Andreea Raicu: “Norocul ni-l facem singuri”

“Acum cred cu tărie că norocul ţi-l faci cu mana ta! Cred că viaţa e rezultatul alegerilor noastre, cred în alegeri, nu neapărat în noroc. Pentru a trăi cu adevărat ceea ce îţi doreşti cred că e esenţial să ai disponibilitatea de a ieşi din zona de confort şi de a te pune în situaţia de a face cât mai multe alegeri”
  • Publicat:

“Acum cred cu tărie că norocul ţi-l faci cu mana ta! Cred că viaţa e rezultatul alegerilor noastre, cred în alegeri, nu neapărat în noroc. Pentru a trăi cu adevărat ceea ce îţi doreşti cred că e esenţial să ai disponibilitatea de a ieşi din zona de confort şi de a te pune în situaţia de a face cât mai multe alegeri”

CSÎD: Andreea, abia a fost ziua ta de naştere! Ce îţi doreşti?

Andreea Raicu: Îmi doresc să fiu sănătoasă, la fel şi mama şi prietenii mei! Îmi doresc să fiu liniştită şi deschisă tuturor experienţelor pe care viaţa mi le va scoate în cale. Vreau să trăiesc cât mai multe momente frumoase, intense, autentice.

CSÎD: Destin sau suntem direct răspunzători pentru soarta noastră?

A.R.: Cred că suntem 95 % răspunzători pentru ceea ce trăim. Cu siguranţă există un destin, dar el ne dă doar o linie directoare. Alegerile sunt cele care ne diferenţiază. Dacă stai într-un colţ şi aştepţi destinul să te facă fericit, e posibil să nu fii chiar un om fericit.

Da, e comod să te plângi, foarte uşor adoptăm statutul de victimă pentru că el vine la pachet cu atenţia celor din jur. Auto-victimizarea e o capcană în care poţi pica foare uşor pentru că, la nivel superficial, vine cu un “beneficiu”: cei din jur ne dau atenţie, văd că suferim şi se oferă să ne ajute. În realitate însă nu facem decât să ne petrecem timpul aşteptându-l să treacă, în loc să valorificăm fiecare moment.

Ne uităm la cei din jur şi ne mirăm cum de ei au o viaţă fericită, cum de destinul a fost atât de bun cu ei. Cred că oamenii fericiţi sunt cei care au curaj să se ducă după lucrurile pe care şi le doresc, care luptă ca să-şi îndeplinească visele, care nu se cramponează de nişte “poze ale fericirii” impuse de societate.

Din punctul meu de vedere, ei pun pe seama norocului reuşitele celor din jur doar ca să îşi justifice lipsa iniţiativelor şi ca să anuleze valoarea celor făcute de cei care au reuşit. Trebuie să fii în permanenţă deschis la nou, să laşi lucrurile extraodinare să ţi se întâmple, să-ţi permiţi să greşeşti, să faci ceea ce poate nu te-ai fi crezut în stare!

Atâta vreme cât o să credem că fericirea are o reţetă general valabilă – casa, maşina, copil – şi o să ne concentrăm pe atingerea ei, o să pierdem foarte multe şanse de a fi cu adevărat împliniţi.

CSÎD: Nu ai celulită. Ai avut vreodată? Cum o combaţi?

A.R.: Am avut şi am celulita atunci când nu sunt atentă la ce mănânc. Totul depinde de alimentaţie şi de cât mult sport fac. Sunt conştientă că trupul nostru reacţionează la ceea ce îi dăm şi astfel e foarte simplu să mă menţin în formă. Mănânc echilibrat, mă odihnesc, beau apă, fac multă mişcare şi rezultatul se vede imediat: arăt şi mă simt bine!

CSÎD: Cum îţi protejezi pielea de efectele nedorite ale razelor solare?

A.R.: Nu ies din casă niciodată fără să mă fi dat cu o cremă cu factor de protecţie solară. {i vara, şi iarna. Când merg la plajă mă dau doar cu creme care au factor de protecţie 50 şi stau la soare dimineaţa, până la ora 11.00 şi apoi după-amiaza, după ora 16:30. Aşa reuşesc să mă bronzez, dar să-mi şi menţin corpul sănătos şi pielea frumoasă şi fără probleme.

CSÎD: Ce alimentaţie ai vara?

A.R.: Meniul meu e bazat pe legume crude, salate, fructe… Mănânc raw-vegan şi consum multe lichide.

CSÎD: Şi s-a întâmplat să te îngraşi din cauza fructelor?

A.R.: Nu! Adevărul e că nu am avut niciodată fluctuaţii mari de greutate.

CSÎD: Mai eşti vegetariană? Dacă da, cu ce ţi s-a schimbat viaţa dacă ai renunţat la carne?

A.R.: Regimul meu se bazează pe legume, cereale, seminţe, peşte. În ultima perioadă am exclus ouăle şi lactatele. Dar cel mai important e că îmi ascult corpul. Astfel simt când am nevoie de ceva sau e un dezechilibru în corpul meu şi îi dau ceea ce îşi doreşte. Nu am făcut niciodată o extremă din meniul meu.

Am învăţat cu timpul că dacă te porţi frumos cu corpul şi el răspunde la fel. Astfel, sunt chiar şi moment, o dată, de două ori pe an când mănânc chiar şi carne. Efectiv simt că am nevoie să fac asta şi nu mă forţez să refuz ceva care îmi ajută corpul.

De fapt, extremele sunt cele care ne dăunează cel mai mult! Fiind foarte atentă la reacţiile pe care le am la ceea ce mănânc am ajuns să am mai multă energie, o piele care arată mai bine, să nu am celulită şi nici tenul tern, obosit şi încărcat. {i cel mai important, nu mă simt niciodată vinovată pentru nimic chiar dacă uneori mi se face poftă de cartofi prăjiţi, prăjituri sau mai ştiu eu ce☺.

CSÎD: Cât de des îţi faci analizele de sânge şi testele medicale de rutină?

A.R.: O dată pe an îmi fac analizele. E foarte important să-ţi monitorizezi starea de sănătate mai ales când ai un regim vegetarian. Renunţarea la carne are un impact mare asupra corpului şi e esenţial să nu lăsăm lucrurile nesupravegheate!

CSÎD: Ce sporturi faci în această perioadă?

A.R.: Alerg, înot, yoga, funcţional – exerciţii cu greutatea corpului.

CSÎD: Ce se întâmplă la cursurile Mindfulness?

A.R.: La conferinţele “Trăieşte frumos”  pe care le organizez în cadrul site-ului andreearaicu.ro întâlnesc mulţi oameni care descoperă lucruri despre ei cu bucuria unor copii! Mă bucur să întâlnesc la aceste conferinţe oameni dornici şi deschişi să afle cum să-şi facă viaţa mai frumoasă, oameni care sunt conştienţi ca trebuie să facă o schimbare în viaţa lor.

Îmi face o bucurie extraordinară să împărtăşesc oamenilor lucrurile pe care eu le-am învăţat în India, în Spania, Brazilia, în Italia, la diferitele cursuri de meditaţie şi mindfulness la care am luat parte. Sunt bucuroasă să îi ajut şi să îi inspire, să le dau încrederea şi curajul de a merge după ceea ce îşi doresc.

Eu sunt exemplul viu că putem avea viaţa pe care ne-o dorim – liniştită, împlinită, veselă – şi la aceste cursuri la povestesc cum am ajuns aici.  În plus, ţin şi o serie amplă de cursuri la DallesGo despre mindfulness. Pe parcursul a trei luni, mă întâlnesc o dată pe săptămână cu participanţii la curs şi le vorbesc foarte aplicat despre experienţele prin care am trecut şi care mi-au schimbat viaţa, despre modalităţile prin care ne putem cunoaşte cu adevărat, despre cum putem trăi în prezent, fără regrete, neîmpliniri şi frustrări.

CSÎD: În România trăiesc mai multe femei decât bărbaţi. De asemenea, tot mai multe femei se plâng că nu găsesc un bărbat pe măsura lor.

A.R.: Cred că în acest proces de emancipare a femeii, în explozia feminismului, s-a pierdut foarte mult din femininitate! Din nevoia femeilor de a dovedi că sunt nişte oameni de succes, care pot fără nicio problemă să facă faţă tuturor provocărilor profesionale asemenea bărbaţilor, foarte multe dintre ele au ajuns să “castreze” bărbaţii! Dezechilibrul dintre energia masculină şi cea feminină ne duce către o extremă foarte periculoasă: deşi suntem femei, ne comportăm precum bărbaţii.

Eu însămi am trăit un astfel de moment! Simţeam efectiv nu numai că îi intimidam pe bărbaţii din viaţa mea, dar nu mă mai recunoaşteam. Eram, într-adevăr, foarte determinată, foarte puternică şi determinată să fac orice îmi doresc. O femeie e blândă, empatică, împăciuitoare, calină… cu o atitudine masculinizată toate aceste calităţi se estompează, iar bărbaţii fug. Un bărbat nu vrea lângă el o femeie cu atitudine de bărbat! Trebuie să nu uităm să fim femei!

CSÎD: Mai crezi în bărbatul ideal?

A.R.: Cred în bărbatul ideal pentru mine! Cred că există un om perfect pentru mine, care să corespundă dorinţelor mele, nu standardelor create de societate.

Fotografii: Alexandru Roşieanu
Interviu şi fashion stylist: Mădălina Drăgoi
Make-up artist: Micky Puran
Hair-styling: Beauty District
Vestimentaţie: Nike, I.D. Sarrieri
Locaţie: Stejarii Country Club

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Editor - Mădălina Drăgoi
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ... citește mai mult
Doru Todoruţ, tată de trei fete
Doru Todoruţ, tată de trei fete
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă