Alexandra Ungureanu: Mă confrunt cu o afecţiune autoimună

A reluat colaborarea cu Marius Moga, a lansat o piesă care nu lasă pe nimeni indiferent, arată bine şi se simte la fel. Şi, totuşi, care este secretul ei? Am vorbit cu Alexandra Ungureanu despre lucrurile care o sperie şi despre cele care îi dau putearea să meargă mai departe, dar şi despre afecţiunea cu care se confruntă mai nou La capitolul sentimental, chiar dacă relaţiile par astăzi să se frângă tot mai uşor, Alexandra încă mai crede în dragoste şi în acea compatibilitate care trece dincolo de cuvinte.
Alexandra Ungureanu: Mă confrunt cu o afecţiune autoimună

A reluat colaborarea cu Marius Moga, a lansat o piesă care nu lasă pe nimeni indiferent, arată bine şi se simte la fel. Şi, totuşi, care este secretul ei? Am vorbit cu Alexandra Ungureanu despre lucrurile care o sperie şi despre cele care îi dau putearea să meargă mai departe, dar şi despre afecţiunea cu care se confruntă mai nou  La capitolul sentimental, chiar dacă relaţiile par astăzi să se frângă tot mai uşor, Alexandra încă mai crede în dragoste şi în acea compatibilitate care trece dincolo de cuvinte.

Ce se întâmplă, doctore?: Cum dai jos kilogramele accumulate, mai ales după sărbători?

Alexandra Ungureanu: În ultimii ani nu am avut probleme mari cu kilogramele după sărbători, mai ales că nu mai am acelaşi apetit pentru mâncărurile tradiţionale româneşti, exceptând partea de dulciuri. În timpul acestor mese bogate încerc să nu amestec multe feluri între ele, aleg ceva ce-mi place, dar păstrez măsura. Dacă se întâmplă să se „lipească”, peste limita la care mă simt bine în pielea mea, intensific sportul.

CSID: Cum ai reuşit să îţi păstrezi aceeaşi formă a corpului? Atunci când acumulezi câteva kilograme, cum reuşeşti să scapi de ele? Care este primul lucru pe care îl faci?

Alexandra Ungureanu: Nu sunt neapărat o femeie slabă, am cam aceleaşi kilograme din perioada liceului, doar că s-au „rearanjat” cu ajutorul sportului. Atunci mă consideram „pufi”, dar acum cred că am o siluetă armonioasă, dar, evident, e loc de mai bine întotdeauna.

Încerc să fac sport cât de des îmi permite timpul şi să nu fac excese alimentare. Când se pun câteva kilograme, scot total dulciurile şi încerc să împing cât mai devreme masa de seară. Nu pot să ţin diete drastice şi chiar funcţionez mai bine decât în perioada în care le încercam.

CSID: Care este ora la care iei ultima masă?

Alexandra Ungureanu: Când sunt perioade aglomerate, sar peste mese, am un program destul de haotic. Se întâmplă să mănânc destul de târziu, adică pe la 22.00, de multe ori fiind singura masă din zi. În general, încerc să iau cina undeva pe la 20.00, având în vedere că nu reuşesc să mă duc la somn înainte de miezul nopţii.

CSID: Apă plată sau băuturi acidulate? Cafea sau ceai negru?

Alexandra Ungureanu: Apă plată şi cafea.

CSID: Când ai mâncat ultima oară cartofi prăjiţi? Dar shaorma?

Alexandra Ungureanu: Cartofi prăjiţi mănânc de câteva ori pe an, sunt prea buni ca să uit de ei, ultima oară, acum câteva săptămâni. Shaorma nu e printre preferatele mele. Mănânc rar, când e singura opţiune la concerte sau la activitatea de studio intensă.

CSID:  Carne sau produse vegetariene? Cum arată stilul tău de viaţă?

Alexandra Ungureanu: Prefer produsele vegetariene, deşi îmi prieşte proteina animală când vreau să slăbesc rapid, grătarul cu salată e sfânt. Mănânc rar carne, în general mă aprovizionez de la ţară, din sursă sigură. Vreau totuşi să renunţ total la carne, având în vedere dragostea mea pentru animale. De doi ani am scos din meniu mielul de Paşte.

CSID:  Concret, ce mănânci într-o zi?

Alexandra Ungureanu: Micul dejun îl iau rar. Beau o cafea neagră şi apă calduţă cu miere şi lămâie. Prima masă din zi e de obicei o salată de fructe şi un mix de nuci crude cu germeni de grâu. Masa principală poate fi orice mâncare gătită, iar dacă nu am timp să gătesc îmi fac un platou cu brânzeturi, legume, humus, măsline, guacamole. Din când în când mi se face poftă de sushi sau fucte de mare, aşa că mă răsfăţ la un restaurant de profil.

CSID:  Câte ore petreci la sală pe săptămână? Care este genul de mişcare pe care o practici?

Alexandra Ungureanu: Am trei antrenamente pe săptămână care îmbină cardio, exerciţii cu greutatea propriului corp, dar si exerciţii cu greutăti mai mari sau antrenament tip circuit.  Când e cald, prefer mişcarea în aer liber, ies la alergat în parc. Sunt şi perioade când nu reuşesc să ajung la sală, în perioade de promovare sau când am multe concerte.

CSID:  Cât te-ai îngrăşat cel mai mult şi cum ai reuşit să scapi de kilograme?

Alexandra Ungureanu: Cel mai mult m-am îngrăşat în urma unui tratament hormonal, am pus cam 7 kilograme. Atunci chiar a fost nevoie de o dietă drastică şi multă disciplină. Luam doar 2 mese pe zi, dimineaţa şi la prânz, am exclus total dulciurile, pâinea, grăsimile. Mergeam peste tot cu caserolele cu mâncare, ca să nu ies din program. Am reuşit să scap de surplus în trei luni.

CSID:  Crezi în mâncatul la ore fixe? Faci asta?

Alexandra Ungureanu: Cred, dar nu reuşesc nicicum, e pe lista priorităţilor în schimbările pe care vreau să le fac în stilul de viaţă.

CSID:  De câte ori pe săptămână introduci prăjiturile în meniul tău? Care este desertul la care nu poţi renunţa?

Alexandra Ungureanu: Mănânc dulciuri, nu neapărat prăjituri. Ciocolata e preferata mea. Viaţa ar fi mult mai tristă fără ciocolată, dar nu în cantităţi mari. La capitolul prăjituri le prefer pe cele raw vegan, pe care le şi prepar. Au o savoare aparte şi sunt şi săţioase, pot ţine loc de o masă.

CSID:  Ai fost vreodată la nutriţionist?  

Alexandra Ungureanu: Nu am fost la nutriţionist, dar am primit un program de nutriţie de la antrenoarea mea, avizată în această direcţie. În rest, cred că-mi cunosc destul de bine corpul şi ştiu ce e bine să mănânc şi ce nu, când şi în ce asocieri.

CSID:  Găteşti? Ce îţi iese cel mai bine?

Alexandra Ungureanu: Nu am foarte mult timp pentru gătit şi recunosc că nici nu am un talent special pentru asta. Reuşesc să fac chestii decente, dar îmi consumă prea mult timp, aşa că, pentru eficienţă, se găsesc alte soluţii pentru a mă hrăni.

Fac cu drag prăjituri raw vegan, pentru care îţi trebuie doar un mixer performant, ingrediente de calitate şi puţină imaginaţie.

 

CSID:  Care a fost cel mai bun lucru pe care l-ai realizat anul trecut?

Am conştientizat că am încheiat o perioadă din viaţa mea şi m-am pregătit psihic să încep un nou drum şi să îmbrăţisez noi provocări.

CSID:  Unde îţi place să mergi în vacanţă? Unde vei merge în acestă vară?

Alexandra Ungureanu: Îmi plac în egală măsură vacanţele de relaxare, cu plajă, apă, citit şi multă odihnă, dar şi cele de explorare, cu mers kilometri întregi pe jos şi vizitat, aşezonat cu puţin shopping, pentru flavour-ul suprem. Anul trecut am descoperit crozierele şi mi-ar plăcea să merg şi anul acesta, dar încă nu am făcut un plan în acest sens. Până la vacanţă, suntem în plină activitate de promovare a noului meu single, „Bate, bate”, şi munca de studio intensă.

CSID:  Ce faci pentru celulită, vergeturi?

Alexandra Ungureanu: În general, nu fac vreun tratament special acasă. Aspectul pielii se rezolvă cu sport, grijă la alimentaţie şi hidratare. În salon fac din când în când VelaShape, un tratament eficient.

CSID:  Ai trecut vreodată printr-un episod de violenţă domestică? Sau s-a întâmplat să fii hărţuită în vreun fel?

Alexandra Ungureanu: Nu am trăit genul asta de experienţă din fericire, dar sunt alături de orice femeie care a trecut prin aşa ceva şi sper ca fiecare să găsească tăria să vorbească, să se revolte, să se ridice, să depăşeacă trauma şi să-şi rescrie viaţa aşa cum ştie că merită.

Sunt multe încercările cu care viaţa ne poate pune faţă în faţă, dar o să cred profund şi până la capăt în în puterea femeilor de a face lumea un loc mai bun şi de a conduce prin puterea exemplului.

CSID:  Care sunt intervenţiile chirurgicale la care ai recurs până acum?

Alexandra Ungureanu: Nu am suferit intervenţii chirurgicale până acum, nici medicale, nici estetice.

CSID:  Când ai fost ultima oară la medic? De ce?

Alexandra Ungureanu: La oftalmolog, recent. Mă confrunt cu o afecţiune autoimună care duce la apariţia unor chisturi pe pleoapă, denumite chalasion. Încă nu am găsit rezolvarea cu tratament, e posibil sa fie nevoie de intervenţie chirurgicală.

CSID:  Ai trecut vreodată pe lângă moarte? Cum s-a întâmplat?

Alexandra Ungureanu: Noi, artiştii, suntem destul de expuşi accidentelor de maşină, având în vedere că facem mii de kilometri şi suntem de multe ori contra timpului pe drumurile spre concerte. Am trecut prin câteva situaţii care se puteau solda cu ceva grav, dar am fost norocoasă.

CSID:  Care este cartea care ţi-a schimbat perspectiva asupra vieţii?

Alexandra Ungureanu: N-aş merge aşa de adânc, dar sunt cărţi care exercită o vrajă din care e greu să te rupi. Una dintre ele este Cosmosul lui Carl Sagan, care, fără să mă transforme neapărat într-o pasionată de astrofizică, mă face să privesc cerul cu alţi ochi şi cu multă iubire. Dacă vorbim de perspectiva asupra destinului uman, cartea ne arată cât de unici, dar şi cât de nesemnificativi suntem,la aceeaşi scară cosmică.

CSID:  Ai avut vreodată un accident pe scenă?

Alexandra Ungureanu: Problemele inerente outfit-urilor care nu stau întotdeauna acolo unde ar trebui, mai un toc între scândurile scenei, mai un microfon peste faţă din partea unui coleg adrenalinizat. Nimic care să necesite prim ajutor, din fericire.

CSID:  Ai întâmpinat vreodată probleme cu vocea?

Alexandra Ungureanu: Răcelile care duc la răguşeala severă lasă urme care se recuperează cu repaus vocal, iar apoi trebuie să reintru în formă treptat, cu program riguros de studiu al vocii. Mi s-a întâmplat de câteva ori să am probleme destul de urâte, dar m-am descurcat de fiecare dată, astfel încât să nu anulez evenimentele.

Acum câţiva ani am făcut un tratament-şoc cu cortizon pentru a putea performa la preselecţia unui festival-concurs important, având în vedere că nu puteam scoate nici un sunet. Nu sunt recomandate aceste forţări, dar sunt necesare pentru a salva anumite momente.

Vocea are nevoie de odihnă şi trebuie folosită cu un anumit dozaj, pentru performanţă pe termen îndelungat. Am în plan să reîncep cursurile de canto cu profesor-foniatru, pentru că tot timpul e de învăţat ceva nou.

CSID:  Care este cel mai bun lucru care ţi s-a întâmplat de la începutul acestui an?

Alexandra Ungureanu: Am demarat un nou proiect muzical alături de o echipă nouă. Sunt încântată să lucrez cu profesionişti, care mă înţeleg şi mă ajută să-mi conturez povestea, mesajul, viziunea ca artist.Single-ul „Bate, bate” este şi o reîntâlnire cu Marius Moga.

CSID:  Ce e fericirea pentru tine? Dar dragostea?

Alexandra Ungureanu: Pentru mine au început să meargă mână în mână ele două şi cred că niciuna nu are nevoie de condiţionări sau motive. Cred că eşti fericit pentru că eşti şi asta îţi e suffâicient. Cred că ajungi la fericire iubindu-te, iubind oamenii, iubind viaţa, iubind ceea ce faci, ceea ce eşti, iubind dimineţile, apusurile, căţeii, îngheţata sau macaroanele cu brânză.  Fericirea şi iubirea sunt peste tot, depinde numai de noi să le accesăm, să le alegem, să ne dăm voie. Cert e că, odată ce facem asta, totul capătă sens.

CSID:  Crezi că o relaţie mai poate rezista ani de-a lungul în aceste vremuri?

Alexandra Ungureanu: Iubirea este sublimă. Cred în dragostea adevărată şi în acea compatibilitate care trece dincolo de cuvinte, dar mai cred şi că e important să faci pace cu tine pentru a te bucura de această situaţie, atunci când o întâlneşti.

CSID:  Gestul nebunesc pe care l-ai făcut din dragoste?

Alexandra Ungureanu: Am fugit de-acasă.

CSID:  Ai vreo fobie?

Alexandra Ungureanu: Sunt claustrofobă. Şi îmi este frică de zbor.

CSID:  Ce te sperie cel mai mult în această lume?

Singurătatea în doi.