Colbiocin, picături oftalmice, pulbere şi solvent pentru soluţie

Substanță activa
Rolitetraciclină/Cloramfenicol/Colistimetat de sodium
Clasa ATC
S01AA
Format
picături oftalmice, pulbere şi solvent pentru soluţie
Afecțiuni
infecţii de la nivelul ochilor
Producător
S.I.F.I. S.p.A.
Acțiune terapeutică
antiinfecţioase, antibiotice

Ce este Colbiocin şi pentru ce se utilizează

Colbiocin este un medicament cu aplicare la nivelul ochilor. Colbiocin conţine ca substanţe active o combinaţie de trei antibiotice : rolitetraciclină, cloramfenicol şi colistimetat de sodium. Este utilizat în tratamentul infecţiilor de la nivelul ochilor (infecţii oculare externe şi ale anexelor globului ocular) produse de microorganisme sensibile la această combinaţie de antibiotice precum: conjunctivite purulente şi catarale, trahom, blefarite, blefaroconjunctivite, cheratite bacteriene, ulcere corneene septice, dacriocistite.

Acest medicament este indicat la adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta peste 3 ani.

Înainte să utilizaţi Colbiocin

Nu utilizaţi Colbiocin

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rolitetraciclină, cloramfenicol, colistimetat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Colbiocin.
  • Dacă aţi avut număr foarte scăzut al celulelor din sânge(antecedente de mielodepresie).
  • La nou-născuţi sau sugari mai mici de 6 luni.
  • în timpul sarcinii sau alăptării.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Colbiocin

  • Dacă nu observaţi că boala dumneavoastră nu s-a ameliorat după o perioadă relativ scurtă de timp sau dacă apar reacţii alergice (de hipersensibilitate), se recomandă întreruperea administrării Colbiocin. În aceste cazuri adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Folosirea locală a Colbiocin pe timp îndelungat poate determina apariţia bacteriilor rezistente la tratamentul cu cele trei antibiotice.

Colbiocin trebuie folosit pe perioade scurte de timp, cu excepţia cazului în care medicul vă recomandă altfel(pot apărea hipoplazie sau aplazie medulară după tratament topic îndelungat cu cloramfenicol).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Deşi nu au fost raportate interacţiuni cu medicamente în timpul utilizării locale la nivelul ochilor, vă rugăm să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent următoarele medicamente:

  • dicumarol (medicament care împiedică coagularea sângelui),
  • fenitoină (medicament pentru epilepsie),
  • clorpropamidă şi tolbutamidă (medicamente pentru diabetul zaharat),
  • fenobarbital (medicament sedativ, pentru epilepsie),
  • rifampicină (medicament antibiotic).

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte să luaţi orice medicament.

Colbiocin nu este recomandat la gravide sau la femei care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Colbiocin nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Colbiocin

Colbiocin conţine sulfit de sodiu, substanţă care poate provoca reacţii alergice şi crize de astm bronşic sever, în special la pacienţii astmatici.

Colbiocin conţine clorură de benzalconiu substanţă care poate provoca iritaţie oculară. Datorită clorurii de benzalconiu conţinute, se recomandă evitarea contactului cu lentilele de contact moi. Este recomandabil să se îndepărteze lentilele de contact înainte de administrare şi să se aştepte cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul că clorura de benzalconiu poate produce decolorarea lentilelor de contact moi. Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să utilizaţi Colbiocin

Utilizaţi întotdeauna Colbiocin exact cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta peste 3 ani

Doza uzuală este de 1-2 picături Colbiocin instilate în sacul conjunctival al ochiului afectat, de 3-4 ori pe zi. Dacă se administrează mai mult de un medicament cu administrare locală la nivelul ochilor, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci până la zece minute.

Utilizarea la copii

La copii cu vârsta sub 3 ani, produsul va fi administrat numai în cazuri cu indicaţii precise şi sub supraveghere medicală.

Mod de reconstituire al soluţiei oftalmice

  • îndepărtaţi capacul de aluminiu al flaconului, trăgând discul central întâi în sus, apoi în afară şi în jos.
  • Scoateţi căpăcelul rezervorului din picurător şi fixaţi rezervorul la flacon.
  • Apăsaţi dopul roşu al rezervorului, apoi agitaţi flaconul până se dizolvă pulberea.
  • Scoateţi rezervorul şi fixaţi picurătorul la flacon.
  • Pentru a utiliza soluţia, întâi îndepărtaţi capacul protector alb, apoi întoarceţi flaconul şi instilaţi picăturile apăsând pe picurător, conform regulilor de administrare prezentate mai jos.

Reguli de administrare

Lăsaţi capul pe spate, trageţi uşor de pleoapa inferioară, uitaţi-vă în sus şi administraţi picăturile în sacul conjunctival (spaţiul dintre ochi şi pleoapă). Închideţi ochii uşor şi rămâneţi cu ei închişi pentru câteva secunde.

Recomandări pentru utilizarea picăturilor

  • Nu se administrează medicamentul din acelaşi flacon mai multor persoane.
  • Medicamentul va fi administrat în condiţii de igienă maximă: spălaţi mâinile şi nu atingeţi vârful picurătorului de alte obiecte sau suprafeţe (inclusiv ochiul).
  • Flaconul trebuie închis după fiecare administrare.

Dacă aţi utilizat mai mult Colbiocin decât trebuie

Dacă v-aţi administrat prea mult din acest medicament în ochi, clătiţi-vă cu apă călduţă. Nu vă mai administraţi picături până la ora la care trebuie să vă administraţi următoarea doză.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Colbiocin

Dacă aţi uitat să vă administraţi Colbiocin, puneţi în ochi picăturile imediat ce v-aţi amintit, apoi continuaţi administrarea conform recomandării medicului. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Colbiocin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente                                       care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente                                                 care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente                                   care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare                                                        care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare                                               care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută                          care nu poate fi estimată din datele disponibile

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:

Reacţii adverse rare: iritaţii trecătoare şi senzaţie de arsură locale.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: reacţii alergice severe (edem angioneurotic) , urticarie, reacţii la nivelul pielii (precum dermatită veziculoasă şi maculopapulară). În aceste cazuri tratamentul trebuie întrerupt şi înlocuit cu unul adecvat.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Colbiocin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Colbiocin după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentul în ambalaj intact: A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Soluţia oftalmică reconstituită va fi păstrată la frigider, la temperaturi între 2°C-8°C, timp de maxim 15 zile.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Colbiocin

  • Substanţaele active sunt rolitetraciclină, cloramfenicol, colistimetat de sodiu. Fiecare mililitru soluţie oftalmică reconstituită conţine rolitetraciclină 5 mg (echivalent la tetraciclină 4,21 mg), cloramfenicol 4 mg, colistimetat de sodiu 180000 UI.
  • Celelalte componente sunt sulfit de sodiu anhidru, borax, acid boric, edetat disodic, polisorbat 80, clorură de benzalconiu, apă purificată.

Cum arată Colbiocin şi conţinutul ambalajului

Colbiocin se prezintă sub formă de pulbere omogenă, de culoare galben închis şi solvent sub formă de soluţie limpede, incoloră.

Medicamentul este disponibil în cutie cu un flacon a 5 ml şi un plic cu un rezervor şi un dispozitiv de picurare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

S.I.F.I. S.p.A.,

95020-Lavinaio-Aci S. Antonio (Catania), Italia

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal