Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Bicarbonat de sodiu, 8,4%, soluţie perfuzabilă

Companie: B. Braun Melsungen A.G
Cuprins
Ce este Bicarbonat de sodiu şi pentru ce se utilizează
Înainte să luaţi Bicarbonat de sodiu
Cum să luaţi Bicarbonat de sodiu
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează Bicarbonat de sodiu
sus

Ce este Bicarbonat de sodiu şi pentru ce se utilizează

Compoziţie
1000 ml soluţie perfuzabilă conţin:
hidrogenocarbonat de sodiu 84,00 mg
Na+ 1000 mmol/l
HCO3- 1000 mmol/l
şi excipienţi: edetat disodic dihidrat, apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică: alte soluţii intravenoase, soluţii de electroliţi

Indicaţii terapeutice
- Corectarea acidozei metabolice;
- Alcalinizarea urinii în cazul intoxicaţiei cu acizi organici slabi, ca de exemplu cu barbiturice sau acid acetilsalicilic;
- Alcalinizarea urinii cu scopul de a facilita solubilizarea substanţelor medicamentoase greu solubile în mediu neutru sau acid, cum sunt, de exemplu, metotrexatul, sulfonamidele;
- Alcalinizarea urinii în caz de hemoliză.
 

sus

Înainte să luaţi Bicarbonat de sodiu

Contraindicaţii

  • Alcaloză respiratorie şi metabolică
  • Hipernatremie
  • Hipopotasemie

Precauţii

Administrarea soluţiei perfuzabile de bicarbonat de sodiu 8,4% poate determina retenţie crescută de sodiu şi apă în organism.

Monitorizarea pacientului trebuie să includă verificări periodice ale balanţei acido-bazice şi hidro- electrilitice. Corectarea statusului acido-bazic se însoţeşte de modificări electrolitice, în mod special a potasemiei. Alcalinizarea sau corectarea acidozei facilitează pătrunderea intracelulară a potasiului ceea ce poate determina hipopotasemie.

Hipopotasemia şi hipocalcemia trebuie corectate înainte de începerea tratamentului de alcalinizare.

Perfuzarea nediluată sau prea rapidă într-o venă periferică poate determina iritaţie venoasă ce se poate complica cu flebită sau tromboză. Administrarea intra-arterială accidentală poate cauza şoc sau poate duce la pierderea extremităţii în care s-a injectat.

Interacţiuni

Alcalinizarea urinii determinată de bicarbonatul de sodiu duce la creşterea clearance-lui renal al medicamentelor slab acide de exemplu acid acetil salicilic, fenobarbital şi la prelungirea timpului de înjumătăţire plasmatică a medicamentelor slab bazice: chinidină, efedrină etc.

Bicarbonatul de sodiu trebuie administrat cu prudenţă la pacienţii aflaţi în tratament concomitent cu gluco- şi mineralo-corticoizi, androgeni, corticotrofină.

În cazul administrării concomitente cu diuretice de ansă există riscul instalării alcalozei hipocloremice.

Datorită pH-ului său alcalin, soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu nu este compatibilă cu multe medicamente. In mod special nu trebuie să se administreze concomitent cu soluţii conţinând calciu, magneziu, sau fosfaţi, ca urmare a riscului de precipitare.

Atenţionări speciale

Bicarbonat de sodiu 8,4%, soluţie perfuzabilă se administrează cu prudenţă şi numai după o atentă evaluare a raportului beneficiu aşteptat versus riscuri posibile în următoarele situaţii:

  • hipoventilaţie,
  • hipercalcemie,
  • osmolaritate plasmatică crescută,
  • toate cazurile în care aportul exogen de sodiu trebuie limitat, aşa cum sunt insufucienţa cardiacă, edemele, hipertensiunea arterială, eclampsia, insuficienţa renala severă.

Sarcina şi alăptarea

Deoarece bicarbonatul de sodiu traversează rapid bariera feto-placentară nu se va administra la femeia gravidă decât după o atentă evaluare a raportului beneficiu potenţial matern versus risc potenţial fetal. Trebuie de asemenea avut în vedere pericolul declanşării eclampsiei.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Nu este cazul.

sus

Cum să luaţi Bicarbonat de sodiu

Doze şi mod de administrare

Pentru corectarea acidozei metabolice doza administrată depinde de gradul dezechilibrului acido- bazic. În funcţie de valorile gazelor sanguine cantitatea de soluţie perfuzabilă de bicarbonat de sodiu 8,4% care trebuie administrată se calculează conform următoarei formule: ml soluţie perfuzabilă de bicarbonat 8,4% = deficit bazic (mmol/l) x kg greutate corporală x 0,3 (factorul 0,3 corespunde raportului dintre lichidul extracelular şi cantitatea totală de lichid din organism)

Corecţia acidozei metabolice nu trebuie efectuată prea rapid. Se recomandă să se administreze jumătate din doza calculată în interval de 3-4 ore iar restul dozei să se administreze lent şi să se ajusteze în funcţie de rezultatele reale ale analizei gazelor sanguine.

Pentru alcalinizarea urinii, doza se va ajusta în funcie de pH-ul urinar dorit şi se va însoţi de monitorizarea echilibrului hidric şi acido-bazic.

Ritmul de administrare nu trebuie să depăşească 1,5 mmol bicarbonat de sodiu/kg şi oră ceea ce este echivalent cu 1,5 ml /kg şi oră soluţie perfuzabilă bicarbonat de sodiu 8,4%.

Soluţia perfuzabiă de bicarbonat de sodiu 8,4% trebuie administrată strict intravenos.

În cazul în care nu se diluează în prealabil, soluţia va fi administrată printr-un cateteter venos central.

(vezi şi Precauţii).

Se vor utiliza numai soluţii limpezi, incolore, în ambalaje intacte. Se recomandă ca administrarea să se facă prin trusă de perfuzie cu filtru terminal. Soluţia rămasă neutilizată trebuie aruncată.

sus

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse

Administrarea pe cale injectabilă a soluţiei de bicarbonat de sodiu poate produce hipernatremie şi hiperosmolaritate plasmatică. La doze mari poate apare alcaloză metabolică, hipopotasemie, hipocalcemie.

Administrarea pe cale paravenoasă poate produce necroză tisulară. Supradozaj

În caz de supradozaj se poate produce alcaloză metabolică însoţită de hiperventilaţie compensatorie, hipernatremie, hipoptasemie severă, hipocalcemie şi hiperosmolaritate plasmatică. Dacă acidoza se corectează prea rapid, în special în cazurile cu tulburări respiratorii concomitente, eliberarea crescută de dioxid de carbon poate agrava tranzitoriu acidoza cerebrală.

Tratamentul presupune întreruperea administrării soluţiei perfuzabile de bicarbonat de sodiu 8,4% şi în funcţie de starea clinică şi valorile parametrilor de laborator administrarea de clorură de potasiu, gluconat de calciu, perfuzie cu ser fiziologic; în alcalozele grave perfuzie cu clorhidrat de arginină sau clorură de amoniu.

sus

Cum se păstrează Bicarbonat de sodiu

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

La temperatură scăzută produsul poate cristaliza. In acest caz se încălzeşte uşor soluţia până la dizolvare.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Ambalaj

Cutie cu 20 flacoane din sticlă incoloră a câte 100 ml soluţie perfuzabilă. Cutie cu 20 flacoane din sticlă incoloră a câte 250 ml soluţie perfuzabilă.

 

Producător

B. Braun Melsungen A.G.,

Carl - Braun - Strasse 1, 34212 Melsungen, Germania

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

B. Braun Melsungen A.G.,

Carl - Braun - Strasse 1, 34212 Melsungen, Germania

 

Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2006

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Sursă: Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Treceţi printr-o perioadă frumoasă a vieţii dumneavoastră chiar dacă sunteţi mai capricioşi decât de obicei. Sunteţi vioi şi înzestraţi cu un magnetism deosebit, astfel că cei din jur sunt...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească evaziunea fiscală URIAŞĂ ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească...
DEZASTRUL de pe piaţa muncii: Sunt salarii...
Cum poţi să-ţi creşti semnificativ banii...
BusinessMagazin.ro
DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe Marte dovezi care sugerează viaţă extraterestră DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe...
Cum arată si unde se află cel mai mare...
Mediafax.ro
Europa va fi afectată de un val de caniculă. Temperaturile vor atinge şi 40 de grade Celsius Europa va fi afectată de un val de caniculă....
A consumat mâncare EXPITATĂ timp de un...
Sindicatele din Poliţie vor să dea în...
Gandul.info
A descoperit un obiect misterios pe plajă, a cărui formă i-a plăcut. L-a dus acasă şi l-a aşezat în grădină, printre flori, ca element de decor. Când a ieşit din casă, la scurt timp după aceea, a crezut că face INFARCT / Mobilizare impresionantă a autorităţilor A descoperit un obiect misterios pe plajă,...
Poliţiştii au descins la casa unui bărbat...
O doctoriţă a fost chemată, la miezul...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Momente terifiante surprinse în direct la TV! Femeile au fost alergate şi scuipate, în faţa întregii planete Momente terifiante surprinse în direct...
Detalii despre unul dintre cele mai delicate...
CE E ASTA? Cea mai frumoasă seară a României...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva cuvinte, soluţia INCREDIBILĂ pentru distrugerea dictaturii lui Kim Jong-un din Coreea de Nord, folosind această „armă”. Expert: S-ar putea să meargă! Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva...
Află dacă telefonul tău HUAWEI va fi...
Galaxy Note 10 mai SCUMP ca iPhone? SAMSUNG...
ProMotor.ro
ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură se pregăteşte! ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură...
Ce aduc românii în bagaje când se întorc...
Maşină cu un NUMĂR DE ÎNMATRICULARE...
Descopera.ro
Acesta este cel mai PROST lucru pe care un BĂRBAT îl poate face după o PARTIDĂ de sex Acesta este cel mai PROST lucru pe care...
Sexul în timpul celui mai mare război:...
Decizie ISTORICĂ luată de Pornhub, cel...
ULTIMA ORĂ
Cazul fetiţei din Mehedinţi | Avocat: Micuţa de 8 ani, luată de poliţişti din casa în care a crescut, este FOARTE BINE/ Cine este MAMA adoptivă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.