, blefaro-conjunctivite, keratite şi kerato- conjunctivite, uveite, epicorneosclerite, salazion, pterigeum, dacriocistite, reacţii inflamatorii post­operatorii.
Producător
FARMILA-THEA FARMACEUTICI S.p.A.
Acțiune terapeutică
Corticoizi

Compoziţie/ Indicaţii terapeutice

Compoziţie

Un ml suspensie conţine fluorometolonă 2 mg, clorhidrat de tetrahidrozolină 1 mg şi excipienţi: hipromeloza, edetat de disodiu, clorură de sodiu, clorură de benzalconiu, dihidrogenofosfat de sodiu, hidrogenofosfat de disodiu, alcool polivinilic, polisorbat 80, apă purificată.

Grupa farmacoterapeutică: Corticoizi şi midriatice în combinaţie.

Indicaţii terapeutice

FLUMETOL picături oftalmice, suspensie este indicată în toate bolile inflamatorii ale segmentului anterior ale globului ocular şi a anexelor sale: conjunctivite, blefaro-conjunctivite, keratite şi kerato- conjunctivite, uveite, epicorneosclerite, salazion, pterigeum, dacriocistite, reacţii inflamatorii post­operatorii.

De asemenea este indicat şi afecţiuni alergice oculare, precum : conjunctivite şi keratite alergice.

Contraindicaţii/ Precauţii

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la fluorometolonă sau la oricare dintre excipienţi.

Majoritatea infecţiilor virale ale corneei şi conjunctivei în faza acută ulcerativă : keratita acută superficială (dendritică) cu herpes simplex, vaccinia, virusul varicelo-zosterian, conjunctivite cu keratite ulcerative încă din faza iniţială (test pozitiv la fluoresceină). Tuberculoza oculară. Micoze oculare.

Infecţii bacteriene oculare (conjunctivite şi blefarite purulente) care pot fi mascate sau agravate de corticoizi.

Hipertensiune oculară. La copii sub 2 ani.

Precauţii

In keratitele virale herpetice FLUMETOL picături oftalmice, suspensie se poate utiliza doar sub stricta supraveghere a medicului.Medicaţia steroidiană în tratamentul keratitei cu herpes simplex ce implică şi stroma necesită o monitorizare atentă, microscopia cu fantă fiind obligatorie. Trebuie evitat pe cât posibil tratamentul prelungit cu fluorometolonă deoarece există riscul apariţiei glaucomului, afectarea nervului optic, defecte ale acuităţii vizuale şi câmpului vizual, apariţia cataractei subcapsulare posterioare şi poate contribui la apariţia infecţiilor oculare secundare micotice şi virale.

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

Nu s-au efectuat studii privind interacţiunile.

Atenţionări speciale

In bolile oculare ce produc atrofia corneei sau sclerei, prin folosirea corticosteroizilor topici există riscul de perforaţie a acestora.

Siguranţa şi eficacitatea administrării glucocorticoizilor la copii cu vârsta cuprinsă sub 2 ani nu a fost demonstrată.

In sarcină şi la femeile care alătează trebuie evitată terapia cu FLUMETOLpicături oftalmice, suspensie, întrucât nu există suficiente date care să susţină siguranţa administrării produsului la acestea. Deorece marea majoritate a infecţiilor fungice apar după aplicarea topică timp îndelungat a glucocorticoizilor, acestea trebuie suspectate ori de câte ori o ulceraţie corneană persistă după administrarea sau în timpul folosirii steroizilor. Presiunea intraoculară trebuie verificată frecvent.

Datorită conţinutului de clorură de benzalconiu, FLUMETOL picături oftalmice, suspensie poate provoca iritaţie oculară. Se recomandă evitarea contactului cu lentilele de contact moi. Se îndepărtează lentilele de contact înainte de administrare şi se aşteptă cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul că poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

FLUMETOL picături oftalmice, suspensie trebuie utilizat în 30 de zile de la deschiderea flaconului Nu se recomandă o utilizare fără întrerupere pentru o perioadă mai mare de 1 lună.

Sarcina şi alăptarea

Nu exită date adecvate privind utilizarea fluorometolonei la femeile gravide .Studiile la animale au evidenţiat efcte toxice asupra funcţiei de reproducere (vezi pct.5.3.). Riscul potenţial pentru om este necunoscut.

În general, administrarea fluorometolonei la femeia gravidă şi în timpul alăptării trebuie evitată. Nu exită date despre excreţia acestora în laptele uman.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu au fost semnalate efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Se administrează 1-2 picături FLUMETOL picături oftalmice, suspensie, în sacul conjunctival, de 4-5 ori pe zi.

Fluorometolona, fiind un corticoid tratamentul nu trebuie intrerupt brusc şi prematur Nu se recomandă la copii sub 2 ani.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

În timpul terapiei cu FLUMETOL picături oftalmice, suspensie pot apare ocazional reacţii adverse locale uşoare şi tranzitorii la locul administrării precum o uşoară senzaţie de înţepătură şi/sau senzaţie de arsură şi tulburări temporare de vedere.

Ocazional pot apare fenomene de hipersensibilitate individuală la unul din componentele produsului FLUMETOL picături oftalmice, suspensie, caz în care tratamentul trebuie întrerupt. De asemenea mai pot apare: atrofia ţesuturilor, vergeturi şi telangiectazii, reacţii adverse care apar în special la nivel pielii feţei.

Tratamentul oftalmic prelungit cu fluorometolonă poate duce la apariţia glaucomului, afectarea nervului optic, modificări ale acuităţii şi câmpului vizual, infecţii oculare secundare, perforarea globului ocular.

Supradozaj

Nu se cunosc semne de intoxicaţie la om.

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se arunca dupa 30 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Ambalaj

Cutie cu un flacon picurător din PEJD ce conţine 5 ml picături oftalmice, suspensie

Producătorul

FARMILA-THEA FARMACEUTICI S.p.A.

Via Enrico Fermi 50, 20019 Settimo Milanese (Milan), Italia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

THEA FARMA S.p.A.

Via Giotto 36, 20145 Milano, Italia

Data ultimei verificări a prospectului

Noiembrie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal