Zâmbeşte maturităţii

Vârsta nu ar trebui să fie o barieră în calea fericirii. Ne-o spunem adeseori, însă acest fapt este confirmat şi de specialişti.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Zâmbeşte maturităţii

Vârsta nu ar trebui să fie o barieră în calea fericirii. Ne-o spunem adeseori, însă acest fapt este confirmat şi de specialişti.

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii şi în Anglia pe un eşantion de 10.000 de oameni demonstrează că în jurul vârstei de 40 de ani şi peste, oamenii gustă mai mult senzaţia de fericire. Motivele depistate de cercetători sunt multiple.

La această vârstă avem deja nişte mecanisme bine puse la punct, nişte resorturi interioare care ne ajută să facem faţă situaţiilor dificile. Tocmai pentru că s-au acumulat deja destule experienţe pe care le-am trecut cu bine.
Situaţiile care păreau fără ieşire la 20 de ani, acum par banale şi le rezolvăm cu zâmbetul pe buze. Nu ne mai panicăm instant atunci când se întâmplă ceva neprevăzut. Creierul dă comenzile potrivite, tocmai pentru că a mai luat astfel de decizii în trecut.

Nu mai avem aşteptări exagerate de la viaţă sau de la cei din jurul nostru. Adică, în jurul vârstei de 40 de ani, spiritul competitiv se atenuează, punând, astfel, mai puţină presiune pe noi şi pe cei dragi. Mai mult, ne scad aşteptările faţă de acţiunile celor din jur, pentru că devenim mai toleranţi, mai înţelegători, mai înţelepţi.

Cunoscându-ne mai bine, ne ştim deja atuurile, dar şi punctele slabe, astfel încât nu ne mai aruncăm în situaţii care să ne pună în dificultate. Ceea ce înseamnă că suntem capabili să cântărim mai bine anumite decizii şi să ni le asumăm, obţinând astfel o libertate interioară de nepreţuit. Pe scurt, ne ajustăm visele punctelor forte, dar şi celor slabe.

Nu mai punem atât de mult preţ pe ce zice lumea. Dacă în tinereţe, unele dintre momentele stresante erau legate de aparenţe şi de cum vor interpreta cei din jur anumite acţiuni ale noastre, în jurul vârstei de 40 de ani, eşti mult mai asumat. Nu te mai interesează atât de mult gura lumii, ci ceea ce este important pentru tine şi cei dragi ţie.

Ştim deja cât de important este pentru starea noastră de spirit un stil de viaţă sănătos pe care îl adoptăm. Suntem mai selectivi cu persoanele din jurul nostru, cu ceea ce mâncăm, cu modul în care ne ptrecem timpul.

Practic, înaintând în vârstă apreciem mai mult lucrurile simple, ne bucurăm mai mult de fiecare clipă, zâmbim mai mult, ne judecăm mai puţin şi ajungem mai uşor să gustăm din fericire!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân