Dieta vegetariană, preferata vedetelor de la Hollywood

E sănătoasă sau nu dieta vegetariană? La această întrebare răspund afirmativ multe vedete. Motivele alegerii? Unele staruri se tem de bolile civilizaţiei moderne, altele vor mai multă energie. Să aflăm ce spun specialiştii în nutriţie despre acest stil de viaţă!
06.09.2013
Dieta vegetariană, preferata vedetelor de la Hollywood
Cuprins
  1.  
  2.  

E sănătoasă sau nu dieta vegetariană? La această întrebare răspund afirmativ multe vedete. Motivele alegerii? Unele staruri se tem de bolile civilizaţiei moderne, altele vor mai multă energie. Să aflăm ce spun specialiştii în nutriţie despre acest stil de viaţă!  

 

Pamela Anderson este adepta unei diete vegetariene stricte. Ea a făcut această alegere în adolescenţă, după ce şi-a văzut tatăl cum a vânat un cerb pe care apoi l-a şi mâncat. Aşadar, din adolescenţă este vegetariană convinsă, mare amatoare de brânză de tofu cu legume în abur şi, la desert, fructe proaspete. Este şi adepta salatelor supradimensionate: spune că un singur castron generos din orice tip de salată ţine de foame o zi întreagă.

Părerea specialiştilor? Dacă actriţa reuşeşte să îşi ia aminoacizii esenţiali doar din plante, prin combinaţii inteligente, acest regim de viaţă este corect. Însă nu se începe în adolescenţă, când organismul se află încă în formare şi în creştere accelerată.

Gwyneth Paltrow se teme de cancer. Atât de tare încât a devenit vegetariană. Inclusiv cei doi copii ai actriţei mănâncă doar vegetale. Actriţa este adepta dietei macrobiotice, ceea ce înseamnă mâncare obţinută fără procesare termică. Dieta presupune ca, în  farfurie, să existe în permanenţă 5 culori care să satisfacă cele 5 gusturi.

Gwyneth optează pentru soia, cereale integrale (cea mai mare parte din dietă), legume uscate şi proaspete, fructe, alune şi alte fructe oleaginoase. Nu pune gura pe zahăr şi pe orice produs animal.

Ce spun specialiştii în nutriţie? Dieta vegetariană macrobiotică este perfectă cu o singură condiţie. Trebuie să fii un expert în biochimie astfel încât să-ţi combini alimentele fără să te privezi de aminoacizii esenţiali, pe care îi au în totalitate doar produsele animale. Aşadar, un meniu zilnic corect înseamnă documentare serioasă. În caz contrar, lipsa severă a unor aminoacizi conduce la prăbuşirea sistemului imunitar.

Cu alte cuvinte, tocmai prevenţia cancerului, pentru care a fost conceput acest tip de dietă, este practic anulată. Un organism fără un sistem imunitar puternic nu are cum să facă faţă niciunei maladii.

Lenny Kravitz a devenit vegetarian pentru că aşa i se pare că are mai multă energie la concerte. E vegetarian de ani de zile, cu toate acestea mai scapă din când în când la câte o farfurie plină de carne. La un concert în Brazilia a fost fotografiat în timp ce înfuleca dintr-un grătar imens, ceea ce l-a făcut ţinta ironiilor presei din această ţară. În rest, însă, el declară că respectă o dietă verde, aşadar doar legume şi fructe pline de clorofilă. Ce spun specialiştii? Şi în cazul unei diete vegetariene se respectă regula diversităţii.


Cu alte cuvinte, limitarea doar la fructe şi legume de culoare verde, cu toate că aduce clorofilă plină de nutrienţi valoroşi, conduce la carenţe importante în organism, în special din rândul vitaminelor liposolubile, de care depinde din nou sistemul imunitar.

Christian Bale se declară şi el vegetarian în sensul că nu consumă carne. Îşi ia proteinele necesare din shake-uri de concentrate. Consumă, de asemenea, legume verzi, fructe şi în general doar mâncare preparată acasă şi nu industrial. Când merge la sala de sport îşi comandă băuturi energizante. Ce spun specialiştii? Concentratele proteice nu au valoarea nutriţională a produselor din carne, ouă şi lactate.


Vorbim despre preparate industriale care de obicei conţin cantităţi mari de metale grele, rezultate în urma prelucrării, care pot conduce în timp la intoxicarea severă a organismului. Pe de altă parte, aceeaşi limitare la fructe şi legume verzi creează carenţe. Iar băuturile energizante în principiu perturbă asimilarea unor vitamine indispensabile (din grupul B) în absorbţia carbohidraţilor, adică tocmai hrana creierului. Concluzia o trageţi singuri.

Alicia Silverstone a trecut brusc de la o dietă bazată pe grătare şi gogoşi la una vegană. Aceasta după ce ani de zile a trebuit să lupte cu crize severe de astm şi cu insomnia. Acum, spune ea, doarme ca un prunc, nu are probleme de greutate şi crizele de astm s-au diminuat în intensitate. Ea mănâncă doar legume gratinate sau la aburi cu salate de legume proaspete combinate cu seminţe crude.

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee