Lecţia de dans cu Andreea Bălan

A fost parte dintr-un fenomen fără precedent în România, alături de colega ei de scenă Andreea Antonescu. Este în atenţia publicului de când era o fetiţă. Secretul său? “Munca şi ambiţia imensă, puterea de sacrificiu.” Dar şi disciplina şi rigurozitatea, abilitatea de a controla totul până la ultimul detaliu.
Lecţia de dans cu Andreea Bălan

A fost parte dintr-un fenomen fără precedent în România, alături de colega ei de scenă Andreea Antonescu. Este în atenţia publicului de când era o fetiţă. Secretul său? “Munca şi ambiţia imensă, puterea de sacrificiu.” Dar şi disciplina şi rigurozitatea, abilitatea de a controla totul până la ultimul detaliu.

O zi de joi. Ploioasă. La ora 12.00 am întâlnire cu Andreea Bălan pentru a realiza un pictorial. Este punctuală. Începem machiajul. Discută cu Dana Argeşan, celebrul make-up artist, despre ce îi place în acest domeniu. De-a lungul anilor, Andreea a învăţat să aibă singură grijă de imaginea sa. Astfel, îşi face singură manichiura, se machiază, se coafează, mai nou îşi colorează părul acasă.

Ce m-a impresionat însă este că îşi confecţionează singură costumele de scenă. Şi-a transformat casa într-un mic atelier. Aplică manual sute de pietre pe sutiene, bustiere, rochii, fuste pentru scenă. “La ora actuală, toate costumele din concerte le gândesc singură şi 50% din costumele mele sunt făcute de mine personal – tot ce înseamnă accesorii, pietre, mărgele, pene… sunt cusute sau lipite de mine.

Consider că eu ştiu cel mai bine ce-mi trebuie la fiecare stil de dans. La mine acasă am un mic atelier de cusut şi de lipit. Un stilist ca să mă ajute la acest capitol ar trebui să ştie stilurile de dans şi apoi să-mi facă ceva pentru scenă.”

Îmi înmânează cheia de la maşină pentru a alege haine şi accesorii. Are o maşină încăpătoare. Pantofi, rochii, ţinute de scenă sunt perfect aşezate. Încep să înţeleg că Andreea are o disciplină de fier. O condiţie esenţială pentru a rezista în timp în showbiz. Şi nu numai.

“Anul acesta am împlinit 16 ani de carieră şi cred că secretul constă în puterea de muncă şi în ambiţia imensă pe lângă talent. Eu nu am renunţat niciodată la visurile mele chiar dacă a fost foarte greu să le realizez şi a trebuit să renunţ la multe alte lucruri din viaţa mea”, spune Andreea.

Îşi aminteşte cu nostalgie de perioada Andre. “Este o mare diferenţă între peisajul muzical din ‘99 şi cel din 2013: nu se mai vând CD-uri, concertele fiind singura sursă de venit a artiştilor, televiziunile muzicale nu mai sunt importante, internetul fiind motorul de promovare principal, presa de atunci nu are nici o legătură cu presa de acum – azi, scandalurile fiind promovate într-un mod excesiv.”

Cât de greu îi era să-şi găsească haine atunci? “Hainele de scenă şi de atunci, şi de acum sunt făcute la diferite case de modă. Pe atunci, aveam linia de modă Andre şi aveam foarte multe hăinuţe colorate făcute special pentru noi, cu logo-ul Andre. Această linie se vindea ca pâinea caldă în foarte multe magazine din ţară.” (zâmbeşte).  Un pas important în cariera ei a fost emisiunea “Dansez pentru tine” de la Pro TV. A participat la 3 ediţii: 2 în România (locul 3 şi 1) şi una în Mexic (locul 2).

“Consider că > mi-a schimbat viaţa şi cariera. Am avut ocazia să-l cunosc pe Petrişor şi să fac o echipă extraordinară cu el pe ringul de dans. Sunt singura solistă care a participat la această emisiune şi după terminarea ei a continuat cu partenerul din ringul visurilor şi mai ales singura care a transformat concertele într-un mic ring de la >! Revenind în România din Mexic, am realizat că drumul meu în cariera muzicală trebuie să se schimbe şi să devin un artist complex care susţine adevărate spectacole de revistă cu muzică, dans şi costume.

La ora actuală, în show-urile mele, atât eu, cât şi dansatoarele mele schimbăm între 10 şi 17 rânduri de haine (la fiecare 5 minute schimbăm ţinuta şi în funcţie de timpul recitalului pot fi 17 costumaţii) şi dansăm cu Petrişor în jur de 10 stiluri de dans – tango, salsa, samba, rock&roll, R&B, balet… etc.”  Ideea să-şi accesorizeze singură costumele de scenă i-a venit tot în Mexic, unde a învăţat în jur de 40 de dansuri şi a fost impresionată de costume.

“Acolo am învăţat ce trebuie să porţi când dansezi în funcţie de stil. Acolo am făcut diferenţa între o piatră normală şi un cristal Swarovsky şi acolo am învăţat că în dans trebuie să străluceşti şi la propriu, nu numai la figurat şi că întotdeauna o rochie în stil completează coregrafia şi mai ales evidenţiază mişcările de dans.” Între timp, hair stylistul Bogdan Mirică îi aranjează podoaba capilară. “Cât mai mult volum” doreşte Andreea.

Se analizează. Zâmbeşte. Începem şedinţa foto. O încântă sacul de box. Este dinamică şi se află într-o formă perfectă. O întreb dacă mai ajunge şi la sală: “Nu mai am nevoie de sală, eu fiind în formă numai datorită dansului. Pe săptămână avem 2 repetiţii a câte 4 ore şi în rest dansez foarte mult la cele 4, 5 evenimente din fiecare weekend”.

După 4, 5 cadre, verificăm fotografiile făcute de maestrul Adrian Stoicoviciu. Este atentă la sugestii şi imediat intră în starea de “fotografie”. Oare mai are emoţii? “Nu am şi nu am avut niciodată emoţii la concerte. Pe scenă mă simt în largul meu, când sunt aplaudată la scenă deschisă simt că trăiesc cele mai intense şi sublime sentimente.

Emoţii am avut doar la > şi mai ales în Mexic unde intram cu steagul României şi era vital pentru mine să revin în ţară cu un loc pe podium.” Este teatrală. Trece de la o stare la alta foarte rapid, schimbă tonul şi accentul. Ştie ce doreşte. Şedinţa foto se desfăşoară rapid. În scurtele pauze destinate aranjării luminilor şi a schimbării ţinutelor îmi arată cu mândrie sutienele, curelele pline de cristale aplicate de mâna ei. Migală. Răbdare. Îmi mai arată fotografii cu costume inspirate de Carnavalul de la Rio. Costumul ei, evident este propria creaţie…

ţi poate vorbi ore în şir de cristale, paiete, pene, materiale şi modul în care acestea se transformă în haine. O întreb despre alimentaţie. “Nu consum carnea de porc şi nici nu adaug ulei în afară de cel de măsline. Nu mănânc prăjeli şi nu fac exces de dulciuri. Aleg doar ciocolată neagră ca să am energie.” Când are concerte în ţară uneori îi este greu să găsească preparatele preferate. Însă se adaptează. O altă regulă importantă pentru a avea succes.


Fotograf: Adrian Stoicoviciu
Realizator: Mădălina Drăgoi
Make-up artist: Dana Argeşan
Hair stylist: Bogdan Mirică
Vestimentaţie: garderoba personală, H&M