Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Oana Cuzino: "Cea mai bună perioadă ca să te preocupi de sănătate este atunci când o ai!"

7

Încă mă mai uit în jurul meu cu surprindere. Cuprinşi cu sau fără voia noastră, în vâltoarea vieţii şi transformărilor, nu avem timp de plictiseală sau resemnare. Nu e uşor să rămâi în perfect echilibru şi să îţi păstrezi starea de bine într-o ţară chinuită, peste generaţii, de agoniile trecutului. Mulţi dintre noi îşi amintesc cu plăcere timpurile copilăriei, fiindcă le împrumută starea de atunci.

Eram lipsiţi de griji, părinţii erau tineri şi veseli, bunicile ne răsfăţau cu ce aveau mai bun. Nu simţeam teroarea decât prin şuşotelile celor mari, ce aveau grijă să ne amintească să nu uităm de indiscreţiile periculoase. Am avut noroc de părinţi cu o mare calitate umană, care au ştiut să mă îndrume către cărţi, valorile culturii, care mi-au ascuţit instrumentele de calibrare şi măsură a valorii umane.

 Au fost oameni cu imaginaţie şi idei, nu se ocupau de vieţile altora şi considerau bârfa un obicei urât şi degradant. M-au învăţat să reflectez asupra condiţiei umane, să deosebesc esenţialul de banal, urgenţa de prioritate. Să gust din bucuria simplă a mirosurilor bune, a gătitului unei plăcinte de dovleac, a cinelor lungi în familie, cu must şi sirop de casă, presărate de poveşti şi experienţe.

Să fim zen

CITESTE PE EVZ.RO: Lumea sportului este în doliu. A murit la doar 27...
CITESTE PE CAPITAL.RO: TRĂDAREA anului! Acum s-au dat pe față! Gabriela...

Trebuie să ne împăcăm cu noi înşine, mai devreme sau mai târziu, să scormonim după acea supărare ce nu ne lasă să ne trezim cu ochii plini de lacrima bucuriei de a fi, de a exista, de vedea lumina, alături de cei dragi. Să ne acceptăm trecutul, să estompăm părţile rele, să le rememorăm cu ochii noştri de azi şi să avem puterea de a ierta tot ce trebuie sau pe cine trebuie iertat.

Toate-s noi şi noi suntem în toate. Stăpânim lumea când stăpânim şi cunoaştem perfect starea noastră interioară. Suntem rezultatul interacţiunii cu oamenii din jur, pe care îi cunoaştem sau nu, îi întâlnim în carne şi oase, ori doar virtual, într-o lume sterilă, nu lipsită însă de putere şi agresivitate, mediul online.
Ne şlefuim în interacţiunea asta permanentă cu oamenii, prin socializare, începând cu părinţii, rudele, prietenii, personajele preferate din seriale, cărţi.  

Galerie foto

vezi galeria 7 foto
Cuprins
Viciile trebuie abandonate în primul rând. Chiar acum!
“Viaţa este ceea ce se întâmplă în timp ce planificăm viitorul"
sus

Viciile trebuie abandonate în primul rând. Chiar acum!

Despre crezuri şi dorinţe

Mereu m-a preocupat problema valorilor şi aspiraţiilor pe care le are un om, dinamica acestora, cum se schimbă ele,odată cu maturizarea copilului, burduşit de idealuri. Aud în jurul meu, din ce în ce mai des, întrebarea: Care ne sunt valorile? Ce vor azi oamenii de la viaţă: putere, notorietate, recunoaştere socială, bani?

Unde situăm iubirea azi şi cum păstrăm puritatea sufletului, sentimentelor în această lume inundată de agresivitate, căreia, pentru a-i rezista, trebuie să îi dai uneori replica pe măsură? Cum ne creştem copiii? Gata să dea piept cu locuitorii junglei moderne? Ori în spiritul zen al valorilor solide, al acţiunii şi nu al reacţiunii, departe de agresivitatea urbei? Se vor mai adapta oare, cu bine mai târziu? Ori vor deveni victime?

Ce este starea de bine?

Psihologii au o definiţie, medicii o ţin pe a lor, îndrumătorii spirituali consideră că deţin cheia către starea de bine actuală sau chiar în alte dimensiuni.

Ce vrem noi de fapt, trăind aici şi acum? Să ne simţim bine în pielea noastră şi să nu trăim cu teamă că pe viitor, ne aşteaptă "plata" pentru excesele noastre de moment. Şi cum putem elimina această teamă? Eliminând şi excesele, pe care le conştientizăm, bineînţeles, multe provocate de anumite dezechilibre nerezolvate în plan psihologic. În popor se spune că "cea mai bună perioadă să-ţi repari acoperişul este când soarele străluceşte pe cer". 

Cu alte cuvinte, cea mai bună perioadă ca să te preocupi de sănătate este atunci când o ai! Limitează consumul de carbohidraţi, de gluten în special, consumă ponderat carne şi nu în fiecare zi, pentru a acumula cât mai puţine toxine. Limitează grăsimile animale, dar creşte aportul de grăsimi bune, din vegetale şi peşte.

Fă sport şi ţine periodic post, iar per ansamblu, alege un regim hipo sau normocaloric, bogat în alimente sănătoase: salate, legume, peşte, fructe, proteine vegetale şi animale din lactate degresate, ouă şi carne cât mai "curate", din ferme mici unde animalele sau păsările sunt tratate cât mai natural.

Viciile trebuie abandonate în primul rând. Chiar acum! Ele dau doar aparent o stare de bine. În fapt, ne împing într-un cerc al dependenţei ce are drept urmare o îndepărtare şi mai consistentă de reala "stare de bine". Alimentele dulci, zahărul sau fructoza adăugată în mod artificial în atât de multe alimente procesate, reprezintă duşmani perfizi ai creierului. Îl satisfac, dar îi distrug sănătatea, inteferând perfid în procesele de neuroregenerare.

Ce alţi duşmani redutabili mai are creierul? Consumul excesiv de alcool, dar şi de grăsimi animale. Nu toată lumea dispune însă de puterea necesară de a abandona imediat viciile, fumatul, drogurile, somniferele, alcoolul, consumul impulsiv şi excesiv de dulciuri sau alt fel de mâncare. Însă acest lucru este extrem de posibil, cu ajutorul unui psiholog bun, a unei terapii specifice, minunea se poate întâmpla, ireversibil.

sus

“Viaţa este ceea ce se întâmplă în timp ce planificăm viitorul"

Viaţa ca un trend 

Considerat de unii fenomen urban, de alţii o tendinţă de igienizare a vieţii, slow living este un trend ce cuprinde în ultimii ani domenii din ce în ce mai variate, pornind de la binecunoscuta mişcare "slow food" a lui Carlo Petrini, ca gest de opoziţie supremă acum 30 de ani, împotriva pericolului generalizării fast food-ului.

În prezent, vorbim de o amploare a fenomenului, despre slow cities, slow science, slow travel, slow design, slow parenting, ba chiar slow gardenind sau slow church. Slow parenting înseamnă, de exemplu, să ne abţinem în a diriija viitorul copiilor noştri, să îi lăsăm să îşi trăiască nestresaţi copilăria, să îşi aleagă singuri hobby-urile, preocupările, în ideea de a-şi identifica singuri profesia sau domeniile ce îi  atrag.

Suportul constă doar în dragoste, siguranţă materială şi fizică, împărtăşirea valorilor umane, un model opus educaţiei de tip dictatorial sau supra-protector. Psihologic, adoptarea slow living-ului vizează restaurarea valorilor umane şi opoziţia puternică în faţa pericolului de schimbare a sistemului de valori, sub presiunea societăţii actuale.

Să trăim mai chibzuit, să ne bucurăm mai mult de acţiunile noastre, să le trecem prin prisma sentimentelor şi gândirii, să trăim conectaţi la prezent şi actualitatea proprie, evitând pericolul despre care ne avertiza John Lennon: “viaţa este ceea ce se întâmplă în timp ce planificăm viitorul".

În acest context, s-a născut şi fenomenul de downshifting, o evadare bruscă şi completă din viaţa ce caracterizează în special oameni angrenaţi, ani de zile, trup şi suflet în structuri corporatiste. Decizia poate fi generată de temerea de pierdere a identităţii şi valorilor.

O altă motivaţie poate fi trecerea într-o altă etapă personală, prin depăşirea nevoilor de supravieţuire ori afirmare şi trecerea către o nouă etapă, în care primează nevoi superioare, estetice, de cunoaştere, creativitate şi împlinire personală.

Downshifter-ul se eliberează de stres şi adoptă o formă relaxată şi deschisă a cunoaşterii de sine şi a oamenilor din jur. Cât timp această trecere nu e însoţită de izolare socială, pierderea responsabilităţii faţă de sine şi faţă de ceilalţi, aceasta poate fi un semn de sănătate şi evoluţie a spiritului.

În popor se spune că "cea mai bună perioadă să-ţi repari acoperişul este când soarele străluceşte pe cer". Cu alte cuvinte, cea mai bună perioadă ca să te preocupi de sănătate este atunci când o ai!Citește și:
Andreea Răducan – despre sport cu dragoste
Interviu cu campioana olimpică la spadă Ana Maria Popescu, realizat în 2013 de "Ce se întămplă, doctore?"
Anca Bucur, dublă campioană Miss Fitness Universe: "Nu sar niciodată peste micul dejun, iar mesele mele sunt mici şi dese"
GANDUL.RO: BREAKING: Număr de infecții colosal în ultimele...
EVZ.RO: Lumea sportului este în doliu. A murit la doar 27...
CAPITAL.RO: TRĂDAREA anului! Acum s-au dat pe față! Gabriela...
IMPACT.RO: Harta Europei e pe cale să se schimbe. S-a votat...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Dreptate pentru eroii români din Basarabia. Președintele...
Articol din revistă - 16.12.2013
Cinci legume mai bogate în proteine decât carnea Doctorulzilei.ro Cinci legume mai bogate în proteine decât carnea
Denise Rifai, săgeată ironică. „Clotilde Armand vrea să conducă sectorul 1 în limba franceză?” Infoactual.ro Denise Rifai, săgeată ironică. „Clotilde Armand vrea să conducă...
Spune-mi ce cățel ai, ca să-ți spun cine ești! Ce spune rasa lui despre tine! Animalzoo.ro Spune-mi ce cățel ai, ca să-ți spun cine ești! Ce spune rasa lui...
Este cel mai aglomerat weekend la malul mării, sute de mii de turiști au profitat din plin de vară: “Nu mă protejez.Cine e bolnav? Eu nu înțeleg” Substantial.ro Este cel mai aglomerat weekend la malul mării, sute de mii de turiști...
BREAKING: Număr de infecții colosal în ultimele 24 de ore. Ce urmează în România Gandul.ro BREAKING: Număr de infecții colosal în ultimele 24 de ore. Ce urmează...
Horoscop: Zodia care nu va fi înșelată niciodată. Este una dintre cele mai înțelepte VoxBiz.ro Horoscop: Zodia care nu va fi înșelată niciodată. Este una dintre...
Leu Leu 23 iulie - 22 august

Relaţia cu persoana iubită este bună. Ar trebui totuşi să încercaţi să fiţi mai altruişti unul cu celălalt şi atunci relaţia ar fi chiar perfectă. În viaţa dumneavoastră vor avea loc...citește mai departe

×

Gandul.ro
Simptome bizare la pacienții coronavirus din Moldova. E prima oară când se raporteză așa ceva! Simptome bizare la pacienții coronavirus...
Avertisment-șoc de la Carmen Harra! Pericol...
Asta schimbă tot: Cum te poți infecta...
ApropoTv.ro
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America Ellen DeGeneres este susţinută de soţia...
Netflix anunţă ultima parte a serialului...
Ancheta emisiunii lui Ellen DeGeneres ar...
Go4it.ro
Și-a ridicat drona pentru a-și filma copiii, pe plajă. După 30 de secunde, pilotul a încremenit Și-a ridicat drona pentru a-și filma copiii,...
Tăia un copac cu drujba când a auzit un...
„Adevărul despre măștile de protecție...
ProMotor.ro
Cum arată mașinile vândute de ANAF la licitație în AUGUST? Cea mai ieftină costă doar 800 de lei! Cum arată mașinile vândute de ANAF la...
Un șofer de BMW a arătat degetul mijlociu...
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată!...
Descopera.ro
Spioana crescută la MÂNĂSTIRE care a SEDUS mii de bărbaţi. ''Tehnica'' pe care o folosea pe ei este INCREDIBILĂ Spioana crescută la MÂNĂSTIRE care a...
Au ridicat DRONA să filmeze deasupra unei...
Cele mai SIMPLE și rapide REMEDII pentru...
ULTIMA ORĂ
Și-a ridicat drona pentru a-și filma copiii, pe plajă. După 30 de secunde, pilotul a încremenit

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .