Capecitabină Actavis, 150 mg / 500 mg, comprimate filmate

Producător: Actavis Group PTC ehf
Substanță activa
capecitabină
Clasa ATC
L01BC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân
Producător
Actavis Nordic A/S
Acțiune terapeutică
citostatice, opresc creşterea celulelor canceroase

Ce este Capecitabină Actavis şi pentru ce se utilizează

Capecitabină Actavis aparţine unui grup de medicamente numite „citostatice”, care opresc creşterea celulelor canceroase. Capecitabină Actavis conţine capecitabină 150 mg / 500 mg, care nu este ea însăşi un citostatic. Numai după ce este absorbită în organism este transformată într-un medicament anti-canceros activ (mai mult în ţesuturile tumorale decât în cele normale).

Capecitabină Actavis este prescris de către medici pentru tratamentul cancerelor de colon, cancerelor rectale, cancerelor gastrice sau al cancerelor de sân.

In plus, Capecitabină Actavis este prescris de către medici şi pentru prevenirea reapariţiei cancerului de colon, după îndepărtarea completă a tumorii prin intervenţie chirurgicală.

Capecitabină Actavis poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Capecitabină Actavis

Nu luaţi Capecitabină Actavis:

– dacă sunteţi alergic la capecitabină, fluorouracil sau la oricare dintre celelalte componente ale Capecitabină Actavis (prezentate la pct. 6). Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că aveţi alergie sau o reacţie de hipersensibilitate la Capecitabină Actavis sau la terapia cu fluoropirimidină.
– dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
– dacă aveţi boli de sânge,
– dacă aveţi boli ale ficatului sau boli ale rinichilor,
– dacă aveţi un deficit cunoscut al enzimei dihidropirimidin dehidrogenază (DPD) sau
– dacă sunteţi tratat acum sau aţi fost tratat în ultimele 4 săptămâni cu brivudină, sorivudină sau clase similare de substanţe, ca parte a terapiei herpesului zoster (varicelă sau zona zoster).

Atenţionări şi precauţii:

Înainte de a începe tratamentul cu Capecitabină Actavis, asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie dacă:

 • aveţi boli ale ficatului sau rinichilor
 • aveţi sau aţi avut alte boli, cum sunt afecţiuni ale inimii sau dureri în piept
 • aveţi afecţiuni la nivelul creierului
 • aveţi dezechilibre ale calciului
 • aveţi diabet zaharat

Alte medicamente şi Capecitabină Actavis:

Înainte de începerea tratamentului, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Acest lucru este foarte important, pentru că administrarea mai multor medicamente în acelaşi timp poate accentua sau slăbi efectul acestora. Trebuie să fiţi precaut mai ales dacă luaţi oricare dintre următoarele:

 • medicamente pentru gută (alopurinol),
 • medicamente anticoagulante (cumarină, warfarină),
 • anumite medicamente antivirale (sorivudină şi brivudină) sau
 • medicamente pentru convulsiile epileptice şi tremor (fenitoină).

Capecitabină Actavis cu alimente, băuturi şi alcool:

Trebuie să luaţi Capecitabină Actavis în decurs de maxim 30 de minute după mese.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

înainte de începerea tratamentului trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă credeţi că sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu trebuie să luaţi Capecitabină Actavis dacă sunteţi sau credeţi că sunteţi gravidă. Nu trebuie să alăptaţi dacă luaţi Capecitabină Actavis. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:

Capecitabină Actavis vă poate produce ameţeli, greaţă sau oboseală. Este deci posibil ca medicamentul Capecitabină Actavis să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Capecitabină Actavis conţine lactoză monohidrat:

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua Capecitabină Actavis.

Cum să luaţi Capecitabină Actavis

Comprimatele de Capecitabină Actavis trebuie înghiţite cu apă.

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza şi schema de tratament potrivite pentru dumneavoastră. Doza de Capecitabină Actavis se calculează în funcţie de aria suprafeţei corporale. Aria suprafaţei corporale este calculată în funcţie de greutate şi înălţime. Doza uzuală de Capecitabină Actavis este de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală, luată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

Se dau două exemple:

– o persoană cu greutatea corporală de 64 kg şi înălţimea de 1,64 m are o suprafaţă corporală de 1,7 m2 şi trebuie să ia 4 comprimate de 500 mg şi 1 comprimat de 150 mg de două ori pe zi.
– o persoană cu greutatea corporală de 80 kg şi înălţimea de 1,80 m are o suprafaţă corporală de 2,00 m2 şi trebuie să ia 5 comprimate de 500 mg de două ori pe zi.

Comprimatele de Capecitabină Actavis se iau, în mod obişnuit, timp de 14 zile, după care urmează o perioadă de 7 zile de pauză (când nu se ia niciun comprimat). Această perioadă de 21 zile reprezintă un ciclu de tratament.

In cazul administrării în asociere cu alte medicamente, doza uzuală pentru adulţi poate fi mai mică de 1250 mg/m2 de suprafaţă corporală şi este posibil să fie necesar să luaţi comprimatele la intervale diferite de timp (de exemplu, în fiecare zi, fără perioadă de pauză).

Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză trebuie să luaţi, când şi pentru cât timp.

Este posibil ca medicul să dorească ca dumneavoastră să luaţi o combinaţie de comprimate a 150 mg şi 500 mg pentru fiecare doză.

 • Luaţi comprimatele în combinaţia prescrisă de către medicul dumneavoastră pentru dozele de dimineaţa şi seara.
 • Luaţi comprimatele într-un interval de 30 de minute după sfârşitul mesei (mic dejun sau cină).
 • Este foarte important să luaţi toate medicamentele conform prescripţiei medicului dumneavoastră.

Dacă aţi luat mai multe comprimate Capecitabină Actavis decât trebuie adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua doza următoare.

Dacă aţi uitat să luaţi Capecitabină Actavis: nu luaţi doza omisă şi nici nu dublaţi doza următoare. Continuaţi tratamentul obişnuit şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Capecitabină Actavis:

Nu există reacţii adverse provocate de întreruperea tratamentului cu Capecitabină Actavis. În cazul în care utilizaţi anticoagulante cumarinice (de exemplu, Marcumar), la oprirea tratamentului cu Capecitabină Actavis poate fi necesar ca medicul dumneavoastrăsă vă ajusteze doza de anticoagulant.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă mediculului dumneavoastră sau farmacistul.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Capecitabină Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Atunci când Capecitabină Actavis este utilizat singur, cele mai frecvente reacţii adverse, care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10, sunt:

 • diaree, greaţă, vărsături, stomatită (răni la nivelul gurii şi gâtului) şi dureri abdominale
 • reacţii de tip mână – picior la nivelul pielii (furnicături şi amorţeli, durere, umflare sau înroşire la nivelul palmelor sau tălpilor), erupţii trecătoare pe piele, uscăciune a pielii sau mâncărime
 • oboseală
 • pierdere a poftei de mâncare (anorexie).

Aceste reacţii adverse pot deveni severe; de aceea, este important ca întotdeauna să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră la apariţia oricărei reacţii adverse. Medicul vă poate indica să reduceţi doza şi/sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu Capecitabină Actavis. Acest lucru vă ajută să reduceţi riscul ca aceste reacţii adverse să continue sau să devină severe.

ÎNTRERUPEŢI imediat tratamentul cu Capecitabină Actavis şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă apare unul dintre următoarele simptome:

 • Diaree: dacă aveţi o creştere la 4 sau mai multe scaune pe zi, comparativ cu numărul obişnuit de scaune din fiecare zi, sau diaree în timpul nopţii.
 • Vărsături: dacă numărul vărsăturilor pe care le prezentaţi într-o perioadă de 24 de ore este mai mare de una.
 • Greaţă: dacă vă pierdeţi pofta de mâncare şi cantitatea de alimente consumată în fiecare zi este cu mult mai mică decât în mod obişnuit.
 • Stomatită: dacă aveţi dureri, înroşire, umflături sau răni la nivelul gurii.
 • Reacţii de tip mână-picior la nivelul pielii: dacă aveţi dureri, umflături, înroşire la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor.
 • Febră sau infecţii: dacă aveţi temperatura de 38°C sau mai mare, sau alte semne ale unei infecţii.
 • Dureri în piept: dacă apare durere localizată în mijlocul pieptului, în special dacă apare la efort.

Dacă sunt abordate din timp, aceste reacţii adverse se ameliorează, de obicei, în timp de 2-3 zile de la întreruperea tratamentului. Totuşi, dacă aceste reacţii adverse se manifestă în continuare, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Acesta vă poate recomanda să reîncepeţi tratamentul cu o doză mai mică.

Alte reacţii adverse, mai puţin frecvente şi de regulă uşoare, care pot afecta între 1 şi 10 persoane din 100, sunt: scădere a numărului de celule albe sau roşii ale sângelui, erupţii trecătoare pe piele, uşoară pierdere a părului, oboseală, febră, slăbiciune, somnolenţă, dureri de cap, senzaţie de amorţeală sau furnicături, modificări ale simţului gustativ, ameţeli, insomnie, umflare a picioarelor, constipaţie, deshidratare, herpes, inflamaţie la nivelul nasului şi gâtului, infecţii la nivelul pieptului, depresie, tulburări la nivelul ochilor, inflamaţie a venelor (tromboflebită), respiraţie îngreunată, sângerări la nivelul nasului, tuse, rinoree, sângerări la nivelul tubului digestiv, arsuri în capul pieptului, flatulenţă excesivă, uscăciune a gurii, modificări ale culorii pielii, tulburări la nivelul unghiilor, durere la nivelul articulaţiilor, pieptului sau spatelui şi pierdere în greutate.

Dacă sunteţi îngrijorat din cauza acestora sau a oricăror alte reacţii neaşteptate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Capecitabină Actavis

A nu se lăsa acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Capecitabină Actavis

– Substanţa activă este capecitabina (150 mg per comprimat filmat). – Substanţa activă este capecitabina (500 mg per comprimat filmat).
– Celelalte componente sunt:
– Nucleul comprimatului: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, hipromeloză, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.
– Filmul comprimatului: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, oxid roşu de fer (E172).

Cum arată Capecitabină Actavis şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate de culoare roz, în formă de capsulă, biconvexe, marcate cu „150″ /„500″ pe o faţă şi netede pe cealaltă faţă.

Ambalajul de Capecitabină Actavis 150 mg comprimate filmate conţine 60 de comprimate filmate. Ambalajul de Capecitabină Actavis 500 mg comprimate filmate conţine 120 de comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Actavis Group PTC ehf. Reykjavikurvegur 76-78 220 Hafnarfjordur Islanda

Fabricant

Actavis Nordic A/S

0rnegârdsvej 16, 2820 Gentofte, Danemarca

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Belgia

Capécitabine Actavis 150/500 mg comprimés pelliculés Capecitabine Actavis 150/500 mg filmomhulde tabletten Capecitabin Actavis 150/500 mg Filmtabletten

Austria

Capecitabin Actavis 150 mg Filmtabletten Capecitabin Actavis 500 mg Filmtabletten

Bulgaria

Capecitabine Actavis 150 mg film-coated tablets Capecitabine Actavis 500 mg film-coated tablets

Repulica Cehă

Capecitabin Actavis 150 mg Capecitabin Actavis 500 mg

Germania

Capecitabin-Actavis 150 mg Tabletten Capecitabin-Actavis 500 mg Tabletten

Danemarca, Islanda, Suedia

Capecitabin Actavis

Estonia, Polonia

Capecitabine Actavis

Spania

Capecitabina Actavis 150 comprimidos recubiertos con película EFG Capecitabina Actavis 500 comprimidos recubiertos con película EFG

Finlanda

Capecitabin Actavis 150 mg tabletti, kalvopääl-lysteinen Capecitabin Actavis 500 mg tabletti, kalvopääl-lysteinen

Franţa

Capecitabine Actavis 150 mg, comprimé pelliculé Capecitabine Actavis 500 mg, comprimé pelliculé

Marele Ducat de Luxemburg

Capecitabine Actavis 150 mg comprimés pélliculés Capecitabine Actavis 500 mg comprimés pelliculés

Ungaria

Capecitabin Actavis 150 mg filmtabletta Capecitabin Actavis 500 mg filmtabletta

Irlanda, Marea Britanie

Capecitabine Actavis 150mg Film-coated Tablets Capecitabine Actavis 500mg Film-coated Tablets

Italia, Portugalia

Capecitabina Actavis

Lituania

Capecitabine Actavis 150 mg plévele dengtos tabletés Capecitabine Actavis 500 mg plévele dengtos tabletés

Letonia

Capecitabine Actavis 150 mg apvalkotäs tabletes Capecitabine Actavis 500 mg apvalkotäs tabletes

Olanda

Capecitabine Actavis 150 mg filmomhulde tabletten Capecitabine Actavis 500 mg filmomhulde tabletten

Norvegia

Capecitabin Actavis 150 mg tabletter, filmdrasjerte

 

Capecitabin Actavis 500 mg tabletter, filmdrasjerte

România

Capecitabină Actavis 150mg comprimate filmate Capecitabină Actavis 500 mg comprimate filmate

Republica Slovacia

Capecitabine Actavis 150 mg Capecitabine Actavis 500 mg

 

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012.

 

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive