Navi: „Să nu cânt pentru oameni, să nu simt energia publicului este ca și cum nu aș fi lăsată să respir”

Despre viața unui cântăreț în pandemie, despre concerte online în cele ce urmează.
08.02.2021 | Mădălina Drăgoi
Navi: „Să nu cânt pentru oameni, să nu simt energia publicului este ca și cum nu aș fi lăsată să respir”
Despre dificultățile pe care artiștii români le au în pandemie vorbește Navi, foto Andrei Grigore

Navi vorbește deschis despre cum a afectat-o pandemia de coronavirus, despre lipsa concertelor, despre lipsa energiei publicului, despre lipsa sprijinului Guvernului pentru majoritatea artiștilor români, dar și despre cum s-a căsătorit în pandemie și ce părți bune a găsit în stilul de viață din ultima perioadă.

CSÎD: Ce știai despre pandemii înainte să trăiești una pe pielea ta?

Navi: Istoric vorbind, știam destule. Am o pasiune ciudată de a citi și a mă uita la documentare despre dezastre. Și da, cumva îmi închipuiam că de-a lungul vieții noastre vom prinde ori un război major, ori o pandemie.

Bunicii noștri au trecut prin al Doilea Război Mondial, părinții noștri au avut Revoluția și toată perioada oribilă de tranziție, noi avem pandemia de COVID. Asta e „crucea” noastră și tot ce putem face e să rămânem puternici și să trecem prin ea, așa cum e, așa cum vine. Într-o zi le vom povesti copiilor noștri cum era pe vremea când trebuia să ieșim cu măști pe stradă… și aștept atât de mult ziua în care totul va fi doar atât, un coșmar trecut, o poveste…

Ultimul concert cu public a fost în martie 2020

CSÎD: Cum te-a afectat pandemia ca artist?

Navi: Dacă e să vorbim pe cinstite, groaznic de mult. Nu am mai avut un concert de pe 7 martie. Pentru mine, să nu cânt pentru oameni, să nu simt energia publicului este ca și cum nu aș fi lăsată să respir, să beau apă…

Da, din acest punct de vedere a fost și este oribil! Dar m-am refugiat în a crea muzică nouă, avem și studioul de înregistrări unde am tot primit artiști în unele luni – păstrând normele de siguranță și dezinfectând după fiecare client. Astfel, am continuat să facem ceea ce iubim.

Navi, foto Remus Nicolaescu
Navi, foto Remus Nicolaescu

Oribil și mizerabil este și faptul că nici eu, nici mii de alți colegi artiști nu am avut vreun sprijin concret de la Guvern.  Ca să te califici pentru acea indemnizație pur și simplu trebuia să ai noroc să ai un contract început cu vreo trei luni înainte de pandemie și încheiat brusc fix când a început lockdownul.

Adică, aproape imposibil pentru majoritatea dintre noi și, din nou, cu un mare factor de noroc. Mi se face rău când mă gândesc că plătesc taxe de la 14 ani și că munca și meseria mea sunt luate în bătaie de joc. Dar nu contează, o să continuăm să facem ce știm să facem, o să folosesc perioada asta pentru a mă perfecționa în studio și am să votez de fiecare dată, cu speranța normalității.

Navi și soțul ei au participat la cel mai mare concert online caritabil

CSÎD: Cum ai cântat totuși?

Navi: Andrei, chitaristul și soțul meu, și cu mine suntem foarte mândri că am putut participa la Solidar Local, cel mai mare festival caritabil online, care a avut loc în mai. Au fost peste 40 de artiști și trupe și s-au strâns, din donații și bilete, peste 74.000 de lei pentru Dăruiește Viață, bani care au fost folosiți pentru sprijinirea personalului medical din linia întâi în lupta împotriva COVID-19.

CSÎD: Cum e să ai concert online?

Navi: E cumva o provocare, pentru că ești tu, singur, sau cu 1-2 instrumentiști, în studio și trebuie să simți totul și să dăruiești energie fără a avea oamenii în fața ta, fără să te poți uita în ochii lor.

Dar e singura modalitate în care putem ajunge la ei acum, așa că mă gândesc serios să organizăm și noi câteva mini-concerte online și să rămân alături de cei care îmi iubesc muzica.

Are pandemia și părți bune?

CSÎD: Ce părți bune are pandemia pentru tine?

Navi: Ei bine, eu sunt fata aceea nebună care s-a măritat în pandemie (pe 21 martie). Și da, mi-am petrecut luna de miere în izolare, cu filme bune, muzică, în brațele calde ale soțului meu care îmi spunea că totul o să fie bine.

Am încercat, după o vreme, să nu mai citesc știrile zi de zi, m-am refugiat în micul meu univers, am compus, am terminat noul single și am început încă unul, am compus și produs și pentru alți artiști, ne-am bucurat de o perioadă liniștită pentru care ne simțeam chiar vinovați, că noi suntem atât de fericiți în timp ce oamenii suferă și mor în spitale… Dar cumva, creierul intră într-un soi de denial și nu mai există decât realitatea pe care alegi să o percepi…

Navi, foto Cristina Calara