Angelina Jolie a suferit o operaţie dublă de mastectomie de teama cancerului de sân

Angelina Jolie a dezvăluit, marţi, că a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni dezvoltarea unui cancer mamar, relatează AFP, citată de Mediafax. Într-un articol intitulat "Opţiunea mea medicală", publicat în New York Times, actriţa americană a scris că a suferit această operaţie deoarece este purtătoare a unei gene "defectuoase" care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân. Potrivit actriţei în vârstă de 37 de ani, care este partenera de viaţă a lui Brad Pitt, medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% să dezvolte cancer mamar şi un risc de 50% pentru cancer ovarian, din cauza acestei gene (BRCA1).
Angelina Jolie a suferit o operaţie dublă de mastectomie de teama cancerului de sân

Angelina Jolie a dezvăluit, marţi, că a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni dezvoltarea unui cancer mamar, relatează AFP, citată de Mediafax.


Într-un articol intitulat „Opţiunea mea medicală”, publicat în New York Times, actriţa americană a scris că a suferit această operaţie deoarece este purtătoare a unei gene „defectuoase” care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.
Potrivit actriţei în vârstă de 37 de ani, care este partenera de viaţă a lui Brad Pitt, medicii i-au spus că prezintă un risc de 87% să dezvolte cancer mamar şi un risc de 50% pentru cancer ovarian, din cauza acestei gene (BRCA1).


Mama Angelinei Jolie a murit la vârsta de 56 de ani, în urma unui cancer.

„Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani şi a murit la 56 de ani. A rezistat destul ca să îşi cunoască primul nepot şi să îl ţină în braţe. Dar restul copiilor mei nu vor avea şansa de a o cunoaşte şi de a afla ce fiinţă plină de graţie era”, îşi începe actriţa editorialul în The New York Times.


„Când am aflat care este situaţia, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult”, a mai scris artista, completând: „am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv”. „Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operaţia este mai complexă”, a mai scris vedeta, precizând că, după această procedură complexă, care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut la 5%.


„Sunt norocoasă că am un partener de viaţă, Brad Pitt, care mă iubeşte şi mă sprijină. Deci, oricine are o soţie sau o iubită care trece prin aşa ceva, să ştiţi că sunteţi o parte importantă a acestui proces de trranziţie. Brad a fost la Pink Lotus Breast Center, unde am fost tratată, tot timpul cât au durat operaţiile. Am reuşit să găsim momente în care să râdem împreună. Ştiam că acesta este cel mai bun lucru pe care putem să-l facem pentru familia noastră şi că ne va apropia mai mult. Şi aşa s-a întâmplat”, a scris Angelina Jolie.


Cei doi au împreună şase copii, trei dintre ei fiind adoptaţi.

„Pot să le spun copiilor mei că nu mai au niciun motiv să se teamă că mă vor pierde din cauza cancerului la sân”, a adăugat ea.


„Am ales să-mi fac publică povestea pentru că sunt atâtea femei care nu ştiu că ar putea fi bolnave de cancer. Sper ca şi ele să poată să se testeze genetic şi, dacă află că prezintă un risc ridicat, vor şti şi ele că au alternative mari”, a explicat Angelina Jolie demersul ei.
„Lucrurile care nu ar trebui să ne înspăimânte sunt cele pe care putem să le controlăm”, a încheiat Jolie.

 

Pe descopera.ro puteţi găsi explicaţia ştiinţifică ce stă la baza deciziei Angelinei Jolie. Puteţi afla ce este gena BRCA 1, detectată în cazul actriţei americane, ce riscă purtătorii acestei mutaţii genetice şi cum poate fi ea detectată.”

 

Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL