Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Bicarbonat de sodiu 1,4%, 8,4%, soluţie perfuzabilă

Companie: SC. INFOMED FLUIDS S.R.L.
Cuprins
Ce este Bicarbonat de sodiu şi pentru ce se utilizează
Înainte să luaţi Bicarbonat de sodiu
Cum să luaţi Bicarbonat de sodiu
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează Bicarbonat de sodiu
sus

Ce este Bicarbonat de sodiu şi pentru ce se utilizează

Compoziţie

Bicarbonat de sodiu 1,4%:

1000 ml soluţie perfuzabilă conţin: hidrogenocarbonat de sodiu 14,0 g şi excipienţi: edetat disodic şi apă pentru preparate injectabile.

Electroliţi:

Na+                                                       167 mEq/l

HCO3"                                                   167 mEq/l

Osmolaritate teoretică: 334 mOsmol/l

Bicarbonat de sodiu 8,4%:

1000 ml soluţie conţin: hidrogenocarbonat de sodiu 84,0 g şi excipienţi: edetat disodic şi apă pentru preparate injectabile.

Electroliţi:

Na+         1000 mEq/l

HCO3"     1000 mEq/l

Osmolaritate teoretică: 2000 mOsmol/l

pH = 7,0 - 8,5

Grupa farmacoterapeutică: alte soluţii intravenoase, soluţii de electroliţi

 

Indicaţii terapeutice

  • Corectarea acidozei metabolice;
  • Alcalinizarea urinii, când administrarea orală nu este posibilă, în următoarele situaţii:

-tratamentul intoxicaţiei cu acizi organici slabi (barbiturice, acid acetilsalicilic);

-menţinerea solubilităţii unor molecule slab acide (mai solubile sub formă de sare) endogene când acestea sunt produse în exces (hemoliză, rabdomioliză, hiperuricemie) sau exogene (sulfonamide, metotrexat);

  • Componentă a schemei de reechilibrare hidro-electrolitică şi acido-bazică în cazul pierderilor digestive severe

Hiperkaliemie manifestă clinic (numai pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4%) Şoc cardio-circulator (numai pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4%)

sus

Înainte să luaţi Bicarbonat de sodiu

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi, Alcaloză metabolică, Acidoză respiratorie.

Dezechilibrele electrolitice (hipokaliemie, hipocloremie, hipernatremie) trebuie corectate înainte de administrarea soluţiei de bicarbonat de sodiu.

Precauţii

Se va administra cu prudenţă în caz de hipoventilaţie sau hiperosmolaritate (pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4%)

Corectarea statusului acido-bazic se însoţeşte de modificări electrolitice, în mod special a potasemiei. Alcalinizarea sau corectarea acidozei facilitează pătrunderea intracelulară a potasiului ceea ce poate determina hipokaliemie.Hipokaliemia şi hipocalcemia trebuie corectate înainte de începerea tratamentului de alcalinizare

Perfuzarea nediluată sau prea rapidă a soluţiei de bicarbonat de sodiu 8,4% într-o venă periferică poate determina iritaţie venoasă ce se poate complica cu flebită sau tromboză. Administrarea intra-arterială accidentală poate determina şoc sau poate duce la pierderea extremităţii în care s-a injectat. A nu se utiliza această concentraţie dacă nu a fost specific recomandată.

Datorită pH-ului său alcalin, soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu nu este compatibilă cu multe medicamente (vezi pct. Interacţiuni)

Interacţiuni

Bicarbonatul de sodiu trebuie administrat cu prudenţă la pacienţii aflaţi în tratament concomitent cu gluco- şi mineralocorticoizi, androgeni, corticotrofină.

Alcalinizarea urinii creşte clearance-ul renal al tetraciclinelor (în special al doxiciclinei) şi al medicamentelor slab acide, de exemplu, acid acetilsalicilic, fenobarbital, dar determină prelungirea timpului de înjumătăţire plasmatică şi durata acţiunii medicamentelor slab bazice: chinidină, amfetamină, efedrină şi pseudoefedrină.

In cazul administrării concomitente cu diuretice de ansă există riscul instalării alcalozei hipocloremice Datorită pH-ului său alcalin, soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu nu este compatibilă cu multe medicamente. In mod special nu trebuie să se administreze pe aceeaşi linie de perfuzie cu soluţii conţinând calciu, magneziu, sau fosfaţi, ca urmare a riscului de precipitare.

A nu se utiliza ca vehicul pentru noradrenalină şi dobutamină.

Atenţionări speciale

Administrarea soluţiei perfuzabile de bicarbonat de sodiu poate determina retenţie crescută de sodiu şi apă în organism. De aceea, se va administra cu prudenţă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală severă, alte stări clinice asociate cu edeme şi retenţie hidrosalină şi la pacienţii aflaţi în tratament cu corticosteroizi, corticotrofină. Monitorizarea pacientului trebuie să includă verificări periodice ale balanţei acido-bazice şi hidro- electrolitice

Sarcina şi alăptarea

Deoarece bicarbonatul de sodiu traversează rapid bariera feto-placentară nu se va administra la femeia gravidă decât după o atentă evaluare a raportului beneficiu potenţial matern versus risc potenţial fetal. Trebuie, de asemenea, avut în vedere pericolul declanşării eclampsiei.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu este cazul.

sus

Cum să luaţi Bicarbonat de sodiu

Doze şi mod de administrare

Se administrează în perfuzie intravenoasă.

Pentru corectarea acidozei metabolice doza administrată depinde de gradul dezechilibrului acido- bazic. În funcţie de deficitul de HCO3- doza se stabileşte cu aproximaţie conform următoarei formule Cantitate HCO3- (mmol) necesară = deficit bazic (mmol/l) x kg greutate corporală x 0,3 (factorul 0,3 corespunde raportului dintre lichidul extracelular şi cantitatea totală de lichid din organism)

În continuare se va ţine cont că soluţia de bicarbonat de sodiu 1,4% conţine 167 mmol/l HCO3- iar soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4% conţine 1000 mmol/l HCO3-. Când situaţia clinică impune restricţie hidrică este de preferat utilizarea soluţiei hipertone (bicarbonat de sodiu 8,4%).

Se recomandă să nu se obţină o corecţie totală a acidozei în primele 24 ore, pentru evitarea unei alcaloze legate de o decompensare respiratorie.

Se recomandă să se administreze jumătate din doza calculată în interval de 3-4 ore iar restul dozei să se administreze lent şi să se ajusteze în funcţie de rezultatele reale ale analizei gazelor sanguine.

Pentru alcalinizarea urinii, doza se va ajusta în funcie de pH-ul urinar dorit şi se va însoţi de monitorizarea echilibrului hidric şi acido-bazic.

Ritmul de administrare nu trebuie să depăşească 1,5 mmol bicarbonat de sodiu/kg şi oră ceea ce este echivalent cu 9 ml/kg şi oră soluţie perfuzabilă bicarbonat de sodiu 1,4% sau 1,5 ml /kg şi oră soluţie perfuzabilă bicarbonat de sodiu 8,4%.

La copii se administrează foarte lent şi nu mai mult de 8 mEq/kg şi zi.

 

Mod de administrare

Soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu trebuie administrată strict intravenos.

In cazul în care nu se diluează în prealabil (în soluţie de glucoză 5%), soluţia de bicarbonat de sodiu

8,4% va fi administrată printr-un cateteter venos central (vezi şi pct. 4.4).

Medicamentul va fi utilizat imediat după deschiderea flaconului. Soluţia trebuie să fie limpede, incoloră şi fără particule vizibile. Este destinată unei singure utilizări, iar eventualele resturi trebuie eliminate.

sus

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse

Administrarea pe cale injectabilă a soluţiei de bicarbonat de sodiu poate produce hipernatremie iar la doze mari alcaloză metabolică, hipokaliemie, hipocalcemie; pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4% hiperosmolaritate plasmatică.

Administrarea pe cale paravenoasă poate produce necroză tisulară.

S-au mai raportat stare febrilă, infecţie la locul de injectare, flebită sau tromboze venoase

In cazul apariţiei reacţiilor adverse se întrerupe administrarea.

Supradozaj

In caz de supradozaj se poate produce alcaloză metabolică însoţită de hiperventilaţie compensatorie, hipernatremie, hipoptasemie severă, hipocalcemie şi hiperosmolaritate plasmatică. Dacă acidoza se corectează prea rapid, în special în cazurile cu tulburări respiratorii concomitente, eliberarea crescută de dioxid de carbon poate agrava tranzitoriu acidoza cerebrală.

Tratamentul presupune întreruperea administrării soluţiei perfuzabile de bicarbonat de sodiu 8,4% şi în funcţie de starea clinică şi valorile parametrilor de laborator administrarea de clorură de potasiu, gluconat de calciu, perfuzie cu soluţie salină izotonă; în alcalozele grave este necesară perfuzie cu clorhidrat de arginină sau clorură de amoniu, exceptând pacienţii cu afecţiuni hepatice pre-existente.

sus

Cum se păstrează Bicarbonat de sodiu

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. A nu se păstra la frigider sau a nu se congela. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Bicarbonat de sodiu 1,4%

Cutie cu 20 flacoane din sticlă incoloră a câte 250 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 12 flacoane din sticlă incoloră a câte 500 ml soluţie perfuzabilă

Bicarbonat de sodiu 8,4%

Cutie cu 30 flacoane din sticlă incoloră a câte 100 ml soluţie perfuzabilă


Cutie cu 20 flacoane din sticlă incoloră a câte 250 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 12 flacoane din sticlă incoloră a câte 500 ml soluţie perfuzabilă

 

Producători

SC. MONICO S.p.A. Via Ponte di Pietra 30173 Venezia Maestre, Italia

SC. INFOMED FLUIDS SRL. B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, 032266, Bucureşti, România

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SC. INFOMED FLUIDS S.R.L.,

B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, 032266, Bucureşti, România

 

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie, 2013

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Sursă: Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Treceţi printr-o perioadă frumoasă a vieţii dumneavoastră chiar dacă sunteţi mai capricioşi decât de obicei. Sunteţi vioi şi înzestraţi cu un magnetism deosebit, astfel că cei din jur sunt...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească evaziunea fiscală URIAŞĂ ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească...
DEZASTRUL de pe piaţa muncii: Sunt salarii...
Cum poţi să-ţi creşti semnificativ banii...
BusinessMagazin.ro
DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe Marte dovezi care sugerează viaţă extraterestră DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe...
Cum arată si unde se află cel mai mare...
Mediafax.ro
Europa va fi afectată de un val de caniculă. Temperaturile vor atinge şi 40 de grade Celsius Europa va fi afectată de un val de caniculă....
A consumat mâncare EXPITATĂ timp de un...
Sindicatele din Poliţie vor să dea în...
Gandul.info
A descoperit un obiect misterios pe plajă, a cărui formă i-a plăcut. L-a dus acasă şi l-a aşezat în grădină, printre flori, ca element de decor. Când a ieşit din casă, la scurt timp după aceea, a crezut că face INFARCT / Mobilizare impresionantă a autorităţilor A descoperit un obiect misterios pe plajă,...
Poliţiştii au descins la casa unui bărbat...
O doctoriţă a fost chemată, la miezul...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Momente terifiante surprinse în direct la TV! Femeile au fost alergate şi scuipate, în faţa întregii planete Momente terifiante surprinse în direct...
Detalii despre unul dintre cele mai delicate...
CE E ASTA? Cea mai frumoasă seară a României...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva cuvinte, soluţia INCREDIBILĂ pentru distrugerea dictaturii lui Kim Jong-un din Coreea de Nord, folosind această „armă”. Expert: S-ar putea să meargă! Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva...
Află dacă telefonul tău HUAWEI va fi...
Galaxy Note 10 mai SCUMP ca iPhone? SAMSUNG...
ProMotor.ro
ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură se pregăteşte! ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură...
Ce aduc românii în bagaje când se întorc...
Maşină cu un NUMĂR DE ÎNMATRICULARE...
Descopera.ro
Acesta este cel mai PROST lucru pe care un BĂRBAT îl poate face după o PARTIDĂ de sex Acesta este cel mai PROST lucru pe care...
Sexul în timpul celui mai mare război:...
Decizie ISTORICĂ luată de Pornhub, cel...
ULTIMA ORĂ
Cazul fetiţei din Mehedinţi | Avocat: Micuţa de 8 ani, luată de poliţişti din casa în care a crescut, este FOARTE BINE/ Cine este MAMA adoptivă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.