Legenda solarului

Cand eram prin clasa a X-a am auzit o poveste tragica despre o femeie care a murit carbonizata intr-un solar. Si ca un Sherlock Holmes amator am pornit investigatia pe teritoriul Internetului, sa aflu cat mai multe detalii despre acest mit urban. Si ca or
21.06.2007
Legenda solarului
Legenda solarului

„Voi ati auzit de tipa aia din Bucuresti pe care au gasit-o carbonizata in solar?” Cam asa incepe orice controversa on-line pe aceasta tema. „De carbonizat”, toti o confirma, problema locului e usor confuza. Unii cred ca in Bucuresti a avut loc accidentul, altii au, desigur, alte variante: „acum doi ani, in Craiova, a murit o fata carbonizata intr-un jaf de solar care a facut un scurtcircuit”, „aici, in Sibiu a murit una carbonizata la cel mai mare salon… ma rog cel mai cunoscut, numai ca politia nu stie nimik, pompierii nu stiu nimik, salvarea nici atat, da fata-i moarta… carbonizata etc.!!! va dati seama cat s-a putut mushamaliza?”. Ma rog, sa zicem ca am stabilit UNDE. Dar CUM? „Un neon a explodat si probabil ca si celelalte si au facut-o pe saraca fata bucatele!” Si de aici ipotezele: „Hmm… probabil au explodat de la o temperatura exagerat de mare. Trebuie sa fie o limita a rezistentei neoanelor…” Scepticii infirma ipoteza: „povesti… ar putea sa explodeze toate amaratele alea de neoane si sa nu patesti nimic… individul care sta acolo este protejat printr-un plastic dur”, „hai sa fim seriosi… cat trebuie sa stai sa te faci scrum, cum sa nu poti iesi… cineva trebuie sa fie acolo care intra la banuieli daca nu iesi nici dupa 30 minute”, „nu poti sta sa te prajesti pentru ca nu stai mai mult decat platesti”. Si acum cea mai importanta intrebare: CINE era femeia? „Auzisem ca trebuia sa se marite si a exagerat cu solarul si inainte de nunta incepuse sa miroase aiurea pe langa ea si cand si-a facut un control a descoperit ca toate organele interne erau intrate in putrefactie si la scurt timp a murit in chinuri groaznice…”

Dupa cum vedeti, zvonurile tind sa evolueze inspre aberatii, imaginatia multora fiind capabila sa transforme mitul nostru intr-o poveste SF. Important e altceva. Ca efectul zvonurilor, oricat de absurde ar putea deveni, este unul pozitiv: „bai eu chiar eram hotarata sa merg la solar da… m-atzi cam pus pe ganduri… hmm… chiar ca nu vreau sa mor carbonizata… asta e chiar cea mai nasoala moarte dupa parerea mea”, „eu am mers… dar acum m-am speriat… nu vreau sa patesc cine stie ce… si daca se intampla sa fie tocmai la mine?”, „in orice caz io n-as merge la solar nici sa ma plateasca cineva!!!”

Eu, sincer, nu cred ca s-a carbonizat nimeni vreodata intr-un solar. Dar indiferent daca e sau nu adevarat, faptul ca s-a ajuns la atatea legende si mituri urbane pe tema solarului, inseamna ca o temere exista. Toate citatele de mai sus sunt luate „mot à mot” de pe pagini de web si sunt ale unor tineri care mai in gluma, mai in serios, isi pun problema riscului bronzarii artificiale. Punctul comun al acestor mesaje este ca toate pornesc de la o premiza adevarata, de la o certitudine: solarul nu-i deloc un lucru sanatos, mai ales daca abuzezi de el!

Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Sarcina a vindecat-o de egoism
Sarcina a vindecat-o de egoism
Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii