Adozid MR, comprimate cu eliberare prelungită, 30 mg

Substanță activa
Gliclazidă
Clasa ATC
A10BB
Format
comprimate
Afecțiuni
diabet zaharat
Producător
LABORMED PHARMA S.A. România
Acțiune terapeutică
antidiabetic

Ce este Adozid MR şi pentru ce se utilizează

Acest medicament conţine substanţa activă gliclazidă.

Adozid MR este un medicament care scade concentraţia de zahăr din sânge (medicament antidiabetic administrat oral).

Adozid MR este utilizat în anumite forme de diabet zaharat (diabet zaharat tip 2) la adulţi, atunci când dieta, exerciţiul fizic şi scăderea ponderală singure nu au avut un efect adecvat.

Înainte să luaţi Adozid MR

Nu luaţi Adozid MR
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gliclazidă, la alte sulfoniluree, la sulfonamide sau la oricare dintre celelalte componente ale Adozid MR
– dacă aveţi diabet zaharat insulino-dependent (tip 1)
– dacă aveţi corpi cetonici şi zahăr în urină (aceasta înseamnă că aveţi cetoacidoză), pre-comă sau comă diabetică
– dacă aveţi o boală renală sau hepatică severă
– dacă luaţi medicamente pentru tratamentul infecţiilor fungice (miconazol)
– dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi
Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, spuneţi-i medicului dumneavoastră, sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Adozid MR
Acest medicament trebuie utilizat doar dacă este posibil să aveţi mese regulate (incluzând micul dejun). Este important să aveţi un aport regulat de carbohidraţi deoarece în cazul întârzierii sau omiterii unei mese sau în cazul consumului unei cantităţi inadecvate de alimente sau consumului de alimente cu puţini carbohidraţi există un risc crescut de concentraţie mică a zahărului în sânge (hipoglicemie).

În timpul tratamentului cu Adozid MR este necesară monitorizarea regulată a concentraţiei zahărului din sânge (şi dacă este posibil, din urină). De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate efectua teste de sânge pentru a vă monitoriza hemoglobina glicozilată (HbA1c).

Trebuie să urmaţi schema de tratament recomandată de medicul dumneavostră pentru a obţine concentraţia optimă recomandată de zahăr în sânge. Acest lucru înseamnă să luaţi regulat comprimatele de Adozid MR şi să urmaţi recomandările cu privire la dietă şi excerciţii fizice.
În primele săptămâni de tratament poate creşte riscul de a avea concentraţii mici ale zahărului în sânge (hipoglicemie). Ca urmare, este esenţial să fiţi supravegheat cu atenţie de medicul dumneavoastră.

Hipoglicemia poate să apară:
– dacă aveţi mese neregulate sau chiar omiteţi unele dintre mese
– dacă ţineţi post
– dacă sunteţi malnutrit
– dacă vă modificaţi dieta
– dacă creşteţi nivelul activităţii fizice, fără a creşte corespunzător aportul de carbohidraţi
– dacă consumaţi alcool, mai ales în asociere cu omiterea meselor
– dacă luaţi în acelaşi timp alte medicamente sau preparate medicinale naturiste
– dacă luaţi doze mari de gliclazidă
– dacă aveţi o boală endocrină (tulburări funcţionale ale glandei tiroide, ale glandei hipofize sau ale glandei suprarenale)
– dacă funcţia renală sau hepatică sunt afectate sever.

Dacă aveţi o concentraţie mică a zahărului în sânge puteţi prezenta următoarele simptome: durere de cap, foame, paloare, slăbiciune, epuizare, greaţă, vărsături, oboseală, somnolenţă, tulburări ale somnului, nelinişte, agresivitate, tulburări de concentrare, scăderea stării de vigilenţă şi a timpului de reacţie, depresie, confuzie, tulburări de vedere sau de vorbire, tremurături, tulburări senzoriale, ameţeli şi senzaţie de neputinţă. De asemenea, pot să apară următoarele semne şi simptome: transpiraţii, piele umedă, anxietate, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, tensiune arterială mare şi durere bruscă şi puternică în piept, cu iradiere în zonele învecinate (angină pectorală).
În cazul în care concentraţia zahărului din sângele dumneavoastră continuă să scadă puteţi să aveţi confuzie marcată (delir), convulsii, pierdere a controlului, respiraţie superficială şi bătăi rare ale inimii, pierderea conştienţei care pot determina, posibil, comă. Tabloul clinic al hipoglicemiei severe poate semăna cu cel al unui accident vascular cerebral.

În majoritatea cazurilor, simptomele determinate de concentraţia mică a zahărului în sânge dispar foarte repede atunci când consumaţi anumite forme de glucide, de exemplu cuburi de zahăr, sucuri dulci, ceai îndulcit. Ca urmare, trebuie să aveţi întotdeauna la dumneavoastră glucide sub diferite forme (cuburi de zahăr). Reţineţi faptul că îndulcitorii nu sunt eficace. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau să vă prezentaţi la cel mai apropiat spital, dacă faptul că aţi consumat zahăr nu v-a ajutat sau dacă simptomele reapar.

Este posibil ca simptomele determinate de concentraţia mică a zahărului în sânge să nu apară, să apară prea încet sau să nu vă daţi seama la timp că nivelul glicemiei a scăzut.
Acest lucru se poate întâmpla dacă sunteţi un pacient vârstnic care utilizează anumite medicamente (de exemplu acelea care acţionează la nivelul sistemului nervos central şi beta-blocantele). De asemenea, acest lucru se poate întâmpla când aveţi anumite tulburări ale glandelor endocrine (de exemplu anumite tulburări ale funcţiei tiroidei sau hipofizei şi insuficienţă suprarenaliană).
Dacă vă aflaţi într-o situaţie stresantă (de exemplu accidente, intervenţii chirurgicale, infecţii cu febră etc.) este posibil ca medicul să vă treacă temporar la terapia cu insulină.

Simptomele determinate de concentraţia mare a zahărului în sânge (hiperglicemie) pot include sete, urinare frecventă, gură uscată, piele uscată şi mâncărimi, infecţii la nivelul pielii şi performanţă scăzută.

Hiperglicemia se datorează controlului inadecvat al concentraţiei zahărului în sânge, datorită complianţei scăzute la tratament sau situaţiilor de stres, cum sunt infecţiile. Trebuie să-l anunţaţi pe medicul dumneavoastră dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie.
Adozid MR nu trebuie utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă aveţi antecedente familiale sau ştiţi că aveţi deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază (G6PD) (o anomalie a celulelor roşii din sânge), se poate produce scăderea valorii hemoglobinei şi distrugerea celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Eficacitatea şi siguranţa Adozid MR pot fi influenţate dacă este utilizat în acelaşi timp cu anumite medicamente. De asemenea, efectul altor medicamente poate fi influenţat dacă sunt luate în acelaşi timp cu Adozid MR.

Efectul lui Adozid MR de scădere a concentraţiei zahărului din sânge poate fi accentuat şi pot să apară semnele determinate de concentraţia mică a zahărului în sânge în cazul administrării concomitente cu unul dintre următoarele medicamente:
– alte medicamente utilizate pentru tratamentul concentraţiei mari a zahărului în sânge (antidiabetice orale) sau insulină
– medicamente antibacteriene (de exemplu sulfonamide)
– medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari sau insuficienţei cardiace (beta blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cum sunt captoprilul sau enalaprilul),
– medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiilor fungice (miconazol, fluconazol)
– medicamente utilizate pentru tratamentul indigestiei şi ulcerului gastric sau duodenal (antagonişti ai receptorilor H2, cum este ranitidina)
– medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei (inhibitori ai monoaminoxidazei)
– medicamente împotriva durerii sau antireumatice (ibuprofen, fenilbutazonă)
– medicamente care conţin alcool.

Efectul lui Adozid MR de scădere a concentraţiei zahărului din sânge poate fi scăzut şi se pot atinge concentraţii mari ale zahărului în sânge atunci când unul dintre următoarele medicamente este administrat concomitent :
– medicamente utilizate pentru tratamentul afecţiunilor sistemului nervos central (clorpromazină)
– medicamente care inhibă inflamaţia (corticosteroizi)
– medicamente utilizate pentru tratamentul astmului bronşic (salbutamol, atunci când este administrat injectabil)
– medicamente utilizate în timpul travaliului (ritodrină şi terbutalină administrate injectabil)
– medicamente utilizate pentru tratamentul afecţiunilor sânilor, dismenoreei şi endometriozei (danazol).

Adozid MR poate accentua efectul anticoagulant al warfarinei (un medicament care inhibă coagularea sângelui) în timpul tratamentului concomitent.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice alt medicament. Dacă sunteţi internat în spital spuneţi personalului medical că luaţi ADOZID MR.

Utilizarea Adozid MR cu alimente şi băuturi
Adozid MR poate fi luat cu alimente şi cu băuturi care nu conţin alcool etilic.
Evitaţi consumul de alcool, deoarece acesta poate dezechilibra controlul diabetului zaharat într-un mod imprevizibil, putând determina chiar comă.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu trebuie să luaţi Adozid MR dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau aţi rămas gravidă în timpul tratamentului cu gliclazidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastră de concentrare sau de reacţie poate fi afectată în cazul în care concentraţia de zahăr în sânge este prea mică (hipoglicemie) sau prea mare (hiperglicemie) sau dacă prezentaţi tulburări de vedere determinate de acest tip de situaţii. Ţineţi minte că puteţi să vă puneţi în pericol pe dumneavoastră şi pe ceilalţi (de exemplu atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje). Vă rugăm să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce în cazul în care:
– aveţi episoade frecvente de hipoglicemie
– aveţi puţine simptome sau nu aveţi deloc simptome determinate de hipoglicemie.

Cum să luaţi Adozid MR

Luaţi întotdeauna Adozid MR exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavostră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza de Adozid MR este stabilită de medic, în funcţie de concentraţia de zahăr în sânge şi, posibil, în urină. Modificarea factorilor externi (de exemplu scăderea greutăţii, modificarea stilului de viaţă, stresul) sau îmbunătăţirea controlului glicemiei pot necesita modificarea dozelor de gliclazidă.
Doza iniţială recomandată este de un comprimat o dată pe zi. Doza uzuală poate varia de la un comprimat până la maxim patru comprimate administrate o dată pe zi, în funcţie de răspunsul la tratament.
Dacă glicemia nu este controlată adecvat, medicul dumneavoastră poate creşte doza în etape succesive, de obicei la intervale de cel puţin o lună.
Adozid MR poate fi utilizat pentru a înlocui alte medicamente antidiabetice orale, exact cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă este iniţiată terapia asociată cu Adozid MR şi metformină, un inhibitor de alfa glucozidază sau insulină, medicul dumneavoastră vă va stabili dozele potrivite pentru fiecare medicament în parte.
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului în cazul în care aveţi impresia că Adozid MR acţionează prea puternic sau prea slab.

Vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)
Se vor folosi aceleaşi doze ca cele folosite la adulţi.

Copii şi adolescenţi
Adozid MR nu trebuie utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Pacienţi cu insuficienţă renală
La pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată. se pot administra aceleaşi doze ca la pacienţii cu funcţie renală normală, dar este necesar ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze atent funcţia renală.

Înghiţiţi comprimatele de Adozid MR întregi, fără a le mesteca sau sfărâma, cu un pahar cu apă, în timp ce luaţi micul dejun, de preferat la aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să nu omiteţi nicio masă în timpul tratamentului cu Adozid MR.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Adozid MR
Dacă aţi luat o doză mai mare de Adozid MR sau aţi luat o doză în plus, există pericolul aparţiei concentraţiilor mici ale zahărului în sânge (pentru semnele de hipoglicemie vezi pct. 2) şi, ca urmare, trebuie să consumaţi imediat o cantitate suficientă de zahăr (de exemplu baton de glucoză, cuburi de zahăr, sucuri dulci, ceai îndulcit) şi să anunţaţi imediat medicul. Aceleaşi măsuri trebuie luate şi dacă altcineva, de exemplu un copil, a luat medicamentul accidental. Persoanelor care şi-au pierdut starea de conştienţă nu trebuie să li se administreze alimente sau băuturi.
Deoarece starea de hipoglicemie poate dura un anumit timp, este foarte important ca pacientul să fie supravegheat cu atenţie, până când nu mai este în pericol. De asemenea, ca măsură de precauţie, poate fi necesară internarea în spital. Cazurile severe de hipoglicemie însoţite de pierderea conştienţei şi de afectare neurologică severă sunt situaţii de urgenţă medicală, care necesită tratament medical imediat şi spitalizare. Trebuie să vă asiguraţi că există întotdeauna în jurul dumneavoastră o persoană informată, care să anunţe medicul în caz de urgenţă.

Dacă uitaţi să luaţi Adozid MR
Dacă uitaţi să luaţi într-o zi comprimatul (comprimatele), continuaţi să luaţi comprimatul (comprimatele) ca de obicei, în ziua următoare. Nu trebuie să creşteţi doza următoare.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Dacă încetaţi să luaţi Adozid MR
Dacă întrerupeţi sau opriţi tratamentul trebuie să ştiţi că valorile concentraţiilor de zahăr din sângele dumneavoastră vor creşte. Dacă este necesară orice modificare, este obligatoriu să vă adresaţi în prealabil medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Adozid MR poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Clasificarea reacţiilor adverse se face în funcţie de frecvenţa acestora.

Frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi trataţi):

  • Hipoglicemie (concentraţie mică a zahărului în sânge). Simptomele includ transpiraţii, paloare, senzaţie de foame, bătăi neregulate sau rapide ale inimii şi pierderea conştienţei şi alte simptome (vezi pct. 2 Înainte să luaţi Adozid MR). Simptomele pot fi ameliorate prin consumul de glucoză sau băuturi dulci, urmate de o masă consistentă. Dacă pacientul nu răspunde la administrarea de zahăr sau îşi pierde conştienţa trebuie anunţat imediat cel mai apropiat departament de urgenţă. Nu hrăniţi niciodată o persoană inconştientă!

Mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi trataţi):

  • Dureri abdominale
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Indigestie
  • Diaree
  • Constipaţie

Aceste reacţii sunt diminuate dacă Adozid MR se administrează în timpul mesei, aşa cum este recomandat.

Rare (apar la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 de pacienţi trataţi):

  • Scăderea numărului de celule din sânge, incluzând anemie.
  • Modificări ale numărului celulelor din sânge (care pot determina paloare, sângerare prelungită, vânătăi, dureri în gât şi febră) – în d normal dispar la întreruperea tratamentului.
  • Reacţii la nivelul pielii, cum ar fi înroşire, mâncărimi şi urticarie (erupţie trecătoare pe piele). De asemenea, pot să apară reacţii severe la nivelul pielii.
  • Valori anormale ale testelor care investighează funcţia ficatului, afectarea ficatului (care pot determina îngălbenirea pielii şi a albului ochilor).
  • Vederea vă poate fi afectată pentru o perioadă scurtă de timp, mai ales la începutul tratamentului. Acest efect se datorează modificării concentraţiei zahărului din sânge.

În general, aceste efecte dispar la întreruperea administrării medicamentului.

Foarte rar (apar la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi, inclusiv cazurile izolate), pentru alte sulfoniluree, au fost descrise modificări severe ale numărului de celule din sânge şi reacţii inflamatorii alergice la nivelul pereţilor vaselor de sânge. Rareori, în cazul tratamentului cu alte sulfoniluree, au fost observate semne şi simptome de insuficienţă hepatică (de exemplu icter). Aceste semne şi simptome au dispărut, în majoritatea cazurilor, la întreruperea administrării sulfonilureelor, dar în cazuri izolate, au determinat insuficienţă hepatică care poate pune viaţa în pericol.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Adozid MR

A nu se lăsa la îndemâna sau vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Adozid MR după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Adozid MR
– Substanţa activă este gliclazida. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine gliclazidă 30 mg.
– Celelalte componente sunt: manitol, povidonă, dioxid de siliciu coloidal, ulei hidrogenat din seminţe de bumbac, stearat de magneziu.

Cum arată Adozid MR şi conţinutul ambalajului
Comprimatele cu eliberare prelungită lenticulare, de culoare albă, până la aproape albă, aspect uniform, structură omogenă, cu diametru de 7 mm, având gravat pe una dintre feţe un şanţ median. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Adozid MR este disponibil în: cutii cu 3 blistere din PVC/Al a câte 20 comprimate cu eliberare prelungită sau cutii cu 100 blistere din PVC/Al a câte 20 comprimate cu eliberare prelungită.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
LABORMED PHARMA S.A.
Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucureşti
România

Producător
LABORMED PHARMA S.A.
Bd. Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucureşti
România

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2010.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă