Diphereline 3,75 mg, pulbere şi solvent pentru suspensie injectabilă, cu eliberare prelungită

Producător: IPSEN PHARMA
Substanță activa
triptorelina
Clasa ATC
L02AE
Format
pulbere şi solvent pentru suspensie injectabilă, cu eliberare prelungită
Afecțiuni
La bărbaţi: pentru tratamentul carcinomului de prostată local avansat, în monoterapie sau concomitent şi adjuvant radioterapiei, pentru tratamentul carcinomului de prostată metastazat. La femei: pentru tratamentul endometriozei, pentru tratamentul infertilităţii. În acest caz medicamentul este asociat cu alţi hormoni (gonadotrofine) în cursul inducerii ovulaţiei în vederea fertilizării in vitro urmată de transfer embrionar (FIVETE). Pentru tratamentul preoperator al fibromului uterin. La copii: pentru tratamentul pubertaţii precoce de origine centrală
Producător
Ipsen Pharma Biotech
Acțiune terapeutică
După o stimulare iniţială, administrarea prelungită de triptorelină inhibă secreţia de gonadotropine, determinând supresia funcţiilor testiculare şi ovariene.

Ce este Diphereline şi pentru ce se utilizează

Diphereline conţine triptorelină, un analog de sinteză al hormonului natural eliberator de gonadotrofine. După o stimulare iniţială, administrarea prelungită de triptorelină inhibă secreţia de gonadotropine, determinând supresia funcţiilor testiculare şi ovariene.

Este utilizat:

La bărbaţi

–                pentru tratamentul carcinomului de prostată local avansat, în monoterapie sau concomitent şi adjuvant radioterapiei.

–              pentru tratamentul carcinomului de prostată metastazat.

La femei

–               pentru tratamentul endometriozei.

–               pentru tratamentul infertilităţii. În acest caz medicamentul este asociat cu alţi hormoni (gonadotrofine) în cursul inducerii ovulaţiei în vederea fertilizării in vitro urmată de transfer embrionar (FIVETE)

–               pentru tratamentul preoperator al fibromului uterin.

La copii

–               pentru tratamentul pubertaţii precoce de origine centrală

Înainte să utilizaţi Diphereline

Nu utilizaţi Diphereline

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la triptorelină, la alţi analogi ai hormonului natural eliberator de gonadotrofine(GnRH), alti GnRH analogi sau la oricare dintre celelalte componente ale Diphereline – dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când când utilizaţi Diphereline

Bărbaţi

Utilizarea de agonişti GnRH poate cauza o reducere a densităţii minerale osoase. La barbati, datele preliminare sugerează că utilizarea unui bifosfonat în asociere cu un agonist GnRH poate reduce pierderea minerală osoasă. Se recomandă prudenţă deosebită în cazul pacienţilor cu factori suplimentari de risc pentru osteoporoză (de exemplu, abuzul cronic de alcool, fumătorii, terapie pe termen lung cu medicamente care reduc densitatea minerală osoasă, de exemplu, anticonvulsivante sau corticoizi, antecedentele familiale de osteoporoză, malnutriţie).

In cazuri rare, tratamentul cu agonişti GnRH poate evidenţia prezenţa unui adenom pituitar al celulelor gonadotrope necunoscut anterior. Aceşti pacienţi pot prezenta o apoplexie hipofizară caracterizată prin cefalee bruscă, vărsături, tulburări vizuale şi oftalmoplegie.

Au fost raportate modificări de dispoziţie, inclusiv depresie. Pacienţii cu depresie cunoscută trebuie monitorizaţi îndeaproape pe perioada tratamentului.

Cancerul de prostată

Iniţial, triptorelina, ca şi alţi agonişti GnRH, determină o creştere tranzitorie a concentraţiilor plasmatice de testosteron. Ca o consecinţă, în primele săptămâni de tratament, pot apărea ocazional cazuri izolate de agravare tranzitorie a semnelor şi simptomelor cancerului de prostată. In timpul fazei iniţiale de tratament, trebuie luată în considerare administrarea suplimentară a unui anti-androgen adecvat pentru a contracara creşterea iniţială a concentraţiilor plasmatice de testosteron şi agravarea simptomelor clinice.

Un număr mic de pacienţi pot prezenta o agravare temporară a semnelor şi simptomelor cancerului de prostată (exacerbarea tumorii) şi o creştere temporară a durerii provocate de cancer (durere metastatică), care pot fi tratate simptomatic.

Ca şi în cazul altor agonişti GnRH, au fost observate cazuri izolate de compresie medulară sau obstrucţie uretrală. In cazul în care se produce compresie medulară sau insuficienţă renală, trebuie instituit tratamentul standard al acestor complicaţii, şi, în cazuri extreme, trebuie luată în considerare o orhiectomie imediată (castrare chirurgicală). Se recomandă monitorizarea atentă în timpul primelor săptămâni de tratament, în special la pacienţii care suferă de metastaze vertebrale, şi care prezintă riscul de compresie medulară, şi la pacienţii cu obstrucţie de tract urinar.

Terapia de privare de androgeni pe termen lung, fie prin orhiectomie bilaterală sau prin administrarea de analogi GnRH este asociată cu un risc crescut de pierdere de masă osoasă şi poate conduce la osteoporoză şi la un risc crescut de fracturi osoase.

În plus, din datele epidemiologice, s-a observat că pacienţii pot experimenta modificări metabolice (de exemplu, intoleranţă la glucoză), sau un risc crescut de boli cardiovasculare în timpul terapiei cu privare de androgeni. Cu toate acestea, datele prospective nu au confirmat legătura dintre tratamentul cu analogi GnRH şi o creştere a mortalităţii cardiovasculare. Pacienţii cu risc ridicat pentru bolile cardiovasculare sau metabolice trebuie evaluaţi cu atenţie înainte de iniţierea tratamentului şi trebuie monitorizaţi în mod adecvat pe perioada terapiei cu privare de androgeni.

Administrarea de triptorelină în doze terapeutice are ca rezultat supresia sistemului gonadal pituitar. După castrarea chirurgicală, triptorelina nu induce nicio scădere suplimentară a concentraţiilor plasmatice de testosteron.

Funcţia normală este de obicei, reluată după întreruperea tratamentului. Testele de diagnostic pentru funcţia gonadală pituitară efectuate în timpul tratamentului şi după întreruperea tratamentului cu analogi GnRH pot fi, prin urmare, înşelătoare.

Femei

Trebuie să se confirme absenţa sarcinii înainte de prescrierea triptorelinei.

Utilizarea agoniştilor GnRH este de natură să provoace reducerea densităţii minerale osoase în medie cu 1% pe lună pe parcursul unei perioade de şase luni de tratament. Fiecare reducere cu 10% a densităţii minerale osoase este corelată cu un risc mai crescut de aproximativ două-trei ori de producere a fracturilor.

Datele disponibile în prezent sugerează că la majoritatea femeilor, recuperarea pierderii osoase se produce după încetarea tratamentului.

Nu sunt disponibile date specifice pentru pacientele cu osteoporoză stabilită sau cu factori de risc pentru osteoporoză (de exemplu, abuzul cronic de alcool, fumatorii, terapia pe termen lung cu medicamente care reduc densitatea minerală osoasă, de exemplu, anticonvulsivante sau corticoizi, antecedentele familiale de osteoporoză, malnutriţie, de exemplu, anorexia nervoasă). Deoarece este mai probabil ca reducerea densităţii minerale osoase să afecteze cu precădere aceste paciente, tratamentul cu triptorelină trebuie luat în considerare în mod individual şi trebuie iniţiat numai dacă în urma unei evaluări foarte atente se stabileşte că beneficiile tratamentului depăşesc riscurile. Trebuie luate în considerare măsuri suplimentare pentru a contracara pierderea densităţii minerale osoase.

Fibrom uterin şi endometrioza

Folosită în doza recomandată, triptorelina determină constant amenoree hipogonadotropă. Dacă hemoragia genitală apare după prima lună, trebuie măsurat nivelul plasmatic de estradiol şi în cazul în care acesta este sub 50 pg / ml, trebuie investigate posibile leziuni organice.

După retragerea tratamentului, funcţia ovariană este restabilită iar ovulaţia apare la aproximativ două luni după ultima injectare. Pe parcursul tratamentului, precum şi timp de 1 lună după ultima injectare, trebuie utilizată o metodă contraceptivă non-hormonală.

Deoarece menstruaţia trebuie să se oprească în timpul tratamentului cu triptorelină, pacienta trebuie instruită să anunţe medicul dacă menstruaţia ei persistă.

Se recomandă ca în timpul tratamentului pentru fibrom uterin, să se monitorizeze periodic dimensiunea fibromului. Au fost raportate câteva cazuri de sângerare la pacientele cu fibrom submucos după terapia cu analogi GnRH. De obicei sângerarea s-a produs între 6-10 săptămâni după iniţierea tratamentului.

Infertilitate feminină

La un număr mic de paciente predispuse, este posibil ca recrutarea foliculară, indusă de utilizarea analogilor GnRH şi gonadotropine, să crească semnificativ, în special în cazul sindromului ovarelor polichistice.

Ca şi în cazul altor analogi GnRH, au existat raportări privind sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) asociat cu utilizarea de triptorelină în combinaţie cu gonadotropine.

La pacientele cu insuficienţă renală sau hepatică, timpul mediu de înjumătăţire plasmatică terminal al triptorelinei este între 7-8 ore, în comparaţie cu 3-5 ore la subiecţii sănătoşi. În ciuda acestei expuneri prelungite, este puţin probabil ca triptorelina să fie prezentă în circulaţia sanguină în momentul embriotransferului.

Pubertate precoce

Tratamentul copiilor cu tumori cerebrale progresive trebuie iniţiat numai în urma unei evaluări individuale atente a riscurilor şi beneficiilor.

La fete, stimularea ovariană iniţială, la începutul tratamentului, urmată de retragerea de estrogen indusă de tratament, poate conduce, în prima lună, la sângerare vaginală de intensitate uşoară sau moderată.

După întreruperea tratamentului, se va produce dezvoltarea caracteristicilor specifice pubertăţii.

Informaţiile cu privire la fertilitatea viitoare sunt încă limitate. La majoritatea fetelor, menstruaţia lunară va apare, în medie, la un an după terminarea tratamentului.

Trebuie să se excludă pseudopubertatea precoce (tumori gonadale sau adrenale sau hiperplazia) şi pubertatea precoce gonadotropin-independentă (toxicoză testiculară, hiperplazie a celulelor Leydig familială).

Este posibil ca densitatea minerală osoasă (DMO) să scadă în timpul tratamentului cu GnRH pentru pubertate precoce centrală. Cu toate acestea, după oprirea tratamentului, se păstrează acumularea ulterioară de masă osoasă, şi este puţin probabil ca masa osoasă maximă din adolescenţa târzie să fie afectată de tratament.

Se poate remarca alunecarea epifizei superioare femurale după retragerea tratamentului cu GnRH. Teoria sugerează că datorită concentraţiilor scăzute de estrogen din timpul tratamentului cu agonişti GnRH, platoul epifizal se slăbeşte. Intensificarea vitezei de creştere după oprirea tratamentului conduce ulterior la o reducere a forţei de forfecare necesare pentru deplasarea epifizei.

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dvs. dacă sunteţi îngrijorat/ă de oricare dintre aspectele de mai sus.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă urmaţi tratament cu alte medicamente care influenţează secreţia hipofizară de gonadotrofine medicul dumneavoastră vă va supraveghea în mod deosebit statusul hormonal. Diphereline nu trebuie administrat concomitent cu medicamente care conţin estrogeni.

Sarcina şi alăptarea

Diphereline nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării.

Nu luaţi Diphereline dacă încercaţi să rămâneţi gravidă (cu excepţia cazului în care Diphereline este utilizat ca parte a unui tratament pentru infertilitate).

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Puteţi resimţi ameţeală, oboseală sau puteţi avea probleme cu vederea cum ar fi vederea înceţoşată. Acestea sunt posibile efecte secundare ale tratamentului sau ale afecţiunii de fond. Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Cum să utilizaţi Diphereline

Utilizaţi întotdeauna Diphereline exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Carcinom de prostată

Pot fi utilizate 2 scheme terapeutice:

– fie se începe tratamentul cu o doză de 0,1 mg triptorelină (Diphereline 0,1 mg, forma cu eliberare imediată), administrată subcutanat, zilnic timp de 7 zile, urmată de 3,75 mg triptorelină (Diphereline 3,75 mg, forma cu eliberare prelungită, intramuscular) în ziua a 8-a, repetată la fiecare 4 săptămâni sau

-tratamentul se începe direct cu Diphereline 3,75 mg intramuscular, o injectare la fiecare 4 săptămâni. Pentru această indicaţie tratamentul este în general de lungă durată.

Pubertate precoce

Doza este ajustată în funcţie de greutatea corporală.

Copii cu greutate peste 30 kg:

–  doza recomandată este de 3,75 mg triptorelină (un flacon Diphereline 3,75 mg), intramuscular la fiecare 4 săptămâni (28 zile).

Copii cu greutate între 20-30 kg

–  doza recomandată este de 2,5 mg triptorelină (2/3 flacon Diphereline 3,75 mg), intramuscular la fiecare 4 săptămâni (28 zile).

Copii cu greutate sub 20 kg:

–  doza recomandată este de 1,875 mg triptorelină (1/2 flacon Diphereline 3,75 mg), intramuscular; se administrează jumătate din soluţia reconstituită la fiecare la fiecare 4 săptămâni (28 zile). Tratamentul trebuie întrerupt când se atinge o maturizare la nivel osos corespunzătoare vârstei de 12 ani pentru fete şi respectiv 13 ani pentru băieţi.

Endometrioză

–  se administrează 3,75 mg triptorelină (un flacon Diphereline 3,75 mg), sub forma unei injectări intramusculare la fiecare 4 săptămâni.

Tratamentul trebuie iniţiat în primele 5 zile ale ciclului menstrual.

Durata tratamentului depinde de gradul iniţial de severitate al endometriozei şi de evoluţia în timpul tratamentului a manifestărilor clinice (funcţional şi anatomic).

In general, durata tratamentului endometriozei trebuie să fie de cel puţin 4 luni şi să nu depăşească 6 luni.

Infertilitatea la femei

–  doza recomandată este de 3,75 mg triptorelină (un flacon Diphereline 3,75 mg) administrată intramuscular în a 2-a zi a ciclului menstrual. Asocierea cu gonadotropine trebuie efectuată în general, la 15 zile după injectare.

Fibrom uterin (preoperator)

–  doza recomandată este de 3,75 mg triptorelină (un flacon Diphereline 3,75 mg) administrată intramuscular la fiecare 4 săptămâni.

Tratamentul trebuie început în primele 5 zile ale ciclului menstrual.

Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 3 luni. Dacă aveţi impresia că efectul Diphereline este prea puternic sau prea slab, vă rugăm informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Mod de administrare

Calea de administrare este intramusculară.

Pulberea trebuie reconstituită cu solventul existent imediat înaintea injectării. Suspensia obţinută nu trebuie amestecată cu alte medicamente.

Dacă vi se administrează mai mult Diphereline decât trebuie

Este puţin probabil ca medicul dumneavoastră sau asistenta medicală să vă administreze mai mult medicament decât este recomandat.

Cu toate acestea, dacă s-a administrat o cantitate mai mare decât cea intenţionată, medicul dumneavoastră vă va monitoriza atent şi vă va administra tratamentul suplimentar dacă este necesar.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Diphereline

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi impresia că administrarea la 4 săptămâni de Diphereline a fost omisă.

Dacă încetaţi să utilizaţi Diphereline

Ca o regulă generală, tratamentul cancerului de prostată cu Diphereline trebuie efectuat pe termen lung. De aceea, tratamentul nu trebuie întrerupt, chiar dacă apare o îmbunătăţire a simptomatologiei sau chiar la dispariţia completă a simptomelor.

Dacă tratamentul cu Diphereline este oprit prematur, poate să apară agravarea simptomatologiei bolii de bază.

Nu trebuie să întrerupeţi prematur tratamentul, fără avizul prealabil al medicului.

În cazul endometriozei şi fibromului uterin la încheierea tratamentului va reapare activitatea ovariană (ovulaţie, ciclu menstrual). De aceea trebuie avute în vedere măsuri de contracepţie în cele 15 zile după întreruperea tratamentului, adică la 1 lună-1 lună după ultima injectare.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Diphereline poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 
 


Pacienţi de sex masculin

Reacţii adverse foarte frecvente care afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi:

•  Bufeuri

•  Slăbiciune

•  Transpiraţie excesivă

•  Dureri de spate

•  Senzaţie de ace şi furnicături la nivelul picioarelor

Reacţii adverse frecvente care afectează mai mult de 1 din 100 pacienţi

•  Greaţă

•   Oboseală, roşeaţă, edem şi / sau durere la locul de injectare, dureri musculare şi osoase, dureri la nivelul braţelor şi picioarelor, edem (acumulare de lichid în ţesuturile din organism)

•  Ameţeli, dureri de cap

•  Impotenţă, pierderea libidoului

Reacţii adverse mai puţin frecvente care afectează mai mult de 1 din 1000 de pacienţi:

•  Ţiuit în urechi

•  Dureri abdominale, constipaţie, diaree, vărsături

•  Moleşeală (letargie), tremor (frisoane paroxistice), somnolenţă, dureri

•  Modificarea analizelor de sânge (creşterea valorilor ureei, creatininei şi testelor funcţiei hepatice)

•  Creştere în greutate

•  Pierdere în greutate (anorexie), gută (dureri puternice şi inflamaţii la nivelul articulaţiilor, de obicei, la degetul mare),

•  Creşterea poftei de mâncare

•  Dureri articulare, crampe musculare, slăbiciune musculară, dureri musculare

•  Furnicături sau amorţeli, somnolenţă

•  Depresie, incapacitatea de a dormi, senzaţie de iritabilitate, modificări ale dispoziţiei

•   Creşterea sânilor la bărbaţi, dureri la nivelul sânilor, reducerea dimensiunii testiculelor, dureri la nivelul testiculelor

•  Dificultate la respiraţie

•  Acnee, căderea părului, mâncărime, erupţii cutanate

•  Hipertensiune arterială

Reacţii adverse rare care afectează mai mult de 1 din 10000 de pacienţi:

•  Colorări roşiatice sau violet la nivelul pielii

•  Diabet zaharat

•  Vertij

•  Senzaţie anormală la nivelul ochilor sau tulburări de vedere

•   Senzaţie de plenitudine sau distensie în abdomen, flatulenţă, uscăciunea gurii, senzaţie de gust anormal

•  Durere toracică

•  Dificultate la statul în picioare

•  Simptome asemănătoare gripei, febră

•  Reacţie alergică (de hipersensibilitate), reacţie anafilactică (reacţie alergică severă care poate provoca ameţeli sau dificultăţi de respiraţie)

•  Inflamaţie a nasului / gâtului

•  Creşterea valorilor plasmatice ale fosfatazei alcaline

•  Creşterea temperaturii corpului

•  Pierdere în greutate

•  Rigiditatea încheieturilor, edemaţiere (umflare) articulară, rigiditate musculo-scheletică, osteoartrită

•  Pierderea memoriei

•  Senzaţie de confuzie, activitate redusă, sentiment de exaltare sau bunăstare

•  Incapacitatea de a ejacula

•  Dificultăţi de respiraţie în poziţie culcat

•  Pustule

•  Sângerări nazale

•  Scăderea tensiunii arteriale

Reacţii adverse observate ulterior punerii pe piaţă, considerate cu frecvenţă necunoscută:

•  Ginecomastie

•  Vedere înceţoşată

•  Stare de rău

•  Reacţii de hipersensibilitate

•  Creştere tensiunii arteriale

•  Dureri osoase

•  Anxietate şi stări de confuzie

•  Edem angioneurotic, urticarie

Dacă prezentaţi o tumoră benignă a glandei pituitare despre care nu ştiaţi, acest lucru poate fi descoperit în timpul tratamentului cu Diphereline. Simptomele includ dureri de cap bruşte, probleme de vedere şi paralizie la nivelul ochilor.

La pacienţii trataţi cu Diphereline, se poate constata şi o creştere a numărului de leucocite, ca şi în cazul altor analogi GnRH.

Pacienţi de sex feminin

Multe dintre efectele secundare sunt anticipate ca urmare a modificării nivelului de estrogeni în corpul dumneavoastră.

Aceste efecte foarte frecvente includ:

•  dureri de cap, scăderea libidoului

•  modificări ale dispoziţiei, dificultăţi de somn

•  dureri în timpul sau după actul sexual, menstruaţii dureroase, sângerare genitală

•  dureri pelvine, uscăciune vaginală, transpiraţie excesivă şi bufeuri

•  scăderea libidoului, sindrom de hiperstimulare ovariană, hipertrofie ovariană

•  transpiraţii excesive şi bufeuri.

Alte reacţii adverse frecvente care pot să apară includ:

•  dureri la nivelul sânilor

•  crampe sau spasme musculare, articulaţii dureroase

•  creştere în greutate, greaţă, dureri abdominale sau disconfort

•  roşeaţă, inflamaţie şi / sau durere la locul de injectare.

Alte efecte adverse raportate ulterior punerii pe piaţă şi considerate cu frecvenţă necunoscută sunt:

•  vărsături, diaree

•  disconfort general (stare de rău), febră

•  creşterea tensiunii arteriale

•  dureri musculare şi slăbiciune

•  depresie, confuzie, anxietate, ameţeli

•  absenţa menstruaţiilor

•  umflarea buzelor, a feţei, gâtului şi / sau a limbii (edem angioneurotic), erupţii cutanate, prurit, urticarie, reacţii de hipersensibilitate

•  dificultăţi de respiraţie

•  tulburări vizuale, vedere înceţoşată.

In timpul tratamentului pentru infertilitate, gonadotrofinele în asociere cu produsul pot induce dureri pelvine şi / sau abdominale sau dificultăţi de respiraţie. În cazul în care se întâmplă acest lucru, consultaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Copii

Reacţii adverse frecvente: la fete pot să apară sângerări vaginale în prima lună de tratament. Se pot observa reacţii adverse frecvente suplimentare, cum ar fi reacţii la locul injectării (roşeaţă, inflamaţie şi / sau durere), dureri de cap, bufeuri şi / sau reacţii de hipersensibilitate.

Reacţii adverse foarte frecvente:

•  cefalee

•  tulburări ale somnului, modificarea dispoziţiei

•  dismenoree, hemoragie genitală, sindrom de hiperstimulare ovariană, hipertrofie ovariană, dureri pelvine, uscăciune vulvovaginală

•  transpiraţii excesive, bufeuri.

Reaţii adverse frecvente:

•  greaţă, dureri abdominale, disconfort abdominal

•  roşeaţă, inflamaţie şi / sau durere la locul injectării

•  creştere în greutate

•  dureri articulare, spasme musculare

•  dureri la nivelul sânilor.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate ulterior punerii pe piaţă si sunt considerate cu frecvenţă necunoscută:

•  diaree, vărsături, dureri şi disconfort abdominal

•  stare de rău, febră

•  creştere în greutate, creşterea tensiunii arteriale

•  vedere înceţoşată sau tulburări de vedere

•  dureri musculare şi slăbiciune musculară

•  ameţeală, depresie, anxietate, stare de confuzie, labilitate afectivă, nervozitate

•  amenoree (lipsa menstruaţiei)

•  erupţie cutanată, urticarie, mâncărime, umflarea buzelor, a feţei, gâtului şi / sau a limbii (edem angioneurotic) şi reacţii de hipersensibilitate

•  dificultăţi în respiraţie

•  epistaxis.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Diphereline

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Diphereline după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Diphereline

–                Substanţa activă este triptorelina. Un flacon cu pulbere conţine triptorelină 3,75 mg sub formă de acetat de triptorelină.

–                Celelalte componente sunt: pulbere-polimer D,L lactidă coglicolidă, manitol, carmeloză sodică, polisorbat 80; solvent-manitol, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Diphereline şi conţinutul ambalajului

Diphereline se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă. Solventul este o soluţie limpede, incoloră. Medicamentul este disponibil în cutie cu:

–  un flacon din sticlă transparentă, puţin colorată (brună) a 5 ml, închis cu dop din cauciuc, capsă din aluminiu şi rondelă din PP, care conţine pulbere pentru suspensie injectabilă.

–  o fiolă cu 2 ml solvent pentru suspensie injectabilă.

–  un blister cu o seringă din PP a 3 ml.

–  un blister cu două ace sterile.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

IPSEN PHARMA

65, quai Georges Gorse

92650 Boulogne Billancourt Cedex, Franţa

Fabricantul

Ipsen Pharma Biotech

Parc d’Activités du Plateau de Signes CD No.402-83870 Signes, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE Citiţi cu atenţie înaintea injectării

1 – PREGATIREA PACIENTULUI

o pacientul trebuie aşezat întins cu faţa în jos, iar tegumentul din cadranul supero-extern al fesei dezinfectat.

2 – PREGATIREA INJECŢIEI

Prezenţa unor bule în partea superioară a pulberei este aspectul normal al produsului.

o Rupeţi gâtul fiolei (la punctul de rupere), o Extrageţi tot solventul în seringă utilizând acul

o îndepărtaţi capacul verde din capătul flaconului.

o Transferaţi întregul solvent în flaconul ce conţine pulberea

o Trageţi acul deasupra nivelului lichidului. Nu scoateţi acul din flacon.

o Amestecaţi fără să răsturnaţi flaconul până se obţine un amestec omogen.

o Verificaţi absenţa unor aglomerate înainte de aspirarea suspensiei (în cazul în care se constată prezenţa unor aglomerate, se amestecă cu grijă până la omogenizarea completă)

o Aspiraţi întreaga suspensie fără să răsturnaţi flaconul.

o Scoateţi acul după reconstituire. Ataşaţi celălalt ac la seringă (bine fixat). Apucaţi partea colorată pentru conectarea acului.

o Scoateţi aerul din serigă

3   – INJECŢIA INRAMUSCULARĂ

o Inj ectaţi imediat în muşchiul fesier

4  – DUPĂ UTILIZARE

o Introduceţi acele în recipientul pentru obiecte ascuţite.

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive