Marcia Cross, despre legătura dintre cancerul anal și HPV. Soțul ei a fost infectat cu același virus

Într-un interviu, Marcia Cross a reflectat asupra experienței sale cu cancerul anal și efectele adverse apărute în urma tratamentului.
26.11.2020 | Alexandra Necsoiu
Marcia Cross, despre legătura dintre cancerul anal și HPV. Soțul ei a fost infectat cu același virus
Marcia Cross, despre legătura dintre cancerul anal și HPV. Soțul ei a fost infectat cu același virus

Marcia Cross se află în remisie de doi ani, iar acum fosta actriță din ”Neveste Disperate” vrea să tragă un semnal de alarmă și vorbește deschis despre cancerul anal și legătura cu HPV. Într-un interviu pentru publicația Coping with Cancer, vedeta a reflectat asupra experienței sale cu cancerul anal și efectele adverse apărute în urma tratamentului, dar și despre rușinea îndurată asociată acestei afecțiuni.

Marcia Cross, despre experiența cu cancerul anal

Pentru mult timp, această boală a fost stigmatizată, nu numai pentru că implică anusul, ci și pentru că are legătură cu infecția transmisă pe cale sexuală, human papillomavirus (HPV). HPV-ul se răspândește în timpul sexului vaginal, anal sau oral și este responsabil pentru o mare parte a cancerelor anale, devenind astfel cel mai mare factor de risc, informează Centrul de Prevenție și Control al Bolilor. O infecție cu HPV poate duce și la cancer de col, vulvă, organe genitale și gât.

”Nu a fost nevoie intervenţia chirurgicală, ceea ce a fost o uşurare pentru mine. Îţi doreşti să păstrezi muşchii sfincterului. Acum că mi-am dat seama cât este de importantă sănătatea anusului! […] Ori de câte ori merg la toaletă mă gândesc >”, povesteşte actriţa.

Deși nu a fost niciodată dignosticată cu HPV, Marcia Cross a aflat mai târziu că tipul de cancer pe care l-a avut a fost asociat virusului. Pe lângă asta, soțul ei Tom Mahoney a fost diagnosticat cu cancer în gât cu 10 ani înainte ca ea să afle că suferă de cancer anal. Medicii le-au spus că ambele tipuri de cancer au fost produse de același tip de HPV.

Acum, vedeta privește întreaga experiență cu cancerul anal ca pe un ”cadou”, unul care a ajutat-o să-și schimbe perspectiva asupra vieții, în bine.

”Te schimbă”, a spus actrița pentru publicația Coping with Cancer. ”Și te face să te trezești și să-ți dai seama cât de prețioasă este fiecare zi”, a continuat actrița.

Abordând acest subiect, Marcia Cross îşi doreşte nu doar să elimine acest stigmat, ci şi ca oamenii să fie conştienţi de simptome, printre care se numără sângerările anale, durerile sau mâncărimile, pentru a putea discuta cu medicii. Atunci când ceva nu este în regulă cu corpul nostru, trebuie să-l ascultăm, mai ales că, depistat din timp, cancerul se poate trata cu succes.