Ana Maria Brânză: Despre cum se simte să fie NR. 1 mondial la spadă și retragere. Cu noblețe

Un suflet nobil reprezintă sportul nobililor: scrima. Și păstrează peste ani titlul de nr. 1 în lume, de 5 ori i s-a acordat: Ana Maria Brânză.
Ana Maria Brânză: Despre cum se simte să fie NR. 1 mondial la spadă și retragere. Cu noblețe
Ana Maria Brânză, foto Sports Hub

O seară ce se anunța ca oricare seară în care scriu reportaje, și-a schimbat rapid turnura. Am văzut pe o rețea socială că tocmai Ana Maria Brânză, numărul 1 mondial la scrimă se afla în Berlin. Pentru 2 zile și cu un scop anume – un meci de polo pe apă masculin între Steaua București – Spandau Berlin. Însă forța amintirilor de la ședința noastră foto pentru coperta Ce se întâmplă, doctore? cu Ana din 2013 era atât de vie, încât i-am scris. O dată ce o cunoști pe Ana, nu ai cum să nu fii inspirat de ea.

 

Speram, dar nu eram sigură că mesajul meu va fi văzut printre sutele de mesaje pe care le primește probabil zilnic. Ana are însă o prezență puternică, dublată sau chiar triplată de empatie și noblețe. Chiar și după ani 8 ani, chiar și în ritmul aglomerat în care trăiește Ana m-a surprins încă o dată cu prezența ei. Mi-a răspuns la mesaj. Nu știu cum s-au mișcat în Univers energiile, dar la 2 ore deja ne întâlneam într-un Târg de Crăciun din Berlin.

Ana Maria Brânză pe coperta revistei Ce se întâmplă, doctore? Foto: Adi Stoicoviciu, fashion stylist Mădălina Drăgoi

Nu are rost să spun cât de rapid m-a aruncat pe mine primele haine găsite în dulap (și nu fac asta des), cum am alergat spre stația de metrou (și nu fac asta des), și cum am traversat orașul… Totul cu o bucurie atât de mare, ca o flacără. Nu știu nici cum am trecut de controlul pentru Green Pass, că nu luasem și buletinul la mine. Le-am arătat o fotografie de pe site-ul Ce se întâmplă, doctore? ca să confirm numele de pe certificatul de vaccinare… Și am ajuns la Ana.

Luna decembrie 2021 i-a adus Anei Maria Brânză încă o medalie, dar și emoționanta misiune de a anunța retragerea din competiții oficiale

Ana care doar cu o săptămână înainte câștigase o medalie de argint în Dubai. Una cu o însemnătate specială pentru cariera ei. Căci imediat după această reușită, spadasina a anunțat că se retrage din competițiile oficiale de scrimă… Ce moment! Ana este însoțită de soțul ei, Pavel Popescu și de toată echipa de polo pe apă masculin Steaua București. Strălucea. Așa cum orice suflet împăcat cu el vibrează bunătate, empatie, noblețe.

Ana Maria Branza, foto arhiva personala
Ana Maria Brânză, foto Team Bizzie FIE

Am fost învăluite de cele mai firești  cuvinte pe care oamenii reali și le adresează la o zi după ce s-au văzut ultima dată… Pandemie, sport, Crăciun, viață, competiții, retragerea, familie, terapie, polo, haine și evident despre România. O oră plină de vibrații înalte. De unde are oare atâta energie? Ce a simțit când a câștigat medalia după care a făcut anunțul retragerii oficiale? Ce o inspiră? La ce întrebare nu îi e ușor să răspundă? Toate răspunsurile oferite cu prezență, empatie și noblețe în interviul ce urmează.

Surse de energie pentru un campion la scrimă

CSÎD: Dragă Ana, de unde îți iei energie?

Ana Maria Brânză: De la oamenii faini pe care îi întâlnesc în drumul meu și din fiecare provocare. Cred că așa funcționez eu cel mai bine, atunci când am de îndeplinit o mulțime de sarcini sau sunt implicată în multe proiecte. Inclusiv ca sportiv, aveam un randament mult mai bun atunci când concuram sub presiune. În perioadele mai libere, când nimic nu mă scoate din zona de confort, mă plictisesc îngrozitor. Și mereu caut să fac ceva nou. Să îmi găsesc de lucru.

CSÎD: Ce ai simțit când ai câștigat cea mai recentă medalie?

Ana Maria Brânză: Am avut un sentiment ciudat de gol! Știam că va fi ultima competiție și până în semifinale, la prezentare oficială a sportivilor, am tot glumit pe seama faptului că e pentru ultima dată când îmbrac acel costum alb într-un concurs oficial. Apoi, când mi-am auzit numele, am simțit un val de emoție și ochii mi s-au umplut de lacrimi. Practic, în finala nu m-am duelat doar cu adversara din fața mea, ci și cu o groază de emoții și gânduri. Dar am încheiat pe podium și cred eu, mi-am luat rămas bun într-un cadru minunat pentru că acea competiție organizată în Dubai este o celebrare a scrimei.

Ana Maria Branza, foto Shutterstock
Ana Maria Brânză, foto Shutterstock

Nu a numărat medaliile și s-a concentrat pe câștigarea următoarei

CSÎD: Câte medalii ai câștigat până acum?

Ana Maria Brânză: Nu știu pentru că nu le-am numărat vreodată și spun asta fără urmă de falsă modestie. Doar că până în acest moment cea mai importantă medalie era întotdeauna… următoarea! Poate că în perioada următoare mă vor încerca momente de nostalgie și voi privi medaliile cucerite dintr-o altă perspectivă.

Reușita și confirmarea – simbolul medaliei

CSÎD: Ce reprezintă o medalie pentru tine? Ce e dincolo de bucata de metal? Dincolo de recunoaștere?

Ana Maria Brânză: Reușita. Confirmarea. Medaliile nu reprezintă doar orele petrecute în sala de antrenament, ci și faptul că am muncit bine, cu folos. Iar acest sentiment este mai prețios decât aurul cu care sunt suflate unele medalii.

Ana Maria Brânză, foto arhiva personală
Ana Maria Brânză a câștigat medalia de argint la Olimpiada de la Tokyo 2020, foto Mihai Morariu

Autobiografii și biografii ale unor oameni care au făcut performanță o inspiră

CSÎD: Ce te inspiră?

Ana Maria Brânză: Oamenii și poveștile lor. Sunt de părere că orice om are o poveste care merită să fie spusă și care poate fi o sursă de inspirație pentru ceilalți! În biblioteca mea se găsesc multe biografii și autobiografii ale unor oameni care au performat în diverse domenii, dar care au trebuit să-și înfrunte toți demonii pentru a-și îndeplini obiectivele.

Nu toți respectă normele vieții private ale unui om

CSÎD: La ce întrebare îți este greu să răspunzi?

Ana Maria Brânză: Cu ani în urmă îmi era greu să răspund la „tu când te măriți?!”… Acum sunt în etapa în care periodic cineva mă întreabă „când va măriți familia?” și nu știu dacă este o problemă „pur româneasca” dar este agasant și obositor să auzi obsesiv aceleași întrebări care țin mai mult de intimitate. Sunt o persoană deschisă și sigur când se întâmplă schimbări majore în viața mea, spun cu dragă inimă și fără să fiu întrebată sau chiar certată (zâmbește).

Și în viitor se vede alături de sportul pe care îl iubește: scrima

CSÎD: Cum te menții în formă?

Ana Maria Brânză: Până acum puțin timp, să mă mențin în formă reprezenta meseria mea. Cele două antrenamente zilnice făceau acest lucru pentru mine. De când cu retragerea, trebuie să recunosc că am mai trișat, dar pentru anul viitor mi-am propus să reîncep antrenamentele în sală… De această dată obiectivul fiind starea mea de bine și sănătatea!

 

Ana Maria Branza, foto arhivă personală
Ana Maria Brânză, foto: Sports Hub

CSÎD: Cum vezi viitorul?

Ana Maria Brânză: Pandemia m-a învățat să nu îmi mai fac planuri pe termen lung, așa că sunt rezervată în a da un răspuns clar. Dar cu siguranță mă văd tot alături de sportul care mi-a dat o viață, bucurându-mă de realizarile colegilor rămași in competiție.

 

Ce emoții au încercat-o atunci când a anunțat retragerea

Ana Maria Brânză: ”Tot valul de emoție venit din partea atâtor oameni m-a impresionat peste măsură! Momentan încă sunt în acea zonă în care adrenalina îmi curge prin vene și încerc să fac tot ce nu am putut, nu am avut timp și am amânat până acum, dar știu că o să vină și momentul în care mă voi liniști și mă va apuca dorul de scrimă. Oricum ar fi sunt convinsă că am luat cea mai bună decizie și curiozitatea noului drum, dorința de a învăța cât mai mult… îmi vor ostoi dorul de competiții.”

Tot efortul depus merită când devii nr 1 în lume

CSÎD: Cum este să fii nr 1 în lume?

Ana Maria Brânză: Când ajungi conștientizezi că ești cel mai bun din lume în ceea ce faci îți spui că tot efortul a meritat și cam atât. Nu simți nimic în mod special. Eu mi-aș dori doar să las în urma mea exemplul de reușită! Oricine e dispus să creadă în visul lui și să muncească în fiecare zi cu aceeași pasiune și determinare pentru el poate reuși!

CSÎD: Cum ți s-a părut Berlinul?

Ana Maria Brânză: Fascinant. Deși am petrecut doar două zile și nu am reușit să ne bucurăm de tot ce are orașul de oferit, pe noi ne cucerit și s-a plasat direct în topul preferințelor noastre! La fiecare colt de stradă găsești ceva de văzut, de făcut, se mănâncă extraordinar, obiectivele turistice sunt prea multe și cu o încărcătură emoțională imensă, orașul este verde în mare parte și totul este super organizat. Abia așteptăm să găsim un răgaz pentru a reveni să descoperim alte lucruri minunate în Berlin și împrejurimi.

CSÎD: Cum îți relaxezi mintea?

Ana Maria Brânză: Punându-mi gândurile în ordine, dându-mi timp cu mine, pentru mine și visând! Deși sunt ancorată în realitate și destul de pragmatică, îmi permit întotdeauna să visez chiar și cu ochii deschiși iar acest lucru mă relaxează enorm.

A doua seară, am însoțit-o la meciul de polo pe apă masculin Spandau Berlin-Steaua București. Modul în care Ana îi încurajează pe sportivi, în care le este alături este unic. Și nu doar asta m-a impresionat. Ci și învățătura ei de la terapeut înainte de Olimpiada de la Tokyo care nu a fost o strategie cum să ajungă pe podium ci a sunat așa: ”Ana, bucură-te de joc!”

Ana Maria Popescu, foto arhivă
Ana Maria Brânză, foto Team Bizzie FIE

Fotografii: Sports Hub, Team Bizzie FIE, Mihai Morariu, Shutterstock

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
5 prieteni toxici de care n-ai nevoie în viața ta: pastila de psiho