Cercetătoarea Rosalind Franklin, sărbătorită pe Google cu un logo special

Google sărbătoreşte, joi, 93 de ani de la naşterea biofizicienei britanice Rosalind Franklin, ale cărei cercetări au contribuit la descoperirea structurii ADN-ului, informează Mediafax
25.07.2013
Cercetătoarea Rosalind Franklin, sărbătorită pe Google cu un logo special

Google sărbătoreşte, joi, 93 de ani de la naşterea biofizicienei britanice Rosalind Franklin, ale cărei cercetări au contribuit la descoperirea structurii ADN-ului, informează Mediafax.

Noul logo al Google este reprezentat sub forma unei animaţii. A doua literă „o” din logoul Google prezintă imaginea cercetătoarei britanice, în timp ce litera „l” a fost înlocuită cu imaginea structurii ADN-ului.
Biofiziciana Rosalind Franklin s-a născut la Londra în 25 iulie 1920.

Prin cercetările sale, Rosalind Franklin a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurilor moleculare ale ARN-ului (acidul ribonucleic), virusurilor, cărbunelui şi grafitului, potrivit guardian.co.uk.

Ea este însă cunoscută mai ales ca fiind „femeia care nu a primit premiul Nobel pentru contribuţia sa la descoperirea structurii ADN-ului”.
În perioada în care a cercetat structura ADN-ului, Franklin a lucrat la King’s College din Londra, sub îndrumarea lui Maurice Wilkins.


Conform relatărilor, acesta ar fi folosit descoperirile făcute de Rosalind Franklin, fără ca aceasta să ştie, şi le-a arătat prietenilor lui, Francis Crick şi James Watson, care la rândul lor încercau să descopere structura ADN-ului.
Wilkins, Crick şi Watson au fost recompensaţi cu premiul Nobel în 1962. Ulterior, Crick a recunoscut că cei trei au folosit imaginile realizate de Rosalind Franklin, pentru a-şi formula, în 1953, ipoteza lor cu privire la structura ADN.

Rosalind Franklin a decedat în urma unui cancer ovarian, pe 16 aprilie 1958, la vârsta de 37 de ani.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
India, prin ochii Danei Rogoz
India, prin ochii Danei Rogoz
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?