Betametazonă Fiterman, 0,5 mg/g, cremă

Substanță activa
Betametazona
Clasa ATC
D07AC
Format
cremă
Afecțiuni
inflamaţia şi pruritul
Producător
S.C. Fiterman Pharma S.R.L.
Acțiune terapeutică
reduce inflamaţia şi pruritul care apar în unele boli de piele de tipul eczemei de contact

Ce este Betametazonă Fiterman şi pentru ce se utilizează

Betametazonă Fiterman cremă face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi cu potenţă mare. Betametazona se utilizează pentru a reduce inflamaţia şi pruritul care apar în unele boli de piele de tipul eczemei de contact, pruritului non parazitar, lichenului plan şi psoriazisului.

Înainte să utilizaţi Betametazonă Fiterman

Nu utilizaţi Betametazonă Fiterman

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la betametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Betametazonă Fiterman;

-dacă aveţi infecţii primare bacteriene, virale, fungice sau parazitare; -dacă zona unde doriţi să aplicaţi medicamentul prezintă leziuni ulcerative; -dacă aveţi acnee sau acnee rozacee; -la copii cu vârsta sub 1 an.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Betametazonă Fiterman

-dacă utilizaţi şi un alt medicament (medicamente) cu corticosteroizi;

-dacă suferiţi de alte boli ale pielii datorate circulaţiei sanguine deficitare;

-dacă a apărut infecţii o suprainfecţie bacteriană sau fungică a unei dermatoze. In această situaţie,

medicul vă poate indica întreruperea tratamentului cu Betametazonă Fiterman până când infecţia este controlată;

-dacă utilizaţi timp îndelungat Betametazona cremă; aplicarea îndelungată la nivelul feţei a glucocorticoizilor cu potenţă mare poate duce la apariţia dermatitei corticodependente şi corticosensibile cu atrofie cutanată, cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei după fiecare întrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomandă întreruperea treptată a administrării. Acest fapt trebuie avut în vedere atunci cînd sunt tratate afecţiuni precum, psoriazis sau eczeme severe. Dacă se aplică la nivelul pleoapelor, durata tratamentului trebuie limitată; un tratament prelungit creşte riscul apariţiei ptozei palpebrale (prin acţiunea la nivelul musculaturii pleoapelor), al glaucomului şi a efectului de rebound; trebuie urmărit cu atenţie ca medicamentul să nu pătrundă în ochi, datorită riscului de dezvoltare a glaucomului.

Datorită posibilităţii absorbţiei glucocorticoizilor în sânge, aplicarea pe o suprafaţă corporală mare sau utilizarea pansamentelor ocluzive poate determina apariţia efectelor sistemice ale glucocorticoizilor. Nu se recomandă utilizarea prelungită la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase. In cazul apariţiei manifestărilor de intoleranţă locală, sunt necesare întreruperea tratamentului şi stabilirea etiologiei. Betametazona Fiterman cremă este indicată exclusiv pentru utilizare externă. La copii cu vâsta sub 12 ani, Betametazonă Fiterman 0,5 mg/g nu se utilizează decât în mod excepţional sub supraveghere strictă şi este contraindicat la copii cu vârsta sub 1 an. Se recomandă ca întreruperea tratamentului să se facă treptat, mărind intervalul dintre doze sau utilizând un corticoid cu acţiune mai slabă sau cu concentraţie redusă.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se cunosc interacţiuni între Betametazonă Fiterman şi alte medicamente. Totuşi nu utilizaţi alte medicamente care conţin corticosteroizi (de exemplu hidrocortizonul) împreună cu Betametazona cremă.

Utilizarea Betametazonă Fiterman cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni între Betametazonă Fiterman şi alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Medicamentul poate fi utilizat în timpul sarcinii doar dacă beneficiul potenţial al mamei justifică riscul posibil asupra fătului.

Deoarece nu există suficiente date privind administrarea corticoizilor topici la femei care alăptează, trebuie luată o decizie adecvată de a întrerupe fie alăptarea fie administrarea medicamentului în timpul alăptării, în funcţie de importanţa medicamentului pentru mamă.

Conducerea vehiculelor şi utilizarea utilajelor

Betametazona cremă nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a utiliza utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Betametazonă Fiterman

Propilenglicolul din compoziţia medicamentului poate determina iritaţie cutanată.

Alcoolul cetostearilic şi alcoolul cetilic din compoziţia medicamentului pot determina reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

Cum să utilizaţi Betametazonă Fiterman

Utilizaţi întotdeauna Betametazonă Fiterman exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Spălaţi mâinile înainte şi după fiecare aplicare de Betametazonă Fiterman cremă. Nu utilizaţi bandaje sau pansamente ocluzive. Utilizaţi Betametazona Fiterman, o dată pe zi, dimineaţa sau de două ori pe zi, prin aplicare în strat subţire, doar pe suprafaţa de piele afectată, masând uşor. Doza maximă trebuie să nu depăşească 45 g betametazonă pe săptămână. O creştere a numărului de aplicaţii zilnice poate creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse, fără o îmbunătăţire a efectului terapeutic. Aplicarea betametazonei la nivelul unei suprafeţe mari necesită supravegherea numărului de tuburi utilizate. Nu utilizaţi Betametazonă Fiterman mai des şi pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea recomandată de medic.

La copii tratamentul trebuie limitat la maxim 5 zile şi trebuie utilizate cantităţile minime. Crema, nu trebuie utilizată în zona acoperită de scutece deoarece acestea (mai ales cele din material sintetic) pot acţiona ca pansamente ocluzive. Betametazona cremă nu se va utiliza sub pansament ocluziv.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Betametazonă Fiterman

Utilizarea îndelungată şi excesivă a Betametazonei cremă poate determina reacţii adverse ca: creşterea cantităţii de zahăr în sânge, prezenţa de zahăr în urină şi un grup de simptome reunite sub denumirea de sindrom Cushing, cu: acnee, depresie, creşterea excesivă a părului, creşterea tensiunii arteriale, oboseală musculară, insomnie, vergeturi, obezitate la nivelul trunchiului, încetinire a creşterii, fracturi, infecţii, faţa ca o lună plină.

Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Betametazonă Fiterman

Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză, aplicaţi medicamentul imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, aplicaţi-o doar pe aceasta. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Betametazonă Fiterman

In unele cazuri se recomandă întreruperea treptată a administrării (vezi pct. ,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Betametazonă Fiterman”

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Betametazonă Fiterman poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Utilizarea îndelungată a glucocorticoizilor cu potenţă mare poate determina atrofie la nivelul pielii, telangiectazii (mai ales la nivelul feţei), vergeturi (îndeosebi la nivelul membrelor, mai ales la adolescenţi), purpură şi vânătăi secundare atrofiei, fragilitate cutanată.

La nivelul feţei, glucocorticoizii pot induce dermatită periorală sau pot agrava dermatita rozacee. Au fost raportate întârzierea cicatrizării plăgilor atone, escarelor, ulcerelor de gambă. In timpul tratamentului cu glucocorticoizi cu administrare topică pot să apară efecte sistemice. Au fost raportate erupţii acneiforme sau pustuloase, creşterea excesivă a părului pe faţă, pe corp şi pe membre, modificări de culoare ale pielii, infecţii secundare, îndeosebi în cazul aplicării medicamentului sub pansament ocluziv sau la nivelul plicilor pielii, precum şi dermatoze alergice de contact.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Betametazonă Fiterman

Nu utilizaţi Betametazonă Fiterman după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Betametazonă Fiterman

-Substanţa activă este betametazona. Un gram cremă conţine betametazonă 0,5 mg sub formă de dipropionat de betametazonă 0,643 mg.

-Celelalte componente sunt: propilenglicol, alcool cetostearilic, macrogol cetostearil eter 30, parafină lichidă, octildodecanol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), apă purificată.

Cum arată Betametazonă Fiterman şi conţinutul ambalajului

Betametazonă Fiterman cremă se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, de culoare albă sau aproape albă, cu miros caracteristic componentelor

Cutie cu un tub din Al a 20 g cremă

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Fiterman Pharma S.R.L.

Str. Moara de Foc nr.35, 700520 Iaşi, România

 

Producătorul

S.C. Fiterman Pharma S.R.L.

Şoseaua Păcurari nr.127, 700545 Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în decembrie 2008

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?