Amoxicilină Terapia, capsule, 250 mg, 500 mg

Substanță activa
Amoxicilină
Clasa ATC
J01CA
Format
capsule
Afecțiuni
bronşite, pneumonii, otite, sinuzite, infecţii ale vezicii urinare, infecţii ale rinichilor, infecţii ale sistemului de reproducere feminin, endocardită, abcese, febra tifoida
Producător
Terapia S.A.
Acțiune terapeutică
antibiotic

Ce este Amoxicilină Terapia şi pentru ce se utilizează

Amoxicilina este un antibiotic care conţine o penicilină numită amoxicilină (prezentă sub formă de amoxicilină trihidrat) şi acţionează prin distrugerea bacteriilor care pot determina infecţii. Amoxicilina este utilizată pentru tratarea infecţiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilină:

  • infecţii la nivelul sinusurilor, gâtului, urechilor, cum sunt – otită medie acută, angină, sinuzită;
  • bronşită acută şi acutizări ale bronşitei cronice;
  • pneumopatii acute (pneumonie bacteriană);
  • infecţii ale aparatului urinar – pielonefrită, cistită, uretrită;
  • infecţii ginecologice, inclusiv septicemie puerperală şi avort septic;
  • bacteriuria în timpul sarcinii;
  • infecţii uretrale necomplicate. Amoxicilina se mai poate utiliza în:
  • infecţii abdominale: peritonită, septicemie intra-abdominală;
  • infecţii digestive şi biliare;
  • infecţii ale pielii şi ale ţesuturilor moi;
  • infecţii ale dinţilor şi gingiilor (abcese);
  • prevenirea infecţiilor de la nivelul inimii.

înainte să utilizaţi Amoxicilină Terapia

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amoxicilină, la orice alt antibiotic beta-lactamic (cum sunt peniciline şi cefalosporine) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct 6).
  • dacă aveti febră ganglionară (mononucleoză infecţioasă) sau leucemie limfocitară (risc crescut de erupţii cutanate).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amoxicilină Terapia

înainte să utilizaţi Amoxicilină Terapia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amoxicilină Terapia:

  • dacă aveţi alergii. Dacă aveţi diverse alergii, asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau asistenta medicală au fost informaţi înainte de a vi se administra acest medicament.
  • dacă aveţi diaree. Diareea asociată cu Clostridium dificile a fost raportată la utilizarea aproape a tuturor agentilor antibacterieni, inclusiv amoxicilina.
  • în caz de afecţiuni ale rinichilor: medicul dumneavoastră trebuie să modifice doza. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă controleze rinichii, înainte de a vi se administra acest medicament şi vă poate recomanda analize de sânge în timpul tratamentului.
  • în timpul administrării unor doze mari de amoxicilină, trebuie să se menţină un aport suficient de lichide

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot interacţiona cu Amoxicilină Terapia. Acestea includ:

  • alopurinol (utilizat pentru gută),
  • metotrexatul (un medicament utilizat pentru tratarea cancerului sau afecţiunilor reumatice),
  • contraceptive orale – risc crescut de sarcină sau de modificări ale menstruaţiei,
  • medicamente care împiedică formarea de cheaguri de sânge (cum este warfarina),
  • probenecid (utilizat pentru gută),
  • antibiotice bacteriostatice (de exemplu, cloramfenicol, tetraciclină).

Dacă trebuie să efectuaţi teste de laborator în timpul utilizării Amoxicilină Terapia, informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe asistentă că utilizaţi amoxicilină, deoarece acest medicament poate interfera cu rezultatele unor teste de laborator.

Utilizarea Amoxicilină Terapia împreună cu alimente şi băuturi

Absorbţia Amoxicilină Terapia nu este influenţată de administrarea concomitentă de alimente. Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Datele referitoare la un număr limitat de sarcini expuse nu a indicat niciun efect advers al amoxicilinei asupra sarcinii sau a sănătăţii fătului sau nou-născutului. Ca măsură de precauţie, amoxicilina trebuie utilizată în timpul sarcinii numai dacă medicul decide că beneficiile potenţiale pentru mamă depăşesc riscurile posibile pentru făt.

Acest medicament trece în laptele matern în cantităţi mici, prin urmare în unele cazuri poate fi necesar să întrerupeţi alăptarea.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Amoxicilina nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Amoxicilină Terapia

Amoxicilină Terapia conţine Sunset yellow FCF (E110) p-hidroxibenzoat de metil şi p-hidroxibenzoat de n-propil. Acestea pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Cum să utilizaţi Amoxicilină Terapia

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Amoxicilină Terapia se administrează pe cale orală.

Capsulele se înghit întregi cu un pahar cu apă. Capsulele de amoxicilină se administrează în timpul mesei sau cu o cantitate mică de alimente.

Medicul dumneavoastră vă va spune doza exactă pe care trebuie să o luaţi în fiecare zi.

Doza uzuală pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani este de 750 mg până la 3000 mg amoxicilină zilnic administrată în 2 sau 3 prize egale.

Pentru prevenirea infecţiilor de la nivelul inimii: la adulţi se recomandă administrarea a 3000 mg cu o oră înaintea intervenţiei chirurgicale; pentru copii se recomandă o doză de 50 mg/kg.

Utilizarea la copii

Doza uzuală pentru copiii cu greutatea sub 40 kg este de 40-90 mg/kg şi zi în 2 sau 3 prize egale. La copii cu greutatea mai mare de 40 kg se recomandă doza uzuală de la adult.

Copii cu vârsta sub 6 ani

Amoxicilină Terapia capsule nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 6 ani, datorită formei farmaceutice. Se recomandă utilizarea altor forme farmaceutice adecvate vârstei.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să utilizaţi acest medicament.

Dacă aveţi probleme ale rinichilor

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă scadă doza de Amoxicilina Terapia sau să reducă frecvenţa administrării dozelor.

De asemenea, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande efectuarea de analize de sânge, pentru a se asigura că vi se administrează doza corectă, în special dacă trebuie să luaţi acest medicament mai mult timp.

Dacă utilizaţi mai mult Amoxicilina Terapia decât trebuie

Dacă aţi luat prea mult din acest medicament (supradozaj), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital şi arătaţi-le cutia. Cel mai probabil pot apare următoarele semne ale supradozajului: greaţă, vărsături, diaree, durere abdominală.

Dacă uitaţi să utilizaţi Amoxicilina Terapia

Dacă uitaţi să luaţi o doza de amoxicilină, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Cu toate acestea, dacă se apropie ora pentru doza următoare, nu mai luaţi doza uitată şi aşteptaţi momentul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Amoxicilina Terapia

Continuaţi să luaţi Amoxicilina Terapia până la terminarea tratamentului, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Aveţi nevoie de fiecare doză pentru a ajuta organismul în lupta cu infecţia. Dacă unele bacterii supravieţuiesc, ele pot determina reapariţia infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, nu mai utilizaţi Amoxicilina Terapia şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale

  • reacţie alergică severă (respiraţie şuierătoare apărută brusc, dificultăţi la respiraţie sau ameţeli, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor sau gâtului).
  • diaree gravă, care durează o lungă perioadă de timp sau conţine sânge. Aceasta poate fi un semn al unei inflamaţii grave a intestinului.
  • erupţii severe pe piele însoţite sau nu de mâncărime, cu vezicule şi durere.

De asemenea, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

  • urticarie,
  • creşterea numărului unor celule albe ale sângelui (eozinofilie),
  • erupţii cutanate,
  • greaţă, vărsături, diaree,
  • suprainfecţii determinate de germeni rezistenţi sau ciuperci (cum este candidoza orală sau vaginală);
  • inflamaţia gurii şi a limbii

Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi) pentru:

  • erupţie pe piele, care poate fi veziculară şi care poate arăta ca nişte mici ţinte (pete închise la culoare în centru înconjurate de o zonă mai palidă, cu un inel închis la culoare în jurul marginii-eritem polimorf)
  • o afecţiune inflamatorie a pielii cu eritem si descuamare.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi) pentru:

  • creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice
  • număr mai mic de celule roşii şi de celule albe din sânge
  • număr mic de celule implicate în procesul de coagulare a sângelui
  • inflamaţia rinichilor (nefrită interstiţială), apariţia de cristale în urină, care pot fi văzute ca urină tulbure, sau dificultate sau disconfort la urinare. Asiguraţi-vă că beţi multe lichide pentru a reduce posibilitatea de acestor simptome.
  • diaree gravă, care durează o lungă perioadă de timp sau conţine sânge. Aceasta poate fi un semn al unei inflamaţii grave a intestinului.

Administrarea de doze mari de p-lactamine, în special la pacienţii cu insuficienţă renală, poate determina tulburări nervos-centrale (tulburări ale stării de conştienţă, mişcări anormale, crize convulsive).

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea pot fi şi reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Amoxicilină Terapia

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Amoxicilina Terapia după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Amoxicilina Terapia

  • Substanţa activă este amoxicilină trihidrat. O capsulă conţine 250 mg amoxicilină sub formă de amoxicilină trihidrat.
  • Celelalte componente sunt: lauril sulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal, croscarmeloză sodică, celuloză microcristalină, stearat de magneziu, Sunset Yellow (E 110), Quinolin Yellow (E 104), dioxid de titan (E 171), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de n-propil, gelatină, Shellac, cărbune activat.

Cum arată Amoxicilina Terapia şi conţinutul ambalajului

Capsule

Cutie cu 2 blistere din PVC-PVdC/Al a câte 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, România

Acest prospect a fost revizuit în Octombrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă