Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Alfacalcidol Sandoz, capsule moi, 0,25 μg, 0,5 μg

Companie: S.C. Sandoz S.R.L.România
Cuprins
Ce este Alfacalcidol Sandoz şi pentru ce se utilizează
Înainte să luaţi Alfacalcidol Sandoz
Cum să luaţi Alfacalcidol Sandoz
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează Alfacalcidol Sandoz
Informaţii suplimentare
sus

Ce este Alfacalcidol Sandoz şi pentru ce se utilizează

Alfacalcidol Sandoz aparţine unui grup de medicamente numite analogi de vitamina D. Este un fel de vitamină D. Vitamina D controlează concentraţiile a două substanţe din corpul dumneavoastră. Aceste substanţe se numesc calciu şi fosfat. Corpul dumneavoastră are nevoie de aceste două substanţe pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.

Alfacalcidol Sandoz acţionează prin creşterea cantităţii de vitamină D din corpul dumneavoastră. Acest fapt înseamnă că vor creşte, de asemenea, şi concentraţiile calciului şi fosfatului din corpul dumneavoastră.

Alfacalcidol Sandoz este utilizat pentru tratamentul unor boli în care este nevoie de modificarea cantităţii de calciu din corpul dumneavoastră. Acesta este utilizat pentru tratamentul:

 • modificărilor de la nivelul oaselor determinate de insuficienţa renală (osteodistrofie)
 • modificărilor de la nivelul glandelor paratiroide. Acestea sunt nişte glande mici care se găsesc la nivelul gâtului dumneavoastră. Ele produc o substanţă numită hormon paratiroidian. Acesta modifică cantitatea de calciu din corpul dumneavostră. Aceste glande pot produce o cantitate prea mică de calciu în sângele dumneavoastră (hipoparatiroidie)
 • deformărilor şi subţierii oaselor din cauza unei cantităţi insuficiente de calciu (rahitism sau osteomalacie)
sus

Înainte să luaţi Alfacalcidol Sandoz

Nu luaţi Alfacalcidol Sandoz

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alfacalcidol sau la oricare dintre celelalte componente ale Alfacalcidol Sandoz. Puteţi găsi o listă a componentelor la pct. 6 din prospect.
 • Dacă ştiţi că aveţi o boală numită hipercalcemie. Aceasta înseamnă că aveţi concentraţia calciului din sânge mare

Dacă nu sunteţi sigur că oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Alfacalcidol Sandoz.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Alfacalcidol Sandoz

Înainte de a lua Alfacalcidol Sandoz spuneţi medicului dumneavoastră

 • dacă luaţi un alt fel de medicament numit glicozid cardiac, cum este digoxina. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata probleme ale inimii.
 • dacă aveţi probleme ale rinichilor. Aceasta se referă şi la pietrele renale.

Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sângele dumneavoastră în cazul în care utilizaţi acest medicament. Vă rugăm să citiţi pct.4 din acest prospect pentru a putea detecta orice semn care poate să vă apară în aceste situaţii. Poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să modifice doza.

Pe parcursul tratamentului cu Alfacalcidol Sandoz medicul dumneavoastră vă va efectua periodic teste ale sângelui pentru a determina concentraţia plasmatică a calciului şi a fosfatului pe parcursul tratamentului.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie alt medicament numit agent de legare a fosfatului care trebuie luat la fel ca şi Alfacalcidol Sandoz. Acesta va menţine cantitatea corectă de fosfat în sângele dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

 • anticonvulsivante: pentru epilepsie sau convulsii. Puteţi avea nevoie de o doză mai mare de Alfacalcidol Sandoz
 • barbiturice: pentru epilepsie. Puteţi avea nevoie de o doză mai mare de Alfacalcidol Sandoz
 • glicozide cardiace, cum este digoxina: pentru probleme ale inimii. Puteţi avea prea mult calciu în sânge. Aceasta poate determina un ritm anormal al inimii.
 • colestiramină: pentru scăderea concentraţiei de colesterol sau pentru a trata diferite forme de diaree sau mâncărime. Este posibil ca medicamentul Alfacalcidol Sandoz să nu ajungă în sângele dumneavoastră, ca de obicei
 • diuretice tiazidice, numite de obicei medicamente care elimină apa: pentru a creşte cantitatea de apă (urină) produsă de corpul dumneavoastră. Puteţi avea prea mult calciu în sânge
 • medicamente care conţin magneziu împotriva acidităţii gastrice (numite antiacide) şi laxative care conţin magneziu: Puteţi avea prea mult magneziu în sânge.
 • calciu sau preparate care conţin calciu. Puteţi avea prea mult calciu în sânge.
 • orice alte preparate care conţin vitamina D sau analogii săi. Efectele acestora pot fi cumulative şi puteţi avea prea mult calciu în sânge.

Utilizarea Alfacalcidol Sandoz cu alimente şi băuturi

Puteţi utiliza comprimatele cu sau fără mâncare.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua Alfacalcidol Sandoz:

 • dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă
 • dacă alăptaţi

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timp ce utilizaţi acest medicament. Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In mod obişnuit medicamentul dumneavoastră poate avea un efect redus asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Verificaţi cu medicul dumneavoastră dacă prezentaţi orice efect advers care vă poate împiedica să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Alfacalcidol Sandoz

Acest medicament conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Alfacalcidol Sandoz 0,5 μg capsule moi conţine de roşu Allura AC. Acesta se foloseşte pentru producerea capsulelor şi poate determina reacţii alergice. Vă rugăm să citiţi pct 4 din acest prospect pentru a vă da seama dacă vă apar semne care să indice asemenea reacţii alergice.

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat referitor la oricare dintre componentele acestui medicament.

sus

Cum să luaţi Alfacalcidol Sandoz

Utilizaţi întotdeauna Alfacalcidol Sandoz exact cum aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

Cum să scoateţi capsula din blister

Apăsaţi pe partea strălucitoare a blisterului. Capsula va ieşi prin partea printată a foliei.

Cât Alfacalcidol Sandoz să luaţi

Medicul dumneavoastră vă va spune câte capsule să luaţi, dumneavostră sau copilul dumneavostră.

Iniţial veţi avea două examinări săptămânale ale sângelui pentru a verifica concentraţiile anumitor substanţe. Aceste teste verifică concentraţia calciului, a unei enzime numită fosfatază alcalină sau a hormonului paratiroidian. Astfel medicul poate determina doza necesară pentru dumneavostră. Când veţi primi doza corectă pentru dumneavoastră nu va mai fi nevoie de efectuarea atât de frecventă a acestor teste sanguine.

Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi mai multe sau mai puţine capsule în funcţie de rezultatele obţinute. Puteţi prezenta prea mult calciu sau fosfat în sânge când vi se administrează acest medicament. Vă rugăm să citiţi pct.4.din acest prospect pentru a identifica orice semne care pot apare în această situaţie. Medicul dumneavoastră vă va recomanda să nu mai utilizaţi acest medicament. Va trebui să faceţi câteva teste de sânge. Când testele dumneavoastră de sânge se normalizează puteţi reîncepe tratamentul cu acest medicament. Este important să utilizaţi numai jumătate din doza administrată anterior.

Adulţi

Doza uzuală iniţială este de 1 microgram zilnic. Majoritatea pacienţilor răspund la doze cuprinse între 1 şi 3 micrograme pe zi.

Majoritatea pacienţilor utilizează între 0,25 şi 1 microgram zilnic, din momentul în care testele de sânge arată că medicamentul funcţionează.

Dacă prezentaţi concentraţii scăzute ale calciului în sânge, medicul dumneavoastră vă poate prescrie între 3 şi 5 micrograme zilnic. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt medicament numit supliment de calciu, pe care să îl luaţi la fel ca şi Alfacalcidol Sandoz. Acesta vă va ajuta să menţineţi cantitatea de calciu din sânge în limite normale.

Copii şi adolescenţi

Doza depinde de greutatea copilului (numită greutate corporală).

 • Copii cu greutatea mai mică de 20 kg

Doza iniţială uzuală este de 0,05 micrograme/kg greutate corporală, zilnic.

 • Copii şi adolescenţi cu greutatea mai mare de 20 kg Doza iniţială uzuală este de 1 microgram/kg, zilnic.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Alfacalcidol Sandoz

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Puteţi avea nevoie să întrerupeţi administrarea acestui medicament.

Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sânge. Vă rugăm să citiţi pct 4 din prospect pentru a identifica orice semn care vă poate apare.

Dacă uitaţi să luaţi Alfacalcidol Sandoz

Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, luaţi doza imediat ce vă amintiţi. Reveniţi apoi la următoarea doză la timpul potrivit.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Alfacalcidol Sandoz poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse importante la care trebuie să fiţi atent

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome.

Puteţi avea o reacţie alergică dacă

 • Respiraţi cu dificultate
 • Vi se umflă faţa sau gâtul
 • Prezentaţi o erupţie tranzitorie severă la nivelul pielii

Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele semne care se pot datora unei cantităţi prea mari de calciu sau fosfat la nivelul sângelui

 • Trebuie să urinaţi mai frecvent
 • Vă este sete
 • Aveţi gură uscată sau gust metalic
 • Vă simţiţi slăbit sau aveţi dureri în muşchi sau oase
 • Vă simţiţi rău sau sunteţi constipat

Alte reacţii adverse posibile

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

Probleme la nivelul pielii

 • Erupţie tranzitorie la nivelul pielii
 • Urticarie
 • Mâncărime

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

Probleme la nivelul rinichilor

 • Urinare mai rară
 • Umflare a oricărei părţi din corpul dumneavostră
 • Febră cu durere

Acestea sunt semne care pot fi probleme apărute la nivelul rinichilor dumneavoastră. Se pot forma pietre la nivelul rinichilor. Pietrele renale pot determina un o durere ascuţită într-o parte a spatelui dumneavoastră.

Reacţiile adverse posibile descrise la acest capitol pot afecta probabil aproximativ 1 din 10000 de utilizatori. Majoritatea pacienţilor pot prezenta probleme la nivelul pielii sau prea mult calciu în sânge.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Cum se păstrează Alfacalcidol Sandoz

 • A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine Alfacalcidol Sandoz

Substanţa activă este alfacalcidol.

 • Alfacalcidol Sandoz 0,25 Mg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,25 Mg.
 • Alfacalcidol Sandoz 0,5 Mg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,5 Mg.
 • Celelalte componente sunt:

Alfacalcidol Sandoz 0,25 Mg capsule moi: trigliceride cu lanţ mediu, butilhidroxianisol (E 320), butilhidroxitoluen (E 321), gelatină, sorbitol, lichid (necristalizant), glicerol, dioxid de titan (E 171) Alfacalcidol Sandoz 0,5 Mg capsule moi: trigliceride cu lanţ mediu, butilhidroxianisol (E 320), butilhidroxitoluen (E 321), gelatină, sorbitol, lichid (necristalizant), glicerol, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), roşu Allura AC (E 129), albastru strălucitor

Cum arată Alfacalcidol Sandoz şi conţinutul ambalajul

 • Alfacalcidol Sandoz 0,25 Mg capsule moi: capsule moi ovale, opace, de culoare albă, din gelatină.
 • Alfacalcidol Sandoz 0,5 Mg capsule moi: capsule moi ovale, opace, de culoare roşie, din gelatină

Alfacalcidol Sandoz este disponibil în blistere a câte 20, 30, 50, 60, 90 sau 100 capsule. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Sandoz S.R.L. Str. Livezeni, nr.7A, 540472 Târgu Mureş, România

Fabricant

SALUTAS Pharma GmbH Otto-von-Guericke-Allee 1 D-39179 Barleben Germania

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Capricorn Capricorn 21 decembrie - 19 ianuarie

Luna ianuarie este favorabilă rezolvării problemelor financiare, însă este recomandat să evitaţi speculaţiile de orice fel. Aveţi în faţă o zi favorabilă tratativelor şi încheierii unor...citește mai departe

×

Zf.ro
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de lux şi o cafea normală Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de...
Cel mai mare pericol de care trebuie să...
Breaking. RĂZBOIUL care a început în...
BusinessMagazin.ro
Ce PEDEAPSĂ a primit soţul fiicei lui Vladimir Putin pentru ca a înşelat-o Ce PEDEAPSĂ a primit soţul fiicei lui...
Cum este să zbori în cel mai lung zbor...
Era una dintre cele mai cunoscute femei...
Mediafax.ro
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că ar fi bătut o tânără. Scandalul ar fi plecat de la o pereche de pantofi şi un costum de baie Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Caz şocant în Iaşi. Un bărbat a murit...
Gandul.info
Noul indicator care i-a indus în eroare pe şoferi. Mulţi dintre ei au încălcat legea fără să ştie Noul indicator care i-a indus în eroare...
Carte de identitate de la 12 ani, imagine...
Verificări la „Bagdasar Arseni”: Nereguli...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Go4it.ro
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber Speranţe pentru taximetrişti! Încă o...
Cât costă NETFLIX în România faţă...
Nominalizările la Premiile Oscar: care...
ProMotor.ro
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm! Supărat că nu l-a lăsat să depășească,...
Mazda CX-30 are primul motor DIESEL care...
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame...
Descopera.ro
S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie. Când le-au văzut bărbaţii au luat o decizie nebună: ''PRIVELIŞTEA era mult prea bună''. Nebunia s-a tranformat într-o adevărată ORGIE S-au DEZBRĂCAT şi s-au luat la bătaie....
Regele care a ÎNGROZIT o ţară întreagă...
VIBRATORUL cu albine al Cleopatrei şi prostituţia...
ULTIMA ORĂ
Momentul în care avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă. Detaliile care indică autenticitatea înregistrării video

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.