Daleron, suspensie orală, 120 mg/5 ml

Substanță activa
paracetamol
Clasa ATC
N02BE
Format
suspensie orală
Afecțiuni
ameliorarea durerii, reducerea febrei
Producător
KRKA d.d. Novo mesto
Acțiune terapeutică
sistem nervos; analgezice antipiretice; anilide (inclusiv combinaţii)

Ce este Daleron şi pentru ce se utilizează?

Compoziţie

5 ml suspensie orală conţin paracetamol 120 mg şi excipienţi: sorbitol soluţie, glicerol, gumă xantan, benzoat de sodiu, maltitol soluţie, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză sodică, aromă de ananas, acid citric, riboflavină, apă purificată.

Grupa farmacoterapeutică: sistem nervos; analgezice antipiretice; anilide (inclusiv combinaţii).

Ce este Daleron şi pentru ce se utilizează?

Daleron suspensie orală conţine paracetamol, care inhibă sinteza de prostaglandine din sistemul nervos central, scăzând astfel temperatura crescută a corpului şi ameliorând durerea. Acţiunea de ameliorare a durerii (analgezică) şi diminuare a temperaturii (antipiretică) produsă de paracetamol este egală cu a acidului acetilsalicilic, dar efectul antiinflamator (antiflogistic) este mai slab.

Daleron suspensie orală este indicat în:

  • reducerea temperaturii crescute a corpului din timpul infecţiilor bacteriene sau virale, precum şi în reacţiile postvaccinale;
  • ameliorarea durerilor de intensitate uşoară – moderată (cefalee, algii dentare);
  • ameliorarea durerilor apărute după leziuni, proceduri chirurgicale sau dentare.

Înainte să utilizaţi Daleron

Nu utilizaţi Daleron dacă :

  • aveţi sau aţi avut hipersensibilitate la paracetamol sau la oricare dintre excipienţii produsului;
  • aveţi insuficienţă hepatică sau insuficienţă renală severă.

Aveţi grijă deosebită cu Daleron

Nu depăşiţi dozele recomandate.

Dacă aveţi insuficienţă hepatică sau renală uşoară sau moderată puteţi utiliza suspensia orală Daleron numai sub supraveghere medicală.

Administraţi suspensia orală Daleron copiilor cu vârsta sub 3 luni numai la recomandarea medicului.

Nu utilizaţi suspensia orală Daleron mai mult de 3 zile fără recomandarea medicului. Dacă starea clinică nu se ameliorează sau chiar se înrăutăţeşte, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Nu utilizaţi suspensia orală Daleron concomitent cu alte medicamente care conţin paracetamol deoarece poate determina supradozaj.

Dacă aveţi diabet zaharat, puteţi utiliza suspensia orală Daleron deoarece produsul nu conţine zahăr.

Dacă aveţi intoleranţă la fructoză, nu utilizaţi suspensia orală Daleron deoarece conţine sorbitol (1 g/5 ml). Dozele de sorbitol mai mari de 1 g pe doză sau 3 g pe zi pot determina tulburări gastro-intestinale şi diaree.

Dacă aveţi nelămuriri, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Daleron dacă:

  • utilizaţi medicamente care conţin metoclopramidă, domperidonă, colestiramină sau warfarină;
  • utilizaţi medicamente care conţin antiepileptice, barbiturice, rifampicină şi cloramfenicol.

Nu utilizaţi medicamente care conţin alcool etilic şi nu consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu paracetamol, deoarece există risc de toxicitate hepatică.

Asiguraţi-vă că aţi spus medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le utilizaţi, indiferent dacă acestea sunt recomandate de medic sau sunt fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Siguranţa utilizării paracetamolului în sarcină şi alăptare nu a fost evaluată. Puteţi utiliza suspensia orală Daleron în timpul sarcinii sau alăptării numai după consult medical şi pe o scurtă perioadă de timp şi pe cât posibil, numai în doză unică.

În general, cereţi sfatul medicului înainte de a utiliza orice medicament.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Suspensia orală Daleron nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum se utilizează Daleron

Urmaţi întotdeauna instrucţiunile medicului dumneavoastră referitoare la modul de administrare al medicamentului; farmacistul vă poate sfătui, de asemenea, dacă nu sunteţi sigur. Doza recomandată pentru administrarea în priză unică este de 10-15 mg paracetamol/kg. Pentru dozarea orală precisă a medicamentului, în ambalaj este prevăzută o seringă pentru administrare orală. Seringa umplută complet (5 ml) conţine 120 mg paracetamol. Măsuraţi cantitatea necesară de medicament cu seringa pentru administrare orală şi administraţi medicamentul pe cale orală. Put eţi goli seringa într-o lingură şi administra medicamentul cu lingura.

Agitaţi bine flaconul înainte de administrare. După utilizare, clătiţi seringa cu apă.

Dozajul suspensiei orale Daleron:

Vârsta copilului

Doza individuală

Sub 3 luni

40 mg

1,7 ml

 

4 – 12 luni

80 mg

3,3 ml

% seringă

1 – 2 ani

120 mg

5 ml

1 seringă

2 – 4 ani

160 mg

6,6 ml

 

4 – 6 ani

240 mg

10 ml

2 seringi

6 – 9 ani

320 mg

13,3 ml

2 % seringi

9 – 11 ani

320 – 400 mg

13, 3 – 16,6ml

 

11 – 12 ani

320 – 480 mg

13, 3 – 20 ml

2 % – 4 seringi

 

La nevoie, puteţi repeta administrarea dozei la intervale de cel puţin 4 – 6 ore. Nu se recomandă administrarea a mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă aţi luat mai multe doze decât trebuia

Dacă aţi luat mai multe doze de suspensie orală Daleron decât trebuia, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă celui mai apropiat spital. Semnele şi simptomele de intoxicaţie pot fi evidente numai după câteva zile.

Doze de paracetamol mai mari decât cele recomandate pot provoca greaţă, vărsături şi insuficienţă hepatică severă, în special la pacienţii cu boli hepatice sau renale.

Reacţii adverse posibile

Ca şi alte medicamente, suspensia orală Daleron poate determina reacţii adverse. În dozele recomandate reacţiile adverse ale medicamentului sunt rare şi uşoare. Ocazional, pot să apară greaţă şi reacţii alergice cutanate (erupţii cutanate, urticarie, prurit).

Dacă apar oricare alte reacţii adverse, care nu sunt menţionate în prospect, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Cum se păstrează Daleron?

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 30oC, în ambalajul original.

De la prima deschidere a flaconului, suspensia trebuie păstrată la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original şi poate fi utilizată timp de 6 luni. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

A;te informaţii

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticlă de culoare brună a 100 ml suspensie orală şi o seringă pentru administrare orală.

Producător

KRKA d.d. Novo mesto, Slovenia

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

KRKA d.d. Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Data ultimei verificări a prospectului Martie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being