Vacanţă în Saalfelden Leogang, Austria – lecţii de schi la 3 ani, drumeţii, mâncare gourmet şi animale exotice (GALERIE FOTO)

Un copil pe schiuri este o lecţie despre independenţă. Demonstraţie oferită la doar 3,5 ani în Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn din Austria.

Deşi au trecut deja 10 ani, nu mi-am putut lua gândul de la nişte copii de 3 ani ce luau lecţii de schi în Tirol. Echipaţi, coloraţi, mici (atât de mici), drăguţi şi inocenţi alunecau pe schiuri zâmbind! Nu mi-am închipuit că va veni ziua în care propriul meu copil va fi pe schiuri. Tot la vârsta de 3 ani! Cum să ai, ca părinte, un asemenea curaj?!? Doar că de data asta nu (mai) este vorba despre tine… În Saalfelden Leogang, Austria, aveam să descoperim la copil independenţa, curajul, forţa şi chiar şi conexiunea cu animale din depărtări precum alpaca.

O dimineaţă de ianuarie, ne-a găsit într-o cameră din impresionatul hotel-muzeu-galerie de artă cu exponate din toată lumea – Krallerhof. Nu în orice cameră ci în una cu ”view”. Şi nu doar la munţi ci şi cu vedere la pista de schi. Practic ai făcut câţiva paşi şi eşti în mijlocul pârtiei. Asta face ca totul să pară mai uşor. De fapt, dacă stai să analizezi istoria acestui resort îţi dai seama că eşti ”direct pe pistă” deoarece locul este fondat de unul dintre pionerii schiului din Austria – Sepp Altenberger, multiplu campion şi fondatorul primei şcoli de schi din Leogang, acum 70 de ani. Ce loc mai bun pentru primă lecţie de schi?

foto Krallerhof

 

Saalfelden Leogang – din lumea lui Mozart – Salzburg, direct în mijlocul naturii

De altfel, Saalfelden Leogang este o regiune a constrastelor, a diversităţii, ce poate fi descoperită cu toate simţurile şi în toate anotimpurile. Vederile de pe platoul Steinernes Meer şi munţii Leoganger Steinberge sunt un regal pentru ochi în timpul drumeţiilor, plimbărilor cu bicicleta sau schiind cei 270 km de piste! Zona are o acoperire perfectă din punct de vedere al lifurilor, telegondolelor şi telescaunelor.

 

Spre mirarea multor adulţi, este mai uşor pentru copii să înveţe să schieze

În mai puţin de două ore, Marc Robin de numai 3 ani şi 4 luni, îşi va pune pentru prima oară în viaţă echipamentul de schior. Şi cu toate acestea emoţiile părinţilor sunt uriaşe. Acestea s-au mai risipit însă când băiatul a primit o carte poştală cu un schior. Cu ochii mari, de un albastru nordic nemaiîntâlnit, a zis ”Ăjta-i Mac”. Copiii se aşează în linie, părinţii stau cu inimile semi îngheţate pe margine. Câte o mamă mai sare să mai aşeze pantalonii de schi ori să fixeze mănuşile. Copiii parcă sunt dintotdeuna încălţaţi cu clăpari. Instructorii le explică părinţilor că pot merge relaxaţi să bea o cafea, căci nu sunt de ajutor dacă stau pe margine. Cu greu, adulţii pleacă. Niciun copil nu plânge. Încep exerciţiile de încălzire, apoi îşi pun schiurile în picioare şi aventura pe schiuri începe!

Timp de 3 zile, de la ora 10.00 la 15.00 copilul a urmat lecţiile de schi (cu pauză pentru prânz unde au mâncat alături de colegi şi instructori). S-a distrat. De fapt instructorii explică că primele lecţii de schi sunt pentru adaptare şi distracţie. Cât despre limba în care sunt învăţaţi copiii să schieze pot să vă spun că instructorii vorbesc mai multe limbi internaţionale, însă se foloseşte foarte mult şi limbajul semnelor. Iar denumirile tehnice din schi au nume familiare pentru copii – ”pizza” (plug), ”cartofi pai” (pentru schiuri în paralel).

 


La schi îţi poţi recăpăta încrederea în propriile forţe

Un (alt) prag emoţional a fost depăşit a doua zi, când concomitent cu băieţelul am (re)luat lecţii de schi. De când sunt mamă am o multitudine de frici exacerbate de dorinţa de siguranţă şi protecţie pentru copil. A fost un exerciţiu fizic şi mental excelent într-un decor alpin senzaţional. Ce am observat – este greu să te concentrezi să fii doar în prezent şi doar tu cu tine când ai în sânge drogul tehnologiei şi este şi mai greu să nu tragi cu ochiul la pista de schi vecină unde era copilul. Însă pe schiuri fiecare are datoria să aibă grijă de propria persoană. O secundă de neatenţie te poate costa… La fel cum fiecare are datoria şi să se distreze.
Instructorul de schi Charlie Neumayr – o vedetă a pârtiilor din Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, care tocmai introdusese în lumea schiorilor începători o doamnă de 66 de ani, spune că are tot mai mulţi elevi de vârste înaintate şi de pe tot mapamondul (cei de departe vin în special din ţări fără zăpadă). Şi nu pentru a face performanţă ci mai mult ca un exerciţiu de încredere în sine.

 

Drumeţii prin zăpadă, plimbări cu alpaca şi înot într-o piscină exterioară iarna

Însă vacanţa în Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, nu a fost doar despre schi. A fost şi despre descoperirea naturii mergând prin zăpadă înaltă cu snow shoes (am făcut o pasiune pentru acest tip de plimbări prin pădure).

snow shoes

A fost şi despre întâlnirea cu animale precum alpaca (în Austria sunt multe ferme unde se cresc alpaca, celebre pentru lâna lor fină – un palton din lână de alpaca se vinde chiar şi cu 5.000 de euro de către unele case de modă). O plimbare cu alpaca prin zăpadă a fost o adevărată terapie. Marc Robin nu mai voia să plece, mai ales că erau şi pui de alpaca la fermă. Seara lângă terasa noastră cu ferestre imense veneau iepuri de câmp. Am văzut chiar şi o căprioară. Escapada în Saalfelden Leogang a fost şi despre spa alpin – o experienţă senzaţională ca după schi sau drumeţii prin zăpadă să te pierzi în saune diverse şi apoi în piscina exterioară din grădina de iarnă. Şi nu am răcit!

 

Saalfelden Leogang – o destinaţie pentru iubitorii de gourmet şi show-uri în natură

Krallerhof dinner

Tot aici am avut parte de experienţe culinare total neaşteptate – restaurantele (unele premiate de ghiduri gourmet (Hauben ) oferă atât preparate tradiţionale, cât şi fusion sau fine dinning. Am făcut o pasiune pentru sosurile din seminţe de dovleac, carnea pe care o coci chiar tu pe o mini plită în formă de pâlnie întoarsă, dar pentru şi caise preparate la abur şi transformate într-un sos acrişor pentru micul dejun.


Un spectacol cu schiori cascadori (multipli campioni la sărituri) a dus la alt nivel aşteptările de la o vacanţă. Iar escapada s-a încheiat cu o plimbare romantică cu o caleaşcă prin munţii plini de zăpadă. Feeric!
P.s. Mi-ar plăcea să mai ajung o dată aici pentru a asculta sunetele unui concert de jazz în zăpăda, dar şi pentru a învăţa (puţin din) dialectul Pinzgauer.

INFO UTIL

Cum ajungi în Saalfelden Leogang? Fie cu avionul în Salzburg sau München, fie cu trenul, fie cu maşina.
Unde să stai?
Pentru o experienţă exclusivistă: Krallerhof**** plus, recunoscut ca unul dintre cele mai rafinate resorturi din Austria şi premiat pentru cel mai bun spa alpin din ţară www.krallerhof.com
Apartamente pentru familii: Matzhof, www.matzhof.com
Fine dinning: Voellereiwww.voellerei.at/en/
Mâncare tradiţională: Huwis Alm, www.facebook.com/pages/Huwis-Alm/429265363804898
Apres ski: Asitzbraeu, www.asitzbraeu.com, Hendl Fischerei, www.hendl-fischerei.at/en/
Activităţi:
Şcoală de schi şi snowboard pentru toate vârstele: Skiszene, www.skiszene.at/en/
Plimbare cu caleşca cu cai: www.saalfelden-leogang.com/de/region-erleben/abseits-der-piste/pferdeschlittenfahrt
Tur cu alpaca: www.alpakastall-saalfelden.at
Oficiul de Turism Saalfelden Leogang: www.saalfelden-leogang.com
Oficiul de Turism Austria: www.austria.info/ro

FOTOGRAFII de Marc Vorsatz – Media Crew Mitte (12), Oficiul de Turism Saalfelden Leogang (10), Krallerhof Hotel (5)

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?