Carbamazepină Arena, 200 mg, comprimate

Producător: S.C. Arena Group SA
Substanță activa
Carbamazepină
Clasa ATC
N03AF
Format
comprimate
Afecțiuni
epilepsie, dureri nervoase, dureri din neuropatía diabetică, profilaxia recăderilor în cadrul tulburărilor afective bipolare, stări de excitaţie maniacală sau hipomaniacală
Producător
S.C. Arena Group SA
Acțiune terapeutică
antiepileptic cu proprietăţi anticonvulsivante, sedative şi tranchilizante

Ce este Carbamazepină Arena şi pentru ce se utilizează

Medicamentul Carbamazepină Arena conţine ca substanţă activă carbamazepină, un antiepileptic cu proprietăţi anticonvulsivante, sedative şi tranchilizante.

Este recomandat pentru tratamentul anumitor tipuri de epilepsie, durerilor nervoase de tipul nevralgiei trigeminale şi glosofaringiene (dureri la nivelul feţei, maxilarelor, limbii, gâtului), durerilor din neuropatía diabetică.

Carbamazepină Arena mai poate fi utilizată în profilaxia recăderilor în cadrul tulburărilor afective bipolare, în special la pacienţii cu rezistenţă relativă, contraindicaţii sau intoleranţă la tratamentul cu litiu, tratamentul stărilor de excitaţie maniacală sau hipomaniacală.

Înainte să utilizaţi Carbamazepină Arena

Rareori, în timpul tratamentului cu Carbamazepină Arena, pot surveni reacţii adverse cutanate grave. Acest risc poate fi prevăzut prin prelevarea unei probe de sânge în cazul persoanelor de origine chineză şi Thai. Dacă sunteţi de această origine, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Carbamazepină Arena.

Nu utilizaţi Carbamazepină Arena

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la carbamazepină sau la oricare dintre celelalte componente ale Carbamazepină Arena;
 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la anumite medicamente numite antidepresive triciclice (de
 • exemplu: amitriptilina, desipramina, imipramina, protriptilina, nortriptilina);
 • dacă aţi avut mielosupresie (deprimarea funcţiei măduvei osoase);
 • dacă aţi avut porfirie (boală a sângelui);
 • dacă aveţi bloc atrioventricular (tulburări ale bătăilor inimii);
 • dacă utilizaţi sau aţi utilizaţi antidepresive din grupa inhibitorilor de monoaminooxidază (IMAO) în ultimele două săptămâni;
 • împreună cu saquinavir, voriconazol;
 • la copii cu vârsta sub 6 ani (datorită formei farmaceutice).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Carbamazepină Arena

 • dacă aveţi boli ale sângelui; dacă aveţi boli de ficat;
 • dacă aveţi boli de inimă sau ale vaselor de sânge; dacă aveţi boli de rinichi;
 • dacă aveţi glaucorn (presiune crescută la nivelul globilor oculari);
 • dacă aţi avut o boală psihică (carbamazepină poate determina activarea psihozelor latente); dacă sunteţi vârstnic (carbamazepină poate determina confuzie şi agitaţie);
 • dacă luaţi medicamente contraceptive orale;
 • dacă aveţi febră, dureri în gât, erupţii pe piele, ulceraţii la nivelul gurii, vânătăi, sângerări sau purpură, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

In timpul tratamentului cu Carbamazepină Arena medicul vă poate recomanda să efectuaţi periodic o serie de analize de sânge. înaintea începerii tratamentului se efectuează controlul formulei sanguine şi al funcţiei hepatice. Formula sanguină trebuie efectuată săptămânal în prima lună de tratament, apoi lunar. Testele hepatice se efectuează, de asemenea, periodic.

La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum carbamazepină s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. în cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau cele pe bază de plante.

Nu utilizaţi Carbamazepină Arena împreună cu saquinavir (medicament utilizat în infecţii cu virusul imunodeficienţei umane dobândite, HIV) şi voriconazol (medicament utilizat în infecţii fungice).

Medicul dumneavoastră va decide dacă este sigur să luaţi Carbamazepină Arena cu următoarele medicamente:

 • contraceptive orale: carbamazepină poate scădea siguranţa acestora.
 • medicamente pentru tratamentul depresiei sau anxietăţii, în special: litiu, alprazolam,
 • haloperidol, fluoxetină.
 • anticoagulante (medicamente pentru fluidizarea sângelui).
 • antibiotice, în special: eritromicină, troleandomicină, claritromicină, doxiciclină, rifampicină, izoniazidă.
 • antifungice, de exemplu: itraconazol, ketoconazol. medicamente care conţin paracetamol.
 • alte antiepileptice: fenitoină, primidonă, clonazepam, etosuximidă, valproat, fenobarbital etc. medicamente folosite în tratamentul tensiunii arteriale crescute sau afecţiunilor cardiace, cum ar fi: verapamil, diltialzem etc. cimetidină (folosită în tratamentul ulcerului).
 • antihistaminice (medicamente folosite în tratamentul alergiilor): loratadină, terfenadină etc.
 • aminofilina şi teofilina (folosite în tratamentul astmului bronşic).
 • clozapina şi alte medicamente folosite în tratamentul schizofreniei.
 • cisplatina, doxorubicina (folosite în tratamentul cancerului).
 • produse care conţin nicotinamidă, acid nicotinic.
 • Danazol.
 • propoxifen (analgezic).
 • medicamentele din plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) nu trebuie luate în timpul tratamentului cu Carbamazepină Arena. Dacă luaţi deja preparate cu sunătoare, informaţi-1 pe medicul dumneavoastră înainte de a înceta administrarea acestor preparate.

Utilizarea Carbamazepimă Arena cu alimente şi băuturi

Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului cu Carbamazepină Arena.

Vă rugăm să informaţi medicul dacă dieta dumneavoastră conţine suc de grapefruit. Consumul de suc grapefruit în timpul tratamentului cu Carbamazepină Arena poate creşte riscul de apariţie al reacţiilor adverse.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Luaţi carbamazepină doar la recomandarea medicului, deoarece carbamazepină poate afecta negativ fătul.

Deoarece carbamazepină se excretă în laptele matern, puteţi utiliza Carbamazepină Arena dacă alăptaţi, dar trebuie să supravegheaţi sugarul pentru a observa posibilele reacţii adverse.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Carbamazepină Arena vă poate produce ameţeli şi somnolenţă. Aceasta vă poate influenţa capacitatea de conducere a vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Cum să utilizaţi Carbamazepină Arena

Utilizaţi întotdeauna Carbamazepină Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă medicul nu prescrie altfel, se recomandă următoarea posologie:

Epilepsie

Adulţi şi copii cu vârsta peste 15 ani

Se recomandă iniţierea tratamentului cu 200 mg carbamazepină de 2 ori pe zi. Ulterior, doza se creşte gradat, la intervale de o săptămână, cu până la 200 mg carbamazepină pe zi, până la obţinerea răspunsului optim, care în general se observă la doza de 400 mg carbamazepină, de 2-3 ori pe zi (800­1200 mg).

La unii pacienţi, doza eficace poate ajunge la 1600 mg sau chiar 2000 mg carbamazepină pe zi. Doza de întreţinere eficace este 800 – 1200 mg carbamazepină pe zi.

Pacienţii vârstnici

Datorită posibilei interacţiuni cu alte medicamente, dozele de carbamazepină trebuie stabilite cu mare atenţie la această grupă de vârstă.

Copii cu vârsta cuprinsă între 11-15 ani

Se recomandă iniţierea tratamentului cu 200 mg carbamazepină de 2 ori pe zi; doza se creşte gradat, la intervale de o săptămână, cu până la 200 mg carbamazepină pe zi, până la obţinerea răspunsului optim. Doza zilnică maximă poate ajunge la 1000 mg carbamazepină. Doza de întreţinere eficace este 400-800 mg carbamazepină pe zi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani

Doza iniţială este de 100 mg carbamazepină de 2 ori pe zi; doza se creşte gradat, la intervale de o săptămână, cu până la 100 mg pe zi, până la obţinerea răspunsului optim. Doza zilnică maximă poate ajunge la 600 mg carbamazepină pe zi. Doza de întreţinere este de 400-600 mg carbamazepină pe zi.

Copii cu vârsta sub 6 ani

Administrarea Carbamazepină Arena 200 mg, comprimate nu este recomandată la copii cu vârsta sub 6 ani, deoarece comprimatele nu sunt formulări adecvate pentru această grupă de vârstă.

In tratamentul epilepsiei, carbamazepină se poate folosi în monoterapie sau asociată cu alte antiepileptice. Când carbamazepină este adăugată unui tratament antiepileptic existent, acest lucru trebuie realizat treptat, menţinând sau, dacă este necesar, ajustând doza celorlalte antiepileptice.

Nevralgia de trigemen, nevralgia de glosofaringian

Doza iniţială este de 200-400 mg carbamazepină pe zi (la pacienţii vârstnici 100 mg carbamazepină de 2 ori pe zi), administrată în 2 prize. Doza zilnică se creşte gradat până la remisiunea durerii, care, de regulă, se produce la 200 mg carbamazepină de 3-4 ori pe zi.

În unele cazuri, pot fi necesare 1600 mg carbamazepină pe zi. După remisiunea durerii, doza trebuie redusă treptat până la doza de întreţinere minimă eficace.

Tratamentul crizelor maniacale si profilaxia tulburărilor bipolare în cazul pacienţilor care nu răspund la tratamentul cu litiu

Doza iniţială este de 200 – 400 mg carbamazepină pe zi, divizată în mai multe prize; doza se creşte treptat până la controlul adecvat al simptomatologiei sau până la atingerea unei doze totale de 1600 mg pe zi, administrată în 1-2 prize. Doza de întreţinere este de 400-600 mg carbamazepină pe zi, administrată în 2-3 prize.

Se recomandă precauţie în cazul asocierii carbamazepinei cu litiu în tulburările bipolare, deoarece această asociere determină neurotoxicitate.

Prevenirea convulsiilor la pacienţii cu sindrom de sevraj alcoolic

Doza medie este de 200 mg carbamazepină de 3 ori pe zi. In cazurile severe doza poate fi crescută în primele zile (de exemplu, până la 400 mg de 3 ori pe zi).

Asocierea medicamentului Carbamazepină Arena cu sedative sau hipnotice nu este recomandată. . Totuşi, în funcţie de situaţia clinică, carbamazepină poate fi asociată cu alte medicamente în tratamentul sindromului de sevraj alcoolic.

Concentraţiile plasmatice de carbamazepină trebuie să fie verificate periodic.

Neuropatia diabetică dureroasă

Doza iniţială este de 200 – 400 mg carbamazepină pe zi, administrată în 2 prize. Ulterior, dozele se cresc gradat, până la supresla durerii, de regulă, până la 200 mg carbamazepină de 4 ori pe zi. După obţinerea efectului optim, dozele se reduc gradat, până la doza minimă eficace terapeutic.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Carbamazepină Arena

Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate de carbamazepină decât cele recomandate, adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Carbamazepină Arena

In cazul în care aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, apoi reveniţi la orarul obişnuit de utilizare recomandat de medic. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Carbamazepină Arena

Medicul dumneavoastră vă va sfătui când să nu mai utilizaţi medicamentul.

Dacă tratamentul cu carbamazepină trebuie întrerupt brusc, trecerea la un alt medicament antiepileptic trebuie făcută sub protecţia unui medicament adecvat (de exemplu: diazepam intravenos, rectal sau fenitoină intravenos).

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Carbamazepină Arena poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi),

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi),

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi),

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi),

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi),

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).

Tulburări cardiace

Rare: tulburări ale conducerii; foarte rar: rărirea bătăilor inimii, aritmie, bloc AV cu sincopă, insuficienţă cardiacă congestiva.

Tulburări hematologice şi limfatice

Foarte frecvente: scăderea numărului globulelor albe.

Frecvente: creşterea numărului eozinofilelor, scăderea numărului trombocitelor.

Rare: creşterea numărului globulelor albe, mărirea ganglionilor limfatici, deficit de acid folie.

Foarte rare: agranulocitoză, scăderea numărului globulelor roşii, eritroblastopenie, porfirie acută intermitentă, reticulocitoză.

Tulburări ale sistemului nervos

Foarte frecvente: ameţeli, mişcări imprecise, ezitante, somnolenţă, oboseală.

Frecvente: dureri de cap

Mai puţin frecvente: tremor, tremor fin, necontrolat, la nivelul extremităţilor, contracţie involuntară şi dureroasă care înţepeneşte corpul în poziţie anormală, ticuri),

Rare: mişcări involuntare la nivelul feţei, tulburări oculomotorii, tulburări de vorbire, mişcări anormale la nivelul extremităţilor, amorţeli, furnicături, dureri spontane la nivelul picioarelor sau mâinilor, slăbiciune muscukră şi simptome paretice.

Tulburări oculare

Frecvente: vedere dublă, înceţoşarea vederii.

Mai puţin frecvente: mişcări involuntare şi sacadate ale ochilor.

Foarte rare: opacifierea cristalinului, conjunctivită.

Tulburări acustice şi vestibuläre

Foarte rare: zgomote în urechi, creşterea acuităţii auditive, scăderea acuităţii auditive, modificări în percepţia poziţiei.

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Foarte rare: febră, dificultăţi în respiraţie, inflamaţii la nivelul ţesutului pulmonar.

Tulburări gastro-intestinale

Foarte frecvente: greaţă, vărsături.

Frecvente: uscăciunea gurii.

Mai puţin frecvente: diaree sau constipaţie.

Rare: dureri abdominale.

Foarte rare: inflamaţia limbii, a mucoasei bucale, a pancreasului.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Foarte rare: inflamaţia rinichilor, insuficienţă renală, eliminarea de proteine în urină, sânge în urină, micşorarea volumului urinelor, micţiuni frecvente, retenţie de urină.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Foarte Frecvente: reacţii alergice pe piele, urticarie.

Mai puţin frecvente: dermatită exfoliativa (înroşirea şi cojirea pielii) şi eritrodermie (înroşire, generalizată a pielii asociată cu alterarea stării generale a organismului).

Rare: semne şi simptome asemănătoare lupusului eritematos, mâncărimi.

Foarte rare: sindrom Stevens-Johnson (înroşirea generalizată a pielii, cu apariţia de vezicule, dureri articulare), necroza pielii, sensibilizare a pielii la lumină, eritem polimorf şi nodular (leziu pielii sub formă de cocardă), modificări ale pigmentaţiei pielii, purpură, acnee, transpiraţie, căderea părului.

Foarte rare: creşterea anormală de păr pe faţă, trunchi, membre.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Foarte rare: dureri articulare, dureri musculare sau crampe.

Tulburări endocrine

Frecvente: scăderea valorii plasmatice a sodiului şi reducerea osmolarităţii plasmei care a determinat rar, intoxicaţie cu apă însoţită de somn profund, prelungit, vărsături, dureri de cap, confuzie, tulburări neurologice.

Foarte rare: creşterea prolactinei (hormon ce declanşează şi menţine secreţia lactată) cu sau fără: galactoreea (scurgere lăptoasă prin mamelon în afara momentelor alăptării), dezvoltarea excesivă a sânilor la bărbaţi, modificări ale testelor funcţiei tiroidei, osteomalacie (decalcifiere osoasă cu dureri cvasiconstante), creşterea valorii colesterolului şi a trigliceridelor din sânge.

Tulburări metabolice şi de nutriţie

Frecvente: acumulare de lichid în ţesuturi, creştere în greutate.

Tulburări vasculare

Rare: creşterea sau scăderea tensiunii arteriale; foarte rar: prăbuşirea tensiunii arteriale, agravarea unor afecţiuni ale inimii, inflamaţia peretelui unei vene, tromboembolism (obstrucţia unei artere pulmonare printr-un tromb).

Tulburări ale sistemului imunitar

Rare: febră, erupţie pe piele, inflamaţia vaselor sanguine (vasculite), inflamaţia ganglionilor limfatici (limfoadenopatie), tulburări asemănătoare limfomului, dureri articulare, scăderea numărului globulelor albe, eozinofilie, creşterea în volum a ficatului şi splinei şi modificări ale testelor funcţiei hepatice.

Foarte rare: meningită aseptică, cu contracţii musculare bruşte şi involuntare şi eozinofilie periferică; reacţii alergice care implică mai multe aparate şi sisteme, umflarea feţei, limbii, gâtului. Tratamentul trebuie întrerupt dacă apar astfel de reacţii.

Tulburări hepatobiliare

Foarte frecvente: creşterea gamaglobulinei (proteine plasmatice).

Frecvente: creşterea valorii serice a fosfatazei alcaline.

Mai puţin frecvente: creşterea valorii serice a transaminazelor.

Rare: colorarea în galben a pielii şi mucoaselor, inflamaţia ficatului (hepatită colestatică).

Foarte rare: hepatită granulomatoasă (inflamaţia ficatului), insuficienţă hepatică.

Tulburări ale aparatul genital şi sânului

Foarte rare: tulburări de dinamică sexuală/impotenţă.

Tulburări psihice

Rare: halucinaţii (vizuale sau auditive), depresie, pierderea apetitului alimentar, agitaţie,

comportament agresiv, confuzie.

Foarte rare: tulburări ale gustului, activarea psihozelor.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Carbamazepină Arena

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Carbamazepină Arena, după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Carbamazepină Arena

 • Substanţa activă este carbamazepină. Un comprimat conţine carbamazepină 200 mg.
 • Celelalte componente sunt: amidon de porumb, celuloză microcristalină PH 101, talc, povidonă K 30, stearat de magneziu.

Cum arată Carbamazepină Arena şi conţinutul ambalajului

Comprimate neacoperite, rotunde, plate, de culoare albă sau aproape albă, cu diametrul de 9 mm, gravate cu două sanţuri mediane perpendiculare pe una dintre feţe. Este ambalat în cutii cu 2 sau 100 blistere a câte 10 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group SA

Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sector 2, Bucureşti

Fabricantul

S.C. Arena Group SA

B-dul Dunării nr. 54, Voluntari, Jud. Ilfov

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2011

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă