Ce face Angelina Jolie cu banii câştigaţi din bijuteriile pe care le creează

Angelina Jolie a inaugurat încă o şcoală de fete în Afganistan şi intenţionează să mai deschidă şi altele, cu ajutorul banilor ce vor fi aduşi de o linie de bijuterii create de actriţa americană şi care vor fi puse în vânzare în această săptămână, a anunţat luni site-ul E! News, citat de Mediafax.
Ce face Angelina Jolie cu banii câştigaţi din bijuteriile pe care le creează

Angelina Jolie a inaugurat încă o şcoală de fete în Afganistan şi intenţionează să mai deschidă şi altele, cu ajutorul banilor ce vor fi aduşi de o linie de bijuterii create de actriţa americană şi care vor fi puse în vânzare în această săptămână, a anunţat luni site-ul E! News, citat de Mediafax.

Angelina Jolie, care deţine funcţia de trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a finanţat acea şcoală primară exclusiv pentru fete în afara capitalei Kabul, într-o regiune în care trăiesc foarte mulţi refugiaţi.

În acea şcoală învaţă deja între 200 şi 300 de fete, raportează E! News. Acelaşi site prezintă fotografii cu şcoala respectivă, deschisă în noiembrie, şi o placă ce recunoaşte contribuţia adusă de vedeta americană.

Angelina Jolie a mai finanţat o şcoală în partea de est a Afganistanului care a fost inaugurată în 2010, potrivit UNCHR.

E! News afirmă că Angelina Jolie intenţionează să finanţeze şi alte şcoli prin fondurile ce vor fi aduse de comercializarea bijuteriilor din linia „Style of Jolie” pe care actriţa le-a creat în colaborare cu bijutierul Robert Procop. Acelaşi bijutier a creat şi inelul de logodnă pe care actriţa l-a primit de la partenerul ei de viaţă, Brad Pitt, în aprilie 2012.

„Pe lângă satisfacţia artistică pe care am avut-o atunci când am creat designul acestor bijuterii, simţim că am fost inspiraţi atunci când am decis că munca noastră va servi unui scop nobil, acela de a sprijini copiii în dificultate”, a declarat Angelina Jolie.

Potrivit site-ului lui Robert Pricop, „primele încasări aduse de colaborarea noastră au fost donate asociaţiei Education Partnership for Children in Conflict (înfiinţată de Jolie, n.r.) care construieşte o şcoală în Afganistan”.

Potrivit site-ului dedicat liniei de de bijuterii „Style of Jolie”, colecţia include versiuni ale colierului negru auriu pe care actriţa l-a purtat la premiera filmului ei din 2010 „Salt”, un colier din aur cu un pandantiv în formă de pară, inele din aur roz cu smaralde, cercei şi brăţări.

Bijuteriile vor fi puse în vânzare pe 4 aprilie prin intermediul magazinului Tivol din Kansas City.

Vorbind despre această colaborare, bijutierul Robert Procop a declarat: „A fost o onoare pentru mine să creez această linie de bijuterii cu Angie, întrucât amândoi credem că fiecare copil are dreptul la educaţie”.

Angelina Jolie nu este prima vedetă care finanţează şcoli în afara Statelor Unite. Atât Oprah Winfrey cât şi Madonna au finanţat şcoli în Africa de Sud şi în Malawi în ultimii şase ani, însă ambele proiecte s-au confruntat ulterior cu anumite probleme.

Proiectul Madonnei a generat controverse din cauza costurilor de funcţionare şi a managementului defectuos, iar un membru din personalul angajat la şcoala finanţată de Oprah Winfrey a fost arestat şi acuzat de agresiune şi abuzuri comise asupra elevilor.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.