Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

AMOXICILINĂ, pulbere pentru suspensie orală, 125 mg/5 ml

Companie: S.C. Lek PharmaTech S.R.L.
Cuprins
Compoziţie
Grupa farmacoterapeutică
Atenţionări speciale
Doze şi mod de administrare
Reacţii adverse
Informatii suplimentare
sus

Compoziţie

5 ml (o linguriţă) suspensie orală conţin amoxicilină 125 mg sub formă de amoxicilină trihidrat şi excipienţi: aromă de fragi, dioxid de siliciu coloidal, gumă Xantan, benzoat de sodiu, zahăr.

sus

Grupa farmacoterapeutică

Antibiotice beta-lactamice, peniciline cu spectru extins.

Indicaţii terapeutice

  • Tratamentul infecţiilor produse de microorganisme sensibile la amoxicilină, cu următoarele localizări: bronşită acută, bronşită cronică acutizată, pneumopatii acute (pneumonie bacteriană), infecţii ORL (otită medie acută, angină, sinuzită), infecţii stomatologice, infecţii digestive şi biliare, infecţii genito- urinare, inclusiv gonoree, boala Lyme.
  • Profilaxia endocarditei bacteriene.
  • Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori în cadrul bolii ulceroase, în asociere cu metronidazol şi un antisecretor gastric.

Contraindicaţii

  • Hipersensibilitate la peniciline sau la oricare dintre componenţii produsului.
  • Mononucleoză infecţioasă.

Precauţii

Apariţia oricăror manifestări alergice impune întreruperea tratamentului şi instituirea tratamentului specific. Se recomandă prudenţă la pacienţii cu teren atopic. Pacienţii alergici la peniciline pot prezenta reactivitate imunologică încrucişată pentru cefalosporine.

În timpul tratamentului îndelungat există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice cu germeni rezistenţi.

Dacă în timpul tratamentului apare diaree severă şi persistentă, trebuie suspectată colita pseudomembranoasă. În acest caz, administrarea antibioticului trebuie oprită şi se instituie tratamentul specific; administrarea medicamentelor antiperistaltice este contraindicată.

Interacţiuni

Deoarece penicilinele au acţiune bactericidă, nu trebuie asociate cu antibiotice bacteriostatice.

Nu se recomandă administrarea concomitentă cu alopurinol (creşte riscul erupţiilor cutanate).

Amoxicilina poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale care conţin estrogeni. Administrarea concomitentă de probenecid determină concentraţii plasmatice de antibiotic crescute şi menţinute timp mai lung, prin reducerea eliminarii renale.

La doze mari, amoxicilina poate modifica rezultatele dozării glucozei în plasmă şi urină, precum şi a proteinelor plasmatice totale, în cazul utilizării metodelor colorimetrice. Metodele enzimatice de dozare a glucozei nu sunt influenţate.

sus

Atenţionări speciale

Infecţiile severe (meningite, septicemii, artrite, pericardite) necesită tratament parenteral. La bolnavii cu insuficienţă renală, doza se adaptează în funcţie de clearance-ul creatininei (vezi Doze şi mod de administrare); la aceşti pacienţi se recomandă supravegherea funcţiei renale pe durata tratamentului.

La pacienţii cu infecţii biliare (colecistită, colangită) antibioterapia trebuie completată cu tratament specific, cu excepţia formelor uşoare, fără colestază majoră; la aceşti pacienţi trebuie supravegheată funcţia hepatică, mai ales în condiţiile tratamentului prelungit şi/sau cu doze mari. Conţine 1,44 g zahăr/5 ml suspensie orală.

Sarcina şi alăptarea

Amoxicilina traversează bariera placentară. În studiile efectuate la animale, amoxicilina nu a dovedit efecte teratogene. În clinică nu au fost observate efecte malformative sau fetotoxice în cazul administrării amoxicilinei în perioada sarcinii. În concluzie, amoxicilina se poate administra în timpul sarcinii numai după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.

Amoxicilina se excretă în lapte în cantităţi mici şi doza ingerată de sugar este mult mai mică decât doza terapeutică; de aceea, se consideră că administrarea produsului nu trebuie întreruptă în timpul alăptării. Totuşi, dacă apar diaree, candidoză sau erupţii cutanate la sugar, se vor lua în considerare fie întreruperea alăptării, fie întreruperea tratamentului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Amoxicilina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

sus

Doze şi mod de administrare

Copii cu funcţie renală normală:

  • copii cu vârsta sub 30 luni: doza uzuală este de 50-100 mg/kg şi zi, fracţionată în 3 prize (la 8 ore);
  • copii cu vârsta peste 30 luni: doza uzuală este de 25-50 mg/kg şi zi, fracţionată în 3 prize (la 8 ore), fară a depăşi 3 g amoxicilină pe zi.

Insuficienţă renală

Doza se ajustează în funcţie de clearance-ul creatininei.

Clearance-ul creatininei

Doza

Intervalul dintre doze

> 30 ml/min

doza uzuală

normal

10-30 ml/min

/ din doza uzuală

12 ore

< 10 ml/min

/ din doza uzuală

24 ore

 

La pacienţii dializaţi se administrează / din doza uzuală, după fiecare şedinţă de dializă.

 

Se adaugă în flacon apă proaspăt fiartă şi răcită până la semnul marcat, pentru a obţine 60 ml suspensie. Se agită pentru omogenizare 1-2 minute. Se completează din nou până la semn. Se agită flaconul înaintea fiecărei administrări.

Supradozaj

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj. În caz de supradozaj, amoxicilina poate fi eliminată prin hemodializă.

sus

Reacţii adverse

Manifestări alergice: urticarie, eozinofilie, edem Quincke, tulburări respiratorii; excepţional şoc anafilactic.

Manifestări cutanate: erupţii maculopapuloase de natură alergică sau nonalergică, rar dermatită exfoliativă şi eritem polimorf.

Tulburări digestive: greaţă, vărsături, diaree, candidoză, glosită, stomatită. Foarte rar au fost semnalate creşterea concentraţiei plasmatice a transaminazelor, tulburări hematologice reversibile (anemie, leucopenie, trombocitopenie), nefrită interstiţială acută, colită pseudomembranoasă.

Administrarea de doze mari de P-lactamine, în special la pacienţii cu insuficienţă renală, poate determina tulburări nervos-centrale (tulburări ale stării de conştienţă, mişcări anormale, crize convulsive).

sus

Informatii suplimentare

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Suspensia reconstituită poate fi păstrată maxim 7 zile la temperaturi sub 25°C sau maxim 10 zile la temperaturi între 2-8°C.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticlă brună conţinând 20 g pulbere pentru 60 ml suspensie orală şi o linguriţă dozatoare.

Producător

S.C. Lek PharmaTech S.R.L., Târgu-Mureş, România

Detinătorul Autorizatiei de punere de piată

S.C. Lek PharmaTech S.R.L.

Str. Livezeni nr. 4, Târgu-Mureş, România

Data ultimei verificări a prospectului Iunie, 2005

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
Au făcut anunțul! Stare de urgență până pe 15 iulie! Au făcut anunțul! Stare de urgență până...
Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut...
Revine starea de urgență în România?...
Go4it.ro
Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză, dar femeia avea o problemă personală! Momentul incredibil, filmat Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză,...
Bill Gates este călător în timp? Iată...
Şi-a dus mireasa la hotel în noaptea nunții....
ProMotor.ro
Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut de 99% dintre șoferi. Ce înseamnă, de fapt? Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut...
Nici nu au curajul să se apropie de mașină!...
A mințit că are prieten ca să scape de...
Descopera.ro
Chipul ȘOCANT al unui om din Epoca de Piatră! Veriga LIPSĂ a fost descoperită. DOVEZILE sunt cât se poate de CLARE Chipul ȘOCANT al unui om din Epoca de Piatră!...
BESTIA din Siberia sau VÂRCOLACUL, cel...
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
ULTIMA ORĂ
Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză, dar femeia avea o problemă personală! Momentul incredibil, filmat

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .